Hälso-​ och sjuk­vårds­lag (1982:763). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2017:30

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1982:763
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2016:1298
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1982:763
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1982-​06-30
Omtryck: SFS 1992:567
Änd­rad: t.o.m. SFS

2016:1298
Upp­hävd: 2017-​04-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2017:30
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Med hälso-​ och sjuk­vård avses i denna lag åtgär­der för att medi­cinskt före­bygga, utreda och behandla sjuk­do­mar och ska­dor.
Till hälso-​ och sjuk­vår­den hör även sjuk­trans­por­ter samt att ta hand om avlidna.

I fråga om tand­vård finns sär­skilda bestäm­mel­ser. Lag (1992:567).

Mål för hälso-​ och sjuk­vår­den

2 §   Målet för hälso-​ och sjuk­vår­den är en god hälsa och en vård på lika vill­kor för hela befolk­ningen.

Vår­den skall ges med respekt för alla män­ni­skors lika värde och för den enskilda män­ni­skans vär­dig­het. Den som har det största beho­vet av hälso-​ och sjuk­vård skall ges före­träde till vår­den. Lag (1997:142).

Krav på hälso-​ och sjuk­vår­den

2 a §   Hälso-​ och sjuk­vår­den ska bedri­vas så att den upp­fyl­ler kra­ven på en god vård. Detta inne­bär att den ska sär­skilt
   1. vara av god kva­li­tet med en god hygi­e­nisk stan­dard och till­go­dose pati­en­tens behov av trygg­het i vår­den och behand­lingen,
   2. vara lätt till­gäng­lig,
   3. bygga på respekt för pati­en­tens själv­be­stäm­mande och integri­tet,
   4. främja goda kon­tak­ter mel­lan pati­en­ten och hälso-​ och sjuk­vårds­per­so­na­len,
   5. till­go­dose pati­en­tens behov av kon­ti­nu­i­tet och säker­het i vår­den.

Olika insat­ser för pati­en­ten ska sam­ord­nas på ett ända­måls­en­ligt sätt.

Varje pati­ent som vän­der sig till hälso-​ och sjuk­vår­den ska, om det inte är uppen­bart obe­höv­ligt, sna­rast ges en medi­cinsk bedöm­ning av sitt häl­so­till­stånd. Lag (2014:822).

2 b §   Pati­en­ten och den­nes när­stå­ende ska ges infor­ma­tion enligt vad som anges i 3 kap. pati­ent­la­gen (2014:821).
Lag (2014:822).

2 c §   Hälso-​ och sjuk­vår­den ska arbeta för att före­bygga ohälsa. Lag (2014:822).

2 d §   Har upp­hävts genom lag (2014:822).

2 e §   Där det bedrivs hälso-​ och sjuk­vård skall det fin­nas den per­so­nal, de loka­ler och den utrust­ning som behövs för att god vård skall kunna ges. Lag (1998:1660).

2 f §   Hälso-​ och sjuk­vår­den ska på soci­al­nämn­dens ini­ti­a­tiv, i frå­gor som rör barn som far illa eller ris­ke­rar att fara illa, sam­verka med sam­hälls­or­gan, orga­ni­sa­tio­ner och andra som berörs. I fråga om utläm­nande av upp­gif­ter gäl­ler de begräns­ningar som föl­jer av 6 kap. 12-14 §§ pati­ent­sä­ker­hets­la­gen (2010:659) och av offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).

Bestäm­mel­ser om skyl­dig­het att anmäla till soci­al­nämn­den att ett barn kan behöva nämn­dens skydd finns i 14 kap. 1 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453). Lag (2010:662).

2 g §   Hälso-​ och sjuk­vår­den ska sär­skilt beakta ett barns behov av infor­ma­tion, råd och stöd om bar­nets för­äl­der eller någon annan vuxen som bar­net var­ak­tigt bor till­sam­mans med
   1. har en psy­kisk stör­ning eller en psy­kisk funk­tions­ned­sätt­ning,
   2. har en all­var­lig fysisk sjuk­dom eller skada, eller
   3. är miss­bru­kare av alko­hol eller annat bero­en­de­fram­kal­lande medel.

Det­samma gäl­ler om bar­nets för­äl­der eller någon annan vuxen som bar­net var­ak­tigt bor till­sam­mans med ovän­tat avli­der.
Lag (2009:979).

2 h §   Innan en ny diagnos-​ eller behand­lings­me­tod som kan ha bety­delse för män­ni­sko­värde och integri­tet bör­jar tilläm­pas i hälso-​ och sjuk­vår­den, ska vård­gi­va­ren se till att meto­den har bedömts från individ-​ och sam­hälls­e­tiska aspek­ter.
Lag (2010:211).

2 i §   Vård­gi­va­ren ska till­han­da­hålla en spe­ci­fi­ce­rad fak­tura avse­ende kost­na­derna för den hälso-​ och sjuk­vård en pati­ent tagit emot om pati­en­ten avser att begära ersätt­ning för sina kost­na­der för vår­den i enlig­het med Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2011/24/EU av den 9 mars 2011 om tillämp­ning av pati­enträt­tig­he­ter vid grän­sö­ver­skri­dande hälso-​ och sjuk­vård, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2016:655).

Lands­ting­ens hälso-​ och sjuk­vård

Lands­ting­ets ansvar

3 §   Varje lands­ting ska erbjuda en god hälso-​ och sjuk­vård åt dem som är bosatta inom lands­tinget. Det­samma gäl­ler dem som är kvar­skrivna enligt 16 § folk­bok­fö­rings­la­gen (1991:481) och sta­dig­va­rande vis­tas inom lands­tinget. Även i övrigt ska lands­tinget verka för en god hälsa hos hela befolk­ningen. Vad som i denna lag sägs om lands­ting gäl­ler också kom­mu­ner som inte ingår i ett lands­ting, i den mån inte annat föl­jer av 17 §. Vad här sagts utgör inte hin­der för annan att bedriva hälso-​ och sjuk­vård.

Lands­ting­ets ansvar omfat­tar dock inte sådan hälso-​ och sjuk­vård som en kom­mun inom lands­tinget har ansvar för enligt 18 § första och tredje styc­kena.

