Lag (2024:954) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2024:954
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2024:954
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Utfär­dad: 2024-​10-31
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens syfte

1 §   Denna lag kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2022/2065 av den 19 okto­ber 2022 om en inre mark­nad för digi­tala tjäns­ter och om änd­ring av direk­tiv 2000/31/EG (för­ord­ningen om digi­tala tjäns­ter), i denna lag kal­lad EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter.

Ord och uttryck i lagen

2 §   Ord och uttryck i denna lag har samma bety­delse som i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter.

Till­syns­myn­dig­het och sam­ord­nare för digi­tala tjäns­ter

3 §   Den eller de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer ska vara till­syns­myn­dig­het enligt denna lag.

En till­syns­myn­dig­het är behö­rig myn­dig­het enligt EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter.

Rege­ringen bestäm­mer vil­ken till­syns­myn­dig­het som ska vara sam­ord­nare för digi­tala tjäns­ter enligt EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter och denna lag.


2 kap. Före­läg­gan­den mot leve­ran­tö­rer av för­med­lings­tjäns­ter och anmä­lan av miss­tanke om brott

Före­läg­gan­den att agera mot olag­ligt inne­håll eller till­han­da­hålla infor­ma­tion

1 §   Ett före­läg­gande att agera mot olag­ligt inne­håll som avses i arti­kel 9 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter ska upp­fylla de krav som föl­jer av arti­kel 9.2 i samma för­ord­ning.

I arti­kel 9 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter finns bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det efter beslut om ett sådant före­läg­gande.

2 §   Ett före­läg­gande att till­han­da­hålla infor­ma­tion som avses i arti­kel 10 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter ska upp­fylla de krav som föl­jer av arti­kel 10.2 i samma för­ord­ning.

I arti­kel 10 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter finns bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det efter beslut om ett sådant före­läg­gande.

Anmä­lan av miss­tanke om brott

3 §   En anmä­lan av miss­tanke om ett sådant brott som avses i arti­kel 18.1 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter ska i Sve­rige göras till Polis­myn­dig­he­ten.


3 kap. Till­syn och sank­tio­ner

Till­sy­nens omfatt­ning

1 §   En till­syns­myn­dig­het ska ha till­syn över att föl­jande följs:
   1. EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter,
   2. rätts­ak­ter som har anta­gits med stöd av arti­kel 15.3, 24.6 eller 87 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter,
   3. denna lag,
   4. före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till denna lag, och
   5. åta­gan­den som till­syns­myn­dig­he­ten har gjort bin­dande med stöd av EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter eller denna lag.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska vid till­sy­nen ha de befo­gen­he­ter som föl­jer av arti­kel 51 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter, denna lag och före­skrif­ter som med­de­lats i anslut­ning till lagen.

Befo­gen­he­ter och åtgär­der

2 §   Utö­ver de befo­gen­he­ter som föl­jer av artik­larna 51.1 a och c, 51.2 första styc­ket a och 51.3 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter får en till­syns­myn­dig­het
   1. besluta att en sådan per­son som avses i arti­kel 51.1 c i samma för­ord­ning ska inställa sig för för­hör på tid och plats som myn­dig­he­ten bestäm­mer,
   2. genom­föra inspek­tion enligt beslut av dom­stol enligt 3 § 1,
   3. för­segla före­tags­lo­ka­ler, bok­fö­ring och affärs­hand­lingar i enlig­het med 6 §,
   4. beordra att över­trä­del­ser upp­hör och före­skriva avhjäl­pande åtgär­der i enlig­het med arti­kel 51.2 första styc­ket b i samma för­ord­ning,
   5. bestämma att ett beslut enligt EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter eller enligt denna lag ska gälla ome­del­bart i enlig­het med arti­kel 51.2 första styc­ket e i samma för­ord­ning,
   6. ta ut utred­nings­ska­de­av­gift i enlig­het med arti­kel 51.2 första styc­ket c och andra styc­ket i samma för­ord­ning och denna lag,
   7. ta ut sank­tions­av­gift i enlig­het med arti­kel 51.2 första styc­ket c i samma för­ord­ning och denna lag, och
   8. för­ena beslut, inklu­sive beslut enligt arti­kel 51.3 första styc­ket a, med vite i enlig­het med arti­kel 51.2 första styc­ket d i samma för­ord­ning och denna lag.

