Hyres­för­hand­lings­lag (1978:304)

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1978:304
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:315
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1978:304
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 1978-​06-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:315
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   För­hand­ling om hyres­för­hål­lan­den i fråga om bostads­lä­gen­he­ter får enligt denna lag föras mel­lan å ena sidan hyresvärd eller hyresvärd och orga­ni­sa­tion av fas­tig­hets­ä­gare, i vil­ken hyres­vär­den är med­lem, och å andra sidan orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter. För­hand­ling förs på grund­val av för­hand­lings­ord­ning, som kom­mer till stånd genom avtal mel­lan de för­hand­lande par­terna eller genom beslut av hyres­nämnd.

Som hyresvärd anses i lagen den som för annat ända­mål än fri­tidsän­da­mål regel­mäs­sigt hyr ut mer än två bostads­lä­gen­he­ter, vilka ej utgör del av upp­lå­ta­rens bostad.

Vad som i lagen sägs om avtal om för­hand­lings­ord­ning och om ver­kan av att sådant avtal har slu­tits gäl­ler i tillämp­liga delar även i fråga om för­hand­lings­ord­ning som har beslu­tats av hyres­nämnd.

Lagen är inte tillämp­lig vid upp­lå­telse med koo­pe­ra­tiv hyres­rätt. Lag (2002:98).

2 §   Med för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse avses en över­ens­kom­melse om hyra eller något annat hyres­vill­kor som har ingåtts med stöd av en för­hand­lings­ord­ning enligt denna lag.

Med för­hand­lings­klau­sul avses ett vill­kor i ett hyres­av­tal om att hyra för lägen­he­ten eller något annat hyres­vill­kor som bestäms i en för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse, som ingås med stöd av en för­hand­lings­ord­ning som omfat­tar lägen­he­ten, får tilläm­pas mot hyres­gäs­ten.

Om den för­hand­lings­ord­ning som för­hand­lings­klau­su­len avser änd­ras eller ersätts, får även vill­kor som bestäms i en för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse som ingås med stöd av en senare för­hand­lings­ord­ning tilläm­pas mot hyres­gäs­ten. Lag (2024:315).

2 a §   En tvist om att införa eller ta bort en för­hand­lings­klau­sul i ett hyres­av­tal kan prö­vas av hyres­nämnd enligt 12 kap. 51 § första styc­ket andra meningen eller 54 § jor­da­bal­ken. Om hyres­gäs­ten har angett sin upp­fatt­ning, ska hyres­nämn­den avgöra tvis­ten i enlig­het med denna, om inte syn­ner­liga skäl talar emot det. Om hyres­gäs­ten inte har angett sin upp­fatt­ning, ska hyres­nämn­den avgöra tvis­ten i enlig­het med hyres­vär­dens upp­fatt­ning.

Om det finns sär­skilda skäl, får hyres­nämn­den besluta att infö­ran­det eller bort­ta­gan­det av en för­hand­lings­klau­sul ska gälla först från och med en viss dag. Lag (2024:315).

3 §   En för­hand­lings­ord­ning omfat­tar samt­liga bostads­lä­gen­he­ter i ett eller flera pla­ne­rade, påbör­jade eller befint­liga hus, om inte något annat föl­jer av andra eller tredje styc­ket.

En för­hand­lings­ord­ning gäl­ler inte för en lägen­het, om hyres­vär­den och hyres­gäs­ten skrift­li­gen har kom­mit över­ens om att hyres­av­ta­let inte skall inne­hålla en för­hand­lings­klau­sul.
En sådan över­ens­kom­melse kan träf­fas tidi­gast sedan hyres­för­hål­lan­det har varat tre måna­der i följd.
Över­ens­kom­mel­sen skall under­teck­nas av hyres­vär­den och hyres­gäs­ten. En över­ens­kom­melse som inte upp­fyl­ler dessa före­skrif­ter är ogil­tig.

En för­hand­lings­ord­ning gäl­ler inte hel­ler för en lägen­het, om hyres­av­ta­let enligt beslut av hyres­nämn­den inte skall inne­hålla en för­hand­lings­klau­sul. Ett sådant beslut får börja gälla tidi­gast när hyres­för­hål­lan­det har varat tre måna­der i följd.
Lag (2006:409).