Ett lands­ting får sluta avtal med någon annan om att utföra de upp­gif­ter som lands­tinget ansva­rar för enligt denna lag och ska där­vid ange de sär­skilda vill­kor som gäl­ler för över­läm­nan­det. En upp­gift som inne­fat­tar myn­dig­hets­ut­öv­ning får dock inte med stöd av denna bestäm­melse över­läm­nas till en juri­disk per­son eller en enskild indi­vid.

Lands­tinget får även träffa över­ens­kom­melse med kom­mun, För­säk­rings­kas­san och Arbets­för­med­lingen om att inom ramen för lands­ting­ets upp­gif­ter enligt denna lag sam­verka i syfte att uppnå en effek­ti­vare använd­ning av till­gäng­liga resur­ser.
Lands­tinget ska bidra till finan­sie­ringen av sådan verk­sam­het som bedrivs i sam­ver­kan. Enligt bestäm­mel­ser i lagen (2003:1210) om finan­si­ell sam­ord­ning av reha­bi­li­te­rings­in­sat­ser får lands­tinget delta i finan­si­ell sam­ord­ning inom reha­bi­li­te­rings­om­rå­det.

Riks­re­vi­sio­nen får granska sådan verk­sam­het som bedri­vits i sam­ver­kan med och del­vis finan­si­e­rats av För­säk­rings­kas­san eller Arbets­för­med­lingen. Vid en sådan gransk­ning har Riks­re­vi­sio­nen rätt att ta del av de upp­gif­ter som behövs för att granska verk­sam­he­ten. Lag (2014:572).

3 a §   Lands­tinget ska ge pati­en­ten möj­lig­het att välja behand­lingsal­ter­na­tiv enligt vad som anges i 7 kap. 1 § pati­ent­la­gen (2014:821).

Lands­tinget ska ge pati­en­ten möj­lig­het att få en ny medi­cinsk bedöm­ning enligt vad som anges i 8 kap. 1 § pati­ent­la­gen.
Lag (2014:822).

3 b §   Lands­tinget ska erbjuda dem som är bosatta inom lands­tinget eller som är kvar­skrivna enligt 16 § folk­bok­fö­rings­la­gen (1991:481) och sta­dig­va­rande vis­tas där,
   1. habi­li­te­ring och reha­bi­li­te­ring,
   2. hjälp­me­del för per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning, och
   3. tolk­tjänst för var­dags­tolk­ning för barn­doms­döva, döv­blinda, vux­en­döva och hör­sel­ska­dade.

Lands­ting­ets ansvar omfat­tar dock inte habi­li­te­ring, reha­bi­li­te­ring och hjälp­me­del som en kom­mun inom lands­tinget har ansvar för enligt 18 b §. Lands­ting­ets ansvar inne­bär inte någon inskränk­ning i de skyl­dig­he­ter som arbets­gi­vare eller andra kan ha enligt annan lag.

Habi­li­te­ring eller reha­bi­li­te­ring samt till­han­da­hål­lande av hjälp­me­del ska pla­ne­ras i sam­ver­kan med den enskilde. Av pla­nen ska pla­ne­rade och beslu­tade insat­ser framgå.

Lands­tinget ska ge den enskilde möj­lig­het att välja hjälp­me­del enligt vad som anges i 7 kap. 2 § pati­ent­la­gen (2014:821). Lag (2014:822).

3 c §   Lands­tinget ska även erbjuda en god hälso-​ och sjuk­vård åt dem som, utan att vara bosatta i Sve­rige, har rätt till vård­för­må­ner i Sve­rige vid sjuk­dom och moder­skap enligt vad som föl­jer av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om sam­ord­ning av de soci­ala trygg­hets­sy­ste­men. Det­samma ska gälla för den som avses i 5 kap. 7 § första styc­ket soci­al­för­säk­rings­bal­ken och som omfat­tas av nämnda för­ord­ning. Vår­den ska i dessa fall erbju­das av det lands­ting inom vars område per­so­nen är för­värvs­verk­sam eller, när det gäl­ler en per­son som är arbets­lös, det lands­ting inom vars område denne är regi­stre­rad som arbets­sö­kande. I den utsträck­ning famil­je­med­lem­mar till dessa per­so­ner har rätt till vård­för­må­ner i Sve­rige vid sjuk­dom och moder­skap enligt vad som föl­jer av den nämnda för­ord­ningen, ska famil­je­med­lem­marna erbju­das vård av samma lands­ting. Om famil­je­med­lem­marna är bosatta i Sve­rige, gäl­ler dock 3 §. Lag (2010:1314).

3 d §   Lands­tinget skall, i andra fall än som avses i 18 c §, erbjuda dem som är bosatta inom lands­tinget och som på grund av all­var­lig sjuk­dom eller efter behand­ling för sådan sjuk­dom är i fort­lö­pande behov därav, för­bruk­nings­ar­tik­lar som behövs vid uri­nin­kon­ti­nens, urin­re­ten­tion eller tarmin­kon­ti­nens.
För­bruk­nings­ar­tik­lar som avses här får för­skri­vas av läkare samt av annan hälso-​ och sjuk­vårds­per­so­nal som Soci­al­sty­rel­sen för­kla­rat behö­rig. Lag (2006:493).

3 e §   Lands­tinget får erbjuda den som får hälso-​ och sjuk­vård i hem­met (hem­sjuk­vård) läke­me­del utan kost­nad. Lag (2002:163).

3 f §   När den enskilde har behov av insat­ser både från hälso-​ och sjuk­vår­den och från soci­al­tjäns­ten ska lands­tinget till­sam­mans med kom­mu­nen upp­rätta en indi­vi­du­ell plan. Pla­nen ska upp­rät­tas om lands­tinget eller kom­mu­nen bedö­mer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov till­go­do­sedda, och om den enskilde sam­tyc­ker till att den upp­rät­tas. Arbe­tet med pla­nen ska påbör­jas utan dröjs­mål.

Pla­nen ska när det är möj­ligt upp­rät­tas till­sam­mans med den enskilde. När­stå­ende ska ges möj­lig­het att delta i arbe­tet med pla­nen, om det är lämp­ligt och den enskilde inte mot­sät­ter sig det.

Av pla­nen ska det framgå
   1. vilka insat­ser som behövs,
   2. vilka insat­ser respek­tive huvud­man ska svara för,
   3. vilka åtgär­der som vid­tas av någon annan än lands­tinget eller kom­mu­nen, och
   4. vem av huvud­män­nen som ska ha det över­gri­pande ansva­ret för pla­nen. Lag (2009:979).

