För­köp­slag (1967:868). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2010:265

Utfär­dad:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1967:868
Depar­te­ment: Mil­jö­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2010:35
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1967:868
Depar­te­ment/myn­dig­het: Mil­jö­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1967-​12-08
Omtryck: SFS 1974:815
Änd­rad: t.o.m. SFS

2010:35
Upp­hävd: 2010-​05-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2010:265
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Kom­mun har för­köps­rätt enligt denna lag vid för­sälj­ning som omfat­tar
   1. fast egen­dom som med hän­syn till den fram­tida utveck­lingen krävs för tät­be­byg­gelse eller där­med sam­man­häng­ande anord­ning,
   2. fast egen­dom som behö­ver rustas upp eller som behö­ver byg­gas om för att till­go­dose bostads­för­sörj­ningen eller något ända­mål som ankny­ter till den,
   3. fast egen­dom som behövs för att till­go­dose ett väsent­ligt behov av mark eller anlägg­ning för idrott eller fri­lufts­liv,
   4. fast egen­dom med bygg­nad som bör beva­ras där­för att den är vär­de­full från kul­tur­hi­sto­risk eller mil­jö­mäs­sig syn­punkt,
   5. fast egen­dom som är bebyggd med hus som behö­ver använ­das som bostad för per­ma­nent bruk och som är belä­gen inom ett område där det råder en avse­värd efter­frå­gan på fri­tids­bo­stä­der.

För­köps­rätt före­lig­ger även vid för­sälj­ning av tomträtt i sådan egen­dom som avses i första styc­ket. Vad i lagen sägs om fast egen­dom eller fas­tig­het skall, om ej annat är före­skri­vet, i tillämp­liga delar gälla även tomträtt. Vad som sägs om lag­fart skall, när för­sälj­ning omfat­tar tomträtt, i stäl­let avse inskriv­ning av för­värv av tomträtt.

För­köps­rätt enligt första styc­ket 5 före­lig­ger inom de kom­mu­ner som anges i bilaga till denna lag. Rege­ringen med­de­lar när­mare före­skrif­ter om inom vilka områ­den av kom­mu­nerna som för­köps­rät­ten före­lig­ger. Lag (1984:301).

2 §   För­köps­rätt får utövas, om sådan egen­dom som avses i 1 § helt eller del­vis är belä­gen inom kom­mu­nens eget område. Om egen­do­men del­vis är belä­gen i annan kom­mun, får för­köps­rätt utövas endast om denna kom­mun sam­tyc­ker till för­kö­pet. Lag (1979:895).

3 §   För­köps­rätt får inte utövas, om
   1. för­sälj­ningen endast avser fas­tig­het, som har en ägo­vidd under­sti­gande 3 000 kvadrat­me­ter och är bebyggd med fri­lig­gande små­hus eller rad- eller ked­je­hus om huset är inrät­tat till per­ma­nent bostad eller bostad för fri­tidsän­da­mål för högst två famil­jer,
   2. för­sälj­ningen endast avser ägar­lä­gen­hets­fas­tig­het,
   3. sta­ten är säl­jare,
   4. sta­ten eller lands­ting är köpare,
   5. köpa­ren är säl­ja­rens make och inte hel­ler om köpa­ren eller, när makar för­vär­var gemen­samt, någon av dem är säl­ja­rens avkom­ling,
   6. för­sälj­ningen sker på exe­ku­tiv auk­tion,
   7. för­sälj­ningen avser endast andel av fas­tig­het samt köpa­ren redan äger annan andel i fas­tig­he­ten och denna andel för­vär­vats på annat sätt än genom gåva.

Första styc­ket 1 och 2 tilläm­pas också om för­sälj­ningen avser del av fas­tig­het. Frå­gan huruvida för­köps­rätt får utövas ska där­vid bedö­mas som om köpet avsett den ode­lade fas­tig­he­ten.
Söks lag­fart innan för­köps­rätt utövas, bedöms frå­gan i stäl­let med hän­syn till delen, om denna är utbru­ten, eller, när för­sälj­ningen avser område av fas­tig­het, fas­tig­hets­bild­nings­be­slut har med­de­lats.

Första styc­ket 1 gäl­ler inte inom sådana områ­den som avses i 1 § tredje styc­ket. För­köp i strid med bestäm­mel­serna i denna para­graf är utan ver­kan. Lag (2009:182).

4 §   Har kom­mun för­kla­rat sig avstå från att utöva för­köps­rätt i fråga om en tilläm­nad för­sälj­ning inom dess område, får för­köp ej ske med anled­ning av för­sälj­ningen. Lag (1979:895).

