Lag (1999:678) om utsta­tio­ne­ring av arbets­ta­gare

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1999:678
Depar­te­ment: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet ARM
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1296
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1999:678
Depar­te­ment/myn­dig­het: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet ARM
Utfär­dad: 1999-​06-23
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1296
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler när en arbets­gi­vare som är eta­ble­rad i ett annat land än Sve­rige utsta­tio­ne­rar arbets­ta­gare här i lan­det i sam­band med att arbets­gi­va­ren till­han­da­hål­ler tjäns­ter över grän­serna. Vid bedöm­ningen av om en arbets­gi­vare är eta­ble­rad i ett annat land än Sve­rige ska de omstän­dig­he­ter som rör arbets­gi­va­rens verk­sam­het i det andra lan­det och, vid behov, arbets­gi­va­rens verk­sam­het i Sve­rige beak­tas.

Dess­utom finns i 23 § bestäm­mel­ser om arbets­gi­vare som har sin hem­vist eller sitt säte i Sve­rige och utsta­tio­ne­rar arbets­ta­gare till ett annat med­lems­land inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES) eller Schweiz.

Lagen gäl­ler även när en arbets­gi­vare enligt 4 § tredje styc­ket eller 23 § andra styc­ket hyr ut eller stäl­ler en arbets­ta­gare till för­fo­gande till ett använ­dar­fö­re­tag som i sin tur sän­der arbets­ta­ga­ren till ett annat land än det där använ­dar­fö­re­ta­get är eta­ble­rat.

Lagen inne­hål­ler även sär­skilda bestäm­mel­ser som ska tilläm­pas vid utsta­tio­ne­ring av förare på väg­trans­port­om­rå­det i vissa fall. Lag (2022:462).

1 a §   Har beteck­nats 2 § genom lag (2020:594).

2 §   Det som sägs i 15, 16 och 19 §§ om för­ut­sätt­ning­arna för att vidta strids­åt­gär­der och i 20 § om begräns­ning­arna av ett kol­lek­tivav­tals rätts­ver­kan gäl­ler bara om arbets­gi­va­ren är eta­ble­rad inom EES eller Schweiz. Lag (2020:594).

3 §   Lagen gäl­ler inte för arbets­gi­vare inom han­dels­flot­tan såvitt avser besätt­ning ombord. Lag (2020:594).

Utsta­tio­ne­ring

Utsta­tio­ne­ring i all­män­het

4 §   Med utsta­tio­ne­ring avses någon av föl­jande grän­sö­ver­skri­dande åtgär­der:
   1. när en arbets­gi­vare för egen räk­ning och under egen led­ning sän­der arbets­ta­gare till Sve­rige enligt avtal som arbets­gi­va­ren har ingått med den i Sve­rige verk­samma mot­ta­ga­ren av tjäns­terna,
   2. när en arbets­gi­vare sän­der arbets­ta­gare till Sve­rige till en arbets­plats eller till ett före­tag som till­hör kon­cer­nen, eller
   3. när en arbets­gi­vare som hyr ut arbets­kraft eller stäl­ler arbets­kraft till för­fo­gande sän­der arbets­ta­gare till ett använ­dar­fö­re­tag som är eta­ble­rat i Sve­rige eller som bedri­ver verk­sam­het här.

Ett anställ­nings­för­hål­lande ska råda mel­lan arbets­gi­va­ren och arbets­ta­ga­ren under utsta­tio­ne­rings­ti­den.

En arbets­gi­vare anses ha utsta­tio­ne­rat en arbets­ta­gare enligt första styc­ket 3 även när
   1. arbets­gi­va­ren hyr ut arbets­ta­ga­ren eller stäl­ler arbets­ta­ga­ren till ett använ­dar­fö­re­tags för­fo­gande,
   2. använ­dar­fö­re­ta­get sän­der arbets­ta­ga­ren till Sve­rige,
   3. använ­dar­fö­re­ta­gets åtgärd skulle ha utgjort en utsta­tio­ne­ring enligt första styc­ket om använ­dar­fö­re­ta­get hade varit arbets­ta­ga­rens arbets­gi­vare, och
   4. var­ken arbets­gi­va­ren eller använ­dar­fö­re­ta­get är eta­ble­rade i Sve­rige. Lag (2020:594).