3 g §   Lands­tinget ska erbjuda vård­ga­ranti åt dem som omfat­tas av lands­ting­ets ansvar enligt 3 eller 3 c §. Vård­ga­ran­tin ska inne­hålla en för­säk­ran om att den enskilde inom viss tid får
   1. kon­takt med pri­mär­vår­den (till­gäng­lig­hets­ga­ranti),
   2. besöka läkare inom pri­mär­vår­den (besöks­ga­ranti),
   3. besöka den spe­ci­a­li­se­rade vår­den (besöks­ga­ranti), och
   4. pla­ne­rad vård (behand­lings­ga­ranti).

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om de tids­pe­ri­o­der inom vilka vård­ga­ran­tin ska vara upp­fylld samt före­skrif­ter i övrigt om vård­ga­ran­tins inne­håll. Lag (2014:822).

3 h §   Om lands­tinget inte upp­fyl­ler besöks­ga­ran­tin eller behand­lings­ga­ran­tin enligt 3 g § första styc­ket 3 eller 4 ska lands­tinget se till att pati­en­ten får vård hos en annan vård­gi­vare utan extra kost­nad för pati­en­ten. Lag (2010:243).

3 i §   Lands­tinget ska rap­por­tera in upp­gif­ter om vän­te­ti­der till en natio­nell data­bas.

Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, får med­dela före­skrif­ter om lands­ting­ets rap­por­te­rings­skyl­dig­het.
Lag (2010:243).

4 §   Om någon som vis­tas inom lands­tinget utan att vara bosatt där behö­ver ome­del­bar hälso-​ och sjuk­vård, ska lands­tinget erbjuda sådan vård.

Lands­tinget ska erbjuda öppen vård åt dem som omfat­tas av ett annat lands­tings ansvar för hälso-​ och sjuk­vård. Dessa pati­en­ter omfat­tas inte av lands­ting­ets vård­ga­ranti. I övrigt ska vår­den ges på samma vill­kor som dem som gäl­ler för de egna invå­narna.

Om pati­en­ten omfat­tas av ett annat lands­tings ansvar för hälso-​ och sjuk­vård enligt 3 § sva­rar det lands­tinget för kost­na­derna för vård som pati­en­ten ges med stöd av andra styc­ket. Detta gäl­ler dock inte om det lands­tinget stäl­ler krav på remiss för vår­den och dessa remiss­reg­ler inte följs.

Ett lands­ting får också i andra fall erbjuda hälso-​ och sjuk­vård åt den som omfat­tas av ett annat lands­tings ansvar för hälso-​ och sjuk­vård, om lands­tingen kom­mer över­ens om det.

Sär­skilda bestäm­mel­ser om hälso-​ och sjuk­vård finns i lagen (2008:344) om hälso-​ och sjuk­vård åt asyl­sö­kande m.fl. och lagen (2013:407) om hälso-​ och sjuk­vård till vissa utlän­ningar som vis­tas i Sve­rige utan nöd­vän­diga till­stånd.
Lag (2014:822).

4 a §   I sam­band med sjö­r­ädd­nings­in­sat­ser i de delar av havet utan­för Sve­ri­ges sjö­ter­ri­to­rium, där sjö­r­ädd­nings­tjäns­ten ankom­mer på svenska myn­dig­he­ter, får ett lands­ting bedriva hälso-​ och sjuk­vård i syfte att mini­mera de fysiska och psy­kiska följd­verk­ning­arna av en olycka. Lag (2015:311).

5 §   För hälso-​ och sjuk­vård som krä­ver intag­ning i vård­in­rätt­ning ska det fin­nas sjuk­hus. Vård som ges under intag­ning benämns slu­ten vård. Annan hälso-​ och sjuk­vård benämns öppen vård. Pri­mär­vår­den ska som en del av den öppna vår­den utan avgräns­ning vad gäl­ler sjuk­do­mar, ålder eller pati­ent­grup­per svara för beho­vet av sådan grund­läg­gande medi­cinsk behand­ling, omvård­nad, före­byg­gande arbete och reha­bi­li­te­ring som inte krä­ver sjuk­hu­sens medi­cinska och tek­niska resur­ser eller annan sär­skild kom­pe­tens.

Lands­tinget ska orga­ni­sera pri­mär­vår­den så att alla som omfat­tas av lands­ting­ets ansvar för hälso-​ och sjuk­vård kan välja utfö­rare av hälso-​ och sjuk­vårds­tjäns­ter samt få till­gång till och välja en fast läkar­kon­takt (vård­vals­sy­stem). Lands­tinget får inte begränsa den enskil­des val till ett visst geo­gra­fiskt område inom lands­tinget.

Lands­tinget ska utforma vård­vals­sy­ste­met så att alla utfö­rare behand­las lika, om det inte finns skäl för något annat.
Ersätt­ningen från lands­tinget till utfö­rare inom ett vård­vals­sy­stem ska följa den enskil­des val av utfö­rare.

När lands­tinget beslu­tat att införa ett vård­vals­sy­stem ska lagen (2008:962) om val­fri­hets­sy­stem tilläm­pas.
Lag (2014:822).

6 §   Lands­tinget sva­rar för att det inom lands­tinget finns en ända­måls­en­lig orga­ni­sa­tion för att till och från sjuk­hus eller läkare trans­por­tera per­so­ner vil­kas till­stånd krä­ver att trans­por­ten utförs med trans­port­me­del som är sär­skilt inrät­tade för ända­må­let. Lag (1992:567).

7 §   Lands­tinget ska pla­nera sin hälso-​ och sjuk­vård med utgångs­punkt i beho­vet av vård hos dem som omfat­tas av lands­ting­ets ansvar för hälso-​ och sjuk­vård.

Pla­ne­ringen ska avse även den hälso-​ och sjuk­vård som erbjuds av pri­vata och andra vård­gi­vare.

Lands­tinget ska även pla­nera sin hälso-​ och sjuk­vård så att en kata­strof­me­di­cinsk bered­skap upp­rätt­hålls. Lag (2014:822).