5 §   För­köps­rät­ten inne­bär att kom­mu­nen får för­värva den egen­dom köpet avser från säl­ja­ren på de vill­kor som avta­lats mel­lan denne och köpa­ren.
Kom­mu­nens för­värv kal­las för­köp.

Säl­ja­ren är skyl­dig att på anmo­dan av kom­mu­nen upp­lysa om de bestäm­mel­ser som gäl­ler för för­sälj­ningen och som icke fram­går av köpe­hand­lingen. Bestäm­melse som kom­mu­nen var­ken ägde eller bort äga kän­ne­dom om när för­köps­rät­ten utö­va­des får göras gäl­lande mot kom­mu­nen endast om sär­skilda skäl före­lig­ger.

Vill­kor som avta­lats mel­lan säl­ja­ren och köpa­ren får jäm­kas, om det är ound­gäng­ligt med hän­syn till arten av köpa­rens åta­gande gente­mot säl­ja­ren. Kom­mu­nen skall ersätta säl­ja­ren för den­nes för­lust på grund av jämk­ningen.

Väc­ker kom­mu­nen ej talan om jämk­ning inom tre måna­der från det för­kö­pet full­bor­da­des, är rät­ten till talan för­lo­rad. Om kom­mu­nen när för­kö­pet utö­va­des ej ägde kän­ne­dom om den bestäm­melse som för­an­le­der jämk­ningen räk­nas tiden dock från den dag då det blev avgjort att bestäm­mel­sen får göras gäl­lande mot kom­mu­nen.

6 §   Lös egen­dom som ingår i för­kö­pet skall undan­ta­gas från detta, om köpa­ren yrkar det. På yrkande av kom­mu­nen skall lös egen­dom undan­ta­gas, om egen­do­men utan olä­gen­het kan skil­jas från åter­sto­den.

Undan­ta­ges egen­dom, skall köpa­ren betala så myc­ket av köpeskil­lingen som belö­per på det som undan­ta­ges och kom­mu­nen betala åter­sto­den. Väc­ker ej köpa­ren eller kom­mu­nen talan om undan­ta­gande inom tre måna­der från det för­kö­pet full­bor­da­des, är rät­ten till talan för­lo­rad.

Talan av köpa­ren om undan­ta­gande av lös egen­dom från för­kö­pet väc­kes mot kom­mu­nen. Talan av kom­mu­nen väc­kes mot köpa­ren. Rät­ten skall under­rätta säl­ja­ren om rät­te­gången. Denne äger föra talan i målet såvitt angår hans rätt. Bifal­les talan om undan­ta­gande, skall rät­ten fast­ställa vad köpa­ren och kom­mu­nen har att betala till säl­ja­ren.

7 §   För­köps­rät­ten utövas genom att en kom­mun inom den tid som anges i andra styc­ket under­rät­tar säl­jare och köpare om beslu­tet att utöva för­köps­rätt samt anmä­ler detta beslut till inskriv­nings­myn­dig­he­ten och ger in bevis om under­rät­tel­serna.
Avser beslu­tet en fas­tig­het inom en annan kom­muns område, ska den andra kom­mu­nen också under­rät­tas. Beslu­tet ska anteck­nas i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del för varje fas­tig­het som ingår i för­sälj­ningen.

För­köps­rät­ten ska utövas senast på den inskriv­nings­dag som infal­ler när­mast efter tre måna­der från det lag­fart sök­tes på köpa­rens för­värv eller, om det krävs för­värvs­till­stånd enligt jord­för­värvsla­gen (1979:230), från det till­stånd sök­tes. Om säl­ja­ren eller köpa­ren innan lag­fart eller till­stånd har sökts anmä­ler för­sälj­ningen till den eller de kom­mu­ner där den fasta egen­do­men är belä­gen och då över­läm­nar en bestyrkt kopia av köpe­hand­lingen, räk­nas tiden i stäl­let från det att kom­mu­nen tog emot en sådan anmä­lan. Om någon kopia av köpe­hand­lingen inte var bifo­gad ansö­kan eller anmä­lan, räk­nas tiden först från det att kom­mu­nen tog emot en sådan hand­ling.

Utövas för­köps­rät­ten inte inom före­skri­ven tid, är för­köps­rät­ten för­lo­rad. Lag (2010:35).

8 §   Talan mot kom­muns beslut om för­köp prö­vas som om beslu­tet gällt för­värv efter fri­vil­lig över­lå­telse.

