Lag (1979:411) om änd­ringar i Sve­ri­ges indel­ning i kom­mu­ner och regi­o­ner

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1979:411
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet K
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:634
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1979:411
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet K
Utfär­dad: 1979-​05-31
Omtryck: SFS 1988:198
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:634
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Änd­ring i indel­ningen i kom­mu­ner

För­ut­sätt­ningar för indel­nings­änd­ring

1 §   Rege­ringen får besluta om änd­ring i rikets indel­ning i kom­mu­ner, om änd­ringen kan antas med­föra bestå­ende för­del för en kom­mun eller en del av en kom­mun eller andra för­de­lar från all­män syn­punkt. Där­vid får rege­ringen med­dela de före­skrif­ter som behövs för änd­ring­ens genom­fö­rande.

Vid pröv­ning av frå­gan om indel­nings­änd­ring skall sär­skild hän­syn tas till öns­ke­mål och syn­punk­ter från den eller de kom­mu­ner som när­mast berörs av änd­ringen. Om en sådan kom­mun mot­sät­ter sig en indel­nings­änd­ring, får beslut om änd­ringen med­de­las endast om det finns syn­ner­liga skäl. Sär­skild hän­syn skall också tas till befolk­ning­ens öns­ke­mål och syn­punk­ter.

2 §   Om osä­ker­het råder beträf­fande grän­sen för en kom­muns område, får rege­ringen för­ordna om grän­sens rätta sträck­ning.

3 §   Kam­mar­kol­le­giet får besluta om en indel­nings­änd­ring som behövs på grund av ore­gel­bun­den­het i indel­ningen eller med hän­syn till fas­tig­hets­för­hål­lan­dena och som inte för­an­le­der eko­no­misk regle­ring mel­lan kom­mu­ner.

Om de kom­mu­ner som när­mast berörs av en sådan indel­nings­änd­ring är ense om denna och änd­ringen avser kom­mu­ner i samma län, får dock läns­sty­rel­sen besluta om änd­ringen.

4 §   Kam­mar­kol­le­giet får avslå en ansö­kan om indel­nings­änd­ring, om kam­mar­kol­le­giet fin­ner att änd­ringen inte bör ske.

5 §   Läns­sty­rel­sens beslut enligt 3 § andra styc­ket över­kla­gas hos kam­mar­kol­le­giet genom besvär.

Kam­mar­kol­le­gi­ets beslut enligt 3 eller 4 § över­kla­gas hos rege­ringen genom besvär. Det­samma gäl­ler kam­mar­kol­le­gi­ets beslut med anled­ning av besvär över läns­sty­rel­sens beslut.

Eko­no­misk regle­ring m. m.

6 §   När en kom­mun delas, skall de inbör­des eko­no­miska för­hål­lan­dena mel­lan kom­mu­nerna enligt den nya indel­ningen regle­ras. När en del av en kom­mun över­förs till en annan kom­mun skall sådan regle­ring ske, om en kom­mu­nal till­gång eller för­bin­delse, som kan hän­fö­ras till den delen bör över­fö­ras till den andra kom­mu­nen eller om det finns sär­skilda skäl till regle­ring.
Regle­ringen skall ha till syfte att på ett ända­måls­en­ligt och skä­ligt sätt för­dela kom­mu­nens för­mö­gen­het eller en del av denna.

Regle­ringen fast­ställs av rege­ringen, när beslu­tet om indel­nings­änd­ringen med­de­las. Om kom­mu­nerna är ense om regle­ringen, bör denna fast­stäl­las.

Ansva­ret för en för­bin­delse får över­fö­ras från en kom­mun till en annan obe­ro­ende av om ford­rings­ä­ga­ren har läm­nat sitt med­gi­vande till det.

7 §   Om en kom­mun vid för­del­ningen av till­gångar och för­bin­del­ser tilläggs större del av till­gång­arna eller för­bin­del­serna än som föl­jer av grun­den för regle­ringen, skall utjäm­ning ske i pengar. Rege­ringen får bestämma att utjäm­nings­be­lop­pet skall beta­las på en gång eller för­de­las på två eller flera år.

8 §   Om inte något annat har bestämts vid en eko­no­misk regle­ring enligt 6 §, över­går en kom­muns ansva­rig­het för bor­gens­för­bin­del­ser och lik­nande åta­gan­den, som berör invå­nare, fas­tig­he­ter eller verk­sam­he­ter inom ett område som skall skil­jas från kom­mu­nen, till den kom­mun vari områ­det efter indel­nings­änd­ringen skall ingå.

9 §   När en kom­mun läggs sam­man med en annan kom­mun, över­går kom­mu­nens till­gångar och ansva­rig­he­ten för dess för­bin­del­ser till den kom­mun som bil­das genom sam­man­lägg­ningen.

10 §   Om en kom­muns eko­no­miska ställ­ning för­säm­ras på grund av en indel­nings­änd­ring, får rege­ringen bestämma att en annan kom­mun som har för­del av änd­ringen skall bidra till den först­nämnda kom­mu­nens utgif­ter i skä­lig utsträck­ning. Det­samma gäl­ler om en kom­mun på grund av en indel­nings­änd­ring får kost­na­der för att ordna sin för­valt­ning, till vilka den eller de andra kom­mu­ner som när­mast berörs av änd­ringen skä­li­gen bör bidra. Rege­ringen får bestämma att bidra­get skall utgå på en gång eller under en viss över­gångs­tid.