5 §   Med utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare avses varje arbets­ta­gare som van­li­gen arbe­tar i ett annat land men som under en begrän­sad tid utför arbete enligt 4 § i Sve­rige, om inte annat föl­jer av 5 c, 5 d eller 5 e §.

Vid bedöm­ningen av om en arbets­ta­gare under en begrän­sad tid utför arbete i Sve­rige ska de omstän­dig­he­ter som kän­ne­teck­nar arbe­tet och arbets­ta­ga­rens situ­a­tion beak­tas. Lag (2022:462).

Vissa sär­skilda bestäm­mel­ser om utsta­tio­ne­ring av förare

5 a §   Med förare avses en arbets­ta­gare som utför yrkes­mäs­siga gods­trans­por­ter med per­son­bil eller last­bil eller yrkes­mäs­siga per­son­trans­por­ter med buss. Lag (2022:462).

5 b §   Utsta­tio­ne­ring före­lig­ger när en arbets­gi­vare sän­der en förare, som van­li­gen arbe­tar i ett annat land, till Sve­rige för att åt ett trans­port­fö­re­tag som är eta­ble­rat i ett annat land än Sve­rige under en begrän­sad tid utföra
   1. en gods- eller per­son­trans­port där all last­ning och loss­ning av gods respek­tive all på- och avstig­ning av pas­sa­ge­rare sker i Sve­rige, eller
   2. en per­son­trans­port där både på- och avstig­ning av pas­sa­ge­rare sker i Sve­rige i sam­band med inter­na­tio­nell lin­je­tra­fik.

Ett anställ­nings­för­hål­lande ska råda mel­lan arbets­gi­va­ren och föra­ren under utsta­tio­ne­rings­ti­den. Lag (2022:462).

5 c §   Utsta­tio­ne­ring enligt 4 § första styc­ket 1 före­lig­ger inte när en förare vid utfö­ran­det av en trans­port pas­se­rar genom Sve­rige utan att lasta eller lossa gods eller ta upp eller släppa av pas­sa­ge­rare. Lag (2022:462).

5 d §   Utsta­tio­ne­ring enligt 4 § första styc­ket 1 före­lig­ger inte när en förare utför bila­te­rala trans­por­ter till eller från Sve­rige.

Med en bila­te­ral trans­port avses en gods- eller per­son­trans­port mel­lan trans­port­fö­re­ta­gets eta­ble­rings­land och ett annat land, där
   1. last­ning av gods eller påstig­ning av pas­sa­ge­rare sker i det ena lan­det och loss­ning av gods eller avstig­ning av pas­sa­ge­rare sker i det andra lan­det, eller
   2. både på- och avstig­ning av pas­sa­ge­rare sker i trans­port­fö­re­ta­gets eta­ble­rings­land, när trans­por­ten utförs i syfte att genom­föra lokala utflyk­ter i ett annat land.
Lag (2022:462).

5 e §   Utsta­tio­ne­ring enligt 4 § första styc­ket 1 före­lig­ger inte när en förare under en resa till eller från det land där trans­port­fö­re­ta­get är eta­ble­rat las­tar gods eller tar upp pas­sa­ge­rare vid högst ett till­fälle och los­sar gods eller släp­per av pas­sa­ge­rare vid högst ett till­fälle sam­ti­digt som föra­ren där­ut­ö­ver enbart utför bila­te­rala trans­por­ter. Om det är fråga om en gods­trans­port, före­lig­ger utsta­tio­ne­ring inte hel­ler när föra­ren under åter­re­san till eta­ble­rings­lan­det las­tar gods vid högst två till­fäl­len och los­sar gods vid högst två till­fäl­len, om enbart bila­te­rala trans­por­ter utför­des under resan från eta­ble­rings­lan­det.

Första styc­ket gäl­ler endast om på- och avstig­ningen av pas­sa­ge­rare respek­tive last­ningen och loss­ningen av gods sker i olika län­der. Lag (2022:462).

5 f §   Det som sägs i 5 e § gäl­ler endast om det for­don som används för trans­por­ten är utrus­tat med en smart färd­skri­vare i enlig­het med artik­larna 8, 9 och 10 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 165/2014 av den 4 feb­ru­ari 2014 om färd­skri­vare vid väg­trans­por­ter, om upp­hä­vande av rådets för­ord­ning (EEG) nr 3821/85 av den 20 decem­ber 1985 om färd­skri­vare vid väg­trans­por­ter och om änd­ring av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 561/2006 av den 15 mars 2006 om har­mo­ni­se­ring av viss soci­al­lag­stift­ning på väg­trans­port­om­rå­det. Lag (2022:462).

