Läke­me­delslag (1992:859). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2015:315

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1992:859
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2015:331
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1992:859
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1992-​06-18
Änd­rad: t.o.m. SFS

2015:331
Upp­hävd: 2016-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2015:315
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Med läke­me­del avses i denna lag varje sub­stans eller kom­bi­na­tion av sub­stan­ser
   1. som till­han­da­hålls med upp­gift om att den har egen­ska­per för att före­bygga eller behandla sjuk­dom hos män­ni­skor eller djur, eller
   2. som kan använ­das på eller till­fö­ras män­ni­skor eller djur i syfte att åter­ställa, kor­ri­gera eller modi­fi­era fysi­o­lo­giska funk­tio­ner genom far­ma­ko­lo­gisk, immu­no­lo­gisk eller meta­bo­lisk ver­kan eller för att ställa dia­gnos.

Med radi­o­ak­tiva läke­me­del avses läke­me­del som avger joni­se­rande strål­ning. Till radi­o­ak­tiva läke­me­del räk­nas inte slutna strål­käl­lor.

Med pröv­ningslä­ke­me­del avses en far­ma­ceu­tisk bered­ning av en eller flera aktiva sub­stan­ser eller pla­cebo som prö­vas eller används som refe­rens vid en kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning, inklu­sive pro­duk­ter
   1. som redan har god­känts för för­sälj­ning men som används eller sätts sam­man (bereds eller för­pac­kas) på annat sätt än det god­kända,
   2. som används för en icke god­känd indi­ka­tion, eller
   3. som används för att få ytter­li­gare infor­ma­tion om en redan god­känd använd­ning.

I fråga om nar­ko­tiska läke­me­del, om läke­me­del som utgör dop­nings­me­del och om läke­me­del som omfat­tas av lagen (1999:42) om för­bud mot vissa häl­so­far­liga varor tilläm­pas bestäm­mel­serna i denna lag, om de inte stri­der mot vad som är sär­skilt före­skri­vet om dessa varor.

Med gene­riskt läke­me­del avses läke­me­del som har samma kva­li­ta­tiva och kvan­ti­ta­tiva sam­man­sätt­ning i fråga om aktiva sub­stan­ser och samma läke­me­dels­form som ett refe­renslä­ke­me­del och vars bio­ekvi­va­lens med detta refe­renslä­ke­me­del har påvi­sats genom lämp­liga bio­till­gäng­lig­hets­stu­dier. Olika sal­ter, est­rar, etrar, iso­me­rer, bland­ningar av iso­me­rer, kom­plex eller deri­vat av en aktiv sub­stans skall anses vara samma aktiva sub­stans, såvida de inte har avse­värt skilda egen­ska­per med avse­ende på säker­het eller effekt. Olika läke­me­dels­for­mer som är avsedda att intas genom mun­nen och vars läke­me­dels­sub­stans ome­del­bart fri­sätts vid inta­get skall anses vara samma läke­me­dels­form.
Lag (2006:253).

1 a §   Med aktiv sub­stans avses i denna lag varje sub­stans eller bland­ning av sub­stan­ser som är avsedd att använ­das i till­verk­ningen av ett läke­me­del och som, när den används för det ända­må­let, blir en aktiv bestånds­del i läke­med­let vil­ket är avsett att antingen ha en far­ma­ko­lo­gisk, immu­no­lo­gisk eller meta­bo­lisk ver­kan som syf­tar till att åter­ställa, kor­ri­gera eller modi­fi­era fysi­o­lo­giska funk­tio­ner, eller använ­das för att ställa en dia­gnos.

Med hjälpämne avses i denna lag varje bestånds­del i ett läke­me­del som inte är den aktiva sub­stan­sen eller för­pack­nings­ma­te­ri­a­let. Lag (2013:36).

1 b §   Med för­fals­kat läke­me­del avses i denna lag varje human­lä­ke­me­del med en orik­tig beteck­ning som avser dess
   1. iden­ti­tet, inbe­gri­pet för­pack­ning och märk­ning, namn eller sam­man­sätt­ning av bestånds­de­lar, inbe­gri­pet hjälpäm­nen, och dessa bestånds­de­lars styrka,
   2. ursprung, inbe­gri­pet till­ver­kare, till­verk­nings­land, ursprungs­land, inne­ha­vare av god­kän­nande för för­sälj­ning, eller
   3. histo­ria, inbe­gri­pet regis­ter och hand­lingar från använda dis­tri­bu­tions­ka­na­ler.

Med för­fals­kat läke­me­del avses inte human­lä­ke­me­del med en orik­tig beteck­ning till följd av oav­sikt­liga kva­li­tets­de­fek­ter. Lag (2013:36).

2 §   Denna lag gäl­ler endast för sådana läke­me­del för män­ni­skor (human­lä­ke­me­del) eller djur (vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del), inklu­sive för­bland­ningar för inbland­ning i foder, som är avsedda att släp­pas ut på mark­na­den i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och som har till­ver­kats på indust­ri­ell väg eller som har till­ver­kats med hjälp av en indust­ri­ell pro­cess. Bestäm­mel­serna om import från ett land utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, dis­tri­bu­tion och till­verk­ning gäl­ler dock även läke­me­del som endast är avsedda för export till en stat som inte ingår i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och mel­lan­pro­duk­ter samt aktiva sub­stan­ser och hjälpäm­nen avsedda för human­lä­ke­me­del. Lagen gäl­ler inte för foder som inne­hål­ler läke­me­del.

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att lagens bestäm­mel­ser om god­kän­nande för för­sälj­ning inte ska gälla i fråga om vissa läke­me­del avsedda endast för säll­skaps­djur. Lag (2013:36).

2 a §   Bestäm­mel­serna i 5 § första och andra styc­kena samt 6-12 §§ gäl­ler inte i fråga om läke­me­del för vilka ansö­kan om god­kän­nande prö­vas eller har prö­vats enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 om inrät­tande av gemen­skaps­för­fa­ran­den för god­kän­nande av och till­syn över human­lä­ke­me­del och vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del samt om inrät­tande av en euro­pe­isk läke­me­dels­myn­dig­het.
Bestäm­mel­sen i 5 § tredje styc­ket gäl­ler inte i fråga om läke­me­del för vilka god­kän­nande för för­sälj­ning har bevil­jats enligt för­ord­ningen. Lag (2006:253).

2 b §    /Upp­hör att gälla U:den dag rege­ringen bestäm­mer/ Ett läke­me­del som beretts enligt en erkänd home­o­pa­tisk metod och som inte påstås ha viss tera­peu­tisk effekt och som är avsett att intas genom mun­nen eller avsett för yttre bruk ska på ansö­kan regi­stre­ras enligt denna lag, om gra­den av utspäd­ning garan­te­rar att läke­med­let är oskad­ligt. Läke­med­let får regi­stre­ras endast om det inte inne­hål­ler mer än en tio­tu­sen­del av moder­tink­tu­ren eller, i fråga om human­lä­ke­me­del, mer än en hund­ra­del av den lägsta använda dos av en sådan aktiv sub­stans som i läke­me­del med­för recept­be­lägg­ning. Ett home­o­pa­tiskt läke­me­del avsett för djur får regi­stre­ras obe­ro­ende av det sätt på vil­ket det ges om detta beskrivs i Euro­pe­iska far­ma­ko­pén eller i en annan inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det offi­ci­ellt använd far­ma­kopé.

Lagen gäl­ler för home­o­pa­tiska läke­me­del som regi­stre­rats enligt första styc­ket, dock med undan­tag för
   - 2 a §, om läke­me­del för vilka ansö­kan om god­kän­nande prö­vas eller har prö­vats enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004,
   - 2 c §, om tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del,
   - 3 §, om tillämp­ning av lagen på en vara eller varugrupp som inte är läke­me­del,
   - 4 §, om krav på läke­me­del,
   - 6 §, första, tredje och fjärde styc­kena, om god­kän­nande av läke­me­del m.m.,
   - 6 a § andra styc­ket, om regi­stre­ring av tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del,
   - 6 b § andra styc­ket, om vissa immu­no­lo­giska läke­me­del,
   - 8-8 d §§, om god­kän­nande av läke­me­del m.m.,
   - 8 f § första styc­ket 2, om att det ska anges om läke­med­let sak­nar tera­peu­tisk effekt,
   - 8 g-10 §§, om klas­si­fi­ce­ring och säker­hets­ö­ver­vak­ning m.m.,
   - 13-14 §§, om kli­niska pröv­ningar m.m.,
   - 21 a § första och tredje styc­kena, om för­bud mot mark­nads­fö­ring m.m.,
   - 21 c §, om infor­ma­tions­funk­tion, och
   - 22 §, om för­ord­nande av läke­me­del m.m.
Lag (2013:518).

2 b §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:520)./ Ett läke­me­del som beretts enligt en erkänd home­o­pa­tisk metod och som inte påstås ha viss tera­peu­tisk effekt och som är avsett att intas genom mun­nen eller avsett för yttre bruk ska på ansö­kan regi­stre­ras enligt denna lag, om gra­den av utspäd­ning garan­te­rar att läke­med­let är oskad­ligt. Läke­med­let får regi­stre­ras endast om det inte inne­hål­ler mer än en tio­tu­sen­del av moder­tink­tu­ren eller, i fråga om human­lä­ke­me­del, mer än en hund­ra­del av den lägsta använda dos av en sådan aktiv sub­stans som i läke­me­del med­för recept­be­lägg­ning. Ett home­o­pa­tiskt läke­me­del avsett för djur får regi­stre­ras obe­ro­ende av det sätt på vil­ket det ges om detta beskrivs i Euro­pe­iska far­ma­ko­pén eller i en annan inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det offi­ci­ellt använd far­ma­kopé.

Lagen gäl­ler för home­o­pa­tiska läke­me­del som regi­stre­rats enligt första styc­ket, dock med undan­tag för
   - 2 a §, om läke­me­del för vilka ansö­kan om god­kän­nande prö­vas eller har prö­vats enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004,
   - 2 c §, om tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del,
   - 3 §, om tillämp­ning av lagen på en vara eller varugrupp som inte är läke­me­del,
   - 4 och 4 a §§, om krav på läke­me­del,
   - 6 §, första, tredje och fjärde styc­kena, om god­kän­nande av läke­me­del m.m.,
   - 6 a § andra styc­ket, om regi­stre­ring av tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del,
   - 6 b § andra styc­ket, om vissa immu­no­lo­giska läke­me­del,
   - 8-8 d §§, om god­kän­nande av läke­me­del m.m.,
   - 8 f § första styc­ket 2, om att det ska anges om läke­med­let sak­nar tera­peu­tisk effekt,
   - 8 g-10 §§, om klas­si­fi­ce­ring och säker­hets­ö­ver­vak­ning m.m.,
   - 13-14 §§, om kli­niska pröv­ningar m.m.,
   - 21 a § första och tredje styc­kena, om för­bud mot mark­nads­fö­ring m.m.,
   - 21 c §, om infor­ma­tions­funk­tion, och
   - 22 §, om för­ord­nande av läke­me­del m.m.
Lag (2013:520).

2 c §   Ett växt­ba­se­rat läke­me­del som är avsett att till­fö­ras män­ni­skor och som inte upp­fyl­ler kra­ven för att god­kän­nas som läke­me­del eller att regi­stre­ras enligt 2 b § ska på ansö­kan regi­stre­ras som tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del enligt bestäm­mel­serna i denna lag, om föl­jande för­ut­sätt­ningar är upp­fyllda:
   1. läke­med­let har endast indi­ka­tio­ner som är lämp­liga för tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del, vars sam­man­sätt­ning och ända­mål är avsedda och utfor­made för att använ­das utan läka­res dia­gnos, ordi­na­tion eller över­vak­ning av behand­lingen,
   2. läke­med­let får endast till­fö­ras i viss styrka och viss dose­ring,
   3. läke­med­let är avsett att intas genom mun­nen eller avsett för utvär­tes bruk eller inha­la­tion,
   4. läke­med­let eller en pro­dukt som mot­sva­rar läke­med­let har haft medi­cinsk använd­ning under en period av minst 30 år varav minst 15 år i en stat som vid tid­punk­ten för ansö­kan ingår i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, och
   5. det finns till­räck­liga upp­gif­ter om läke­med­lets tra­di­tio­nella använd­ning och det är styrkt att med­let inte är skad­ligt när det används på angi­vet sätt och dess far­ma­ko­lo­giska verk­ningar eller effek­ter före­fal­ler rim­liga på grund­val av lång­va­rig använd­ning och erfa­ren­het.