11 §   Kom­mu­nala för­fatt­ningar skall i den mån det behövs med hän­syn till en indel­nings­änd­rings omfatt­ning och för­fatt­ning­ar­nas utform­ning sna­rast möj­ligt efter beslu­tet om änd­ringen anpas­sas till den nya indel­ningen.
Till dess detta har skett, gäl­ler sådana för­fatt­ningar i tillämp­liga delar inom samma område som före indel­nings­änd­ringen.

Indel­nings­änd­rings ikraft­trä­dande och den kom­mu­nala beslu­tan­de­rät­ten vid sådan änd­ring

12 §   En indel­nings­änd­ring trä­der i kraft den 1 janu­ari det år som bestäms i beslu­tet om änd­ringen. Om änd­ringen är av sådan omfatt­ning att en kom­mun enligt den nya indel­ningen inte bör före­trä­das av de gamla kommunfull-​ mäk­tige, trä­der änd­ringen i kraft den 1 janu­ari året efter det år då val i hela riket av full­mäk­tige har ägt rum.

Ett beslut om indel­nings­änd­ring enligt 1 § skall med­de­las senast ett år innan änd­ringen skall träda i kraft. Om det finns syn­ner­liga skäl, får beslu­tet med­de­las vid en senare tid­punkt, dock inte senare än åtta måna­der före ikraft­trä­dan­det. Ett beslut om indel­nings­änd­ring enligt 3 § skall med­de­las senast tre måna­der innan änd­ringen skall träda i kraft.

13 §   Sedan en indel­nings­änd­ring har beslu­tats eller, om indel­nings­de­le­ge­rade skall utses enligt 17 §, sedan dele­ge­rade har valts, kan en kom­mun enligt den nya indel­ningen för­värva rät­tig­he­ter och ikläda sig skyl­dig­he­ter.

14 §   Under tiden mel­lan beslu­tet om indel­nings­änd­ring eller, om indelnings-​ dele­ge­rade skall utses enligt 17 §, valet av dele­ge­rade och änd­ring­ens ikraft­trä­dande skall den beslu­tan­de­rätt som till­kom­mer kom­mun­full­mäk­tige utövas av före­trä­dare för kom­mu­nen enligt den nya indel­ningen, om beslu­tet sträc­ker sina verk­ningar till tiden efter ikraft­trä­dan­det.

Före­trä­dare för kom­mu­nen enligt den äldre indel­ningen får under samma tid utöva sådan beslu­tan­de­rätt endast i frå­gor som ute­slu­tande avser denna kom­mun och som inte sträc­ker sina verk­ningar till tiden efter ikraft­trä­dan­det.

15 §   I fråga om rät­ten att före­träda de kom­mu­ner som berörs av en indel­nings­änd­ring skall till dess änd­ringen trä­der i kraft gälla att kom­mun­full­mäk­tige i varje kom­mun före­trä­der denna kom­mun enligt såväl den äldre som den nya indel­ningen, om inte annat föl­jer av 16 eller 17 §.

16 §   Om en indel­nings­änd­ring skall träda i kraft den 1 janu­ari året efter det år då val i hela riket av kom­mun­full­mäk­tige har ägt rum, skall de nyvalda full­mäk­tige i den kom­mun som bil­das genom sam­man­lägg­ning av kom­mu­ner även före­träda dessa kom­mu­ner enligt den äldre indel­ningen.

Inne­bär änd­ringen att en kom­mun delas eller att en del av en kom­mun över­förs till en annan kom­mun, får rege­ringen för­ordna att kom­mu­nen enligt den äldre indel­ningen under tiden till dess änd­ringen trä­der i kraft skall före­trä­das av de gamla full­mäk­tige och att deras tjänst­gö­ring först då skall upp­höra.

17 §   Om en indel­nings­änd­ring inne­bär att en ny kom­mun bil­das eller om änd­ringen annars är av sådan omfatt­ning att kom­mu­nen enligt den nya indel­ningen inte bör före­trä­das av de gamla kom­mun­full­mäk­tige, ska rege­ringen bestämma att kom­mu­nen enligt den nya indel­ningen ska före­trä­das av indel­nings­de­le­ge­rade från det att dessa har valts till dess de nyvalda full­mäk­tige bör­jar sin tjänst­gö­ring.
Lag (2016:740).

18 §   För bered­ningen och verk­stäl­lig­he­ten i ären­den som avser kom­mu­nen enligt den nya indel­ningen får de nyvalda kom­mun­full­mäk­tige till dess indel­nings­änd­ringen trä­der i kraft anlita indel­nings­de­le­ge­ra­des utskott samt nämn­der och bered­ningar i den eller de kom­mu­ner som när­mast berörs av indel­nings­änd­ringen. Lag (2016:740).

19 §   Beslut, som under tiden mel­lan beslu­tet om indel­nings­änd­ring eller, om indel­nings­de­le­ge­rade ska utses, valet av dele­ge­rade och änd­ring­ens ikraft­trä­dande fat­tas av kom­mun­full­mäk­tige, kom­mun­sty­rel­sen eller en annan kom­mu­nal nämnd, över­kla­gas enligt bestäm­mel­serna i 13 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725).

Ett beslut får över­kla­gas, för­u­tom av med­lem­mar av kom­mu­nen, också av andra kom­mu­ner som berörs av indel­nings­änd­ringen och av med­lem­mar av en sådan kom­mun.

Om för­valt­nings­rät­ten eller kam­mar­rät­ten har upp­hävt ett beslut eller för­bju­dit att det verk­ställs, får dom­sto­lens beslut över­kla­gas också av andra kom­mu­ner som berörs av indel­nings­änd­ringen och med­lem­mar av en sådan kom­mun.
Lag (2017:732).