3 §   Dom­stol får på ansö­kan av en till­syns­myn­dig­het
   1. besluta om inspek­tion i enlig­het med arti­kel 51.1 b i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter och denna lag, och
   2. besluta om till­fäl­lig begräns­ning av mot­ta­gar­nas till­gång till en tjänst eller ett onli­ne­gräns­snitt i enlig­het med arti­kel 51.3 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter.

Ett beslut enligt första styc­ket får för­e­nas med vite.

Ett beslut enligt första styc­ket gäl­ler ome­del­bart, om dom­sto­len inte bestäm­mer något annat.

Inspek­tion

4 §   Inspek­tion får tillå­tas om
   1. det finns anled­ning att anta att någon av skyl­dig­he­terna som föl­jer av EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter inte följs,
   2. det finns risk för att bevis undan­hålls eller för­vans­kas, och
   3. vik­ten av att åtgär­den vid­tas är till­räck­ligt stor för att upp­väga det intrång eller annat men som åtgär­den inne­bär för den som drab­bas av åtgär­den.

5 §   Ett beslut om inspek­tion får med­de­las utan att den som ansö­kan avser får till­fälle att yttra sig, om det kan befa­ras att inspek­tio­nen annars skulle för­lora i bety­delse.

Beslu­tet ska sän­das endast till den ansö­kande myn­dig­he­ten.

6 §   När en till­syns­myn­dig­het genom­för en inspek­tion får den för­segla före­tags­lo­ka­ler, bok­fö­ring och affärs­hand­lingar så länge och i den omfatt­ning det är nöd­vän­digt för att genom­föra inspek­tio­nen.

7 §   Ett beslut om inspek­tion ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. vil­ken eller vilka myn­dig­he­ter som ska genom­föra inspek­tio­nen,
   2. före­må­let för och syf­tet med inspek­tio­nen,
   3. tid­punk­ten när inspek­tio­nen ska börja, och
   4. myn­dig­he­tens eller myn­dig­he­ter­nas befo­gen­he­ter enligt arti­kel 51.1 b i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter och 2 och 6 §§ i detta kapi­tel.

8 §   Den till­syns­myn­dig­het som ska genom­föra inspek­tion får begära handräck­ning av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.

Vid handräck­ning tilläm­pas bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het, avhys­ning eller avlägs­nande. Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska dock inte under­rätta den hos vil­ken inspek­tio­nen ska genom­fö­ras innan verk­stäl­lig­het sker.

9 §   När inspek­tio­nen bör­jar ska till­syns­myn­dig­he­ten över­lämna ett exem­plar av beslu­tet till den hos vil­ken inspek­tio­nen ska genom­fö­ras.

10 §   Under inspek­tio­nen har den hos vil­ken inspek­tio­nen genom­förs rätt att följa de åtgär­der som myn­dig­he­ten eller myn­dig­he­terna vid­tar.

11 §   När ett beslut om inspek­tion ska verk­stäl­las har den hos vil­ken inspek­tio­nen genom­förs rätt att till­kalla ett juri­diskt biträde. I avvak­tan på att biträ­det instäl­ler sig får verk­stäl­lig­he­ten inte påbör­jas. Detta gäl­ler dock inte, om
   1. inspek­tio­nen där­i­ge­nom onö­digt för­dröjs, eller
   2. inspek­tio­nen har beslu­tats enligt 5 § första styc­ket.

12 §   Den inspek­te­rande myn­dig­he­ten ska lämna till­baka hand­lingar och annat som har tagits om hand vid inspek­tio­nen så snart de inte längre behövs för utred­ningen.

Om den hos vil­ken inspek­tion har genom­förts har för­satts i kon­kurs, ska den inspek­te­rande myn­dig­he­ten
   1. över­lämna hand­ling­arna och annat som har tagits om hand till kon­kurs­för­val­ta­ren, och
   2. under­rätta den som beslu­tet gäl­ler om över­läm­ningen.

Den inspek­te­rande myn­dig­he­ten ska på begä­ran av den hos vil­ken inspek­tio­nen har genom­förts pröva om en hand­ling eller annat som tagits om hand ska läm­nas till­baka före den tid­punkt som anges i första styc­ket.

13 §   När Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen har beslu­tat om en inspek­tion enligt arti­kel 69 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter, får Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten på ansö­kan av sam­ord­na­ren för digi­tala tjäns­ter besluta om handräck­ning för att inspek­tio­nen ska kunna genom­fö­ras.

Vid handräck­ning enligt första styc­ket tilläm­pas 8 § andra styc­ket.