Om en gemen­skaps­mo­no­grafi finns upp­rät­tad ska denna beak­tas. I sådant fall kan regi­stre­ring ske även om kra­ven i första styc­ket 4 inte är upp­fyllda.

Vad som i denna lag före­skrivs i fråga om läke­me­del för vilka det ansökts om god­kän­nande för för­sälj­ning eller som har god­känts för för­sälj­ning ska också gälla tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del som regi­stre­ras enligt denna lag.

Föl­jande bestäm­mel­ser ska dock inte gälla i fråga om sådana tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del:
   - 2 § andra styc­ket, om tillämp­nings­om­råde,
   - 2 a §, om läke­me­del för vilka ansö­kan om god­kän­nande prö­vas eller har prö­vats enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004,
   - 2 b §, om home­o­pa­tiska läke­me­del,
   - 3 §, om tillämp­ning av lagen på en vara eller varugrupp som inte är läke­me­del,
   - 6 § andra-​fjärde styc­kena, om vill­kor m.m.,
   - 6 b §, om ömse­si­digt erkän­nande av god­kän­nande för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del,
   - 8 a-8 c §§, om rätt att åbe­ropa doku­men­ta­tion m.m.,
   - 8 f § första styc­ket, om infor­ma­tions­skyl­dig­het,
   - 8 i §, om utbyt­bar­het,
   - 10 b och 10 c §§, om till­stånd till icke-​interventionsstudie avse­ende säker­het,
   - 13-14 §§, om kli­niska pröv­ningar m.m.,
   - 17 c §, om inför­sel, samt
   - 21 a § första och tredje styc­kena om för­bud mot mark­nads­fö­ring m.m.

Om det är nöd­vän­digt för bedöm­ningen av ett tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­dels säker­het, får dock Läke­me­dels­ver­ket ålägga en sökande att till ver­ket lämna in resul­tat av kli­niska pröv­ningar utförda i enlig­het med 13 och 14 §§. Lag (2012:204).

2 d §    /Upp­hör att gälla U:den dag rege­ringen bestäm­mer/ För ett läke­me­del för avan­ce­rad terapi, såsom det defi­nie­ras i arti­kel 2 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1394/2007 av den 13 novem­ber 2007 om läke­me­del för avan­ce­rad terapi och om änd­ring av direk­tiv 2001/83/EG och för­ord­ning (EG) nr 726/2004, som bereds i Sve­rige enligt ett icke-​rutinmässigt för­fa­rande och som är en spe­ci­a­lan­pas­sad pro­dukt för en enskild pati­ent i enlig­het med en läka­res för­skriv­ning och som används här i lan­det på sjuk­hus ska föl­jande bestäm­mel­ser i tillämp­liga delar gälla:
   - 1 § första styc­ket, om vad som avses med läke­me­del,
   - 4 §, om krav på läke­me­del,
   - 15, 16 och 16 b §§, om till­verk­ning,
   - 19 § första och tredje styc­kena, om han­te­ring i övrigt,
   - 20 § första styc­ket 10 och andra styc­ket, om gemen­samma bestäm­mel­ser om vissa till­stånd och viss hand­lägg­ning,
   - 21 a §, om vissa för­bud mot mark­nads­fö­ring,
   - 22 och 22 d §§, om för­ord­nande och utläm­nande,
   - 23 och 24 §§, om till­syn,
   - 25 § första, tredje och sjunde-​nionde styc­kena, om avgif­ter,
   - 26 och 27 §§, om ansvar m.m.,
   - 28 §, om över­kla­gande,
   - 29 §, om ytter­li­gare före­skrif­ter, och
   - 30 §, om läke­me­dels­kon­trol­len i krig m.m.

Vad som före­skrivs i 9 § i fråga om läke­me­del som god­känts för för­sälj­ning ska också gälla för ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket.

De skyl­dig­he­ter enligt 9 a och 9 b §§ som gäl­ler för den som har fått ett läke­me­del god­känt, ska gälla även för den som har till­stånd att till­verka ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket. Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får i det enskilda fal­let besluta om undan­tag från dessa skyl­dig­he­ter.

Om ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket inne­hål­ler en medi­cin­tek­nisk pro­dukt enligt 2 § lagen (1993:584) om medi­cin­tek­niska pro­duk­ter, ska denna pro­dukt upp­fylla de väsent­liga krav som avses i före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 6 § samma lag.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om krav på kva­li­tet och säker­hets­ö­ver­vak­ning för ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket. Lag (2011:234).

2 d §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:328)./ För ett läke­me­del för avan­ce­rad terapi, såsom det defi­nie­ras i arti­kel 2 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1394/2007 av den 13 novem­ber 2007 om läke­me­del för avan­ce­rad terapi och om änd­ring av direk­tiv 2001/83/EG och för­ord­ning (EG) nr 726/2004, som bereds i Sve­rige enligt ett icke-​rutinmässigt för­fa­rande och som är en spe­ci­a­lan­pas­sad pro­dukt för en enskild pati­ent i enlig­het med en läka­res för­skriv­ning och som används här i lan­det på sjuk­hus ska föl­jande bestäm­mel­ser i tillämp­liga delar gälla:
   - 1 § första styc­ket, om vad som avses med läke­me­del,
   - 4 §, om krav på läke­me­del,
   - 15, 16 och 16 d §§, om till­verk­ning,
   - 19 § första och tredje styc­kena, om han­te­ring i övrigt,
   - 20 § första styc­ket 10 och andra styc­ket, om gemen­samma bestäm­mel­ser om vissa till­stånd och viss hand­lägg­ning,
   - 21 a §, om vissa för­bud mot mark­nads­fö­ring,
   - 22 och 22 d §§, om för­ord­nande och utläm­nande,
   - 23 och 24 §§, om till­syn,
   - 25 § första, tredje och sjunde-​nionde styc­kena, om avgif­ter,
   - 26 och 27 §§, om ansvar m.m.,
   - 28 §, om över­kla­gande,
   - 29 §, om ytter­li­gare före­skrif­ter, och
   - 30 §, om läke­me­dels­kon­trol­len i krig m.m.

Vad som före­skrivs i 9 § i fråga om läke­me­del som god­känts för för­sälj­ning ska också gälla för ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket.

De skyl­dig­he­ter enligt 9 a och 9 b §§ som gäl­ler för den som har fått ett läke­me­del god­känt, ska gälla även för den som har till­stånd att till­verka ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket. Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får i det enskilda fal­let besluta om undan­tag från dessa skyl­dig­he­ter.

Om ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket inne­hål­ler en medi­cin­tek­nisk pro­dukt enligt 2 § lagen (1993:584) om medi­cin­tek­niska pro­duk­ter, ska denna pro­dukt upp­fylla de väsent­liga krav som avses i före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 6 § samma lag.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om krav på kva­li­tet och säker­hets­ö­ver­vak­ning för ett sådant läke­me­del som avses i första styc­ket. Lag (2013:37).

3 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket får, om det är påkal­lat från hälso-​ och sjuk­vårds­syn­punkt, före­skriva att lagen helt eller del­vis skall tilläm­pas på en vara eller varugrupp som inte är läke­me­del men i fråga om egen­ska­per eller använd­ning står nära läke­me­del.

3 a §   I fråga om läke­me­del som är avsedda för kon­su­men­ter eller som kan antas komma att använ­das av kon­su­men­ter gäl­ler också pro­dukt­sä­ker­hets­la­gen (2004:451). Lag (2004:459).

Krav på läke­me­del

4 §   Ett läke­me­del ska vara av god kva­li­tet och vara ända­måls­en­ligt. Ett läke­me­del är ända­måls­en­ligt om det är verk­samt för sitt ända­mål och vid nor­mal använd­ning inte har ska­de­verk­ningar som står i miss­för­hål­lande till den avsedda effek­ten.

Ett läke­me­del ska vara full­stän­digt dekla­re­rat, ha god­tag­bar och sär­skil­jande benäm­ning samt vara för­sett med tyd­lig märk­ning. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från kra­ven på full­stän­dig dekla­ra­tion och tyd­lig märk­ning. Lag (2012:204).

4 a §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:328)./ I kra­vet på tyd­lig märk­ning enligt 4 § andra styc­ket ingår i fråga om ett recept­be­lagt human­lä­ke­me­del att det ska vara för­sett med säker­hets­de­tal­jer.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
      1. kon­troll av säker­hets­de­tal­jer,
      2. undan­tag från kra­vet på säker­hets­de­tal­jer, och
   3. att kra­vet på säker­hets­de­tal­jer även ska gälla för vissa recept­fria human­lä­ke­me­del. Lag (2013:37).

För­sälj­ning av läke­me­del, m. m.

5 §   Ett läke­me­del får säl­jas först sedan det
   1. god­känts för för­sälj­ning eller regi­stre­rats enligt 2 b eller 2 c §, eller
   2. omfat­tas av ett erkän­nande av ett god­kän­nande eller en regi­stre­ring som har med­de­lats i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det. Sådant läke­me­del som till­ver­kas på apo­tek för viss pati­ent, visst djur eller viss djur­be­sätt­ning får dock säl­jas utan god­kän­nande, regi­stre­ring eller erkän­nande av ett god­kän­nande eller regi­stre­ring. Vad som sägs i första meningen gäl­ler inte läke­me­del för vilka ansö­kan prö­vas eller har prö­vats i den i 2 a § angivna ord­ningen.

Om det finns sär­skilda skäl får till­stånd läm­nas till för­sälj­ning av ett sådant antro­po­so­fiskt medel, som inte avses i 2 b §.

Om det finns sär­skilda skäl får till­stånd till för­sälj­ning av ett läke­me­del läm­nas även i andra fall. Lag (2007:248).

6 §    /Upp­hör att gälla U:den dag rege­ringen bestäm­mer/ Ett läke­me­del skall god­kän­nas om det upp­fyl­ler kra­ven enligt 4 §.

God­kän­nande av ett läke­me­del och till­stånd enligt 5 § får för­e­nas med sär­skilda vill­kor. Sådana vill­kor skall omprö­vas årli­gen för att god­kän­nan­det skall fort­sätta att gälla.

Har ett läke­me­del god­känts i ett annat land i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det skall ansö­kan avvi­sas, om sökan­den inte i ansö­kan begärt att ett erkän­nande enligt 6 a eller 6 b § skall med­de­las.

Om en sökande vid tid­punk­ten för ansö­kan i Sve­rige har läm­nat in en ansö­kan om god­kän­nande i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och slut­ligt beslut inte med­de­lats i det ären­det, skall ansö­kan i Sve­rige avvi­sas, om inte sökan­den efter att ha beretts till­fälle till detta begärt att för­fa­rande enligt 6 d § skall tilläm­pas. Lag (2006:253).

6 §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:328)./ Ett läke­me­del ska god­kän­nas om det upp­fyl­ler kra­ven enligt 4 och 4 a §§.

Ett beslut om god­kän­nande av ett läke­me­del och till­stånd enligt 5 § får för­e­nas med sär­skilda vill­kor. Sådana vill­kor ska omprö­vas årli­gen för att god­kän­nan­det ska fort­sätta att gälla.

Har ett läke­me­del god­känts i ett annat land i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det ska ansö­kan avvi­sas, om sökan­den inte i ansö­kan begärt att ett erkän­nande enligt 6 a eller 6 b § ska med­de­las.

Om en sökande vid tid­punk­ten för ansö­kan i Sve­rige har läm­nat in en ansö­kan om god­kän­nande i en annan stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och slut­ligt beslut inte med­de­lats i det ären­det, ska ansö­kan i Sve­rige avvi­sas, om inte sökan­den efter att ha beretts till­fälle till detta begärt att för­fa­rande enligt 6 d § ska tilläm­pas.
Lag (2013:37).