3 a §   Om det finns sär­skilda skäl, får hyres­nämn­den på ansö­kan av en orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter besluta att en för­hand­lings­ord­ning inte längre skall gälla för ett eller flera av de hus som för­hand­lings­ord­ningen avser.

I ären­det är hyres­vär­den och den hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tion som är part i för­hand­lings­ord­ningen sökan­dens mot­par­ter. Om för­hand­lings­ord­ningen gäl­ler även för en orga­ni­sa­tion av fas­tig­hets­ä­gare, är även den orga­ni­sa­tio­nen sökan­dens mot­part.
Lag (2002:30).

4 §   Om en hyresvärd är part i ett avtal om en för­hand­lings­ord­ning för ett visst eller vissa hus med en viss orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter som mot­part, får hyres­vär­den ingå avtal om en för­hand­lings­ord­ning som avser huset eller husen med en annan orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter först sedan den förra för­hand­lings­ord­ningen har upp­hört att gälla där.
Lag (1997:64).

5 §   En för­hand­lings­ord­ning med­för skyl­dig­het för hyres­vär­den att på eget ini­ti­a­tiv för­handla med hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen i fråga om
   1. höj­ning av hyran för en lägen­het, om inte höj­ningen avser ett till­val och högst mot­sva­rar ett pris som för­hand­lings­ord­ning­ens par­ter har rekom­men­de­rat,
   2. bestäm­mande av hyran för en ny hyres­gäst, om den begärda hyran över­sti­ger den tidi­gare hyres­gäs­tens hyra och höj­ningen inte avser ett till­val och högst mot­sva­rar ett pris som för­hand­lings­ord­ning­ens par­ter har rekom­men­de­rat,
   3. änd­ring av grun­derna för beräk­ning av sådan sär­skild ersätt­ning som avses i 12 kap. 19 § jor­da­bal­ken, eller
   4. änd­ring av vill­kor som avser hyres­gäs­ter­nas rätt att använda utrym­men som är avsedda att använ­das gemen­samt av hyres­gäs­terna.

En för­hand­lings­ord­ning med­för vidare, om par­terna inte enas om annat, skyl­dig­het att, om en av dem begär det, för­handla i fråga om
   1. hyres­vill­ko­ren,
   2. lägen­he­ter­nas och husets skick,
   3. gemen­samma anord­ningar i huset,
   4. övriga boen­de­för­hål­lan­den i den utsträck­ning de rör hyres­gäs­terna gemen­samt.

Om par­terna är ense om det kan en för­hand­lings­ord­ning också med­föra rätt för hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen att få till stånd för­hand­ling om fråga som rör tillämp­ning av enskilt hyres­av­tal under för­ut­sätt­ning att hyres­gäs­ten genom skrift­lig full­makt har bemyn­di­gat hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen att före-​träda hyres­gäs­ten i saken.

En för­hand­lings­ord­ning med­för inte någon inskränk­ning i hyres­gäs­tens rätt att begära pröv­ning av hyres­vill­ko­ren enligt 12 kap. 54 § jor­da­bal­ken. Vid sådan pröv­ning gäl­ler bestäm­mel­serna i 12 kap. 53, 54 och 55-55 e §§ samma balk.
Lag (2019:535).

Avtal om för­hand­lings­ord­ning

6 §   Ett avtal om för­hand­lings­ord­ning skall avse ett eller flera pla­ne­rade, påbör­jade eller befint­liga hus. Avta­let skall upp­rät­tas skrift­li­gen och dag­teck­nas. Lag (2006:409).

7 §   Om par­terna vill avvika från det som anges i 5 § andra styc­ket eller om de vill att för­hand­lings­rätt ska fin­nas i en fråga som avses i 5 § tredje styc­ket, ska detta anges i avta­let om för­hand­lings­ord­ning.

Om par­terna är över­ens om att en skil­je­man ska kunna utses enligt 23 a § för att pröva en tvist som avses där, ska det också anges i avta­let om för­hand­lings­ord­ning. Mot­sva­rande gäl­ler i fråga om vill­kor för att en ansö­kan om en skil­je­man ska få göras.

I ett avtal om för­hand­lings­ord­ning ska det anges från vil­ken tid­punkt för­hand­lings­ord­ningen ska tilläm­pas. Om det inte har angetts någon tid­punkt trä­der den i kraft ome­del­bart.
Lag (2022:1658).