För­fa­ran­det

20 §   En fråga om änd­ring i den kom­mu­nala indel­ningen kan väc­kas av en kom­mun eller med­lem av en kom­mun, som skulle berö­ras av änd­ringen.
Ansök­ningen om en sådan änd­ring skall inges till kam­mar­kol­le­giet.

Rege­ringen, kam­mar­kol­le­giet och läns­sty­rel­sen kan ta upp en fråga om indel­nings­änd­ring på eget ini­ti­a­tiv. Om en indel­nings­änd­ring som läns­sty­rel­sen tar ini­ti­a­tiv till inte är av den beskaf­fen­het att läns­sty­rel­sen enligt 3 § andra styc­ket får besluta om änd­ringen, skall läns­sty­rel­sen över­lämna ären­det till kam­mar­kol­le­giet.

Kam­mar­kol­le­giet skall till läns­sty­rel­sen över­lämna sådana ären­den om indel­nings­änd­ring som får beslu­tas av läns­sty­rel­sen enligt 3 § andra styc­ket. Lag (1982:1252).

21 §   I ären­den om sådana indel­nings­änd­ringar som avses i 1 § och 3 § första styc­ket skall kam­mar­kol­le­giet göra den utred­ning som behövs eller, när det bedöms lämp­ligt, över­lämna åt läns­sty­rel­sen att göra utred­ningen. Om det behövs med hän­syn till ären­dets omfatt­ning och beskaf­fen­het, får kam­mar­kol­le­giet upp­dra åt en sär­skild utre­dare att göra utred­ningen.

I ären­den om sådan indel­nings­änd­ring som avses i 3 § andra styc­ket skall utred­ningen göras av läns­sty­rel­sen. Lag (1982:1252).

22 §   Utred­ning om en änd­ring i den kom­mu­nala indel­ningen skall omfatta alla omstän­dig­he­ter som inver­kar på frå­gan. Vid utred­ningen skall sam­råd ske med de kom­mu­ner som har intresse av frå­gan.

Om den änd­ring i den kom­mu­nala indel­ningen som utred­ningen avser bör för­an­leda en änd­ring också i någon annan indel­ning, skall utred­ningen omfatta även en sådan änd­ring.

23 §   Stat­liga och kom­mu­nala myn­dig­he­ter skall i skä­lig omfatt­ning lämna upp­lys­ningar och biträde, när det begärs av den som gör utred­ningen.

24 §   När det finns skäl till det skall en sär­skild under­sök­ning göras om befolk­ning­ens inställ­ning till en indel­nings­änd­ring.
Om en sär­skild utre­dare fin­ner skäl till en sådan under­sök­ning, skall han anmäla detta till Kam­mar­kol­le­giet, som beslu­tar i frå­gan. Läns­sty­rel­sen beslu­tar om sådana under­sök­ningar i ären­den som läns­sty­rel­sen utre­der.

Under­sök­ningen skall göras av läns­sty­rel­sen. Den kan ske genom omröst­ning, opi­ni­ons­un­der­sök­ning eller lik­nande för­fa­rande.
Läns­sty­rel­sen får där­vid anlita val­nämn­den i kom­mu­nen, om inte nämn­dens verk­sam­het i övrigt hind­ras där­i­ge­nom.

Skall under­sök­ningen ske genom en omröst­ning får läns­sty­rel­sen besluta att det, med tillämp­ning av 5 kap. val­la­gen (2005:837), skall fram­stäl­las röst­längd och röst­kort för omröst­ningen.

Röst­längd och röst­kort fram­ställs av den cen­trala val­myn­dig­he­ten. Lag (2005:841).

25 §   Om utred­ningen visar att den kom­mu­nala indel­ningen bör änd­ras, skall ett för­slag upp­rät­tas till änd­ringen samt till den eko­no­miska regle­ring och de övriga före­skrif­ter som änd­ringen kan ge anled­ning till.

Om även någon annan indel­ning behö­ver änd­ras, skall för­slag upp­rät­tas också till en sådan änd­ring.

26 §   Den myn­dig­het som har hand om en utred­ning enligt denna lag får besluta att kost­nad för utred­ningen skall för­skot­te­ras av sökan­den eller av all­männa medel.

Den myn­dig­het som med­de­lar det slut­liga beslu­tet i ären­det får för­ordna att sökan­den eller en kom­mun, som har för­del av indel­nings­änd­ringen, slut­li­gen helt eller del­vis skall stå för utred­nings­kost­na­den. I den mån ett sådant för­ord­nande inte med­de­las skall sta­ten svara för utred­nings­kost­na­den.

Till utred­nings­kost­na­den hän­förs även kost­na­den för val­nämn­dens med­ver­kan i en under­sök­ning om orts­be­folk­ning­ens inställ­ning till en indel­nings­änd­ring.


2 kap. Änd­ring i indel­ningen i regi­o­ner

1 §   Rege­ringen får besluta om änd­ring i rikets indel­ning i regi­o­ner, om det inte finns hin­der mot en mot­sva­rande änd­ring i länsin­del­ningen. Bestäm­mel­ser om sam­ban­det mel­lan regi­o­nin­del­ningen och länsin­del­ningen finns i 1 kap. 1 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725). En änd­ring i regi­o­nin­del­ningen får dock ske endast om änd­ringen kan antas med­föra bestå­ende för­del för en region eller en del av en region eller andra för­de­lar från all­män syn­punkt.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om genom­fö­ran­det av en beslu­tad indel­nings­änd­ring.