Vid en ansö­kan enligt första styc­ket ska det som anges om natio­nell rätts­lig myn­dig­het i arti­kel 69.10 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter gälla för Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.

Advo­kat­sek­re­tess

14 §   Under­sök­nings­åt­gär­der i enlig­het med arti­kel 51.1 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter och denna lag som en till­syns­myn­dig­het vid­tar för egen, annan sam­ord­na­res för digi­tala tjäns­ter eller Euro­pe­iska kom­mis­sio­nens räk­ning får inte avse en skrift­lig hand­ling vars inne­håll kan antas vara sådant att en advo­kat eller en advo­kats biträde inte får höras som vittne om inne­hål­let och som inne­has av advo­ka­ten eller biträ­det eller av den som tyst­nads­plik­ten gäl­ler till för­mån för.

Om till­syns­myn­dig­he­ten anser att en viss hand­ling bör omfat­tas av under­sök­nings­åt­gär­den och den som åtgär­den avser åbe­ro­par att hand­lingen är skyd­dad enligt första styc­ket, ska myn­dig­he­ten ome­del­bart för­segla hand­lingen och skynd­samt över­lämna den till dom­stol. Dom­sto­len ska utan dröjs­mål pröva om hand­lingen ska omfat­tas av under­sök­nings­åt­gär­den.

Åta­gan­den

15 §   Den till­syns­myn­dig­het som har fat­tat ett beslut om att god­känna ett åta­gande och göra det bin­dande i enlig­het med arti­kel 51.2 första styc­ket a i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter får ändra eller åter­kalla sitt beslut, om
   1. sak­för­hål­lan­dena som låg till grund för beslu­tet har änd­rats,
   2. den som beslu­tet avser age­rar i strid med sitt åta­gande, eller
   3. beslu­tet grun­dade sig på ofull­stän­dig, orik­tig eller vil­se­le­dande infor­ma­tion som till­han­da­hål­lits av den berörda leve­ran­tö­ren eller andra fysiska eller juri­diska per­so­ner som age­rar för ända­mål som rör deras handels-​, närings-​, hantverks-​ eller yrkes­verk­sam­het, vilka rim­li­gen kan ha kän­ne­dom om infor­ma­tion om en miss­tänkt över­trä­delse, inklu­sive orga­ni­sa­tio­ner som utför sådana revi­sio­ner som avses i artik­larna 37 och 75.2 i samma för­ord­ning.

Vite

16 §   Ett vite får inte per dag över­stiga fem pro­cent av den genom­snitt­liga glo­bala dags­om­sätt­ningen eller dags­in­koms­ten för den som före­läg­gan­det avser. Omsätt­ningen eller inkoms­ten ska avse det före­gå­ende räken­skaps­å­ret.

Utred­nings­ska­de­av­gift

17 §   En utred­nings­ska­de­av­gift får tas ut om ett beslut om en sådan under­sök­nings­åt­gärd som avses i arti­kel 51.1 a eller b i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter inte följs.

18 §   En utred­nings­ska­de­av­gift får inte tas ut om
   1. den bris­tande efter­lev­na­den av under­sök­nings­åt­gär­den omfat­tas av ett beslut som har för­e­nats med vite och den lig­ger till grund för en ansö­kan om utdö­mande av vitet, eller
   2. den som ansprå­ket rik­tas mot inte har fått till­fälle att yttra sig inom två år från det att den bris­tande efter­lev­na­den ägde rum.

19 §   En utred­nings­ska­de­av­gift får inte över­stiga en pro­cent av det belopp som den som avgif­ten avser hade i års­in­komst eller glo­bal års­om­sätt­ning under det före­gå­ende räken­skaps­å­ret.

20 §   Beslut om utred­nings­ska­de­av­gift ska del­ges.

21 §   En utred­nings­ska­de­av­gift ska beta­las till den till­syns­myn­dig­het som har beslu­tat om avgif­ten, eller till den myn­dig­het som till­syns­myn­dig­he­ten anger, inom 30 dagar från det att beslu­tet om att ta ut avgif­ten fick laga kraft eller inom den längre tid som anges i beslu­tet.

1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.">1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.">Om utred­nings­ska­de­av­gif­ten inte beta­las i tid ska myn­dig­he­ten som skulle ta emot avgif­ten lämna den obe­talda avgif­ten för indriv­ning enligt lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.

En utred­nings­ska­de­av­gift till­fal­ler sta­ten.