6 a §   God­kän­nande eller regi­stre­ring av ett human­lä­ke­me­del som har med­de­lats i en annan stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det ska på ansö­kan erkän­nas i Sve­rige, om det sak­nas anled­ning att anta att läke­med­let skulle kunna inne­bära en all­var­lig folk­häl­so­risk.

I fråga om växt­ba­se­rat läke­me­del som avses i 2 c § gäl­ler vad som anges i första styc­ket endast om en gemen­skaps­mo­no­grafi har utar­be­tats över läke­med­let eller om det består av mate­rial eller bered­ningar som finns upp­tagna i en för­teck­ning upp­rät­tad av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen.

Om Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen med­de­lat beslut i enlig­het med arti­kel 34.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/83/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för human­lä­ke­me­del, senast änd­rat genom Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2011/62/EU, ska Läke­me­dels­ver­ket med­dela det beslut som föl­jer av kom­mis­sio­nens avgö­rande. Mot­sva­rande ska gälla i de fall kom­mis­sio­nen med­de­lat beslut i enlig­het med arti­kel 35.2 i direk­ti­vet.
Lag (2012:204).

6 b §   God­kän­nande eller regi­stre­ring av ett vete­ri­när­me­di­cinskt läke­me­del som har med­de­lats i en annan stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det ska på ansö­kan erkän­nas i Sve­rige, om det sak­nas anled­ning att anta att läke­med­let skulle kunna inne­bära en all­var­lig risk för män­ni­skors eller djurs hälsa eller för mil­jön.

God­kän­nande av ett immu­no­lo­giskt läke­me­del avsett för djur ska inte med­de­las eller erkän­nas om
   1. använd­ningen av läke­med­let inver­kar på genom­fö­ran­det av ett natio­nellt pro­gram för dia­gnos, kon­troll eller utrot­ning av någon djur­sjuk­dom eller orsa­kar svå­rig­he­ter när det gäl­ler att fast­ställa från­varo av någon för­ore­ning hos levande djur eller i livs­me­del eller andra pro­duk­ter som erhål­lits från behand­lade djur, eller
   2. den sjuk­dom som läke­med­let är avsett att fram­kalla immu­ni­tet mot inte alls före­kom­mer i Sve­rige eller före­kom­mer här endast i begrän­sad omfatt­ning.

Om Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen med­de­lat beslut i enlig­het med arti­kel 38.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/82/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del, senast änd­rat genom Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 596/2009 ska Läke­me­dels­ver­ket med­dela det beslut som föl­jer av kom­mis­sio­nens avgö­rande. Mot­sva­rande ska gälla i de fall kom­mis­sio­nen med­de­lat beslut i enlig­het med arti­kel 39.2 eller 40.1 i direk­ti­vet. Lag (2010:1316).

6 c §   När ett erkän­nande har beslu­tats enligt 6 a eller 6 b § betrak­tas läke­med­let som god­känt i Sve­rige. Har ett läke­me­del som avses i 2 b eller 2 c § regi­stre­rats i en annan stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och har regi­stre­ringen erkänts i Sve­rige betrak­tas läke­med­let som regi­stre­rat i Sve­rige. De skyl­dig­he­ter som gäl­ler för en inne­ha­vare av ett god­kän­nande eller en regi­stre­ring enligt denna lag eller före­skrif­ter som med­de­lats i enlig­het med denna lag skall också gälla för den som inne­har ett erkän­nande.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om erkän­nande av ett god­kän­nande eller en regi­stre­ring som med­de­lats i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det. Lag (2006:253).

6 d §   Om ett läke­me­del inte är god­känt i någon stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det och ansö­kan om god­kän­nande med begä­ran om tillämp­ning av det decent­ra­li­se­rade för­fa­rande som regle­ras i denna para­graf läm­nats in i fler än en av sta­terna, ska Läke­me­dels­ver­ket, i de fall sökan­den vid ansö­kan i Sve­rige begärt att Sve­rige fun­ge­rar som refe­rensmed­lems­stat, han­tera den fort­satta bered­ningen av ansö­kan genom att utar­beta under­lag för övriga berörda sta­ters ställ­nings­ta­gande till läke­med­let. Mot­sva­rande ska gälla regi­stre­ring av home­o­pa­tiskt läke­me­del som avses i 2 b § och sådana tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del som avses i 2 c § i de fall för­ut­sätt­ning­arna i 6 a § andra styc­ket är upp­fyllda.

Om sökan­den inte har begärt att Sve­rige ska fun­gera som refe­rensmed­lems­stat ska läke­med­let, med beak­tande av refe­rensmed­lems­sta­tens under­lag, god­kän­nas eller regi­stre­ras i enlig­het med de för­ut­sätt­ningar som anges för erkän­nande i 6 a § respek­tive 6 b §. Läke­me­dels­ver­ket ska med­dela det beslut som föl­jer av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nens avgö­rande, om kom­mis­sio­nen med­de­lat beslut i enlig­het med
   1. arti­kel 38.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/82/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del, senast änd­rat genom Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 596/2009, eller
   2. arti­kel 34.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/83/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för human­lä­ke­me­del, senast änd­rat genom Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2011/62/EU. Mot­sva­rande ska gälla i de fall kom­mis­sio­nen med­de­lat beslut i enlig­het med arti­kel 39.2 eller 40.1 i direk­tiv 2001/82/EG, eller arti­kel 35.2 i direk­tiv 2001/83/EG.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om ansö­kan, bered­ning, god­kän­nande eller regi­stre­ring som avses i första och andra styc­kena. Lag (2012:204).

7 §   Läke­me­dels­ver­ket prö­var frå­gor om god­kän­nande eller regi­stre­ring enligt 5 § första styc­ket. Läke­me­dels­ver­ket prö­var även frå­gor om erkän­nande av ett god­kän­nande eller en regi­stre­ring som har med­de­lats i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket prö­var frå­gor om till­stånd enligt 5 § andra eller tredje styc­ket. Lag (2006:253).

8 §    /Upp­hör att gälla U:den dag rege­ringen bestäm­mer/ Den som ansö­ker om god­kän­nande, regi­stre­ring eller till­stånd enligt 5 § skall visa att kra­ven enligt 4 § är upp­fyllda. Doku­men­ta­tion som bifo­gas ansö­kan skall ha utar­be­tats av någon som har till­räck­lig kom­pe­tens och till­räck­ligt infly­tande över inne­hål­let i doku­men­ta­tio­nen.
Lag (2006:253).

8 §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:328)./ Den som ansö­ker om god­kän­nande, regi­stre­ring eller till­stånd enligt 5 § ska visa att kra­ven enligt 4 § är upp­fyllda. Den som ansö­ker om god­kän­nande av human­lä­ke­me­del ska även visa att kra­ven enligt 4 a § är upp­fyllda.
Doku­men­ta­tion som bifo­gas ansö­kan ska ha utar­be­tats av någon som har till­räck­lig kom­pe­tens och till­räck­ligt infly­tande över inne­hål­let i doku­men­ta­tio­nen. Lag (2013:37).

8 a §   Avser ansö­kan om god­kän­nande
   1. ett gene­riskt läke­me­del, vars refe­renslä­ke­me­del är eller har varit god­känt i minst åtta år i en stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det eller i hela sam­ar­bets­om­rå­det till följd av beslut om god­kän­nande enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004, eller
   2. ett läke­me­del vars aktiva sub­stans eller kom­bi­na­tion av sub­stan­ser har samma tera­peu­tiskt verk­samma bestånds­de­lar som ett sådant refe­renslä­ke­me­del som avses i 1, skall Läke­me­dels­ver­ket, om sökan­den åbe­ro­par doku­men­ta­tio­nen för refe­renslä­ke­med­let, medge att kra­vet på doku­men­ta­tion i form av pre­kli­niska stu­dier och kli­niska pröv­ningar helt eller del­vis upp­fylls genom doku­men­ta­tio­nen för refe­renslä­ke­med­let. I fråga om vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del gäl­ler detta även resul­tat av under­sök­ningar av säker­he­ten och stu­dier av rest­hal­ter.
Lag (2006:253).

8 b §   Läke­me­dels­ver­ket får i fråga om human­lä­ke­me­del medge ett års upp­gifts­skydd när en ansö­kan om god­kän­nande görs för en ny indi­ka­tion för en redan väle­ta­ble­rad sub­stans, för­ut­satt att omfat­tande pre­kli­niska eller kli­niska under­sök­ningar av den nya indi­ka­tio­nen genom­förts. I sådant fall får med­gi­vande enligt 8 a § inte bevil­jas för­rän tiden för upp­gifts­skyd­det löpt ut.

Läke­me­dels­ver­ket får medge tre års upp­gifts­skydd i de fall veten­skap­lig lit­te­ra­tur använts av en sökande för att bevil­jas ett god­kän­nande för ett läke­me­del för en viss djurart som används för livs­me­dels­pro­duk­tion och sökan­den till­han­da­hål­lit nya stu­dier av rest­hal­ter i livs­me­del i enlig­het med Rådets för­ord­ning (EEG) nr 2377/90 av den 26 juni 1990 om inrät­tan­det av ett gemen­skaps­för­fa­rande för att fast­ställa gräns­vär­den för högsta tillåtna rest­mäng­der av vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del i livs­me­del med ani­ma­liskt ursprung, senast änd­rad genom Kom­mis­sio­nens för­ord­ning (EG) nr 1518/2005, samt nya kli­niska pröv­ningar för samma läke­me­del, i syfte att bevil­jas god­kän­nande för en annan djurart som används för livs­me­dels­pro­duk­tion. I sådant fall får med­gi­vande enligt 8 a § inte bevil­jas för­rän tiden för upp­gifts­skyd­det löpt ut.
Lag (2006:253).

8 c §   I de fall ett läke­me­del god­känts med tillämp­ning av 8 a § måste de skydds­ti­der som anges i denna para­graf ha för­flu­tit från det att det ursprung­liga god­kän­nan­det för refe­renslä­ke­med­let bevil­jats innan för­sälj­ning av det god­kända läke­med­let får ske. Skydds­ti­den är, om inte annat föl­jer av andra-​fjärde styc­kena, tio år.

Om inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det för ett refe­renslä­ke­me­del som är avsett att till­fö­ras män­ni­skor under de första åtta åren av tio­års­pe­ri­o­den bevil­jats ett god­kän­nande för en eller flera nya behand­lings­in­di­ka­tio­ner, som under den veten­skap­liga utvär­de­ringen före god­kän­nan­det bedöms med­föra en väsent­ligt högre medi­cinsk nytta jäm­fört med exi­ste­rande behand­lings­for­mer, får peri­o­den om tio år utsträc­kas till max­i­malt elva år.

Peri­o­den om tio år som anges i första styc­ket ska för­längas till tret­ton år för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del avsedda för fisk eller bin eller andra arter som fast­ställts i enlig­het med för­fa­ran­det i arti­kel 89.2a i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/82/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del, senast änd­rat genom Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 596/2009.

För vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del som är avsedda för djurar­ter som används för livs­me­dels­pro­duk­tion och som inne­hål­ler en ny aktiv sub­stans som den 30 april 2004 ännu inte var god­känd inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det ska den period om tio år som anges i första styc­ket för­längas med ett år för varje gång god­kän­nan­det utvid­gas till att omfatta en annan djurart som används för livs­me­dels­pro­duk­tion, om det har god­känts under de fem när­mast påföl­jande åren efter att det ursprung­liga god­kän­nande för för­sälj­ning bevil­ja­des. Denna period ska dock inte över­skrida sam­man­lagt tret­ton år när det gäl­ler ett god­kän­nande för för­sälj­ning som gäl­ler fyra eller fler djurar­ter som används för livs­me­dels­pro­duk­tion.
För­läng­ning av denna tio­års­pe­riod till elva, tolv eller tret­ton år för ett vete­ri­när­me­di­cinskt läke­me­del avsett för en djurart som används för livs­me­dels­pro­duk­tion ska bevil­jas endast under för­ut­sätt­ning att inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det för för­sälj­ning också från bör­jan har ansökt om fast­stäl­lande av max­i­malt tillåtna rest­hal­ter i livs­me­del för den art som omfat­tas av god­kän­nan­det.