Vid pröv­ning av frå­gan om indel­nings­änd­ring ska sär­skild hän­syn tas till öns­ke­mål och syn­punk­ter från den eller de regi­o­ner som när­mast berörs av änd­ringen. Om en sådan region mot­sät­ter sig en indel­nings­änd­ring, får änd­ringen beslu­tas endast om det finns sär­skilda skäl. Sär­skild hän­syn ska även tas till öns­ke­mål och syn­punk­ter från den eller de kom­mu­ner som när­mast berörs av änd­ringen. Befolk­ning­ens öns­ke­mål och syn­punk­ter ska beak­tas. Lag (2019:834).

1 a §   Kam­mar­kol­le­giet får besluta om en indel­nings­änd­ring som bör ske med anled­ning av en sådan änd­ring i den kom­mu­nala indel­ningen som avses i 1 kap. 3 §. Lag (2019:834).

2 §   Kam­mar­kol­le­giet får avslå en ansö­kan om indel­nings­änd­ring, om myn­dig­he­ten anser att änd­ringen inte bör ske. Lag (2016:740).

3 §   Kam­mar­kol­le­gi­ets beslut enligt 1 a eller 2 § över­kla­gas till rege­ringen. Lag (2019:834).

4 §   En fråga om änd­ring i regi­o­nin­del­ningen kan väc­kas av en region eller med­lem av en region som skulle berö­ras av änd­ringen. Ansö­kan om en sådan änd­ring ska ges in till Kam­mar­kol­le­giet.

Rege­ringen och Kam­mar­kol­le­giet kan också ta upp en fråga om indel­nings­änd­ring på eget ini­ti­a­tiv. Lag (2019:834).

5 §   I ett ärende om indel­nings­änd­ring ska Kam­mar­kol­le­giet göra den utred­ning som behövs. Om det behövs med hän­syn till ären­dets omfatt­ning och beskaf­fen­het, får Kam­mar­kol­le­giet ge en sär­skild utre­dare i upp­drag att göra utred­ningen.
Lag (2016:740).

6 §   En indel­nings­änd­ring trä­der i kraft den 1 janu­ari det år som bestäms i beslu­tet om änd­ringen. Om änd­ringen är av sådan omfatt­ning att en region enligt den nya indel­ningen inte bör före­trä­das av de gamla regi­on­full­mäk­tige, trä­der änd­ringen i kraft den 1 janu­ari året efter det år då val i hela riket av full­mäk­tige har ägt rum.

Ett beslut om indel­nings­änd­ring enligt 1 § första styc­ket ska med­de­las senast ett år innan änd­ringen ska träda i kraft. Om det finns syn­ner­liga skäl, får beslu­tet med­de­las vid en senare tid­punkt, dock inte senare än åtta måna­der före ikraft­trä­dan­det. Ett beslut om indel­nings­änd­ring enligt 1 a § ska med­de­las senast tre måna­der innan änd­ringen ska träda i kraft. Lag (2019:834).

7 §   Vid änd­ringar i indel­ningen i regi­o­ner tilläm­pas bestäm­mel­serna i 1 kap. om
   1. eko­no­misk regle­ring i 6-10 §§,
   2. rätt­ska­pa­ci­tet i 13 §,
   3. för­del­ning av beslu­tan­de­rätt i 14-16 §§,
   4. indel­nings­de­le­ge­rade i 17 §,
   5. bered­ning och verk­stäl­lig­het i 18 §,
   6. över­kla­gande i 19 §, och
   7. utred­ning om indel­nings­änd­ring i 22, 23, 25 och 26 §§.

Då ska det som där sägs om
   1. kom­mun i stäl­let gälla region,
   2. kom­mun­full­mäk­tige i stäl­let gälla regi­on­full­mäk­tige, och
   3. kom­mun­sty­relse i stäl­let gälla regi­on­sty­relse.
Lag (2019:834).

7 a §   Berörda regi­o­ner ska, om det inte är uppen­bart obe­höv­ligt, som ett led i bered­ningen av ett ytt­rande eller en ansö­kan om änd­rad regi­o­nin­del­ning inhämta syn­punk­ter från befolk­ningen. Lag (2019:834).

8 §   Om en indel­nings­änd­ring inne­bär att en ny region bil­das, får
   1. regi­o­nen lämna bidrag till en kom­mun inom regi­o­nen i den utsträck­ning det behövs för att mot­verka att bildan­det leder till höjd kom­mu­nal­skatt, och
   2. kom­mu­nerna inom regi­o­nen lämna bidrag till varandra, om det behövs för att jämna ut eko­no­miska effek­ter mel­lan kom­mu­nerna på grund av att upp­gif­ter förts över från regi­o­nen till kom­mu­nerna eller omvänt.

Bidrag får som längst läm­nas till utgången av det femte året från det att indel­nings­änd­ringen har trätt i kraft.

De när­mare vill­ko­ren för bidrags­giv­ningen ska regle­ras i en över­ens­kom­melse mel­lan de berörda par­terna. Lag (2019:834).


3 kap. Indel­nings­de­le­ge­rade

1 §   Detta kapi­tel inne­hål­ler bestäm­mel­ser som ska tilläm­pas om rege­ringen enligt 1 kap. 17 § eller 2 kap. 7 § första styc­ket 4 har beslu­tat att en kom­mun eller en region ska före­trä­das av indel­nings­de­le­ge­rade. Lag (2019:834).

Val av indel­nings­de­le­ge­rade

2 §   De indel­nings­de­le­ge­rade och ersät­tare för dessa utses från varje kom­mun eller region vars område helt eller del­vis ska ingå i kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen (änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner). Lag (2019:834).