Arbets-​​ och anställ­nings­vill­kor

För­fatt­nings­re­gle­rade vill­kor vid utsta­tio­ne­ring

6 §   En arbets­gi­vare ska, oav­sett vil­ken lag som annars gäl­ler för anställ­nings­för­hål­lan­det, tillämpa föl­jande bestäm­mel­ser för utsta­tio­ne­rade arbets­ta­gare:
   1. 2, 2 a, 5, 7, 16-16 b, 17-17 b, 24, 28-29 a, 31 och 32 §§ semes­ter­la­gen (1977:480),
   2. 2 §, 4 § första styc­ket, 16 § och 17-22 §§ för­äld­ra­le­dig­hets­la­gen (1995:584),
   3. 2-7 §§ lagen (2002:293) om för­bud mot dis­kri­mi­ne­ring av del­tids­ar­be­tande arbets­ta­gare och arbets­ta­gare med tids­be­grän­sad anställ­ning, och
   4. 1 kap. 4 och 5 §§, 2 kap. 1-4 och 18 §§ samt 5 kap. 1 och 3 §§ dis­kri­mi­ne­rings­la­gen (2008:567).

Vid utsta­tio­ne­ring gäl­ler även
   1. arbets­mil­jö­la­gen (1977:1160),
   2. arbets­tids­la­gen (1982:673), dock inte 12 §,
   3. lagen (2005:395) om arbets­tid vid visst väg­trans­port­ar­bete, dock inte 16 §,
   4. lagen (2005:426) om arbets­tid m.m. för flyg­per­so­nal inom civil­fly­get, dock med den begräns­ningen i fråga om 1 § andra styc­ket att 12 § arbets­tids­la­gen inte gäl­ler, och
   5. lagen (2008:475) om kör- och vilo­tid vid inter­na­tio­nell järn­vägs­tra­fik, dock med den begräns­ningen i fråga om 1 § tredje styc­ket att 12 § arbets­tids­la­gen inte gäl­ler.

Första och andra styc­kena hind­rar inte att arbets­gi­va­ren tilläm­par bestäm­mel­ser eller vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­ga­ren. Lag (2022:1296).

7 §   För arbete som utförs av en yrkes­ut­bil­dad eller spe­ci­a­li­se­rad arbets­ta­gare ska arbets­gi­va­ren tillämpa de i 6 § nämnda bestäm­mel­serna i semes­ter­la­gen (1977:480) endast om utsta­tio­ne­ringen pågår i mer än åtta dagar och om arbe­tet
   1. utförs i sam­band med en första mon­te­ring eller instal­la­tion som ingår i leve­rans­kon­trak­tet för en vara, och
   2. är nöd­vän­digt för att varan ska tas i bruk.

Detta undan­tag gäl­ler dock inte om arbe­tet avser bygg­verk­sam­het där bygg­na­der upp­förs, sätts i stånd, under­hålls, byggs om eller rivs.

Vid beräk­ningen av om utsta­tio­ne­ringen pågår i mer än åtta dagar ska hän­syn tas till om någon annan arbets­ta­gare under det senaste året har varit utsta­tio­ne­rad för samma arbete.
Lag (2020:594).

7 a §   Har beteck­nats 10 § genom lag (2020:594).

8 §   Vid utsta­tio­ne­ring av uthyrda arbets­ta­gare tilläm­pas även 2-4, 6-10, 13 och 15 §§ lagen (2012:854) om uthyr­ning av arbets­ta­gare. Vid tillämp­ningen av dessa bestäm­mel­ser ska som beman­nings­fö­re­tag anses arbets­gi­vare som hyr ut arbets­kraft och som kund­fö­re­tag anses använ­dar­fö­re­tag.

Första styc­ket hind­rar inte att arbets­gi­va­ren tilläm­par bestäm­mel­ser eller vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­ga­ren. Lag (2020:594).

9 §   Vid utsta­tio­ne­ring gäl­ler i fråga om för­e­nings­rätt och för­hand­lings­rätt 7 och 8 §§ respek­tive 10 § lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet.

När kol­lek­tivav­tal träf­fats med en svensk arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion gäl­ler även 41 § i samma lag.