8 §   Avtal om för­hand­lings­ord­ning gäl­ler även för ny hyresvärd.

Har den tidi­gare hyres­vär­den för­sum­mat att upp­lysa om att för­hand­lings­ord­ning gäl­ler och har den nye hyres­vär­den var­ken ägt eller bort äga kän­ne­dom om för­hand­lings­ord­ningen, är den tidi­gare hyres­vär­den skyl­dig att ersätta skada som för­or­sa­kas den nye hyres­vär­den på grund av för­sum­mel­sen.

Rätt till för­hand­lings­ord­ning

9 §   Väg­rar hyresvärd att efter skrift­lig begä­ran från orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter sluta avtal om för­hand­lings­ord­ning för ett påbör­jat eller befint­ligt hus, har orga­ni­sa­tio­nen rätt att få frå­gan om för­hand­lings­ord­ning prö­vad av hyres­nämn­den.
Mot­sva­rande rätt till­kom­mer hyresvärd, om orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter väg­rar att efter skrift­lig begä­ran från hyres­vär­den sluta avtal om för­hand­lings­ord­ning. Lag (2006:409).

10 §   Vid pröv­ning av tvist som avses i 9 § skall hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen respek­tive hyres­vär­den ha rätt till för­hand­lings­ord­ning, om det med hän­syn till orga­ni­sa­tio­nens kva­li­fi­ka­tio­ner, det antal lägen­he­ter som för­hand­lings­ord­ningen kan för­vän­tas komma att omfatta och omstän­dig­he­terna i övrigt kan anses skä­ligt mot hyres­vär­den respek­tive hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen att den begärda för­hand­lings­ord­ningen skall gälla. Lag (1997:64).

11 §   Fin­ner hyres­nämn­den part berät­ti­gad till för­hand­lings­ord­ning, skall nämn­den fast­ställa för­hand­lings­ord­ning­ens inne­håll. Den tid­punkt, från vil­ken för­hand­lings­ord­ningen skall tilläm­pas, skall bestäm­mas så att hyres­vär­den får skä­lig tid för att träffa avtal med hyres­gäs­terna om infö­rande av för­hand­lings­klau­sul i hyres­av­ta­len.

Upp­säg­ning och för­läng­ning av för­hand­lings­ord­ning

12 §   För­hand­lings­ord­ning upp­hör att gälla efter upp­säg­ning. Upp­säg­ning skall vara skrift­lig och skall del­ges mot­par­ten.

Gäl­ler för­hand­lings­ord­ning tills vidare, upp­hör den att gälla tidi­gast vid det månads­skifte som inträf­far när­mast efter tre måna­der från upp­säg­ningen.

Gäl­ler för­hand­lings­ord­ning för bestämd tid, skall upp­säg­ningen ske senast tre måna­der före utgången av den bestämda tiden.

Sak­nar för­hand­lings­ord­ning, som avses i tredje styc­ket, bestäm­melse om ver­kan av ute­bli­ven upp­säg­ning och sker ej upp­säg­ning i rätt tid, anses för­hand­lings­ord­ningen för­längd på ett år.

13 §   Upp­sägs för­hand­lings­ord­ning, har mot­par­ten rätt att hän­skjuta fråga om för­läng­ning av för­hand­lings­ord­ningen till pröv­ning av hyres­nämn­den. Ansö­kan härom skall göras inom tre vec­kor från den dag då han fick del av upp­säg­ningen. Senare inkom­men ansö­kan upp­tas ej till behand­ling.

Tvist som avses i första styc­ket skall prö­vas enligt de grun­der som anges i 10 §.

Om part påkal­lar det, skall hyres­nämn­den i sam­band med att för­hand­lings­ord­ning för­längs pröva fråga om änd­ring av dess inne­håll.

14 §   Är fråga om för­läng­ning av för­hand­lings­ord­ning ännu ej avgjord, när för­hand­lings­ord­ningen på grund av upp­säg­ningen skulle ha upp­hört att gälla, skall för­hand­lings­ord­ningen tilläm­pas till dess att frå­gan är slut­ligt avgjord.

För­hand­lingen

15 §   En part som vill för­handla ska göra en fram­ställ­ning till mot­par­ten om det. Är både en hyresvärd och en fas­tig­hets­ä­gar­or­ga­ni­sa­tion par­ter enligt för­hand­lings­ord­ningen, ska båda begära för­hand­ling och en fram­ställ­ning om för­hand­ling från mot­par­tens sida göras till var och en av dem.