9 §   En kom­mun som har utö­vat för­köps­rätt är skyl­dig att söka till­stånd till för­kö­pet, om säl­ja­ren eller köpa­ren bestri­der för­köps­rät­ten på det sätt och inom den tid som anges i andra styc­ket. Frå­gan om till­stånd till för­köp prö­vas av rege­ringen. Till­stånd ska väg­ras, om
   1. egen­dom som avses i 1 § inte ingår i för­sälj­ningen eller ingår i för­sälj­ningen men inte är belä­gen inom kom­mu­nens eget område,
   2. för­köps­rät­ten har utö­vats enligt 1 § första styc­ket 1-4 samt för­sälj­ningen endast avser egen­dom som anges i 3 § första styc­ket 1 eller 2,
   3. för­köps­rät­ten har utö­vats enligt 1 § första styc­ket 5 samt för­vär­va­ren gör san­no­likt att egen­do­men kom­mer att använ­das som per­ma­nent­bo­stad,
   4. det är oskä­ligt att för­köp sker med hän­syn till för­hål­lan­det mel­lan säl­jare och köpare eller vill­ko­ren för eller omstän­dig­he­terna vid för­sälj­ningen.

Ett bestri­dande enligt första styc­ket ska inom en månad från det att för­köps­rät­ten utö­va­des anmä­las till inskriv­nings­myn­dig­he­ten för anteck­ning i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del. Inskriv­nings­myn­dig­he­ten ska genast under­rätta kom­mu­nen om bestri­dan­det. Kom­mu­nens ansö­kan om till­stånd till för­kö­pet ska ha kom­mit in till rege­ringen inom en månad från det att bestri­dan­det anteck­na­des. Om till­stånd inte söks i rätt tid, är för­kö­pet utan ver­kan.

När en kom­mun utö­var för­köps­rätt i fråga om egen­dom i annan kom­mun, får den kom­mun där egen­do­men är belä­gen ansöka om att rege­ringen prö­var frå­gan om till­stånd till för­kö­pet. Ansö­kan om sådan pröv­ning ska ha kom­mit in till rege­ringen inom en månad från det att för­köps­rät­ten utö­va­des. Till­stånd till för­kö­pet ska väg­ras, om för­köps­rätt inte får utövas enligt 2 §.
Lag (2009:182).

10 §   Sedan kom­mu­nens beslut om för­köp vun­nit laga kraft samt till­stånd till för­kö­pet givits eller tiden för bestri­dande av för­köps­rät­ten enligt 9 § första styc­ket eller för ansö­kan enligt 9 § tredje styc­ket utgått utan att bestri­dande anmälts eller ansö­kan gjorts, är för­kö­pet full­bor­dat.

11 §   När för­köp full­bor­dats, anses egen­do­men ha över­gått från säl­ja­ren till kom­mu­nen vid tid­punk­ten för för­sälj­ningen genom fri­vil­lig över­lå­telse på de vill­kor som avses i 5 §. Där­vid skall dock föl­jande iakt­ta­gas.

Har köpa­ren innan för­kö­pet full­bor­da­des full­gjort åta­gande som grun­dar sig på köpet, får kom­mu­nen till­go­do­räkna sig detta i för­hål­lande till säl­ja­ren.

Sedan för­köps­rätt utö­vats, får säl­ja­ren icke med ver­kan mot kom­mu­nen häva köpet under åbe­ro­pande av att köpa­ren brustit i något åta­gande som skulle ha full­gjorts före den tid­punkt då för­kö­pet full­bor­da­des.

Vid tillämp­ning beträf­fande för­köp av vad som gäl­ler om rätt för köpare av fast egen­dom att häva köpet, fordra avdrag på köpeskil­lingen eller kräva ersätt­ning för skada skall frå­gan om köpa­rens goda tro och vad denne för­ut­satt vid köpet utö­ver köpe­hand­ling­ens inne­håll hän­fö­ras till kom­mu­nen och bedö­mas med hän­syn till tid­punk­ten för för­köps­rät­tens utö­vande.

12 §   Köp av fast egen­dom är för sin gil­tig­het bero­ende av att för­köp ej sker.

Har lag­fart för köpa­ren bevil­jats i strid med 20 kap. 7 § 12 jor­da­bal­ken, är för­köps­rät­ten för­lo­rad. Har för­köp skett, är det utan ver­kan. Mot­sva­rande gäl­ler när för­värvs­till­stånd har med­de­lats i strid med 10 § andra styc­ket jord­för­värvsla­gen (1979:230) eller i strid med 16 b § fjärde styc­ket lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der.

När för­kö­pet full­bor­dats, skall köpa­ren till kom­mu­nen över­lämna de hand­lingar angå­ende fas­tig­he­ten som köpa­ren inne­har och som är av bety­delse för kom­mu­nen såsom ägare av fas­tig­he­ten.
Lag (2005:414).