8 §   I pla­ne­ringen och utveck­lingen av hälso-​ och sjuk­vår­den skall lands­tinget sam­verka med sam­hälls­or­gan, orga­ni­sa­tio­ner och pri­vata vård­gi­vare. Lag (1995:835).

8 a §   Lands­tinget ska ingå en över­ens­kom­melse med kom­mu­nen om ett sam­ar­bete i fråga om per­so­ner med psy­kisk funk­tions­ned­sätt­ning. Om det är möj­ligt bör orga­ni­sa­tio­ner som före­trä­der dessa per­so­ner eller deras när­stå­ende ges möj­lig­het att lämna syn­punk­ter på inne­hål­let i över­ens­kom­mel­sen. Lag (2009:979).

8 b §   Lands­tinget ska ingå en över­ens­kom­melse med kom­mu­nen om ett sam­ar­bete i fråga om per­so­ner som miss­bru­kar alko­hol, nar­ko­tika, andra bero­en­de­fram­kal­lande medel, läke­me­del eller dop­nings­me­del. Om det är möj­ligt bör orga­ni­sa­tio­ner som före­trä­der dessa per­so­ner eller deras när­stå­ende ges möj­lig­het att lämna syn­punk­ter på inne­hål­let i över­ens­kom­mel­sen. lag (2013:302).

9 §   Rege­ringen får före­skriva att lan­det skall delas in i regi­o­ner för den hälso-​ och sjuk­vård som berör flera lands­ting.

Lands­tingen skall sam­verka i frå­gor som rör sådan hälso-​ och sjuk­vård.
Lag (1992:567).

Riks­sjuk­vård

9 a §   Med riks­sjuk­vård avses hälso-​ och sjuk­vård som bedrivs av ett lands­ting och som sam­ord­nas med lan­det som upp­tag­nings­om­råde.

Soci­al­sty­rel­sen beslu­tar vil­ken hälso-​ och sjuk­vård som skall utgöra riks­sjuk­vård.

Riks­sjuk­vår­den skall sam­ord­nas till enhe­ter där en hög vård­kva­li­tet och en eko­no­miskt effek­tiv verk­sam­het kan säker­stäl­las. Lag (2006:325).

9 b §   För att få bedriva riks­sjuk­vård krävs det till­stånd.
Till­stån­det skall vara tids­be­grän­sat och för­e­nat med vill­kor.

Soci­al­sty­rel­sen beslu­tar, efter ansö­kan från det lands­ting som avser att bedriva riks­sjuk­vård, om till­stånd och vill­kor.

Soci­al­sty­rel­sens beslut i ären­den om riks­sjuk­vård enligt denna lag får inte över­kla­gas. Lag (2006:325).

Nämn­der

10 §   Led­ningen av hälso-​ och sjuk­vår­den skall utövas av en eller flera nämn­der. För en sådan nämnd gäl­ler vad som är före­skri­vet om nämn­der i kom­mu­nal­la­gen (1991:900). Sär­skilda bestäm­mel­ser om gemen­sam nämnd finns i lagen (2003:192) om gemen­sam nämnd inom vård- och omsorgs­om­rå­det. Lag (2003:194).

11 §   Har upp­hävts genom lag (1991:909).

12 §   Har upp­hävts genom lag (1991:903).

Per­so­nal

13 §   Har upp­hävts genom lag (1996:787).

14 §   Har upp­hävts genom lag (1996:787).

15 §   I lands­tingen ska det fin­nas möj­lig­he­ter till anställ­ning för läka­res all­män­tjänst­gö­ring enligt 4 kap.
pati­ent­sä­ker­hets­la­gen (2010:659) i sådan omfatt­ning att alla läkare som avlagt läkarex­a­men och läkare med utländsk utbild­ning som före­skri­vits all­män­tjänst­gö­ring ges möj­lig­het att full­göra prak­tisk tjänst­gö­ring för att få legi­ti­ma­tion som läkare. Anställ­ning för all­män­tjänst­gö­ring ska ske för viss tid.

I lands­tingen ska det också fin­nas möj­lig­he­ter till anställ­ning för läka­res spe­ci­a­li­se­rings­tjänst­gö­ring enligt nämnda lag i en omfatt­ning som mot­sva­rar det pla­ne­rade fram­tida beho­vet av läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens i kli­nisk verk­sam­het. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att läkare under sådan tjänst­gö­ring med anställ­ning vid en enhet som har upp­lå­tits för hög­sko­le­ut­bild­ning för läkarex­a­men ska anstäl­las för viss tid. Lag (2010:662).

16 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela före­skrif­ter om behö­rig­het till tjäns­ter inom hälso-​ och sjuk­vår­den och om till­sätt­ning. Rege­ringen får över­låta åt Soci­al­sty­rel­sen att med­dela sådana före­skrif­ter.

I fråga om enhe­ter inom hälso-​ och sjuk­vår­den som har upp­lå­tits för hög­sko­le­ut­bild­ning för läkarex­a­men finns sär­skilda bestäm­mel­ser. Lag (2006:176).

Kom­mu­ner­nas hälso-​ och sjuk­vård

17 §   Bestäm­mel­serna i 18-​-25 §§ gäl­ler kom­mu­ner som ingår i ett lands­ting samt, i de fall det är sär­skilt före­skri­vet, de kom­mu­ner som inte ingår i ett lands­ting. Lag (1992:567).

Kom­mu­nens ansvar

18 §   Varje kom­mun ska erbjuda en god hälso-​ och sjuk­vård åt dem som efter beslut av kom­mu­nen bor i en sådan boen­de­form eller bostad som avses i 5 kap. 5 § andra styc­ket, 5 kap. 7 § tredje styc­ket eller 7 kap. 1 § första styc­ket 2 soci­al­tjänst­la­gen (2001:453). Varje kom­mun ska även i sam­band med dag­verk­sam­het, som omfat­tas av 3 kap. 6 § soci­al­tjänst­la­gen, erbjuda en god hälso-​ och sjuk­vård åt dem som vis­tas där.

En kom­mun får även i övrigt erbjuda dem som vis­tas i kom­mu­nen hälso-​ och sjuk­vård i hem­met (hem­sjuk­vård).

Lands­tinget får till en kom­mun inom lands­tinget över­låta skyl­dig­he­ten att erbjuda sådan vård, som sägs i andra styc­ket, om lands­tinget och kom­mu­nen kom­mer över­ens om det.
Över­ens­kom­mel­sen får avse även ansvar för för­bruk­nings­ar­tik­lar som avses i 3 d §.