Rege­ringen, eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande Läke­me­dels­ver­ket, med­de­lar när­mare före­skrif­ter om för­ut­sätt­ning­arna för åbe­ro­pande av doku­men­ta­tion för refe­renslä­ke­me­del samt skydds­ti­der och upp­gifts­skydd.
Lag (2011:234).

8 d §   När ett god­kän­nande för för­sälj­ning har bevil­jats för ett läke­me­del skall even­tu­ella ytter­li­gare styr­kor, läke­me­dels­for­mer, de sätt på vilka läke­med­let ges och för­pack­nings­for­mer, lik­som varje änd­ring och utvidg­ning, också god­kän­nas eller inklu­de­ras i det ursprung­liga god­kän­nan­det.
Dessa god­kän­nan­den för för­sälj­ning skall vid tillämp­ning av 8 a § första styc­ket och 8 f § andra styc­ket anses till­höra samma god­kän­nande. Lag (2006:253).

8 e §   Ett god­kän­nande gäl­ler i fem år och kan där­ef­ter för­nyas.
Ett för­nyat god­kän­nande gäl­ler utan tids­be­gräns­ning, såvida inte Läke­me­dels­ver­ket av säker­hets­skäl fin­ner att det i stäl­let bör gälla ytter­li­gare en femårs­pe­riod.

Ansö­kan om för­ny­else av ett god­kän­nande av ett
   1. vete­ri­när­me­di­cinskt läke­me­del ska ha kom­mit in till Läke­me­dels­ver­ket senast sex måna­der innan god­kän­nan­det upp­hör att gälla, och
   2. human­lä­ke­me­del ska ha kom­mit in till Läke­me­dels­ver­ket senast nio måna­der innan god­kän­nan­det upp­hör att gälla.

Ett god­kän­nande gäl­ler under tiden för pröv­ning av ansö­kan om för­ny­else. Lag (2012:204).

8 f §   Den som har fått ett läke­me­del god­känt ska, för varje god­känd vari­ant av läke­med­let, infor­mera Läke­me­dels­ver­ket om när det släpps ut på den svenska mark­na­den. Den som har fått ett läke­me­del god­känt ska också minst två måna­der i för­väg med­dela Läke­me­dels­ver­ket om för­sälj­ningen av läke­med­let upp­hör till­fäl­ligt eller per­ma­nent på den svenska mark­na­den.
Om det finns sär­skilda skäl, kan med­de­lan­det läm­nas senare än två måna­der i för­väg. Om för­sälj­ningen avser ett human­lä­ke­me­del, ska orsa­ken till att för­sälj­ningen upp­hör anges i med­de­lan­det. Det ska sär­skilt anges om för­sälj­ningen upp­hör till följd av att
   1. läke­med­let är skad­ligt,
   2. läke­med­let sak­nar tera­peu­tisk effekt,
   3. för­hål­lan­det mel­lan nyt­tan och ris­kerna med läke­med­let har änd­rats,
   4. läke­med­lets kva­li­ta­tiva och kvan­ti­ta­tiva sam­man­sätt­ning inte över­ens­stäm­mer med den upp­givna,
   5. meto­derna för till­verk­ning och kon­troll av läke­med­let inte över­ens­stäm­mer med de upp­givna,
   6. ett krav som utgjort en för­ut­sätt­ning för till­stånd till till­verk­ning inte har upp­fyllts, eller
   7. ett vill­kor för god­kän­nan­det för för­sälj­ning inte har upp­fyllts.

Om ett läke­me­del inte släpps ut på den svenska mark­na­den inom tre år från det att god­kän­nan­det bevil­ja­des eller, om skydds­tid för ett refe­renslä­ke­me­del löper vid tid­punk­ten från bevil­jan­det, från det att läke­med­let fick börja säl­jas, ska Läke­me­dels­ver­ket besluta att god­kän­nan­det inte längre ska gälla. Mot­sva­rande gäl­ler om ett läke­me­del som tidi­gare släppts ut på den svenska mark­na­den under tre på varandra föl­jande år inte längre salu­förs här i lan­det.

Läke­me­dels­ver­ket får med hän­syn till skyd­det för folk­häl­san eller djur­häl­san besluta om undan­tag från andra styc­ket.
Lag (2013:518).

8 g §   När ett god­kän­nande för för­sälj­ning utfär­das, skall Läke­me­dels­ver­ket ange om läke­med­let skall klas­si­fi­ce­ras som recept­be­lagt läke­me­del eller recept­fritt läke­me­del.

Läke­me­dels­ver­ket får också besluta att ett recept­be­lagt läke­me­del skall klas­si­fi­ce­ras i andra kate­go­rier, med begräns­ningar för vad som skall gälla vid för­ord­nande och utläm­nande av läke­me­del.

Om nya omstän­dig­he­ter av bety­delse för klas­si­fi­ce­ringen av ett läke­me­del kom­mer till Läke­me­dels­ver­kets kän­ne­dom eller om en inne­ha­vare av ett god­kän­nande ansö­ker om änd­rad klas­si­fi­ce­ring, skall Läke­me­dels­ver­ket ompröva och vid behov ändra klas­si­fi­ce­ringen av ett läke­me­del. Lag (2006:253).

8 h §   Om en änd­rad klas­si­fi­ce­ring av ett human­lä­ke­me­del har god­känts på grund­val av vik­tiga pre­kli­niska stu­dier eller kli­niska pröv­ningar, får dessa stu­dier eller pröv­ningar inte läg­gas till grund för ett beslut om bifall till en ansö­kan från annan sökande i ett annat ärende om änd­rad klas­si­fi­ce­ring eller god­kän­nande av ett läke­me­del som inne­hål­ler samma aktiva sub­stans eller kom­bi­na­tion av sub­stan­ser under ett år efter det att den ursprung­liga änd­ringen god­kän­des. Lag (2006:253).

8 i §   När ett god­kän­nande för för­sälj­ning har bevil­jats ska Läke­me­dels­ver­ket besluta om läke­med­let är utbyt­bart mot annat läke­me­del.

Ett läke­me­del är utbyt­bart endast mot sådant läke­me­del som kan anses utgöra en lik­vär­dig pro­dukt.

2002:160) om läke­me­dels­för­må­ner m.m.">2002:160) om läke­me­dels­för­må­ner m.m.">Bestäm­mel­ser om utbyte av läke­me­del finns i lagen (2002:160) om läke­me­dels­för­må­ner m.m.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om för­ut­sätt­ningar för utbyt­bar­het. Lag (2007:248).

8 j § Den som har fått ett human­lä­ke­me­del god­känt ska utan dröjs­mål med­dela Läke­me­dels­ver­ket varje åtgärd som har vid­ta­gits för att
   1. dra in eller inte längre till­han­da­hålla läke­med­let,
   2. begära att god­kän­nan­det för för­sälj­ning dras in, eller
   3. inte ansöka om för­nyat god­kän­nande för för­sälj­ning.

I med­de­lan­det ska skä­len till att åtgär­den har vid­ta­gits anges. Det ska sär­skilt anges om åtgär­den har vid­ta­gits till följd av att
   1. läke­med­let är skad­ligt,
   2. läke­med­let sak­nar tera­peu­tisk effekt,
   3. för­hål­lan­det mel­lan nyt­tan och ris­kerna med läke­med­let har änd­rats,
   4. läke­med­lets kva­li­ta­tiva och kvan­ti­ta­tiva sam­man­sätt­ning inte över­ens­stäm­mer med den upp­givna,
   5. meto­derna för till­verk­ning och kon­troll av läke­med­let inte över­ens­stäm­mer med de upp­givna,
   6. ett krav som utgjort en för­ut­sätt­ning för till­stånd till till­verk­ning inte har upp­fyllts, eller
   7. ett vill­kor för god­kän­nan­det för för­sälj­ning inte har upp­fyllts.

Om åtgär­den har vid­ta­gits till följd av en sådan omstän­dig­het som anges i andra styc­ket 1-7, ska vid samma tid­punkt även Euro­pe­iska läke­me­dels­myn­dig­he­ten med­de­las om åtgär­den.

Den som har fått ett human­lä­ke­me­del god­känt ska utan dröjs­mål också med­dela Läke­me­dels­ver­ket och Euro­pe­iska läke­me­dels­myn­dig­he­ten om åtgär­den har vid­ta­gits i en stat utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, i de fall åtgär­den har vid­ta­gits till följd av en sådan omstän­dig­het som anges i andra styc­ket 1-7. Lag (2013:518).

9 §   Läke­me­dels­ver­ket ska ansvara för ett system för säker­hets­ö­ver­vak­ning, som har till syfte att samla in, regi­strera, lagra och veten­skap­ligt utvär­dera upp­gif­ter om miss­tänkta biverk­ningar av läke­me­del som god­känts för för­sälj­ning.

Vid utvär­de­ringen ska i fråga om human­lä­ke­me­del beak­tas även all till­gäng­lig infor­ma­tion som kan ha bety­delse för bedöm­ningen av nyt­tan och ris­kerna med läke­med­len när det gäl­ler använd­ning som inte omfat­tas av de vill­kor som anges i god­kän­nan­det för för­sälj­ning och sådana biverk­ningar som har sam­band med expo­ne­ring i arbe­tet.

I fråga om vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del ska även beak­tas all till­gäng­lig infor­ma­tion som rör brist på för­ut­sedd effekt, icke avsedd använd­ning, bedöm­ning av karens­pe­ri­o­den och risk för skada eller olä­gen­het för mil­jön som kan för­or­sa­kas av använd­ning av läke­med­let och som kan ha bety­delse för bedöm­ningen av nyt­tan och ris­kerna med läke­med­let.
Lag (2012:204).

9 a §   Den som har fått ett läke­me­del god­känt ska ha ett system för säker­hets­ö­ver­vak­ning och följa utveck­lingen på läke­me­dels­om­rå­det och inom ramen för god­kän­nan­det ändra läke­med­let om det behövs. Den som har fått ett läke­me­del god­känt ska också, som ett led i säker­hets­ö­ver­vak­ningen av läke­med­let, regi­strera, lagra, utvär­dera och rap­por­tera infor­ma­tion om miss­tänkta biverk­ningar av läke­med­let i enlig­het med före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Per­son­upp­gifts­an­sva­rig för sådana behand­lingar av per­son­upp­gif­ter som kan komma att utfö­ras enligt första styc­ket är inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det. Lag (2012:204).

9 b §   Den som har fått ett läke­me­del god­känt är skyl­dig att till sitt för­fo­gande ha en sak­kun­nig med till­räck­lig kom­pe­tens som fort­lö­pande ansva­rar för säker­hets­ö­ver­vak­ning av läke­med­let. Den sak­kun­nige ska vara bosatt och verk­sam i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det. Lag (2012:204).

9 c §   Infor­ma­tion som en inne­ha­vare av ett god­kän­nande läm­nar till all­män­he­ten om säker­hets­ris­ker vid använd­ningen av ett läke­me­del ska redo­vi­sas på ett objek­tivt sätt och får inte vara vil­se­le­dande. Sådan infor­ma­tion ska även läm­nas till Läke­me­dels­ver­ket senast i sam­band med att all­män­he­ten infor­me­ras.

Om infor­ma­tio­nen avser ett human­lä­ke­me­del, ska den vid samma tid­punkt som anges i första styc­ket även läm­nas till Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen och Euro­pe­iska läke­me­dels­myn­dig­he­ten.
Lag (2012:204).

10 §   Läke­me­dels­ver­ket skall fort­lö­pande kon­trol­lera ett läke­me­del som har god­känts och pröva om god­kän­nan­det fort­fa­rande bör gälla. Ver­ket får före­lägga den som fått god­kän­nan­det att visa att läke­med­let fort­fa­rande upp­fyl­ler kra­ven för god­kän­nan­det.