3 §   Anta­let indel­nings­de­le­ge­rade och ersät­tare från varje kom­mun och region bestäms av full­mäk­tige i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner. Om kom­mu­nerna eller regi­o­nerna inte är över­ens om anta­let, ska rege­ringen fast­ställa anta­let indel­nings­de­le­ge­rade och ersät­tare. Lag (2019:834).

4 §   De indel­nings­de­le­ge­rade och deras ersät­tare ska väl­jas av full­mäk­tige i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner inom 30 dagar efter det att kom­mu­nen eller regi­o­nen fått del av rege­ring­ens beslut om indel­nings­änd­ring, om inte rege­ringen bestäm­mer en senare tid­punkt. Lag (2019:834).

5 §   De indel­nings­de­le­ge­rade och deras ersät­tare väljs bland dem som är leda­mö­ter eller ersät­tare i full­mäk­tige i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner.

Under de för­ut­sätt­ningar som anges i lagen (2022:629) om pro­por­tio­nella val i kom­mu­ner och regi­o­ner ska valet vara pro­por­tio­nellt. Om ersät­tarna inte väljs pro­por­tio­nellt, ska det vid valet bestäm­mas i vil­ken ord­ning ersät­tarna ska tjänst­göra. Lag (2022:634).

6 §   Om en indel­nings­de­le­ge­rad avgår, ska fyll­nads­val hål­las.

Om den indel­nings­de­le­ge­rade har utsetts vid ett pro­por­tio­nellt val, ska full­mäk­tige, så långt som det är möj­ligt, säker­ställa att repre­sen­ta­tio­nen bland de indel­nings­de­le­ge­rade inte för­änd­ras. Lag (2022:634).

7 §   Sedan full­mäk­tige har under­rät­tat läns­sty­rel­sen om vilka indel­nings­de­le­ge­rade och ersät­tare som har valts, ska läns­sty­rel­sen sna­rast för­ordna en av de indel­nings­de­le­ge­rade att utfärda kun­gö­relse om det första sam­man­trä­det och leda detta till dess att en ord­fö­rande har valts.

Om två eller flera läns­sty­rel­ser berörs av indel­nings­änd­ringen, får rege­ringen utse en av dessa att fatta beslut enligt första styc­ket. Lag (2016:740).

Upp­dra­get som indel­nings­de­le­ge­rad

8 §   Om en indel­nings­de­le­ge­rad eller en ersät­tare upp­hör att vara val­bar, upp­hör också upp­dra­get genast.

I fråga om de indel­nings­de­le­ge­rade och deras ersät­tare tilläm­pas i övrigt bestäm­mel­serna i 4 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om
   1. upp­hö­rande av upp­drag i 6 § och 9 § 2,
   2. ledig­het från anställ­ning i 11 § första styc­ket,
   3. omröst­ning och beslut i 24 och 25 §§, och
   4. reser­va­tion i 27 §.

Det som där sägs om en för­tro­en­de­vald eller leda­mot i full­mäk­tige ska då i stäl­let gälla en indel­nings­de­le­ge­rad eller en ersät­tare. Det som sägs om full­mäk­tige i 4 kap. 6 § kom­mu­nal­la­gen ska då i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade.
Lag (2017:732).

9 §   Indel­nings­de­le­ge­rade får besluta att den som är indel­nings­de­le­ge­rad, leda­mot i utskott eller ersät­tare i skä­lig omfatt­ning ska få
   1. ersätt­ning för rese­kost­na­der och andra utgif­ter som för­an­leds av upp­dra­get,
   2. arvode för det arbete som är för­e­nat med upp­dra­get,
   3. pen­sion, och
   4. andra eko­no­miska för­må­ner.
Lag (2016:740).

Orga­ni­sa­tion

10 §   Indel­nings­de­le­ge­rade är enligt 1 kap. 17 § och 2 kap. 7 § första styc­ket 4 beslu­tande för­sam­ling för kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen. Lag (2019:834).

11 §   Indel­nings­de­le­ge­rade ska till­sätta ett arbets­ut­skott för bered­ning av ären­den och verk­stäl­lig­het av beslut. Om det behövs för att full­göra sådana upp­gif­ter, får indel­nings­de­le­ge­rade till­sätta flera utskott eller anlita nämn­der och bered­ningar i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner. Lag (2019:834).

12 §   Om inte något annat föl­jer av lag eller annan för­fatt­ning får ansva­ret för bered­ning, för­valt­ning och verk­stäl­lig­het inom ett utskotts verk­sam­hets­om­råde läm­nas över till parts­sam­man­satta organ. Detta gäl­ler dock endast ären­den som avser för­hål­lan­det mel­lan kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen som arbets­gi­vare och dess anställda.

Bestäm­mel­serna i 7 kap. 20-25 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725) tilläm­pas i fråga om part­sam­man­satta organ. Det som där sägs om full­mäk­tige och nämnd ska då i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade och utskott. Lag (2019:834).

Indel­nings­de­le­ge­ra­des arbets­for­mer

13 §   Indel­nings­de­le­ge­rade bestäm­mer när och var sam­man­trä­den ska hål­las.

Sam­man­träde ska också hål­las om arbets­ut­skot­tet eller minst en tred­je­del av de indel­nings­de­le­ge­rade begär det eller om ord­fö­ran­den anser att det behövs. Lag (2016:740).

14 §   Indel­nings­de­le­ge­rade ska besluta i ären­den som har väckts av
   1. ett utskott,
   2. en indel­nings­de­le­ge­rad genom motion,
   3. revi­so­rerna om ären­det avser gransk­ning eller för­valt­ning som har sam­band med revi­sions­upp­dra­get, och
   4. full­mäk­tige eller sty­relse i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner. Lag (2019:834).