Vid brott mot bestäm­mel­serna i första eller andra styc­ket gäl­ler 54 och 55 §§ samt 60 § första och tredje styc­ket lagen om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet. Lag (2020:594).

9 a §   Har beteck­nats 25 § genom lag (2020:594).

9 b §   Har beteck­nats 26 § genom lag (2020:594).

9 c §   Har beteck­nats 27 § genom lag (2020:594).

9 d §   Har beteck­nats 28 § genom lag (2020:594).

10 §   Vid utsta­tio­ne­ring tilläm­pas också lagen (2018:1472) om ent­re­pre­nör­s­an­svar för löne­ford­ringar. Lag (2020:594).

För­fatt­nings­re­gle­rade vill­kor vid lång­va­rig utsta­tio­ne­ring

11 §   Om en arbets­ta­gare har varit utsta­tio­ne­rad i mer än 12 måna­der ska arbets­gi­va­ren, utö­ver vad som sägs i 6-10 §§ och oav­sett vil­ken lag som annars gäl­ler för anställ­nings­för­hål­lan­det, tillämpa de ytter­li­gare arbets-​​ och anställ­nings­vill­kor som enligt svensk lag eller annan för­fatt­ning tilläm­pas på arbets­ta­gare i mot­sva­rande situ­a­tion. Detta hind­rar inte att arbets­gi­va­ren tilläm­par bestäm­mel­ser eller vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­ga­ren.

Första styc­ket gäl­ler inte för­fa­ran­den, form­krav och vill­kor för ingå­ende och upp­säg­ning av anställ­nings­av­tal, inbe­gri­pet kon­kur­rensklau­su­ler, eller kom­plet­te­rande tjäns­te­pen­sions­sy­stem. Lag (2020:594).

12 §   Den tid som anges i 11 § första styc­ket för­längs till 18 måna­der för en arbets­ta­gare om arbets­gi­va­ren anmä­ler detta till Arbets­mil­jö­ver­ket och anger skä­len för för­läng­ningen. Anmä­lan ska göras senast den dag arbets­ta­ga­ren har varit utsta­tio­ne­rad i Sve­rige i 12 måna­der.

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om vad en anmä­lan enligt första styc­ket ska inne­hålla och hur den ska vara utfor­mad. Lag (2020:594).

13 §   Om arbets­gi­va­ren har ersatt en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare med en annan för att utföra samma arbete på samma plats, ska arbets­ta­gar­nas sam­man­lagda utsta­tio­ne­rings­tid beak­tas vid tillämp­ningen av 11 § första styc­ket och 12 § första styc­ket.
Lag (2020:594).

14 §   Om en eller flera arbets­ta­gare har varit utsta­tio­ne­rade för att utföra samma arbete på samma plats, ska arbets­gi­va­ren senast den dag en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare påbör­jar arbete i Sve­rige upp­lysa arbets­ta­ga­ren om den sam­man­lagda utsta­tio­ne­rings­ti­den. Lag (2020:594).

14 a §   Vid utsta­tio­ne­ring av en förare gäl­ler, om trans­port­fö­re­ta­get är föra­rens arbets­gi­vare, i fråga om 11-14 §§ att
   1. utsta­tio­ne­ringen anses upp­höra när föra­ren vid utfö­ran­det av en inter­na­tio­nell trans­port läm­nar Sve­rige, och
   2. utsta­tio­ne­rings­ti­den inte ska slås sam­man med den tid under vil­ken föra­ren, eller en annan förare som han eller hon ersät­ter, tidi­gare har varit utsta­tio­ne­rad för att utföra trans­por­ter. Lag (2022:462).

Kol­lek­tivav­tals­vill­kor vid utsta­tio­ne­ring

15 §   En strids­åt­gärd mot en arbets­gi­vare i syfte att genom kol­lek­tivav­tal få till stånd en regle­ring av vill­ko­ren för utsta­tio­ne­rade arbets­ta­gare får, utom i fall som avses i 16 §, vid­tas endast om de vill­kor som krävs
   1. över­ens­stäm­mer med vill­ko­ren i ett centralt kol­lek­tivav­tal som tilläm­pas i hela Sve­rige på mot­sva­rande arbets­ta­gare i den aktu­ella bran­schen,
   2. bara avser lön, ersätt­ning för utgif­ter för resa, kost och logi, vill­kor om inkvar­te­ring eller mini­mi­vill­kor på de områ­den som avses i 6 § och inte hind­rar tillämp­ningen av vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­garna, och
   3. är för­mån­li­gare för arbets­ta­garna än det som föl­jer av 6 §.