22 §   En beslu­tad utred­nings­ska­de­av­gift fal­ler bort till den del beslu­tet om avgif­ten inte har verk­ställts inom fem år från det att beslu­tet fick laga kraft.

Sank­tions­av­gift

23 §   En sank­tions­av­gift ska tas ut av en leve­ran­tör av en för­med­lings­tjänst som över­trä­der någon av sina skyl­dig­he­ter enligt arti­kel 11.1, 11.3, 12.1, 13.1, 14.6, 16.4, 18.1, 24.1, 24.2, 24.3, 26.2, 26.3, 30.1, 30.6, 31.1, 32.1 eller 32.2 i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter, i den ursprung­liga lydel­sen.

En sank­tions­av­gift ska även tas ut vid över­trä­delse av ett åta­gande som en till­syns­myn­dig­het har gjort bin­dande med stöd av EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter eller denna lag och som gäl­ler en skyl­dig­het som föl­jer av någon av de artik­lar som anges i första styc­ket.

24 §   En sank­tions­av­gift får inte beslu­tas om
   1. över­trä­del­sen omfat­tas av ett före­läg­gande som har för­e­nats med vite och den lig­ger till grund för en ansö­kan om utdö­mande av vitet, eller
   2. den som ansprå­ket rik­tas mot inte har fått till­fälle att yttra sig inom två år från det att över­trä­del­sen ägde rum.

25 §   En sank­tions­av­gift ska bestäm­mas till lägst 5 000 kro­nor och högst sex pro­cent av den glo­bala års­om­sätt­ningen för den berörda leve­ran­tö­ren av för­med­lings­tjäns­ter under det före­gå­ende räken­skaps­å­ret.

Till­syns­myn­dig­he­ten får avstå från att ta ut en sank­tions­av­gift helt eller del­vis om
   1. över­trä­del­sen är ringa eller ursäkt­lig och leve­ran­tö­ren vid­tar åtgär­der för rät­telse,
   2. någon annan myn­dig­het eller något annat organ har vid­ta­git åtgär­der mot leve­ran­tö­ren och dessa åtgär­der bedöms till­räck­liga, eller
   3. det annars med hän­syn till omstän­dig­he­terna skulle vara oskä­ligt att ta ut avgif­ten.

26 §   Det som anges i 20-22 §§ om utred­nings­ska­de­av­gift ska även gälla i fråga om sank­tions­av­gift.

Övriga avgif­ter

27 §   En till­syns­myn­dig­het får ta ut avgif­ter för sin verk­sam­het enligt
   1. EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter,
   2. rätts­ak­ter som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen,
   3. denna lag, eller
   4. före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgif­terna.


4 kap. Hur mål inleds och hand­läggs i dom­stol

Behö­rig dom­stol

1 §   För­valt­nings­rät­ten i Stock­holm är rätt dom­stol i mål enligt
   1. EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter,
   2. rätts­ak­ter som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen,
   3. denna lag, eller
   4. före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.

Utdö­mande av vite

2 §   En ansö­kan om att döma ut vite som har beslu­tats med stöd av denna lag görs av till­syns­myn­dig­he­ten.

Skynd­sam hand­lägg­ning

3 §   Ett mål ska hand­läg­gas skynd­samt om det avser
   1. inspek­tion i enlig­het med arti­kel 51.1 b i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter och denna lag, eller
   2. till­fäl­lig begräns­ning av mot­ta­gar­nas till­gång till en tjänst eller ett onli­ne­gräns­snitt i enlig­het med arti­kel 51.3 första styc­ket b i EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter och denna lag.

Över­kla­gande

4 §   Över­kla­gande får ske av en till­syns­myn­dig­hets beslut enligt
   1. EU:s för­ord­ning om digi­tala tjäns­ter,
   2. rätts­ak­ter som har med­de­lats med stöd av för­ord­ningen,
   3. denna lag, eller
   4. före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2024:954
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 2024.
   2. En sank­tions­av­gift enligt 3 kap. 23 § får beslu­tas endast för över­trä­del­ser som har skett efter ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

Han­te­rar du IT-​rättsfrågor i ditt arbete? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd stöd i ditt arbete. Vi erbju­der webb­tjäns­ter med juri­disk infor­ma­tion, lag­be­vak­ning, regel­bundna upp­da­te­ringar, samt blan­ket­ter och check­lis­tor. Vi ger också väg­led­ning via kun­dan­pas­sade grund­ut­bild­ningar, för­djup­nings­kur­ser och råd­giv­ning. Se allt inom IT-​rätt.