15 §   Indel­nings­de­le­ge­rade får upp­dra åt ett utskott att besluta i ett visst ärende eller en viss grupp av ären­den.

Första styc­ket gäl­ler inte ären­den som anges i 5 kap. 1 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725) och inte hel­ler ären­den som enligt lag eller annan för­fatt­ning ska avgö­ras av full­mäk­tige.
Lag (2017:732).

16 §   Indel­nings­de­le­ge­rade får bestämma att ett utskott i sin tur får upp­dra åt en leda­mot eller ersät­tare eller åt en anställd hos änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner att besluta på utskot­tets väg­nar.

Första styc­ket gäl­ler inte sådana ären­den som anges i 6 kap. 38 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2019:834).

17 §   Indel­nings­de­le­ge­rade samt leda­mö­ter i ett full­mäk­tige som har utsett indel­nings­de­le­ge­rade får ställa inter­pel­la­tio­ner och frå­gor till
   1. ord­fö­ran­den i ett utskott, och
   2. ord­fö­ran­den i en nämnd eller bered­ning i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner.

Indel­nings­de­le­ge­rade får även besluta att ord­fö­ran­den i en nämnd får över­låta besva­ran­det av en inter­pel­la­tion eller fråga till någon som har utsetts av full­mäk­tige för änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner och som är leda­mot i sty­rel­sen för en sådan juri­disk per­son som avses i 10 kap. 2-6 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725) eller till ord­fö­ran­den i sty­rel­sen eller annan nämnd i ett kom­munal­för­bund som änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner är med­lem­mar i.
Lag (2019:834).

18 §   I fråga om indel­nings­de­le­ge­ra­des arbets­for­mer i övrigt tilläm­pas bestäm­mel­serna i kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om
   1. ord­fö­rande och vice ord­fö­rande i 5 kap. 11 §,
   2. till­kän­na­gi­vande om och kal­lelse till sam­man­trä­den i 5 kap. 13-15 §§,
   3. ersät­tare i 4 kap. 22 § och 5 kap. 17-20 §§,
   4. besluts­för­het i 5 kap. 45 och 46 §§,
   5. jäv i 5 kap. 47 och 48 §§,
   6. rätt och skyl­dig­het för andra än leda­mö­terna att med­verka i 5 kap. 40 och 41 §§,
   7. hur ären­den bereds i 5 kap. 26, 28, 29 och 33 §§,
   8. bord­lägg­ning och åter­re­miss i 5 kap. 50 och 51 §§,
   9. offent­lig­het och ord­ning vid sam­man­trä­dena i 5 kap. 42 och 43 §§,
   10. hur ären­dena avgörs i 5 kap. 52-57 §§,
   11. inter­pel­la­tio­ner i 5 kap. 59-62 §§,
   12. frå­gor i 5 kap. 64 §, dock inte till den del det i 64 § hän­vi­sas till 63 §, och
   13. pro­to­kol­let i 5 kap. 65-69 §§ och 8 kap. 12 §.

Då ska det som där sägs om
   1. full­mäk­tige i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade,
   2. en leda­mot i full­mäk­tige i stäl­let gälla en indel­nings­de­le­ge­rad,
   3. sty­rel­sen i stäl­let gälla arbets­ut­skot­tet,
   4. nämnd eller full­mäk­ti­ge­be­red­ning i stäl­let gälla utskott, och
   5. kom­mu­nens eller regi­o­nens anslags­tavla i 5 kap. 13 § andra styc­ket och 8 kap. 12 § kom­mu­nal­la­gen avse anslags­tav­lan i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner.

Vid tillämp­ningen av 5 kap. 26, 28, 41 och 61 §§ kom­mu­nal­la­gen ska dock det som där sägs om nämnd även gälla utskott.
Lag (2019:834).

19 §   Indel­nings­de­le­ge­rande ska besluta en arbets­ord­ning med de ytter­li­gare bestäm­mel­ser som behövs för sam­man­trä­dena och hand­lägg­ningen av ären­dena. Lag (2016:740).

20 §   Arbets­ord­ningen ska all­tid inne­hålla bestäm­mel­ser om
   1. indel­nings­de­le­ge­ra­des säte,
   2. var och när sam­man­trä­den ska hål­las och på vems ini­ti­a­tiv,
   3. anmä­lan av hin­der att delta i sam­man­trä­den,
   4. inkal­lande av ersät­tare och deras tjänst­gö­ring,
   5. vem som ska föra ordet till dess ord­fö­rande har utsetts,
   6. rät­ten att delta i indel­nings­de­le­ge­ra­des över­lägg­ningar,
   7. för­fa­ran­det vid omröst­ningar,
   8. hand­lägg­ningen av motio­ner, inter­pel­la­tio­ner och frå­gor, och
   9. for­merna för juste­ring av pro­to­kol­len.
Lag (2016:740).

Arbets­ut­skot­tet och övriga utskott

21 §   Leda­mö­ter och ersät­tare i utskott väljs av indel­nings­de­le­ge­rade för tiden fram till dess att indel­nings­änd­ringen trä­der i kraft och till det antal som indel­nings­de­le­ge­rade bestäm­mer. Anta­let leda­mö­ter i arbets­ut­skot­tet får dock inte vara mindre än fem.
Lag (2016:740).

22 §   Val­bar som leda­mot eller ersät­tare i utskott är den som vid tid­punk­ten för ett sådant val
   1. är indel­nings­de­le­ge­rad eller ersät­tare för indel­nings­de­le­ge­rad, eller
   2. har röst­rätt vid val av full­mäk­tige i kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen.