Lönen enligt första styc­ket 2 får inte över­stiga vad en arbets­gi­vare som är bun­den av det kol­lek­tivav­tal som avses i första styc­ket 1 ska betala i mot­sva­rande situ­a­tion.
Lag (2020:594).

16 §   En strids­åt­gärd mot en arbets­gi­vare i syfte att genom kol­lek­tivav­tal få till stånd en regle­ring av vill­ko­ren för utsta­tio­ne­rade uthyrda arbets­ta­gare får vid­tas endast om de vill­kor som krävs
   1. över­ens­stäm­mer med vill­ko­ren i ett sådant kol­lek­tivav­tal som tilläm­pas i hela Sve­rige på mot­sva­rande arbets­ta­gare i uthyr­nings­bran­schen och som respek­te­rar det över­gri­pande skyd­det för arbets­ta­gare som avses i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2008/104/EG om arbets­ta­gare som hyrs ut av beman­nings­fö­re­tag, i den ursprung­liga lydel­sen,
   2. bara avser lön, ersätt­ning för utgif­ter för resa, kost och logi, vill­kor om inkvar­te­ring eller vill­kor på de områ­den som avses i 6 § och inte hind­rar tillämp­ningen av vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­garna, och
   3. är för­mån­li­gare för arbets­ta­garna än det som föl­jer av 6 och 8 §§. Lag (2020:594).

17 §   Vill­kor om ersätt­ning för utgif­ter för resa, kost och logi enligt 15 och 16 §§ får bara avse utgif­ter som den utsta­tio­ne­rade arbets­ta­ga­ren har haft när han eller hon av yrkes­mäs­siga skäl under utsta­tio­ne­ringen reser till eller från den ordi­na­rie arbets­plat­sen i Sve­rige eller till­fäl­ligt skic­kas där­i­från av arbets­gi­va­ren till en annan arbets­plats.
Lag (2020:594).

Bedöm­ningen av om en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare har fått rätt lön

18 §   Vid bedöm­ningen av om arbets­gi­va­ren har beta­lat minst en sådan lön som avses i 15 eller 16 § ska sådan ersätt­ning som arbets­gi­va­ren har beta­lat till arbets­ta­ga­ren för utgif­ter som har upp­kom­mit till följd av utsta­tio­ne­ringen inte beak­tas.

Det som anges i första styc­ket ska också gälla vid bedöm­ningen av om en utsta­tio­ne­rad uthyrd arbets­ta­gare har fått den lön som arbets­ta­ga­ren har rätt till enligt 6 § lagen (2012:854) om uthyr­ning av arbets­ta­gare.

Om en arbets­gi­vare på begä­ran av en arbets­ta­gare eller en arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion inte kan visa om en utbe­tald ersätt­ning avser lön eller ersätt­ning för utgif­ter som har upp­kom­mit till följd av utsta­tio­ne­ringen, eller vil­ken del av den som avser ersätt­ning för sådana utgif­ter, ska ersätt­ningen i dess hel­het anses vara utbe­tald som ersätt­ning för sådana utgif­ter. Lag (2020:594).

Kol­lek­tivav­tals­vill­kor vid lång­va­rig utsta­tio­ne­ring

19 §   Om den tjänst arbets­gi­va­ren utför eller ska utföra i Sve­rige ska pågå eller har pågått i mer än 12 måna­der får, utö­ver vad som sägs i 15 och 16 §§, en strids­åt­gärd i syfte att genom kol­lek­tivav­tal reglera arbets-​​ och anställ-​​ nings­vill­ko­ren för utsta­tio­ne­rade arbets­ta­gare vid­tas om de vill­kor som krävs
   1. över­ens­stäm­mer med vill­ko­ren i ett sådant kol­lek­tivav­tal som avses i 15 § första styc­ket 1 eller, i fråga om utsta­tio­ne­rade uthyrda arbets­ta­gare, 16 § första styc­ket 1,
   2. är för­mån­li­gare för arbets­ta­garna än det som föl­jer av 11 §,
   3. endast ska tilläm­pas på arbets­ta­gare enligt 11-13 §§,
   4. inte hind­rar tillämp­ningen av vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­garna, och
   5. inte rör för­fa­ran­den, form­krav och vill­kor för ingå­ende och upp­säg­ning av anställ­nings­av­tal, inbe­gri­pet kon­kur­rensklau­su­ler, eller kom­plet­te­rande tjäns­te­pen­sions­sy­stem. Lag (2020:594).