10 a §   En säker­hets­stu­die av ett human­lä­ke­me­del som görs efter det att läke­med­let har god­känts och som inleds, genom­förs och finan­sie­ras av inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det och omfat­tar insam­ling av säker­hets­upp­gif­ter från pati­en­ter och hälso-​ och sjuk­vårds­per­so­nal (icke-​interventionsstudie avse­ende säker­het) får inte genom­fö­ras om stu­dien inne­bär att använd­ningen av läke­med­let främ­jas.

Om en icke-​interventionsstudie avse­ende säker­het har genom­förts i Sve­rige, ska inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det skicka en slut­rap­port till Läke­me­dels­ver­ket inom tolv måna­der från det att insam­lingen av upp­gif­terna enligt första styc­ket har avslu­tats.

För etik­pröv­ning av forsk­ning som avser män­ni­skor och bio­lo­giskt mate­rial från män­ni­skor finns bestäm­mel­ser i lagen (2003:460) om etik­pröv­ning av forsk­ning som avser män­ni­skor.
Lag (2012:204).

10 b §   Om god­kän­nan­det för för­sälj­ning av ett human­lä­ke­me­del är för­e­nat med ett vill­kor om att en icke-​interventionsstudie avse­ende säker­het ska göras, får stu­dien, om den ska genom­fö­ras i Sve­rige, inle­das först när Läke­me­dels­ver­ket givit till­stånd till stu­dien.

Läke­me­dels­ver­ket ska ge ett sådant till­stånd om stu­dien
   1. inte inne­bär att använd­ningen av läke­med­let främ­jas,
   2. är utfor­mad på ett sätt som mot­sva­rar syf­tet med stu­dien, och
   3. inte är en sådan kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning som krä­ver till­stånd av Läke­me­dels­ver­ket enligt 14 §.

Större änd­ringar av stu­dien får endast göras efter till­stånd av Läke­me­dels­ver­ket.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får för stu­dier som avses i första styc­ket besluta om undan­tag från kra­vet på slut­rap­port i 10 a § andra styc­ket. Lag (2012:204).

10 c §   Sådant till­stånd som avses i 10 b § första styc­ket kan även ges av Kom­mit­tén för säker­hets­ö­ver­vak­ning och risk­be­döm­ning av läke­me­del vid Euro­pe­iska läke­me­dels­myn­dig­he­ten (kom­mit­tén). Större änd­ringar av stu­dien får endast göras efter till­stånd av kom­mit­tén. Inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det ska skicka en slut­rap­port till kom­mit­tén inom tolv måna­der från det att insam­lingen av upp­gif­terna har avslu­tats. Lag (2012:204).

11 §   Läke­me­dels­ver­ket får ålägga den som fått ett läke­me­del god­känt att åter­kalla läke­med­let från dem som inne­har det
   1. om det behövs för att före­bygga skada,
   2. om läke­med­let inte är verk­samt för sitt ända­mål,
   3. om läke­med­let inte är ända­måls­en­ligt,
   4. om läke­med­let inte är av god kva­li­tet,
   5. om läke­med­lets kva­li­ta­tiva eller kvan­ti­ta­tiva sam­man­sätt­ning inte över­ens­stäm­mer med den upp­givna, eller
   6. om väsent­liga krav i sam­band med till­verk­ning eller import inte upp­fylls.

Åter­kal­lelse har den inne­börd som föl­jer av 16 § första styc­ket pro­dukt­sä­ker­hets­la­gen (2004:451). Lag (2006:253).

12 §   Läke­me­dels­ver­ket får besluta att ett god­kän­nande ska åter­kal­las till­fäl­ligt, änd­ras eller upp­höra att gälla
   1. om den som fått ett före­läg­gande enligt 10 § inte kan visa att läke­med­let fort­fa­rande upp­fyl­ler kra­ven för god­kän­nan­det,
   2. om de vill­kor som angavs vid god­kän­nan­det inte följts,
   3. om ett åläg­gande att åter­kalla läke­me­del inte följts, eller
   4. om de grund­läg­gande för­ut­sätt­ning­arna för god­kän­nan­det i andra fall inte längre före­lig­ger.

På begä­ran av den som fått ett läke­me­del god­känt ska ver­ket besluta att god­kän­nan­det ska upp­höra att gälla.

Om ett tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del inte längre upp­fyl­ler kra­ven för regi­stre­ring på grund av att ett växt­ba­se­rat mate­rial, en bered­ning eller en kom­bi­na­tion av dessa har ute­slu­tits från den av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen upp­rät­tade för­teck­ningen, ska inne­ha­va­ren av regi­stre­ringen ha möj­lig­het att inom tre måna­der från den dag då inne­ha­va­ren fått del av ett före­läg­gande om kom­plet­te­ring från Läke­me­dels­ver­ket, till ver­ket lämna in de upp­gif­ter och den doku­men­ta­tion som behövs för att visa att läke­med­let kan regi­stre­ras på annan grund.
Lag (2010:1316).

Kli­niska pröv­ningar

13 §   En kli­nisk under­sök­ning på män­ni­skor eller djur av ett läke­me­dels egen­ska­per (kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning) får utfö­ras för att utreda i vad mån läke­med­let är ända­måls­en­ligt. För kli­nisk pröv­ning på män­ni­skor finns även bestäm­mel­ser i lagen (2003:460) om etik­pröv­ning av forsk­ning som avser män­ni­skor.
För kli­nisk pröv­ning på djur finns bestäm­mel­ser i djur­skydds­la­gen (1988:534). Den kli­niska läke­me­dels­pröv­ningen får utfö­ras i sam­band med sjuk­doms­be­hand­ling eller utan sådant sam­band. En kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning får utfö­ras på män­ni­skor endast av en legi­ti­me­rad läkare eller legi­ti­me­rad tand­lä­kare och på djur endast av en legi­ti­me­rad vete­ri­när. Den som utför pröv­ningen skall ha till­räck­lig kom­pe­tens på det område som pröv­ningen avser. Lag (2004:197).

13 a §   De pati­en­ter eller för­söks­per­so­ner som avses delta i en kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning skall få sådan infor­ma­tion om pröv­ningen att de kan ta ställ­ning till om de vill delta i den.
De skall vidare infor­me­ras om sin rätt att när som helst avbryta sin med­ver­kan.

Om pati­en­ten eller för­söks­per­so­nen är underå­rig eller en per­son vars mening inte kan inhäm­tas på grund av sjuk­dom, psy­kisk stör­ning, för­sva­gat häl­so­till­stånd eller något annat lik­nande för­hål­lande, skall infor­ma­tio­nen läm­nas till de per­so­ner vars sam­tycke till del­ta­gande i pröv­ningen skall inhäm­tas enligt 13 b § andra eller tredje styc­ket. Dess­utom skall pati­en­ten eller för­söks­per­so­nen så långt möj­ligt infor­me­ras per­son­li­gen om pröv­ningen. Om han eller hon är underå­rig skall infor­ma­tio­nen läm­nas av per­so­nal med peda­go­gisk erfa­ren­het. Lag (2004:197).

13 b §   Sam­tycke till del­ta­gande i kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning skall all­tid inhäm­tas. Sam­tycke skall, om inte annat föl­jer av andra eller tredje styc­ket, inhäm­tas från de pati­en­ter eller för­söks­per­so­ner som avses delta i pröv­ningen eller, vid pröv­ning som skall utfö­ras på djur, från djurä­ga­ren.

När det gäl­ler underå­riga skall sam­tycke inhäm­tas från vård­nads­ha­varna. Den underå­ri­ges inställ­ning skall så långt möj­ligt klar­läg­gas. Även om vård­nads­ha­varna har sam­tyckt till pröv­ningen får den inte utfö­ras om den underå­rige inser vad pröv­ningen inne­bär för hans eller hen­nes del och mot­sät­ter sig att den utförs.

När det gäl­ler per­so­ner vars mening inte kan inhäm­tas på grund av sjuk­dom, psy­kisk stör­ning, för­sva­gat häl­so­till­stånd eller något annat lik­nande för­hål­lande skall sam­tycke inhäm­tas från god man eller för­val­tare enligt 11 kap. 4 eller 7 § för­äld­ra­bal­ken med behö­rig­het att sörja för den enskil­des per­son. Sam­tycke skall inhäm­tas även från pati­en­tens när­maste anhö­riga. Sam­tyc­ket skall uttrycka pati­en­tens för­mo­dade vilja.
Även om sam­tycke till pröv­ningen har inhäm­tats får den inte utfö­ras om pati­en­ten i någon form ger uttryck för att inte vilja delta. Lag (2004:197).

13 c §   Ett sam­tycke till del­ta­gande i kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning får när som helst tas till­baka med ome­del­bar ver­kan. De data som har häm­tats in dess­förin­nan får dock använ­das i pröv­ningen. Ett åter­ta­get sam­tycke får inte påverka det fort­satta omhän­der­ta­gan­det av pati­en­ten eller för­söks­per­so­nen. Lag (2004:197).

13 d §   Kli­niska läke­me­dels­pröv­ningar som inte har sam­band med sjuk­doms­be­hand­ling får inte utfö­ras på den som får vård enligt lagen (1991:1128) om psy­ki­a­trisk tvångs­vård eller lagen (1991:1129) om rätts­psy­ki­a­trisk vård. Lag (2004:197). 13 e § Kli­niska läke­me­dels­pröv­ningar får, om inte 13 d § gäl­ler, utfö­ras på underå­riga endast om
   1. forsk­ningen kan för­vän­tas leda till direkt nytta för denna pati­ent­grupp,
   2. forsk­ningen är avgö­rande för att bekräfta upp­gif­ter som erhål­lits i kli­niska läke­me­dels­pröv­ningar med per­so­ner som har för­måga att sam­tycka till del­ta­gande i pröv­ningar eller genom andra forsk­nings­me­to­der,
   3. forsk­ningen hän­för sig direkt till ett kli­niskt till­stånd som den underå­rige lider av eller är av sådan art att den endast kan utfö­ras på underå­riga, och
   4. inga inci­ta­ment eller eko­no­miska för­må­ner ges, undan­ta­get kost­nads­er­sätt­ningar. Lag (2004:197).

13 f §   Kli­niska läke­me­dels­pröv­ningar får utfö­ras på den vars mening inte kan inhäm­tas på grund av sjuk­dom, psy­kisk stör­ning, för­sva­gat häl­so­till­stånd eller något annat lik­nande för­hål­lande endast om
   1. forsk­ningen är avgö­rande för att bekräfta upp­gif­ter som erhål­lits i kli­niska läke­me­dels­pröv­ningar med per­so­ner som har för­måga att sam­tycka till del­ta­gande i pröv­ningar eller genom andra forsk­nings­me­to­der,
   2. forsk­ningen hän­för sig direkt till ett livs­ho­tande eller för­sva­gande kli­niskt till­stånd som den berörda per­so­nen lider av,
   3. det finns anled­ning anta att medi­ci­ne­ringen med det läke­me­del som skall prö­vas med­för nytta som upp­vä­ger ris­kerna för pati­en­ten eller inte inne­bär några ris­ker alls, och
   4. inga inci­ta­ment eller eko­no­miska för­må­ner ges, undan­ta­get kost­nads­er­sätt­ningar. Lag (2004:197).

13 g §   För att genom­föra en kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning för­ut­sätts att den per­son, det före­tag, den insti­tu­tion eller den orga­ni­sa­tion som ansva­rar för att inleda, orga­ni­sera och even­tu­ellt finan­si­era pröv­ningen kost­nads­fritt till­han­da­hål­ler pati­en­terna och för­söks­per­so­nerna pröv­ningslä­ke­med­let och, i före­kom­mande fall, den utrust­ning som krävs för att använda det.

Detta gäl­ler inte vid kli­niska läke­me­dels­pröv­ningar som
   1. genom­förs utan med­ver­kan av läke­me­dels­in­du­strin,
   2. avser sär­lä­ke­me­del för vilka god­kän­nan­det för­e­nats med vill­kor om upp­föl­jande under­sök­ningar, eller
   3. är av sär­skild bety­delse för folk­häl­san.
Lag (2004:197).