I fråga om val­bar­het i övrigt tilläm­pas bestäm­mel­serna om val­bar­hets­hin­der i 7 kap. 3 § och 4 kap. 5 § 1 kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Det som där sägs om nämnd ska då i stäl­let gälla utskott. Lag (2019:834).

23 §   Under de för­ut­sätt­ningar som anges i lagen (2022:629) om pro­por­tio­nella val i kom­mu­ner och regi­o­ner ska valet till utskott vara pro­por­tio­nellt. Om ersät­tarna inte väljs pro­por­tio­nellt, ska indel­nings­de­le­ge­rade bestämma i vil­ken ord­ning som de ska tjänst­göra. Lag (2022:634).

24 §   För leda­mö­ter och ersät­tare tilläm­pas bestäm­mel­serna om upp­dra­gets upp­hö­rande i 4 kap. 6 och 7 §§ och 9 § 2 kom­mu­nal­la­gen (2017:725).

Då ska det som där sägs om
   1. full­mäk­tige i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade,
   2. nämnd i stäl­let gälla utskott, och
   3. en för­tro­en­de­vald i stäl­let gälla en leda­mot eller en ersät­tare i utskott. Lag (2017:732).

25 §   Om en leda­mot avgår, ska fyll­nads­val hål­las.

Om leda­mo­ten har utsetts vid ett pro­por­tio­nellt val, ska indelnings-​delegerade, så långt som det är möj­ligt, säker­ställa att repre­sen­ta­tio­nen i utskot­tet inte för­änd­ras.
Lag (2022:634).

26 §   Leda­mö­ter och ersät­tare i utskott har rätt till ledig­het från anställ­ning i den utsträck­ning som föl­jer av 4 kap. 11 § första styc­ket kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2017:732).

27 §   Arbets­ut­skot­tet ska upp­rätta för­slag till bud­get för kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen. I fråga om tids­fris­ter tilläm­pas 11 kap. 8 och 9 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2019:834).

28 §   Indel­nings­de­le­ge­rade får besluta att en indel­nings­de­le­ge­rad, en utskotts­le­da­mot, en ersät­tare som inte är leda­mot eller ersät­tare i ett visst utskott eller en revi­sor ska få när­vara vid utskot­tets sam­man­trä­den och delta i över­lägg­ning­arna, men inte i beslu­ten, samt få sin mening anteck­nad i pro­to­kol­let. Lag (2016:740).

29 §   I fråga om utskott i övrigt tilläm­pas bestäm­mel­serna i kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om
   1. omröst­ning, beslut och reser­va­tion i 4 kap. 24-27 §§,
   2. ersät­tar­nas tjänst­gö­ring och rätt att när­vara vid sam­man­trä­den i 6 kap. 17 §,
   3. ord­fö­rande och vice ord­fö­rande i 6 kap. 21 och 22 §§,
   4. tid­punkt för sam­man­trä­den i 6 kap. 23 §,
   5. offent­lig­het och när­va­ro­rätt i 6 kap. 25 § första och tredje styc­kena och 26 §,
   6. besluts­för­het i 6 kap. 27 §,
   7. jäv i 6 kap. 28-32 §§,
   8. hur ären­dena avgörs i 6 kap. 33 §,
   9. pro­to­kol­let i 6 kap. 35 §,
   10. del­giv­ning i 6 kap. 36 §, och
   11. per­sonal­fö­re­trä­dare i 7 kap. 10-19 §§.

Då ska det som där sägs om
   1. full­mäk­tige i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade,
   2. sty­rel­sen i stäl­let gälla arbets­ut­skot­tet,
   3. nämnd i stäl­let gälla utskott,
   4. en leda­mot eller en ersät­tare i full­mäk­tige i stäl­let gälla en indel­nings­de­le­ge­rad eller en ersät­tare,
   5. för­tro­en­de­vald i stäl­let gälla leda­mot i utskott, och
   6. anslags­tavla avse anslags­tav­lan i änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner. Lag (2019:834).

Eko­nomi

30 §   Änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner ska till­han­da­hålla medel för indel­nings­de­le­ge­ra­des verk­sam­het.

Kost­na­derna ska för­de­las mel­lan kom­mu­ner och regi­o­ner i för­hål­lande till de sam­man­lagda beskatt­nings­bara för­värv­sin­koms­ter som enligt lagen (1965:269) med sär­skilda bestäm­mel­ser om kom­muns och annan menig­hets utde­bi­te­ring av skatt, m.m. ska ligga till grund för kom­mu­ner­nas bestäm­mande av skat­te­sat­sen för uttag av skatt för det år då beslu­tet om indel­nings­änd­ringen med­de­las.

Om endast en del av en kom­mun eller en region ingår i kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen, ska för­del­ningen ske i för­hål­lande till de sam­man­lagda beskatt­nings­bara för­värv­sin­koms­terna för den delen av kom­mu­nen eller regi­o­nen.
Lag (2019:834).

31 §   I fråga om för­valt­ning av de medel som till­han­da­hålls indel­nings­de­le­ge­rade tilläm­pas bestäm­mel­serna i kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om
   1. mål för den eko­no­miska för­valt­ningen i 11 kap. 1 § första meningen,
   2. medels­för­valt­ningen i 11 kap. 2 och 3 §§,
   3. avgif­ter i 2 kap. 5 och 6 §§,
   4. utgifts­be­slut under bud­getå­ret i 11 kap. 15 §, och
   5. räken­ska­per och års­re­do­vis­ning i 11 kap. 17-19 §§ och 24 §.