En fram­ställ­ning om för­hand­ling ska vara skrift­lig och inne­hålla den eller de frå­gor som det begärs för­hand­ling om. Den ska också inne­hålla för­slag på tid­punk­ter och plats för sam­man­träde för för­hand­ling.

Ett för­hand­lings­sam­man­träde ska hål­las inom tre vec­kor från det att mot­par­ten fått del av för­hand­lings­fram­ställ­ningen.

Par­terna får avvika från bestäm­mel­serna i denna para­graf genom skrift­ligt avtal. Lag (2022:1658).

16 §   För­hand­lings­skyl­dig part skall själv eller genom ombud inställa sig vid för­hand­lings­sam­man­träde och lägga fram moti­ve­rat för­slag till lös­ning av den fråga som för­hand­lingen avser.

För­hand­ling skall bedri­vas skynd­samt. Om part begär det, skall föras pro­to­koll som juste­ras av båda par­ter.

17 §   Part som vid för­hand­ling åbe­ro­par viss hand­ling skall vid sam­man­träde hålla den till­gäng­lig för mot­par­ten, om denne begär det.

18 §   Om par­terna inte enas om något annat ska en för­hand­ling anses avslu­tad när en part, som har full­gjort sin för­hand­lings­skyl­dig­het enligt 16 § första styc­ket, har gett mot­par­ten ett skrift­ligt besked om att par­ten från­trä­der för­hand­lingen.

En för­hand­ling ska dock inte anses avslu­tad om ett sådant besked läm­nas under den tid som
   1. par­terna har möj­lig­het att ansöka om att en skil­je­man ska utses enligt 23 a §,
   2. hyres­nämn­dens hand­lägg­ning av ären­det om att utse en skil­je­man pågår, eller
   3. skil­je­man­nen utför sitt upp­drag.

Har en för­hand­ling om en fråga avslu­tats utan att en över­ens­kom­melse har träf­fats och begär en part att för­hand­lingen ska åter­upp­tas, är mot­par­ten inte skyl­dig att för­handla på grund av denna fram­ställ­ning. Lag (2022:1658).

För­hand­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen

19 §   För­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse skall avfat­tas skrift­li­gen och under­teck­nas av för­hand­lings­ord­ning­ens par­ter.

Hyres­vär­den skall under­rätta hyres­gäs­terna om inne­hål­let i för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse.

20 §   Genom en för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse får bestäm­mas att i hyran för samt­liga lägen­he­ter som omfat­tas av för­hand­lings­ord­ningen skall ingå ett visst belopp som utgör ersätt­ning till hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen för dess för­hand­lings­ar­bete.
Av för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen skall det framgå hur stor del av hyran som utgör ersätt­ning av detta slag. Belop­pet får inte över­stiga vad som kan anses skä­ligt med hän­syn till hyran i övrigt, för­hand­lings­kost­na­der­nas stor­lek och övriga omstän­dig­he­ter.
Lag (1994:816).

21 §   I en för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse om hyra ska samma hyra bestäm­mas för sådana lägen­he­ter som är lika stora och som omfat­tas av samma för­hand­lings­ord­ning, om det inte med hän­syn till vad som är känt om lägen­he­ter­nas beskaf­fen­het och övriga omstän­dig­he­ter kan anses vara skill­nad mel­lan dem i fråga om bruks­vär­det. Detta gäl­ler dock inte om hyran bestäms enligt 12 kap. 55 c § jor­da­bal­ken och inte hel­ler i den del hyran bestäms enligt 12 kap. 55 d § samma balk.

Första styc­ket hind­rar inte att det i en för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse, på de grun­der som anges i 12 kap. 55 § sjätte styc­ket jor­da­bal­ken, bestäms att hyra ska beta­las med lägre belopp under skä­lig tid eller att hyres­gäs­ter som del­tar i ett system för själv­för­valt­ning som är öppet för samt­liga berörda hyres­gäs­ter ska ha rätt till avdrag på den ordi­na­rie hyran. Detta avdrag får dock inte vara större än vad som moti­ve­ras av själv­för­valt­ning­ens omfatt­ning.
Lag (2019:535).