13 §   När för­kö­pet full­bor­dats, skall kom­mu­nen ersätta köpa­ren för vad denne enligt åta­gande i köpe­av­ta­let full­gjort före full­bor­dan­det och för nöd­vän­dig kost­nad i sam­band med köpet. På belopp som kom­mu­nen på grund härav har att utge skall kom­mu­nen betala ränta. Rän­tan beräk­nas enligt 5 § rän­te­la­gen (1975:635) från den dag köpa­ren utgav belop­pet intill första var­da­gen i andra måna­den efter för­kö­pets full­bor­dande och enligt 6 § rän­te­la­gen för tiden där­ef­ter. Kom­mu­nen skall dess­utom ersätta köpa­ren för nöd­vän­dig kost­nad som ned­lagts på egen­do­men utö­ver vad som skä­li­gen mot­sva­rar vär­det av den avkast­ning som köpa­ren erhål­lit. Ränta utgår på sådan ersätt­ning enligt 6 § rän­te­la­gen från första var­da­gen i andra måna­den efter det att för­kö­pet full­bor­dats.

Har köpa­ren avver­kat skog annat än till hus­be­hov eller avhänt egen­do­men annat än dess van­liga avkast­ning, äger kom­mu­nen erhålla ersätt­ning här­för. Det­samma gäl­ler om köpa­ren ska­dat egen­do­men eller eljest för­an­lett att den mins­kat i värde, om och i den mån det med hän­syn till för­fa­ran­dets beskaf­fen­het och omstän­dig­he­terna i övrigt kan anses skä­ligt. Lag (1979:895).

14 §   Tvist om fråga som avses i 5 § andra eller tredje styc­ket, 6 § eller 13 § upp­ta­ges av rät­ten i den ort där den fasta egen­do­men är.
Lig­ger egen­do­men under flera dom­sto­lar, upp­ta­ges tvis­ten av den rätt under vil­ken huvud­de­len lig­ger.

I mål som avses i första styc­ket skall kom­mu­nen svara för å ömse sidor upp­komna kost­na­der i under­rät­ten, i den mån annat ej för­an­le­des av 18 kap. 6 och 8 §§ rät­te­gångs­bal­ken. Beträf­fande skyl­dig­he­ten att svara för kost­nad i högre rätt gäl­ler, med tillämp­ning i övrigt av 18 kap.
rät­te­gångs­bal­ken, att kom­mu­nen, om annat ej för­an­le­des av 18 kap. 6 och 8 §§ samma balk, all­tid själv skall bära såväl sina egna kost­na­der som kost­nad som åsam­kas mot­part genom att kom­mu­nen full­följt talan.

15 §   Har under­rät­telse enligt 7 § första styc­ket av kom­mu­nen avläm­nats i rekom­men­de­rat brev på pos­tan­stalt inom lan­det för beford­ran till mot­ta­ga­rens van­liga adress, anses kom­mu­nen ha full­gjort vad som ankom­mer på kom­mu­nen. Lag (2008:158).

16 §   Bestäm­mel­serna i 1--15 §§ om för­sälj­ning av fast egen­dom äger mot­sva­rande tillämp­ning, när sådan egen­dom går i byte.

17 §   har upp­hävts genom kun­gö­relse (1974:815).

Bilaga

Öst­ham­mars kom­mun Trosa kom­mun Borg­holms kom­mun Mör­by­långa kom­mun Got­lands kom­mun Kungälvs kom­mun Lyse­kils kom­mun Orusts kom­mun Sotenäs kom­mun Strömstads kom­mun Tanums kom­mun Tjörns kom­mun Udde­valla kom­mun Öckerö kom­mun Sundsvalls kom­mun Örnsköldsviks kom­mun Åre kom­mun Lag (1999:370).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1974:815

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1975. I fråga om köp eller byte som skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1975:652

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1976. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om ränta för tid före ikraft­trä­dan­det. Har skyl­dig­het att utge ränta upp­kom­mit före ikraft­trä­dan­det, gäl­ler äldre bestäm­mel­ser även för tiden där­ef­ter.

1979:308

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1979. I fråga om för­värv som skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1979:895

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1980.

I fråga om köp eller byte som har skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

Har erbju­dande som avses i 4 § första styc­ket i dess äldre lydelse gjorts före ikraft­trä­dan­det, gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1982:626

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1983. I fråga om för­värv som har skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1984:301

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1984. I fråga om köp eller byte som har skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1999:370

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1999. I fråga om köp eller byte som har skett före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

2010:265

Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande vid en för­sälj­ning av fast egen­dom eller tomträtt i sådan egen­dom, om kom­mu­nen före den 1 maj 2010 har gjort en anmä­lan till inskriv­nings­myn­dig­he­ten enligt 7 §.