Då ska det som där sägs om
   1. full­mäk­tige i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade,
   2. sty­rel­sen i stäl­let gälla arbets­ut­skot­tet, och
   3. nämnd i stäl­let gälla utskott.
Lag (2017:732).

32 §   Indel­nings­de­le­ge­rade ska lämna en redo­vis­ning till full­mäk­tige och revi­so­rerna i kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen. Redo­vis­ningen ska läm­nas sna­rast möj­ligt och senast den 15 april det år indel­nings­änd­ringen trä­der i kraft. Lag (2019:834).

Revi­sion

33 §   Indel­nings­de­le­ge­rade ska välja minst fem revi­so­rer för gransk­ning av utskot­tens verk­sam­het. Lag (2016:740).

34 §   Val­bar som revi­sor är den som vid tid­punk­ten för ett sådant val har röst­rätt vid val av full­mäk­tige i kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen.

Den som är indel­nings­de­le­ge­rad eller ersät­tare för dele­ge­rad är inte val­bar som revi­sor. I övrigt tilläm­pas bestäm­mel­serna om val­bar­hets­hin­der i 7 kap. 3 § och 4 kap. 4 § andra styc­ket kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2019:834).

35 §   Under de för­ut­sätt­ningar som anges i lagen (2022:629) om pro­por­tio­nella val i kom­mu­ner och regi­o­ner ska valet av revi­so­rer vara pro­por­tio­nellt. Lag (2022:634).

36 §   I fråga om revi­so­rerna tilläm­pas bestäm­mel­serna i kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om
   1. upp­dra­gets upp­hö­rande i 4 kap. 6 och 7 §§ och 9 § 2,
   2. ledig­het från anställ­ning i 4 kap. 11 § första styc­ket,
   3. jäv i 12 kap. 14-17 §§,
   4. revi­so­rer­nas ställ­ning i 12 kap. 7 §,
   5. sak­kun­nigt biträde i 12 kap. 8 §,
   6. revi­so­rer­nas upp­gif­ter i 12 kap. 1 och 3 §§,
   7. revi­so­rer­nas rätt till infor­ma­tion i 12 kap. 9 §, och
   8. revi­so­rer­nas för­valt­ning i 12 kap. 10 och 11 §§.

Då ska det som där sägs om
   1. full­mäk­tige i stäl­let gälla indel­nings­de­le­ge­rade,
   2. nämnd i stäl­let gälla utskott, och
   3. för­tro­en­de­vald i stäl­let gälla revi­sor.
Lag (2017:732).

37 §   Revi­so­rerna ska det år indel­nings­änd­ringen trä­der i kraft till full­mäk­tige i kom­mu­nen eller regi­o­nen enligt den nya indel­ningen lämna en berät­telse med redo­gö­relse för resul­ta­tet av revi­sio­nen av utskot­tens verk­sam­het.

De sak­kun­ni­gas rap­por­ter ska läm­nas till­sam­mans med revi­sions­be­rät­tel­sen.

I fråga om anmärk­ningar tilläm­pas 12 kap. 13 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Det som där sägs om nämn­der och för­tro­en­de­valda ska då i stäl­let gälla utskott och leda­mö­ter och ersät­tare i utskott. Lag (2019:834).

38 §   Indel­nings­de­le­ge­rade får anta ett reg­le­mente om revi­sio­nen. Lag (2016:740).

Över­kla­gande

39 §   Änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner samt deras med­lem­mar har rätt att få prö­vat om ett beslut av indel­nings­de­le­ge­rade, ett utskott eller ett parts­sam­man­satt organ är lag­ligt genom att över­klaga beslu­tet till för- valt­nings­rät­ten. Lag (2019:834).

40 §   I fråga om över­kla­gande gäl­ler bestäm­mel­serna i 13 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om
   1. tillämp­nings­om­råde i 3 §,
   2. hur beslu­ten över­kla­gas i 4 §,
   3. tiden för över­kla­gande i 5 och 6 §§,
   4. grun­der för upp­hä­vande av beslu­ten i 7-9 §§,
   5. hand­lägg­ningen i dom­stol i 10-13 §§,
   6. när beslut får verk­stäl­las i 14 §, och
   7. rät­telse av verk­stäl­lig­het i 15 §.

Det som i 13 kap. 13 § andra styc­ket kom­mu­nal­la­gen sägs om rät­ten att över­klaga dom­sto­lens beslut ska även gälla änd­rings­be­rörda kom­mu­ner och regi­o­ner samt deras med­lem­mar.
Lag (2019:834).


4 kap. Val

1 §   Om en änd­rad region-​ eller kom­mu­nin­del­ning ska träda i kraft den 1 janu­ari året efter det år då ordi­na­rie val hålls till region-​ och kom­mun­full­mäk­tige, ska redan det valet avse regi­o­nen och kom­mu­nen enligt den nya indel­ningen.
Lag (2019:834).

2 §   Om en änd­rad kom­mu­nal indel­ning inne­bär att en ny kom­mun bil­das, skall de indel­nings­de­le­ge­rade sna­rast möj­ligt under året före ikraft­trä­dan­det välja leda­mö­ter till val­nämn­den och ersät­tare för dessa. Lag (2016:740).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1995:46

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.

2017:732
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för över­kla­gande av beslut som har till­kän­na­getts före ikraft­trä­dan­det.

2022:634
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2022.
   2. Bestäm­mel­serna i 3 kap. 6 och 25 §§ i den äldre lydel­sen gäl­ler fort­fa­rande för indel­nings­de­le­ge­rade och leda­mö­ter som valts före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.