22 §   Har för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse träf­fats om hyran eller annat hyres­vill­kor för hyres­gäst, har hyres­gäs­ten rätt att hos hyres­nämn­den ansöka om änd­ring av över­ens­kom­mel­sen i den del den avser honom. För att kunna upp­tas till behand­ling skall ansö­kan ha kom­mit in till hyres­nämn­den inom tre måna­der från den dag då hyres­gäs­ten fick under­rät­telse om det nya vill­ko­ret eller, i fråga om hyra, tre måna­der från den dag då vill­ko­ret bör­jade tilläm­pas mot honom.

Vid pröv­ning av hyres­vill­kor enligt första styc­ket skall 12 kap. 55 § jor­da­bal­ken tilläm­pas med den avvi­kelse som kan följa av 21 §.
Skä­lig­he­ten av belopp som avses i 20 § får prö­vas även utan sam­band med pröv­ning av hyran i övrigt.

Beslut vari­ge­nom hyres­vill­kor änd­ras trä­der i stäl­let för för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­mel­sen i den delen. Avser beslu­tet hyra, skall hyres­vär­den sam­ti­digt åläg­gas att till hyres­gäs­ten betala till­baka vad han till följd därav har upp­bu­rit för myc­ket jämte ränta. Rän­tan skall beräk­nas enligt 5 § rän­te­la­gen (1975:635) för tiden från dagen för belop­pets mot­ta­gande till dess att beslu­tet har vun­nit laga kraft och enligt 6 § rän­te­la­gen för tiden där­ef­ter.

Bestäm­mel­serna i denna para­graf gäl­ler ej i fråga om över­ens­kom­melse som har ingåtts efter för­hand­ling enligt 5 § tredje styc­ket.
Lag (1984:696).

23 §   Omfat­tas lägen­het av för­hand­lings­ord­ning, är avtal som hyres­vär­den träf­far med hyres­gäs­ten i fråga som avses i 5 § första styc­ket ogil­tigt, om för­hand­ling enligt för­hand­lings­ord­ningen ej har ägt rum. Sådant avtal är även ogil­tigt, om det avser hyres­höj­ning utö­ver vad som med­ges i träf­fad för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse eller änd­ring av grun­derna för beräk­ning av sådan sär­skild ersätt­ning som avses i 12 kap. 19 § jor­da­bal­ken eller av vill­kor som avser hyres­gäs­ter­nas rätt använda utrym­men som är avsedda att använ­das gemen­samt av hyres­gäs­terna och avta­let stri­der mot en för­hand­lings­ö­ver­ens­kom­melse. Hyres­vär­den är skyl­dig att betala till­baka vad han har upp­bu­rit för myc­ket jämte ränta därpå enligt 6 § rän­te­la­gen (1975:635) från dagen för belop­pets mot­ta­gande.

Första styc­ket gäl­ler ej, om mot för­hand­ling har mött hin­der som ej har berott av hyres­vär­den eller av fas­tig­hets­ä­gar­or­ga­ni­sa­tion som är part enligt för­hand­lings­ord­ningen. Lag (1984:696).

Sär­skild skil­je­man

23 a §   Om par­terna har avta­lat om att en tvist om änd­ring av hyran med hän­syn till den eko­no­miska utveck­lingen på orten får prö­vas av en sär­skild skil­je­man, ska hyres­nämn­den på ansö­kan av en part utse en skil­je­man.

En ansö­kan ska ges in till hyres­nämn­den tidi­gast tre och senast fyra måna­der efter det att mot­par­ten fått del av för­hand­lings­fram­ställ­ningen enligt 15 §, om par­terna inte har kom­mit över­ens om något annat. En ansö­kan får göras trots att det inte har gått tre måna­der om det har upp­stått något hin­der mot för­hand­lingen som har berott på mot­par­ten. Lag (2022:1658).

23 b §   Den som utses till skil­je­man ska vara opar­tisk, obe­ro­ende och i övrigt lämp­lig för upp­dra­get.

En skil­je­man som inte är lämp­lig eller av någon annan orsak bör skil­jas från upp­dra­get ska, på ansö­kan av en part eller av skil­je­man­nen själv, ent­le­di­gas av hyres­nämn­den. Nämn­den ska i så fall utse en annan skil­je­man. Lag (2022:1658).

23 c §   Vid skil­je­man­nens hand­lägg­ning av en tvist ska lagen (2022:1657) om tvist­lös­ning inom ramen för vissa kol­lek­tiva hyres­för­hand­lingar tilläm­pas. Lag (2022:1658).