Kom­mu­nens ansvar enligt första och tredje styc­kena och kom­mu­nens befo­gen­het enligt andra styc­ket omfat­tar, med undan­tag för vad som anges i 26 d § tredje styc­ket, inte sådan hälso-​ och sjuk­vård som med­de­las av läkare.

En kom­mun får sluta avtal med någon annan om att utföra de upp­gif­ter som kom­mu­nen ansva­rar för enligt denna lag och ska där­vid ange de sär­skilda vill­kor som gäl­ler för över­läm­nan­det. En upp­gift som inne­fat­tar myn­dig­hets­ut­öv­ning får dock inte med stöd av denna bestäm­melse över­läm­nas till en juri­disk per­son eller en enskild indi­vid. Lag (2014:572).

18 a §   Kom­mu­nen ska ge den enskilde möj­lig­het att välja behand­lingsal­ter­na­tiv inom sådan hälso-​ och sjuk­vård som avses i 18 § första-​tredje styc­kena enligt vad som anges i 7 kap. 1 § pati­ent­la­gen (2014:821). Lag (2014:822).

18 b §   Kom­mu­nen ska i sam­band med sådan hälso-​ och sjuk­vård som avses i 18 § första-​tredje styc­kena erbjuda även habi­li­te­ring, reha­bi­li­te­ring och hjälp­me­del för per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning.

Lands­tinget får även utan sam­band med över­lå­telse av ansvar för hälso-​ och sjuk­vård enligt 18 § träffa över­ens­kom­melse med en kom­mun inom lands­tinget om att kom­mu­nen ska ha ansvar för hjälp­me­del för per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning.

Vad som sägs i 3 b § tredje styc­ket gäl­ler även i fråga om habi­li­te­ring, reha­bi­li­te­ring och hjälp­me­del för per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning som ombe­sörjs av en kom­mun.

Kom­mu­nen ska ge den enskilde möj­lig­het att välja hjälp­me­del enligt vad som anges i 7 kap. 2 § pati­ent­la­gen (2014:821).
Lag (2014:822).

18 c §   Kom­mu­nen skall i sam­band med hälso-​ och sjuk­vård enligt 18 § första styc­ket till­han­da­hålla för­bruk­nings­ar­tik­lar på sätt anges i 3 d §. Beträf­fande behö­rig­he­ten att för­skriva för­bruk­nings­ar­tik­lar som avses här gäl­ler vad som före­skrivs i 3 d §. Lag (2000:356).

18 d §   Lands­tinget får på fram­ställ­ning av en kom­mun inom lands­tinget erbjuda samt­liga som bor i en viss sär­skild boen­de­form som avses i 5 kap. 5 § andra styc­ket soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) eller i en del av en sådan boen­de­form läke­me­del ur läke­me­dels­för­råd vid det sär­skilda boen­det.

Sådana för­råd kan antingen vara för­råd som inne­hål­ler fler­ta­let av de läke­me­del som de boende behö­ver (full­stän­digt för­råd) eller för­råd enbart för vissa bas­lä­ke­me­del (akut­för­råd).

Lands­tinget får även på fram­ställ­ning av en kom­mun inom lands­tinget erbjuda den som genom kom­mu­nens försorg får hem­sjuk­vård läke­me­del ur sådana för­råd som avses i första styc­ket.

Läke­me­del ur för­rå­den skall vara kost­nads­fria för de boende som avses i första styc­ket och för de enskilda som får hem­sjuk­vård enligt tredje styc­ket.

Lands­tinget sva­rar för kost­na­derna för läke­me­del som rekvi­re­ras till de för­råd som avses i första styc­ket. Lag (2002:163).

19 §   Om en över­lå­telse har skett enligt 18 § tredje styc­ket får lands­tinget lämna sådant eko­no­miskt bidrag till kom­mu­nen som moti­ve­ras av över­lå­tel­sen.

Ingår samt­liga kom­mu­ner inom ett lands­tings område i över­lå­tel­sen får kom­mu­nerna lämna eko­no­miska bidrag till varandra, om det behövs för kost­nads­ut­jäm­ning mel­lan kom­mu­nerna. Lag (2007:1428).

20 §   Kom­mu­nen skall pla­nera sin hälso-​ och sjuk­vård med utgångs­punkt i befolk­ning­ens behov av sådan vård.

Pla­ne­ringen skall avse även den hälso-​ och sjuk­vård som erbjuds av pri­vata och andra vård­gi­vare. Lag (1995:835).

21 §   I pla­ne­ringen och utveck­lingen av hälso-​ och sjuk­vår­den skall kom­mu­nen sam­verka med sam­hälls­or­gan, orga­ni­sa­tio­ner och pri­vata vård­gi­vare. Lag (1995:835).

Nämn­der

22 §   Led­ningen av kom­mu­nens hälso-​ och sjuk­vård utövas av den eller de nämn­der som kom­mun­full­mäk­tige enligt 2 kap. 4 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) bestäm­mer. Sär­skilda bestäm­mel­ser om gemen­sam nämnd finns i lagen (2003:192) om gemen­sam nämnd inom vård- och omsorgs­om­rå­det.

I en kom­mun som inte ingår i ett lands­ting utövas led­ningen av den hälso-​ och sjuk­vård som avses i 18 § första eller andra styc­ket i enlig­het med 10 §. Lag (2003:194).

Per­so­nal

23 §   Har upp­hävts genom lag (1996:787).

24 §   Inom det verk­sam­hets­om­råde som kom­mu­nen bestäm­mer ska det fin­nas en sjuk­skö­terska som sva­rar för
   1. att det finns sådana ruti­ner att kon­takt tas med läkare eller annan hälso-​ och sjuk­vårds­per­so­nal när en pati­ents till­stånd ford­rar det,
   2. att beslut om att dele­gera ansvar för vård­upp­gif­ter är för­en­liga med säker­he­ten för pati­en­terna,
   3. att anmä­lan görs till den nämnd, som har led­ningen av hälso-​ och sjuk­vårds­verk­sam­he­ten, om en pati­ent i sam­band med vård eller behand­ling drab­bats av eller utsatts för risk att drab­bas av all­var­lig skada eller sjuk­dom.