14 §   En kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning får endast genom­fö­ras sedan till­stånd till pröv­ning har med­de­lats eller anses bevil­jat enligt tredje styc­ket. Frå­gor om till­stånd prö­vas av Läke­me­dels­ver­ket.

Om Läke­me­dels­ver­ket fin­ner att till­stånd inte kan bevil­jas, ska sökan­den under­rät­tas om detta. Sökan­den får vid endast ett till­fälle ändra inne­hål­let i ansö­kan för att avhjälpa de bris­ter som Läke­me­dels­ver­ket fun­nit. Om ansö­kan inte änd­ras ska den avslås.

Om Läke­me­dels­ver­ket inte har fat­tat beslut inom 60 dagar från det att en full­stän­dig ansö­kan kom in till ver­ket, ska till­stånd anses bevil­jat i enlig­het med ansö­kan.

Tredje styc­ket gäl­ler inte vid ansö­kan om till­stånd att genom­föra en kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning som inne­fat­tar
   1. väv­nads­tek­niska pro­duk­ter samt läke­me­del för gen­te­rapi och soma­tisk cell­te­rapi, inklu­sive xeno­gen cell­te­rapi,
   2. läke­me­del som inne­hål­ler gene­tiskt modi­fi­e­rade orga­nis­mer,
   3. läke­me­del som inte god­känts för för­sälj­ning i enlig­het med Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/83/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för human­lä­ke­me­del, senast änd­rat genom kom­mis­sio­nens direk­tiv 2009/120/EG, och som omfat­tas av bila­gan till för­ord­ning (EG) nr 726/2004, eller
   4. läke­me­del vars aktiva bestånds­del eller bestånds­de­lar är en bio­lo­gisk pro­dukt som här­stam­mar från män­ni­ska eller djur eller inne­hål­ler bio­lo­giska kom­po­nen­ter som här­stam­mar från män­ni­ska eller djur eller vars fram­ställ­ning krä­ver sådana kom­po­nen­ter. Lag (2011:234).

Till­verk­ning

15 §   Med till­verk­ning avses i denna lag fram­ställ­ning, för­pack­ning eller ompack­ning av läke­me­del, mel­lan­pro­duk­ter eller av aktiva sub­stan­ser.

Till­verk­ning ska äga rum i ända­måls­en­liga loka­ler och utfö­ras med hjälp av ända­måls­en­lig utrust­ning och även i övrigt ske i enlig­het med god till­verk­nings­sed. En sak­kun­nig med till­räck­lig kom­pe­tens och till­räck­ligt infly­tande ska se till att kra­ven på läke­med­lens och mel­lan­pro­duk­ter­nas kva­li­tet och säker­het upp­fylls. Lag (2013:36).

16 §   Yrkes­mäs­sig till­verk­ning av läke­me­del och mel­lan­pro­duk­ter samt till­verk­ning av ett sådant läke­me­del som avses i 2 d § första styc­ket får bedri­vas endast av den som har Läke­me­dels­ver­kets till­stånd. En inrätt­ning som har Läke­me­dels­ver­kets till­stånd att till­verka läke­me­del för ett visst till­fälle (extem­po­re­a­po­tek) ska vid sådan till­verk­ning vara beman­nad med en eller flera far­ma­ceu­ter.

Vid till­verk­ning av läke­me­del för ett visst till­fälle på öppen­vårdsa­po­tek eller sjuk­husa­po­tek krävs inte något sådant till­stånd.

Andra styc­ket gäl­ler inte för ett sådant läke­me­del som avses i 2 d § första styc­ket.

Bestäm­mel­ser om till­stånd till maski­nell dos­dis­pen­se­ring på öppen­vårdsa­po­tek finns i 6 kap. lagen (2009:366) om han­del med läke­me­del. Lag (2011:234).

16 a §   Den som har bevil­jats till­stånd till till­verk­ning av human­lä­ke­me­del enligt 16 § ska
   1. vid till­verk­ningen använda endast aktiva sub­stan­ser som till­ver­kats i enlig­het med god till­verk­nings­sed och dis­tri­bu­e­rats i enlig­het med god dis­tri­bu­tions­sed för aktiva sub­stan­ser,
   2. ome­del­bart under­rätta Läke­me­dels­ver­ket och inne­ha­va­ren av god­kän­nan­det för för­sälj­ning av läke­med­let om till­stånds­ha­va­ren får infor­ma­tion om att läke­me­del som omfat­tas av till­verk­nings­till­stån­det är, eller miss­tänks vara, för­fals­kade,
   3. kon­trol­lera att de till­ver­kare, impor­tö­rer eller dis­tri­bu­tö­rer från vilka till­stånds­ha­va­ren erhål­lit de aktiva sub­stan­serna är anmälda hos Läke­me­dels­ver­ket enligt 19 a § eller hos behö­rig myn­dig­het inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det,
   4. kon­trol­lera de aktiva sub­stan­ser­nas och hjälpäm­ne­nas äkt­het och kva­li­tet, och
   5. se till att hjälpäm­nena är lämp­liga för använd­ning i läke­me­del, tillämpa god till­verk­nings­sed för hjälpäm­nen samt doku­men­tera åtgär­derna. Lag (2013:36).

16 b § /Ny beteck­ning 16 d § U:den dag rege­ringen bestäm­mer/ Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om de vill­kor som ska gälla vid till­verk­ning av ett sådant läke­me­del som avses i 2 d § första styc­ket. Lag (2011:234).

16 b §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:328)./ Den som har bevil­jats till­stånd till till­verk­ning av human­lä­ke­me­del enligt 16 §, ska även kon­trol­lera säker­hets­de­tal­jer på de human­lä­ke­me­del som till­stånds­ha­va­ren han­te­rar. Lag (2013:37).

16 c §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. till­verk­ning och god till­verk­nings­sed för läke­me­del och mel­lan­pro­duk­ter,
   2. fram­ställ­ning, för­va­ring, dis­tri­bu­tion och import av blod och blod­kom­po­nen­ter avsedda att använ­das som råvara vid till­verk­ning av läke­me­del, och
   3. till­verk­ning och import av läke­me­del som inne­hål­ler blod eller blod­kom­po­nen­ter. Lag (2013:36).

16 d §    /Trä­der i kraft I:den dag rege­ringen bestäm­mer/ /Utgår den dag rege­ringen bestäm­mer genom lag (2015:328)./ Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om de vill­kor som ska gälla vid till­verk­ning av ett sådant läke­me­del som avses i 2 d § första styc­ket. Lag (2013:37).

Import

17 §   Läke­me­del eller mel­lan­pro­duk­ter får impor­te­ras från ett land utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det endast av den som har till­stånd till till­verk­ning av läke­me­del eller sär­skilt till­stånd till import av läke­me­del. Av 17 d § fram­går att resande i vissa fall har rätt att föra in läke­me­del i lan­det.

Läke­me­dels­ver­ket får besluta om sär­skilt till­stånd till import av läke­me­del enligt första styc­ket för
   1. läke­me­del som impor­te­ras för att till­go­dose behov av läke­me­del som får säl­jas med stöd av till­stånd enligt 5 § tredje styc­ket,
      2. läke­me­del som ska använ­das för annat ända­mål än sjuk­vård, eller
      3. pröv­ningslä­ke­me­del.

Rege­ring­ens får med­dela före­skrif­ter om vilka för­ut­sätt­ningar som ska gälla för att till­stånd ska få bevil­jas enligt andra styc­ket. Lag (2013:43).

17 a §   Aktiva sub­stan­ser avsedda för human­lä­ke­me­del får impor­te­ras från ett land utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det endast om de har till­ver­kats i enlig­het med stan­dar­der som är åtminstone lik­vär­diga med god till­verk­nings­sed. Lag (2013:36).

17 b §   Aktiva sub­stan­ser avsedda för human­lä­ke­me­del får impor­te­ras från ett land utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det endast om de åtföljs av en skrift­lig bekräf­telse från behö­rig myn­dig­het i export­lan­det vil­ken utvi­sar att god till­verk­nings­sed har följts.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från kra­vet på skrift­lig bekräf­telse i enlig­het med arti­kel 46b. 3 och 4 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/83/EG.
Lag (2013:36).

17 c §   Den som impor­te­rar läke­me­del eller mel­lan­pro­duk­ter från ett land utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det med stöd av till­stånd till till­verk­ning skall anlita en sak­kun­nig med till­räck­lig kom­pe­tens och till­räck­ligt infly­tande som skall ansvara för kon­troll av att varje till­verk­nings­sats av läke­me­del som kom­mer från tredje land, oav­sett om till­verk­ningen har skett i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, har under­gått en full­stän­dig kva­li­ta­tiv ana­lys i en stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, en kvan­ti­ta­tiv ana­lys av alla de aktiva sub­stan­serna och alla andra under­sök­ningar eller kon­trol­ler som krävs för att garan­tera läke­med­lens kva­li­tet i enlig­het med de krav som legat till grund för god­kän­nan­det för för­sälj­ning.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från skyl­dig­he­ten att företa sådan kon­troll som avses i första styc­ket. Lag (2013:36).

17 d §   Om inte rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket före­skri­ver något annat, får resande föra in läke­me­del i Sve­rige, om de är avsedda för medi­cinskt ända­mål och den resan­des per­son­liga bruk.
Lag (2013:36).

17 e §   Vete­ri­nä­rer som annars tjänst­gör i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det får från en sådan stat till Sve­rige föra in dags­be­ho­vet av vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del, även om för­ut­sätt­ning­arna för för­sälj­ning enligt 5 § inte är upp­fyllda.

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om sådan inför­sel. Lag (2013:36).

Han­del

18 §   Bestäm­mel­ser om han­del med läke­me­del finns, för­u­tom i denna lag, i lagen (2009:366) om han­del med läke­me­del och i lagen (2009:730) om han­del med vissa recept­fria läke­me­del.
Lag (2009:731).

Han­te­ring i övrigt

19 §   Den som yrkes­mäs­sigt till­ver­kar, impor­te­rar, säl­jer, trans­por­te­rar, för­va­rar eller på annat sätt yrkes­mäs­sigt han­te­rar läke­me­del skall vidta de åtgär­der och i övrigt iaktta sådan för­sik­tig­het som behövs för att hindra att läke­med­len ska­dar män­ni­skor, egen­dom eller miljö samt se till att läke­med­lens kva­li­tet inte för­säm­ras.

Radi­o­ak­tiva läke­me­del får bere­das endast på sjuk­hus och apo­tek samt får använ­das endast på sjuk­hus, om inte Läke­me­dels­ver­ket för ett visst fall med­ger något annat.

Den som i andra fall han­te­rar läke­me­del skall vidta de åtgär­der och iaktta de för­sik­tig­hets­mått i övrigt som behövs för att hindra att läke­med­len ska­dar män­ni­skor, egen­dom eller miljö.

19 a §   Den som yrkes­mäs­sigt till­ver­kar, impor­te­rar eller dis­tri­bu­e­rar aktiva sub­stan­ser avsedda för human­lä­ke­me­del ska till Läke­me­dels­ver­ket
      1. anmäla sin verk­sam­het 60 dagar innan verk­sam­he­ten inleds,
   2. årli­gen rap­por­tera för­änd­ringar i för­hål­lande till anmäl­ningar enligt 1, och
   3. ome­del­bart rap­por­tera för­änd­ringar i verk­sam­he­ten som kan påverka kva­li­te­ten eller säker­he­ten i de aktiva sub­stan­ser som verk­sam­hets­ut­ö­va­ren han­te­rar.

Om Läke­me­dels­ver­ket inom 60 dagar efter det att ver­ket har tagit emot en anmä­lan enligt första styc­ket 1 har beslu­tat att genom­föra en inspek­tion, får verk­sam­he­ten inte inle­das innan Läke­me­dels­ver­ket beslu­tat att det får ske.
Lag (2013:36).

19 b §   Dis­tri­bu­tion av aktiva sub­stan­ser avsedda för human­lä­ke­me­del ska ske i enlig­het med god dis­tri­bu­tions­sed.
Lag (2013:36).