24 §   Har för­hand­ling enligt för­hand­lings­ord­ning avslu­tats utan att över­ens­kom­melse träf­fats, har hyres­vär­den och hyres­gäst rätt att hos hyres­nämn­den ansöka om änd­ring av hyres­vill­ko­ren i den del som för­hand­lingen har avsett. Det­samma gäl­ler om mot för­hand­ling har mött hin­der, som ej har berott av den som har påkal­lat änd­ring av hyres­vill­ko­ren eller av orga­ni­sa­tion som enligt för­hand­lings­ord­ningen är part på hans sida.

Beslut om änd­ring av hyres­vill­ko­ren får inte avse tiden före det månads­skifte som inträf­far när­mast efter tre måna­der från dagen för ansök­ningen. Om det finns skäl till det, får hyres­nämn­den dock för­ordna att beslut om vill­kor­sänd­ring skall gälla från en tidi­gare tid­punkt.

I ansök­ningen skall anges den tid­punkt från vil­ken änd­ring av hyres­vill­ko­ren yrkas. Begärs tillämp­ning av bestäm­mel­sen i andra styc­ket andra meningen, skall skä­len här­för anges. Lag (1984:696).

25 §   Vid pröv­ning av tvist som avses i 24 § gäl­ler föl­jande.

Hyran och andra hyres­vill­kor ska fast­stäl­las enligt 12 kap. 55 § jor­da­bal­ken.

Om sär­skilda skäl före­lig­ger, får hyres­nämn­den pröva även hyres­vill­kor som har sam­band med det vill­kor som för­hand­lingen har avsett.

Bestäm­mel­serna i 12 kap. 50 § tredje styc­ket och 55 e § fjärde-​åttonde styc­kena jor­da­bal­ken ska tilläm­pas.

Beslut om att hyres­vill­ko­ren änd­ras anses som avtal om vill­ko­ren för fort­satt för­hyr­ning. Lag (2019:535).

Ska­de­stånd

26 §   Iakt­tar hyresvärd inte sin skyl­dig­het att för­handla enligt 5 § första styc­ket eller enligt före­skrift i för­hand­lings­ord­ning, är han skyl­dig att ersätta hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tio­nen skada som har upp­stått till följd av hans för­sum­melse. Lag (1994:816).

27 §   En part är, om mot­par­ten på rätt sätt har begärt för­hand­ling, skyl­dig att ersätta mot­par­ten för den skada som upp­står till följd av att par­ten
   1. inte instäl­ler sig till det sam­man­träde för för­hand­ling som enligt 15 § tredje styc­ket ska hål­las inom tre vec­kor från det att mot­par­ten fått del av för­hand­lings­fram­ställ­ningen, utan att ha gil­tig ursäkt för det, eller
   2. inte full­gör sin för­hand­lings­skyl­dig­het enligt 16 § första styc­ket eller enligt en bestäm­melse i en för­hand­lings­ord­ning.

En part är skyl­dig att ersätta mot­par­ten även för den skada som upp­står till följd av att par­ten bry­ter mot 16 § andra styc­ket eller mot 17 §. Lag (2022:1658).

28 §   Vid bedöm­ningen av om, och i vil­ken utsträck­ning, skada har upp­stått ska hän­syn tas även till intres­set av att denna lag och för­hand­lings­ord­ningen följs och till övriga omstän­dig­he­ter av annan än rent eko­no­misk bety­delse.

Ersätt­ning för annan skada än eko­no­misk skada ska uppgå till minst hälf­ten av det pris­bas­belopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken som gäl­ler för det år då ska­de­hän­del­sen inträf­fade, om det inte finns sär­skilda skäl för att bestämma ersätt­ningen till ett lägre belopp.
Lag (2022:1658).

29 §   Den som vill fordra ska­de­stånd enligt 26 eller 27 § skall dels inom två måna­der från det han fick kän­ne­dom om den omstän­dig­het på vil­ken ansprå­ket grun­das under­rätta mot­par­ten om sitt anspråk, dels också inom två år från det ska­dan inträf­fade hän­skjuta tvist om ansprå­ket till hyres­nämn­den. För­sum­mas det, är rät­ten till talan för­lo­rad.