Om ett verk­sam­hets­om­råde i huvud­sak omfat­tar reha­bi­li­te­ring får en fysi­o­te­ra­peut eller en arbets­te­ra­peut full­göra upp­gif­ter som sägs i första styc­ket.

Bestäm­mel­serna i första och andra styc­kena gäl­ler även en kom­mun, som inte ingår i ett lands­ting, om det i en sådan hälso-​ och sjuk­vårds­verk­sam­het som sägs i 18 § första eller andra styc­ket inte finns någon läkare. Lag (2013:1141).

25 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela före­skrif­ter om behö­rig­het till tjäns­ter inom kom­mu­ner­nas hälso-​ och sjuk­vård och om till­sätt­ning.
Rege­ringen får över­låta åt Soci­al­sty­rel­sen att med­dela sådana före­skrif­ter. Lag (1992:567).

Gemen­samma bestäm­mel­ser om lands­ting­ens och kom­mu­ner­nas hälso-​ och sjuk­vård

Avgif­ter

26 §   Av pati­en­ter får vår­d­av­gif­ter och avgif­ter med anled­ning av att pati­en­ter ute­blir från avta­lade besök tas ut enligt grun­der som lands­tinget eller kom­mu­nen bestäm­mer, i den mån inte annat är sär­skilt före­skri­vet. Pati­en­ter som är bosatta inom lands­tinget respek­tive kom­mu­nen, lik­som pati­en­ter som avses i 3 c §, ska behand­las lika. Lands­tinget får dock för slu­ten vård fast­ställa avgifts­ni­våer i olika inkomstin­ter­vall och besluta om vilka reg­ler om ned­sätt­ning av avgif­ten som ska gälla. Avgif­ten för slu­ten vård får för varje vård­dag uppgå till högst 0,0023 gånger pris­bas­belop­pet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken, avrun­dat nedåt till när­maste tio­tal kro­nor.

Av pati­en­ter som är 85 år eller äldre får vår­d­av­gif­ter och andra avgif­ter för sådan vård och sådana för­bruk­nings­ar­tik­lar som avses i 26 a § första styc­ket inte tas ut.

Avgif­ten tas ut av pati­en­tens för­myn­dare om pati­en­ten är under 18 år när
   1. vår­den ges, eller
   2. han eller hon ute­blir från ett avta­lat besök.

Om det finns flera för­myn­dare sva­rar de soli­da­riskt för avgif­ten.

Om det finns sär­skilda skäl får avgif­ten tas ut av den underå­rige.

Endast kom­mu­nen får ta ut vår­d­av­gif­ter för lång­tids­sjuk­vård som den har betal­nings­an­svar för enligt 2 § lagen (1990:1404) om kom­mu­ners betal­nings­an­svar för viss hälso-​ och sjuk­vård.

Avgif­ter för vård enligt 18 §, för för­bruk­nings­ar­tik­lar enligt 18 c § eller för lång­tids­sjuk­vård som en kom­mun har betal­nings­an­svar för enligt 2 § lagen om kom­mu­ner­nas betal­nings­an­svar för viss hälso-​ och sjuk­vård får, till­sam­mans med avgif­ter för hem­tjänst och dag­verk­sam­het enligt 8 kap. 5 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453), per månad uppgå till högst en tolf­te­del av 0,48 gånger pris­bas­belop­pet. Avgif­terna får dock inte uppgå till så stort belopp att den enskilde inte för­be­hålls till­räck­liga medel av sitt avgifts­un­der­lag för sina per­son­liga behov och andra nor­mala lev­nads­kost­na­der (för­be­hålls­be­lopp). När avgif­terna fast­ställs ska kom­mu­nen dess­utom för­säkra sig om att vård­ta­ga­rens make eller sambo inte drab­bas av en oskä­ligt för­säm­rad eko­no­misk situ­a­tion.

Avgifts­un­der­la­get och för­be­hålls­be­lop­pet enligt sjunde styc­ket ska beräk­nas med tillämp­ning av 8 kap. 3-8 §§ soci­al­tjänst­la­gen. Lag (2016:1298).

26 a §   Den som har beta­lat vår­d­av­gif­ter som avser öppen hälso-​ och sjuk­vård enligt denna lag i andra fall än som avses i 18 § första styc­ket, avgif­ter för för­bruk­nings­ar­tik­lar som avses i 3 d § eller avgif­ter för tand­vård som avses i 8 a § tand­vårds­la­gen (1985:125) med ett belopp som mot­sva­rar 0,025 gånger pris­bas­belop­pet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken, avrun­dat nedåt till när­maste fem­ti­o­tal kro­nor, eller det lägre belopp som bestämts av lands­tinget, är befriad från att där­ef­ter betala ytter­li­gare sådana avgif­ter under den tid som åter­står av ett år, räk­nat från det första till­fälle då avgift beta­lats.

Har en för­äl­der eller för­äld­rar gemen­samt flera barn under 18 år i sin vård, får bar­nen gemen­samt avgifts­be­fri­else när kost­na­derna för avgif­ter enligt första styc­ket sam­man­lagt upp­går till där avsett belopp. Sådan avgifts­be­fri­else gäl­ler även för barn som under den tid som avses i första styc­ket fyl­ler 18 år.

Med för­äl­der avses även famil­je­hems­för­äl­der. Som för­äl­der räk­nas även den med vil­ken en för­äl­der sta­dig­va­rande sam­man­bor och som är eller har varit gift med eller har eller har haft barn med för­äl­dern.

Vid beräk­ning av avgifts­be­fri­else enligt första styc­ket ska även sådana avdrag som har gjorts enligt 7 § andra styc­ket lagen (2013:513) om ersätt­ning för kost­na­der till följd av vård inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det med­räk­nas.
Lag (2013:515).

Forsk­ning

26 b §   Lands­tingen och kom­mu­nerna skall med­verka vid finan­sie­ring, pla­ne­ring och genom­fö­rande av kli­niskt forsk­nings­ar­bete på hälso-​ och sjuk­vår­dens område samt av folk­häl­so­ve­ten­skap­ligt forsk­nings­ar­bete.
Lands­tingen och kom­mu­nerna skall i dessa frå­gor, i den omfatt­ning som behövs, sam­verka med varandra samt med berörda uni­ver­si­tet och hög­sko­lor. Lag (1996:1289).