Gemen­samma bestäm­mel­ser om vissa till­stånd och viss hand­lägg­ning

20 §   Ett beslut av Läke­me­dels­ver­ket som avses i
   1. 2 b §,
   2. 2 c § första styc­ket,
   3. 5 §,
   4. 6 §,
   5. 6 a §,
   6. 6 b §,
   7. 6 d § andra styc­ket,
   8. 10 b § första styc­ket,
   9. 12 § andra styc­ket,
   10. 14 §,
   11. 16 §, eller
   12. 17 § första styc­ket

ska fat­tas inom den tid som rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om.

Ett till­stånd enligt 5 § andra eller tredje styc­ket, 14 § första styc­ket, 16 § eller 17 § första styc­ket får åter­kal­las om någon av de väsent­liga för­ut­sätt­ningar som förelåg när till­stån­det med­de­la­des inte längre före­lig­ger eller om något krav som är av sär­skild bety­delse för kva­li­tet och säker­het inte följts.

Ett till­stånd som ska anses bevil­jat enligt 14 § tredje styc­ket får åter­kal­las om vill­ko­ren i ansö­kan om till­stånd inte längre är upp­fyllda eller om något krav som är av sär­skild bety­delse för kva­li­tet och säker­het inte följts.

Sär­skilda bestäm­mel­ser finns om hand­lägg­ning av sådana ären­den som har anknyt­ning till Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det.
Lag (2012:204).

Infor­ma­tion när ett läke­me­del till­han­da­hålls kon­su­men­ten

21 §   Sådan infor­ma­tion om läke­me­del som har sär­skild bety­delse för att före­bygga skada eller för att främja en ända­måls­en­lig använd­ning av läke­me­del skall läm­nas skrift­li­gen när ett läke­me­del till­han­da­hålls kon­su­men­ten. Lag (2006:253).

Vissa för­bud mot mark­nads­fö­ring

21 a §   Mark­nads­fö­ring av human­lä­ke­me­del som inte har god­känts för för­sälj­ning är för­bju­den.

Mark­nads­fö­ring av human­lä­ke­me­del får inte rik­tas till barn.

Med undan­tag för kam­pan­jer för vac­ci­na­tion av män­ni­skor mot infek­tions­sjuk­do­mar är mark­nads­fö­ring av recept­be­lagda läke­me­del som rik­tas till all­män­he­ten för­bju­den.
Lag (2006:253).

Mark­nads­fö­ring av läke­me­del

21 b §   Mark­nads­fö­ring av human­lä­ke­me­del skall främja en ända­måls­en­lig använd­ning av pro­duk­ten genom en pre­sen­ta­tion som är aktu­ell, sak­lig och balan­se­rad. Mark­nads­fö­ringen får inte vara vil­se­le­dande och skall även i övrigt stå i över­ens­stäm­melse med god sed för sådan mark­nads­fö­ring.

Reklam för human­lä­ke­me­del som rik­tas till all­män­he­ten skall vara utfor­mad så att det klart fram­går att med­de­lan­det är en annons och att pro­duk­ten är ett läke­me­del. Inne­hål­let i sådan reklam får inte vara utfor­mat så att det kan leda till använd­ning av läke­me­del som med­för skada eller på annat sätt inte är ända­måls­en­lig eller till att män­ni­skor inte söker rele­vant vård.

Vid mark­nads­fö­ring av human­lä­ke­me­del skall det läm­nas sådan infor­ma­tion som är av sär­skild bety­delse för all­män­he­ten respek­tive för per­so­ner som är behö­riga att för­ordna eller lämna ut läke­me­del. Vid mark­nads­fö­ring av sådana home­o­pa­tika som regi­stre­rats får dock endast använ­das sådan infor­ma­tion som skall anges på för­pack­ningen och bipack­se­deln. I mark­nads­fö­ringen för regi­stre­rade tra­di­tio­nella växt­ba­se­rade läke­me­del skall det anges att pro­duk­ten är ett regi­stre­rat tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del för använd­ning vid en viss indi­ka­tion eller vissa indi­ka­tio­ner samt att indi­ka­tio­nerna som omfat­tas av regi­stre­ringen grun­dar sig ute­slu­tande på erfa­ren­het av lång­va­rig använd­ning. Lag (2006:253).

21 c §   Den som har fått ett läke­me­del god­känt skall ha en funk­tion med veten­skap­lig kom­pe­tens som över­va­kar infor­ma­tio­nen om läke­med­let. Lag (2006:253).

För­ord­nande och utläm­nande

22 §   Den som för­ord­nar eller läm­nar ut läke­me­del skall sär­skilt iaktta kra­ven på sak­kun­nig och omsorgs­full vård samt på upp­lys­ning till och sam­råd med pati­en­ten eller före­trä­dare för denne. Lag (2006:253).

22 a §   Läke­me­del som inne­hål­ler mer än 1,8 vikt­pro­cent ety­lal­ko­hol (alko­hol­hal­tigt läke­me­del) får endast läm­nas ut från apo­tek.

Alko­hol­hal­tigt läke­me­del, som inne­hål­ler mer än 10 vikt­pro­cent ety­lal­ko­hol, eller tek­nisk sprit får läm­nas ut från apo­tek, för­u­tom till annat apo­tek, endast mot recept eller annan beställ­ning av den som enligt vad rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, före­skri­ver är behö­rig att för­ordna eller beställa sådant läke­me­del eller tek­nisk sprit.

Med tek­nisk sprit avses i denna lag det­samma som i 1 kap. 4 § alko­hol­la­gen (2010:1622).

Första och andra styc­kena gäl­ler inte i sådant fall som avses i 4 kap. 1 § andra styc­ket lagen (2009:366) om han­del med läke­me­del. Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, får om ett alko­hol­hal­tigt läke­me­del inte kan antas vara ägnat att miss­bru­kas i berus­nings­syfte, medge undan­tag från första och andra styc­kena. Lag (2011:234).

22 b §   Alko­hol­hal­tiga läke­me­del eller tek­nisk sprit får inte läm­nas ut om det finns sär­skild anled­ning att anta att varan är avsedd att använ­das i berus­nings­syfte.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket får med­dela före­skrif­ter om utläm­nande, om det finns anled­ning att anta att alko­hol­hal­tigt läke­me­del av annat slag än som avses i 22 a § andra styc­ket kan miss­bru­kas i berus­nings­syfte.

Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket får, om det behövs för att för­hindra miss­bruk, med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om för­sälj­ning av alko­hol­hal­tiga läke­me­del eller tek­nisk sprit. Lag (2011:234).

22 c §   Om Hälso-​ och sjuk­vår­dens ansvars­nämnd enligt 8 kap. 10 eller 11 § pati­ent­sä­ker­hets­la­gen (2010:659) har begrän­sat eller dra­git in en läka­res eller en tand­lä­ka­res behö­rig­het att för­skriva alko­hol­hal­tiga läke­me­del, tek­nisk sprit eller andra sär­skilda läke­me­del än nar­ko­tiska läke­me­del, får sådant läke­me­del eller tek­nisk sprit på ordi­na­tion av läka­ren eller tand­lä­ka­ren inte läm­nas ut. Det­samma gäl­ler när Ansvars­nämn­den för dju­rens hälso-​ och sjuk­vård har dra­git in eller begrän­sat en vete­ri­närs behö­rig­het att för­skriva alko­hol­hal­tiga läke­me­del eller tek­nisk sprit. Lag (2011:234).

22 d §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om vad som ska gälla vid för­ord­nande och utläm­nande av ett läke­me­del eller tek­nisk sprit.
Lag (2011:234).

Till­syn

23 §   Läke­me­dels­ver­ket har till­syn över efter­lev­na­den av
   1. denna lag och före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen,
   2. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004 och före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen,
   3. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1901/2006 av den 12 decem­ber 2006 om läke­me­del för pedi­a­trisk använd­ning och om änd­ring av för­ord­ning (EEG) nr 1768/92, direk­tiv 2001/20/EG, direk­tiv 2001/83/EG och för­ord­ning (EG) nr 726/2004 samt före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen, samt
   4. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1394/2007.
Lag (2011:234).

24 §   Läke­me­dels­ver­ket har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar och hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

Läke­me­dels­ver­ket får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs för efter­lev­na­den av
   1. lagen och före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen,
   2. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004 och före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen,
   3. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1901/2006 samt före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen, samt
   4. Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1394/2007.

För till­sy­nen har Läke­me­dels­ver­ket rätt till till­träde dels till områ­den, loka­ler och andra utrym­men som används i sam­band med till­verk­ning eller annan han­te­ring av läke­me­del, av utgångs­ma­te­rial eller av för­pack­nings­ma­te­rial till läke­me­del, dels till utrym­men där pröv­ning av läke­me­dels egen­ska­per utförs. Läke­me­dels­ver­ket får i sådana utrym­men göra under­sök­ningar och ta pro­ver. Läke­me­dels­ver­ket har dock inte med stöd av denna lag rätt till till­träde till bostä­der.

På begä­ran ska den som för­fo­gar över sådana varor som avses i tredje styc­ket lämna nöd­vän­digt biträde vid under­sök­ningen.
För utta­get prov beta­las inte ersätt­ning. Beslut om före­läg­gande eller för­bud får för­e­nas med vite. Väg­ras till­träde eller biträde får Läke­me­dels­ver­ket också före­lägga vite. Lag (2011:234).

Avgif­ter

25 §   Den som ansö­ker om god­kän­nande för för­sälj­ning av ett läke­me­del, om erkän­nande av ett god­kän­nande som med­de­lats i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, om till­stånd enligt 5 § tredje styc­ket, om till­stånd för till­verk­ning av läke­me­del, om sådan jämk­ning av ett god­kän­nande att indi­ka­tio­nerna för läke­med­let utvid­gas eller om till­stånd att få utföra en kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning skall betala ansök­nings­av­gift.

Den som anmä­ler eller ansö­ker om andra änd­ringar av vill­ko­ren i ett god­kän­nande än som avses i första styc­ket skall betala till­kom­mande avgift. Även den som begär att Sve­rige fun­ge­rar som refe­rensmed­lems­stat enligt 6 d § eller att Läke­me­dels­ver­ket utar­be­tar eller kom­plet­te­rar en pröv­nings­rap­port i sam­band med en ansö­kan i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det om erkän­nande av ett i Sve­rige god­känt läke­me­del skall betala till­kom­mande avgift.

Så länge ett god­kän­nande eller ett till­stånd enligt första styc­ket gäl­ler skall års­av­gift beta­las. Års­av­gift får också tas ut för läke­me­del för vilka har med­de­lats till­stånd till för­sälj­ning enligt 5 § andra eller tredje styc­ket.

Ansök­nings­av­gift skall även beta­las av den som ansö­ker
   1. om regi­stre­ring av ett tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del eller ett home­o­pa­tiskt läke­me­del,
   2. om erkän­nande av en regi­stre­ring som gjorts i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, eller
   3. om sådan jämk­ning av en regi­stre­ring av ett tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del att indi­ka­tio­nerna för läke­med­let utvid­gas.

Den som anmä­ler eller ansö­ker om andra änd­ringar av vill­ko­ren i en regi­stre­ring skall betala till­kom­mande avgift. Även den som begär att Sve­rige age­rar refe­rensmed­lems­stat enligt 6 d § eller att Läke­me­dels­ver­ket utar­be­tar eller kom­plet­te­rar en pröv­nings­rap­port i sam­band med en ansö­kan i en annan stat i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det om erkän­nande av ett i Sve­rige regi­stre­rat läke­me­del skall betala till­kom­mande avgift.
Års­av­gift skall beta­las så länge en regi­stre­ring eller ett till­stånd gäl­ler.

Även den som ansö­ker om eller har till­stånd att till­verka en sådan medi­cinsk gas, på vil­ken denna lag är tillämp­lig, skall betala ansöknings-​ och års­av­gift.

Den som får veten­skap­lig råd­giv­ning av Läke­me­dels­ver­ket i sam­band med utveck­lingen av ett läke­me­del skall betala en sär­skild avgift för det.