Övriga bestäm­mel­ser

30 §   Fråga enligt denna lag prö­vas av hyres­nämnd. Fråga om ska­de­stånd som avses i 8 § andra styc­ket prö­vas dock av all­män dom­stol.

I fråga om för­fa­ran­det vid hyres­nämn­den finns bestäm­mel­ser i lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der.

Fas­tig­hets­ä­gar­or­ga­ni­sa­tion eller hyres­gäst­or­ga­ni­sa­tion är ej part i ärende enligt 22 §.

31 §   Hyres­nämn­dens beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos Svea hov­rätt inom tre vec­kor från den dag beslu­tet med­de­la­des. Beslut om att utse en skil­je­man enligt 23 a § eller ent­le­diga en skil­je­man enligt 23 b § får dock inte över­kla­gas.

Ett över­kla­gande ska ges in till hyres­nämn­den. Lag (2022:1658).

32 §   I tvist som avses i 22 eller 24 § skall var­dera par­ten svara för sin rät­te­gångs­kost­nad i hov­rät­ten, i den mån ej annat föl­jer av 18 kap. 6 § rät­te­gångs­bal­ken. Lag (1994:838).

33 §   Om sär­skilda skäl före­lig­ger, kan läns­sty­rel­sen medge undan­tag från tillämp­ningen av lagen i fråga om hus som ägs av en för­e­ning eller aktie­bo­lag som avses i punkt 7 över­gångs­be­stäm­mel­serna till bostads­rättsla­gen (1991:614). Lag (1991:624).

34 §   Ett pro­to­koll enligt 16 § får juste­ras och en förhandlingsöverens-​kommelse enligt 19 § får under­teck­nas med en sådan avan­ce­rad elektro­nisk under­skrift som avses i arti­kel 3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring och betrodda tjäns­ter för elektro­niska trans­ak­tio­ner på den inre mark­na­den och om upp­hä­vande av direk­tiv 1999/93/EG, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2019:1171).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1986:1178

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1987. I fråga om beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler dock äldre före­skrif­ter.

1994:816
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1994.
   2. Den nya lydel­sen av 3 § skall tilläm­pas även på en för­hand­lings­ord­ning som har kom­mit till stånd före ikraft­trä­dan­det.

1997:64
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1997.
   2. Om hyres­vär­den och hyres­gäs­ten före ikraft­trä­dan­det har träf­fat en skrift­lig över­ens­kom­melse om att hyres­av­ta­let inte skall inne­hålla en för­hand­lings­klau­sul, är över­ens­kom­mel­sen gil­tig även efter ikraft­trä­dan­det. Det­samma gäl­ler beslut av hyres­nämn­den som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det och som inne­bär att hyres­av­ta­let inte skall inne­hålla någon för­hand­lings­klau­sul.
   3. Om det före ikraft­trä­dan­det har slu­tits avtal om två eller flera för­hand­lings­ord­ningar för ett visst eller vissa hus, gäl­ler från ikraft­trä­dan­det den för­hand­lings­ord­ning som omfat­tar flest lägen­he­ter. Om för­hand­lings­ord­ning­arna omfat­tar samma antal lägen­he­ter, gäl­ler den senast till­komna för­hand­lings­ord­ningen.

2002:30
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2002.
   2. I fråga om en tvist enligt 2 § andra styc­ket som har hän­skju­tits till hyres­nämn­den före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 3 a § i sin äldre lydelse.

2006:409
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2006.
   2. I fråga om hyres­av­tal som har ingåtts före ikraft­trä­dan­det skall 5 och 21 §§ tilläm­pas i sina äldre lydel­ser.

2022:1658
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2023.
   2. Bestäm­mel­sen i 2 § i den nya lydel­sen tilläm­pas även för hyres­av­tal som har ingåtts före ikraft­trä­dan­det.

2024:315
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. Bestäm­mel­serna i 2 § i den nya lydel­sen tilläm­pas även för hyres­av­tal som ingåtts före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom fas­tig­hets­rät­ten
JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

För dig som arbe­tar med fas­tig­hets­rätt har vi sam­lat all rele­vant infor­ma­tion inom områ­det på ett och samma ställe. Oav­sett om du arbe­tar vid en dom­stol, annan myn­dig­het, advo­kat­byrå eller i annan pri­vat verk­sam­het så hit­tar besluts­stöd och verk­tyg hos oss. Se allt inom fas­tig­hets­rätt.