Hälso-​ och sjuk­vård vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid

26 c §   Kom­mu­ner och lands­ting får på begä­ran ställa hälso-​ och sjuk­vårds­re­sur­ser till för­fo­gande för att bistå en annan kom­mun eller ett annat lands­ting som drab­bats av en sådan extra­or­di­när hän­delse i freds­tid som avses i lagen (2006:544) om kom­mu­ners och lands­tings åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap. Vid sådant bistånd skall per­so­ner som tas emot från en annan kom­mun eller ett annat lands­ting omfat­tas av kom­mu­nens och lands­ting­ets skyl­dig­he­ter enligt denna lag.

Om bistånd har läm­nats har kom­mu­nen eller lands­tinget rätt till skä­lig ersätt­ning av den kom­mun eller det lands­ting som drab­bats av den extra­or­di­nära hän­del­sen. Lag (2006:631).

Sam­ver­kan

26 d §   Lands­tinget skall till kom­mu­nerna inom lands­tinget avsätta de läkar­re­sur­ser som behövs för att enskilda skall kunna erbju­das god hälso-​ och sjuk­vård i sär­skilt boende och i verk­sam­he­ter som avses i 18 § första styc­ket. Det­samma gäl­ler i ordi­närt boende om en kom­mun ansva­rar för vår­den enligt 18 § andra styc­ket.

Lands­tinget skall med kom­mu­nerna inom lands­tinget sluta avtal om omfatt­ningen av och for­merna för läkar­med­ver­kan.

Om lands­tinget inte upp­fyl­ler sina skyl­dig­he­ter enligt avta­let att till­han­da­hålla läkare har kom­mu­nen rätt att på egen hand anlita läkare och få ersätt­ning för sina kost­na­der för det från lands­tinget. Lag (2006:493).

26 e §   Lands­tinget och kom­mu­nen skall sam­verka så att en enskild som kom­mu­nen enligt 18 § första eller andra styc­ket har ansvar för, också får övrig vård och behand­ling, hjälp­me­del samt för­bruk­nings­ar­tik­lar enligt 3 d § som hans eller hen­nes till­stånd ford­rar. Lag (2006:493).

Gemen­samma bestäm­mel­ser för all hälso-​ och sjuk­vård

27 §   Har upp­hävts genom lag (2010:243).

Led­ningen av hälso-​ och sjuk­vård

28 §   Led­ningen av hälso-​ och sjuk­vård skall vara orga­ni­se­rad så att den till­go­do­ser hög pati­ent­sä­ker­het och god kva­li­tet av vår­den samt främ­jar kost­nads­ef­fek­ti­vi­tet. Lag (1996:787).

29 §   Inom hälso-​ och sjuk­vård skall det fin­nas någon som sva­rar för verk­sam­he­ten (verk­sam­hets­chef). Verk­sam­hets­che­fen får dock bestämma över dia­gnostik eller vård och behand­ling av enskilda pati­en­ter endast om han eller hon har till­räck­lig kom­pe­tens och erfa­ren­het för detta.

Ansva­ret för led­nings­upp­gif­ter rörande den psy­ki­a­triska tvångs­vår­den utövas av en läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens (chefsö­ver­läkare). Är verk­sam­hets­che­fen inte en läkare med sådan kom­pe­tens, full­görs dessa upp­gif­ter av en sär­skilt utsedd chefsö­ver­läkare.

Ansva­ret för led­nings­upp­gif­ter rörande iso­le­ring enligt 5 kap. 1 § och till­fäl­lig iso­le­ring enligt 5 kap. 3 § smitt­skydds­la­gen (2004:168) utövas av en läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens (chefsö­ver­läkare). Är verk­sam­hets­che­fen inte en läkare med sådan kom­pe­tens, full­görs dessa upp­gif­ter av en sär­skilt utsedd chefsö­ver­läkare eller av en befatt­nings­ha­vare som för­ord­nats enligt 5 kap. 24 § smitt­skydds­la­gen. Lag (2004:176).

29 a §   Verk­sam­hets­che­fen ska säker­ställa att pati­en­tens behov av trygg­het, kon­ti­nu­i­tet, sam­ord­ning och säker­het i vår­den till­go­do­ses. Om det är nöd­vän­digt för att till­go­dose dessa behov, eller om en pati­ent begär det, ska verk­sam­hets­che­fen utse en fast vård­kon­takt för pati­en­ten. Lag (2010:243).

30 §   Verk­sam­hets­che­fen får upp­dra åt sådana befatt­nings­ha­vare inom verk­sam­he­ten som har till­räck­lig kom­pe­tens och erfa­ren­het att full­göra enskilda led­nings­upp­gif­ter. Lag (1996:787).

Kva­li­tets­säk­ring

31 §   Inom hälso-​ och sjuk­vård skall kva­li­te­ten i verk­sam­he­ten sys­te­ma­tiskt och fort­lö­pande utveck­las och säk­ras.
Lag (1996:787).

Under­rät­tel­se­skyl­dig­het

31 a §   Om en nämnd som utö­var led­ningen av hälso-​ och sjuk­vår­den enligt 10 eller 22 § i sin verk­sam­het iakt­ta­git något som tyder på att nya medel används för miss­bruks­än­da­mål eller att änd­ringar sker i miss­bruks­möns­ter av kända medel, ska nämn­den utan dröjs­mål anmäla detta till Folk­hälso­myn­dig­he­ten. Lag (2013:629).

32 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om hälso-​ och sjuk­vård som behövs till skydd för enskilda eller hälso-​ och sjuk­vår­dens bedri­vande i övrigt.

Rege­ringen får över­låta åt Soci­al­sty­rel­sen att med­dela före­skrif­ter till skydd för enskilda. Lag (1996:787).

32 a §   Rege­ringen, eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer, får med­dela sär­skilda före­skrif­ter om hälso-​ och sjuk­vår­den i freds­tid om det ur ett natio­nellt per­spek­tiv finns behov av kata­strof­me­di­cinska insat­ser. Lag (2002:452).

Hälso-​ och sjuk­vår­den i krig m.m.