Den som på begä­ran får ett intyg av Läke­me­dels­ver­ket om till­stånd att till­verka läke­me­del eller för export av läke­me­del eller viss till­verk­nings­sats av läke­me­del, skall betala en sär­skild avgift för det.

Rege­ringen beslu­tar om avgif­ter­nas stor­lek och får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om sådana avgif­ter. Efter bemyn­di­gande av rege­ringen får Läke­me­dels­ver­ket med­dela sådana ytter­li­gare före­skrif­ter om avgif­ter som inte gäl­ler avgif­ter­nas stor­lek.
Lag (2007:248).

Ansvar m. m.

26 §   Den som med upp­såt eller av oakt­sam­het bry­ter mot arti­kel 3.1, 12.2, eller 37.2 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004 eller 5, 14, 16, 17 eller 19 § i denna lag döms till böter eller fäng­else i högst ett år, om gär­ningen inte är belagd med straff enligt brotts­bal­ken eller enligt lagen (2000:1225) om straff för smugg­ling.

I ringa fall skall inte dömas till ansvar.

Den som ger sig ut för att vara behö­rig att för­ordna läke­me­del för att få ett läke­me­del utläm­nat i strid mot vad som är före­skri­vet, döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der, om gär­ningen inte är belagd med sträng­are straff enligt brotts­bal­ken.

Det­samma gäl­ler den som i sådan avsikt åbe­ro­par ett recept från en obe­hö­rig per­son. Lag (2006:253).

26 a §   Den som läm­nar ut alko­hol­hal­tigt läke­me­del, tek­nisk sprit eller annat sär­skilt läke­me­del än nar­ko­tiskt läke­me­del i strid med vad som före­skrivs i 22 a, 22 b eller 22 c § eller före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av dessa bestäm­mel­ser, döms till böter. Det­samma gäl­ler den som obe­hö­ri­gen vid­tar åtgärd med alko­hol­hal­tigt läke­me­del, som inte är avsett för invär­tes bruk, i syfte att göra varan använd­bar för för­tä­ring.
Lag (2010:665).

27 §   Läke­me­del som varit före­mål för brott enligt denna lag eller vär­det därav skall för­kla­ras för­ver­kat, om det inte är uppen­bart oskä­ligt.
Det­samma gäl­ler vin­ningen av brot­tet.

Över­kla­gande

28 §   Beslut som Läke­me­dels­ver­ket i ett enskilt fall med­de­lat enligt denna lag eller enligt en före­skrift som har med­de­lats med stöd av lagen får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Beslut som Läke­me­dels­ver­ket, för­valt­nings­rät­ten eller kam­mar­rät­ten i ett enskilt fall med­de­lar skall gälla ome­del­bart, om inte annat för­ord­nas. Lag (2009:811).

Ytter­li­gare före­skrif­ter

29 §   Rege­ringen får besluta om ytter­li­gare före­skrif­ter som behövs för att skydda män­ni­skors eller djurs hälsa eller mil­jön.

Rege­ringen får över­låta till Läke­me­dels­ver­ket att besluta om sådana före­skrif­ter. Lag (1995:475).

Läke­me­dels­kon­trol­len i krig m. m.

30 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela sär­skilda före­skrif­ter om läke­me­dels­kon­trol­len i krig, vid krigs­fara eller under sådana utomor­dent­liga för­hål­lan­den som är för­an­ledda av krig eller av krigs­fara som Sve­rige befun­nit sig i.

Ikraftträdande-​ och över­gångs­be­stäm­mel­ser

1992:859
   1. Denna lag trä­der i kraft såvitt avser 17 § första styc­ket och 20 § tredje styc­ket den dag rege­ringen bestäm­mer och i övrigt den 1 juli 1993.
Lag (1993:363). (I kraft den 1 janu­ari 1994, 1993:1646).
   2. Genom lagen upp­hävs läke­me­dels­för­ord­ningen (1962:701), lagen (1981:50) med bestäm­mel­ser om vissa medel avsedda för injek­tion och lagen (1981:289) om radi­o­ak­tiva läke­me­del.
   3. Beslut som med­de­lats med stöd av läke­me­dels­för­ord­ningen (1962:701), lagen (1981:50) med bestäm­mel­ser om vissa medel avsedda för injek­tion eller lagen (1981:289) om radi­o­ak­tiva läke­me­del skall anses ha med­de­lats med stöd av mot­sva­rande bestäm­melse i denna lag om inte rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Läke­me­dels­ver­ket för­ord­nar annat. Till­stånd som på grund härav skall anses som god­kän­nande enligt denna lag gäl­ler under fyra måna­der efter ikraft­trä­dan­det utan hin­der av före­skrif­ten i 6 § andra styc­ket.
   4. Om det i en lag eller i en för­fatt­ning som har beslu­tats av rege­ringen hän­vi­sas till en före­skrift som har ersatts av en före­skrift i denna lag, tilläm­pas i stäl­let den nya före­skrif­ten.
   5. Under tiden från den 1 juli 1993 och fram till dess 17 § första styc­ket trä­der i kraft skall föl­jande gälla. Läke­me­del får impor­te­ras av den som har till­stånd till till­verk­ning av eller han­del med läke­me­del. Läke­me­dels­ver­ket får besluta om sär­skilt till­stånd för import. En impor­tör skall anlita en sak­kun­nig med till­räck­lig kom­pe­tens och till­räck­ligt infly­tande som skall se till att kra­ven på läke­med­lens kva­li­tet och säker­het iakt­tas. Lag (1993:363).

1995:90

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.

1999:1355
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2000.
   2. För ansö­kan eller anmä­lan som kom­mit in till Läke­me­dels­ver­ket före den 1 janu­ari 2000 men ännu inte avgjorts gäl­ler äldre före­skrif­ter.

2004:197

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2004. Äldre före­skrif­ter gäl­ler dock i stäl­let för de nya när ansö­kan om till­stånd till kli­nisk läke­me­dels­pröv­ning har gjorts före ikraft­trä­dan­det.

2006:253
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2006.
   2. Vites­före­läg­gande som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler fort­fa­rande.
   3. Växt­ba­se­rade läke­me­del, som den 30 april 2006 är god­kända som natur­lä­ke­me­del och som enligt läke­me­delsla­gen kan god­kän­nas som läke­me­del eller regi­stre­ras som tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del, får säl­jas och mark­nads­fö­ras som natur­lä­ke­me­del till dess att Läke­me­dels­ver­ket med­de­lat slut­ligt beslut i ärende om god­kän­nande eller regi­stre­ring, om ansö­kan om sådant god­kän­nande eller sådan regi­stre­ring görs senast den 30 april 2008. Har ingen sådan ansö­kan inkom­mit inom angi­ven tid skall Läke­me­dels­ver­ket besluta att god­kän­nan­det för för­sälj­ning som natur­lä­ke­me­del skall upp­höra att gälla. Natur­me­del, fria läke­me­del och home­o­pa­tiska läke­me­del som till­han­da­hålls på den svenska mark­na­den vid ikraft­trä­dan­det och som omfat­tas av ett till­fäl­ligt för­sälj­nings­till­stånd i avvak­tan på beslut om god­kän­nande som natur­lä­ke­me­del, god­kän­nande som vissa utvär­tes läke­me­del respek­tive regi­stre­ring som home­o­pa­tika får för­säl­jas till och med den 30 april 2011. För växt­ba­se­rade natur­me­del gäl­ler fort­satt till­fäl­ligt för­sälj­nings­till­stånd endast under för­ut­sätt­ning att inne­ha­va­ren av för­sälj­nings­till­stån­det senast den 31 augusti 2006 inkom­mer till Läke­me­dels­ver­ket med en ansö­kan om god­kän­nande för för­sälj­ning som läke­me­del eller en ansö­kan om regi­stre­ring som tra­di­tio­nellt växt­ba­se­rat läke­me­del av pro­duk­ten.
   4. God­kän­nande av läke­me­del för för­sälj­ning som bevil­jats före ikraft­trä­dan­det får vid utgången av tiden för god­kän­nan­det för­nyas utan tids­be­gräns­ning, såvida inte Läke­me­dels­ver­ket av säker­hets­skäl fin­ner att det för­ny­ade god­kän­nan­det bör begrän­sas till fem år.
   5. Äldre bestäm­mel­ser om när en ansö­kan om för­ny­else av ett god­kän­nande för för­sälj­ning skall inkomma till Läke­me­dels­ver­ket skall tilläm­pas i fråga om läke­me­del för vilka bevil­jade god­kän­nan­den löper ut under tiden fram till och med den 31 janu­ari 2007.
   6. I fråga om läke­me­del för vilka god­kän­nande för för­sälj­ning bevil­jats före ikraft­trä­dan­det skall vid tillämp­ning av 8 f § utgångs­punk­ten för beräk­ning av tid vara tid­punk­ten för ikraft­trä­dan­det.
   7. Vad som i lagen anges skall gälla i fråga om läke­me­del för vilka ansö­kan om god­kän­nande har prö­vats enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 om inrät­tande av gemen­skaps­för­fa­ran­den för god­kän­nande av och till­syn över human­lä­ke­me­del och vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del samt om inrät­tande av en euro­pe­isk läke­me­dels­myn­dig­het skall i tillämp­liga delar även gälla i fråga om läke­me­del för vilka ansö­kan om god­kän­nande har prö­vats av Euro­pe­iska gemen­ska­pen enligt rådets för­ord­ning (EEG) nr 2309/93 av den 22 juli 1993 om gemen­skaps­för­fa­ran­den för god­kän­nande för för­sälj­ning av och till­syn över human­lä­ke­me­del och vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del samt om inrät­tande av en euro­pe­isk läke­me­dels­myn­dig­het.
   8. De skydds­ti­der som avses i 8 a § och 8 c § andra till och med fjärde styc­ket skall inte tilläm­pas beträf­fande refe­renslä­ke­me­del för vilka en ansö­kan om god­kän­nande läm­nats in före den 30 okto­ber 2005. I fråga om sådana läke­me­del skall de skydds­ti­der tilläm­pas som föl­jer av arti­kel 13 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/82/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del i dess lydelse före den 30 april 2004 för vete­ri­när­me­di­cinska läke­me­del och som föl­jer av arti­kel 10.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2001/83/EG av den 6 novem­ber 2001 om upp­rät­tande av gemen­skaps­reg­ler för human­lä­ke­me­del i dess lydelse före den 30 april 2004 för human­lä­ke­me­del.

2011:234
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2011.
   2. Ett före­tag eller ett sjuk­hus som vid ikraft­trä­dan­det till­ver­kar sådant läke­me­del som avses i 2 d § första styc­ket får fort­sätta med till­verk­ningen till och med den 31 okto­ber 2011 trots före­skrif­terna om till­ståndskrav i 16 § i dess nya lydelse. Om en ansö­kan om till­stånd görs före den 1 novem­ber 2011, får till­verk­ningen fort­sätta till dess att beslut har med­de­lats i ansök­nings­ä­ren­det.

2012:204
   1. Denna lag trä­der i kraft den 21 juli 2012.
   2. Äldre bestäm­mel­ser om när en ansö­kan om för­ny­else av ett god­kän­nande för för­sälj­ning enligt 8 e § ska komma in till Läke­me­dels­ver­ket gäl­ler fort­fa­rande i fråga om human­lä­ke­me­del för vilka bevil­jade god­kän­nan­den löper ut senast den 31 augusti 2013.
   3. Bestäm­mel­serna i 10 a-10 c §§ tilläm­pas inte på sådana icke- inter­ven­tions­stu­dier avse­ende säker­het som har inletts före den 21 juli 2012.

2013:36
   1. Denna lag trä­der i kraft den 2 juli 2013 i fråga om 17 b § och i övrigt den 1 mars 2013.
   2. Den som yrkes­mäs­sigt till­ver­kar, impor­te­rar eller dis­tri­bu­e­rar aktiva sub­stan­ser den 1 mars 2013 ska anmäla sin verk­sam­het enligt 19 a § första styc­ket 1 till Läke­me­dels­ver­ket senast den 2 maj 2013.