33 §   Rege­ringen bemyn­di­gas att med­dela sär­skilda före­skrif­ter om hälso-​ och sjuk­vår­den i krig, vid krigs­fara eller under sådana utomor­dent­liga för­hål­lan­den som är för­an­ledda av att det är krig utan­för Sve­ri­ges grän­ser eller av att Sve­rige har varit i krig eller krigs­fara. Lag (1996:787).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1990:601

Denna lag trä­der i kraft i fråga om 4 och 15 §§ den 1 juli 1990 och i övrigt den 1 juli 1991.

1990:1465

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992. En kom­mun och en lands­tings­kom­mun kan komma över­ens om att under år 1991 föra över till kom­mu­nen ansva­ret för sådan hälso-​ och sjuk­vård som avses i 18 §. I sådant fall tilläm­pas de nya bestäm­mel­serna på verk­sam­he­ten från och med den dag då ansva­ret över­förs. Om en över­ens­kom­melse som här avses har träf­fats, får lands­tings­kom­mu­nen under år 1991 lämna sådant eko­no­miskt bidrag till kom­mu­nen som moti­ve­ras av över­ens­kom­mel­sen.

1991:1971
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler alltjämt för läkare som har påbör­jat sin spe­ci­a­list­ut­bild­ning före ikraft­trä­dan­det.

1993:587
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1994.
   2. Lands­ting­ets skyl­dig­het enligt 5 § andra styc­ket inträ­der dock inte fullt ut för­rän vid utgången av år 1995.

1995:835
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1996.
   2. En läkare som med­gi­vits undan­tag från kra­vet på spe­ci­a­list­kom­pe­tens i 2 § andra styc­ket lagen (1993:588) om hus­lä­kare i dess lydelse före den 1 janu­ari 1996 skall anses upp­fylla kra­vet på spe­ci­a­list­kom­pe­tens i 5 § denna lag. Om med­gi­van­det gäl­ler för viss tid gäl­ler dock detta endast under samma tid.

1996:1151
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1997.
   2. Kost­na­der som upp­kom­mer under år 1997 för för­bruk­nings­ar­tik­lar i anled­ning av bestäm­mel­serna i 3 c §, för­u­tom de kost­na­der som upp­kom­mer inom slu­ten vård, och 18 b § ersätts av den all­männa för­säk­ringen.
   3. Att kost­nads­be­fri­else enligt 7 § lagen (1981:49) om begräns­ning av läke­me­dels­kost­na­der, m.m. skall bestå efter utgången av år 1996 före­skrivs i punkt 3 över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1996:1150) om hög­kost­nads­skydd vid köp av läke­me­del m.m.

1998:555
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1999.
   2. För tand­vårds­be­hand­ling som påbör­jats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre före­skrif­ter.

1998:1654
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1999.
   2. En kom­mun som före ikraft­trä­dan­det av denna lag inte har ingått i ett lands­ting får svara för drif­ten av pri­mär­vår­den inom kom­mu­nen enligt 5 § om kom­mu­nen och lands­tinget har träf­fat avtal om det.

2001:848
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2002.
   2. I fråga om beslut enligt 26 § tredje styc­ket som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det men som avser tid där­ef­ter skall de nya bestäm­mel­serna tilläm­pas med avse­ende på tiden efter ikraft­trä­dan­det.
   3. Ett över­kla­gande av ett beslut enligt 26 § tredje styc­ket som fat­tats före den 1 juli 2002 skall prö­vas enligt para­gra­fens äldre lydelse i den del det avser tid före den 1 juli 2002. För den del av beslu­tet som avser tid efter ikraft­trä­dan­det skall pröv­ningen göras enligt de nya bestäm­mel­serna.

2004:812

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2005. Bestäm­mel­serna i 3 § femte styc­ket gäl­ler även verk­sam­het som har bedri­vits före ikraft­trä­dan­det.

2005:372

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2005. Lagen tilläm­pas inte på avtal som har träf­fats dess­förin­nan.

2005:534
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2006.
   2. Bestäm­mel­sen i 3 § fjärde styc­ket 1 gäl­ler inte avtal om drift av hälso-​ och sjuk­vård som har träf­fats före lagens ikraft­trä­dande så länge detta avtal gäl­ler. Avtal om för­läng­ning får inte träf­fas efter utgången av år 2011.
   3. Bestäm­mel­sen i 3 § fjärde styc­ket 2 gäl­ler inte avtal om drift av hälso-​ och sjuk­vård som träf­fats före lagens ikraft­trä­dande så länge detta avtal gäl­ler. Ett avtal som för­längs får inte stå i strid med vill­ko­ret i 3 § fjärde styc­ket 2.

2009:140
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2010.
   2. Bestäm­mel­sen i 5 § fjärde styc­ket gäl­ler inte avtal om hälso-​ och sjuk­vårds­tjäns­ter som lands­tinget träf­fat med vård­gi­vare före lagens ikraft­trä­dande, så länge avta­let gäl­ler. Efter ikraft­trä­dan­det får ett sådant avtal, till den del det avser tjäns­ter som omfat­tas av ett vård­vals­sy­stem, inte för­längas.

2010:245
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2010.
   2. De nya bestäm­mel­serna gäl­ler inte avgif­ter för vilka betal­nings­skyl­dig­het upp­kom­mit före ikraft­trä­dan­det.

2010:1314
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2011.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för den som omfat­tas av rådets för­ord­ning (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämp­ningen av syste­men för social trygg­het när anställda, egen­fö­re­ta­gare eller deras famil­je­med­lem­mar flyt­tar inom gemen­ska­pen.

2011:1576
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om kost­nads­be­fri­else som har upp­kom­mit före den 1 janu­ari 2012.

2012:926
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2013.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för avgifts­be­fri­else som har upp­kom­mit före den 1 janu­ari 2013.

2013:1141
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2014.
   2. För sjuk­gym­nas­ter gäl­ler 24 § i sin äldre lydelse.

2014:822
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2015.
   2. Bestäm­mel­sen i 4 § andra styc­ket gäl­ler inte vård som ges enligt avtal om hälso-​ och sjuk­vårds­tjäns­ter som lands­tinget träf­fat med vård­gi­vare före lagens ikraft­trä­dande, så länge avta­let gäl­ler. Efter ikraft­trä­dan­det får ett sådant avtal inte för­längas utan att 4 § andra styc­ket beak­tas.