Begrän­sade verk­ningar av kol­lek­tivav­tal

20 §   Ett kol­lek­tivav­tal som har slu­tits som en följd av en strids­åt­gärd enligt 15, 16 eller 19 §, eller var­sel om en sådan åtgärd, med­för inte sådana skyl­dig­he­ter för en arbets­gi­vare som gäl­ler på grund av kol­lek­tivav­tals­för­hål­lande enligt någon annan lag än denna i för­hål­lande till en arbets-​​ tagar­or­ga­ni­sa­tion, dess för­tro­en­de­män eller det all­männa.

Ett sådant kol­lek­tivav­tal som avses i första styc­ket ska inte beak­tas vid tillämp­ningen av bestäm­mel­serna om tur­ord­ning vid upp­säg­ning i 22 § lagen (1982:80) om anställ­nings­skydd eller av bestäm­mel­serna om före­trä­des­rätt till åter­an­ställ­ning i 25 § samma lag. Lag (2020:594).

Rätt till kol­lek­tivav­tals­vill­kor för utsta­tio­ne­rade arbets­ta­gare som inte är med­lem­mar

21 §   Om en arbets­gi­vare och en svensk arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion är bundna av ett kol­lek­tivav­tal som regle­rar vill­ko­ren för utsta­tio­ne­rade arbets­ta­gare, har en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare som inte är bun­den av avta­let rätt till sådana kol­lek­tivav­tals­vill­kor i avta­let som avses i 15, 16 eller 19 §. Detta gäl­ler för den tid som en utsta­tio­ne­ring pågår eller har pågått och för sådant arbete som kol­lek­tivav­ta­let är tillämp­ligt på.

Ett avtal är ogil­tigt i den utsträck­ning det upp­hä­ver eller inskrän­ker en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­ga­res rät­tig­he­ter enligt första styc­ket. Lag (2020:594).

Skyl­dig­het för en utsta­tio­ne­rande arbets­gi­vare att till­han­da­hålla hand­lingar

22 §   Om en arbets­gi­vare och en svensk arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion är bundna av ett kol­lek­tivav­tal som regle­rar vill­ko­ren för utsta­tio­ne­rade arbets­ta­gare, ska arbets­gi­va­ren på begä­ran av orga­ni­sa­tio­nen till­han­da­hålla
   1. hand­lingar i form av anställ­nings­av­tal, löne­spe­ci­fi­ka­tio­ner, tidrap­por­ter och intyg över gjorda löne­ut­be­tal­ningar, och
   2. över­sätt­ning av hand­ling­arna till svenska, eller till eng­elska om arbets­gi­va­ren före­drar det, i de fall hand­ling­arna är skrivna på något annat språk.

Hand­ling­arna och över­sätt­ningen av dem ska till­han­da­hål­las i den utsträck­ning det behövs för att orga­ni­sa­tio­nen ska kunna bedöma om kol­lek­tivav­ta­let har följts i fråga om sådana kol­lek­tivav­tals­vill­kor som avses i 15, 16 eller 19 §.

Skyl­dig­he­terna enligt första och andra styc­kena ska full­gö­ras inom tre vec­kor från begä­ran och gäl­ler under den tid som den arbets­ta­gare som hand­ling­arna rör är utsta­tio­ne­rad här i lan­det och fyra måna­der där­ef­ter. Lag (2020:594).

Utsta­tio­ne­ringar till andra län­der inom EES eller Schweiz

23 §   När en arbets­gi­vare med hem­vist eller säte i Sve­rige utsta­tio­ne­rar arbets­ta­gare till ett annat land inom EES eller Schweiz, ska arbets­gi­va­ren tillämpa de natio­nella bestäm­mel­ser vari­ge­nom det lan­det har genom­fört Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 96/71/EG av den 16 decem­ber 1996 om utsta­tio­ne­ring av arbets­ta­gare i sam­band med till­han­da­hål­lande av tjäns­ter, i lydel­sen enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2018/957.

Det som sägs i första styc­ket gäl­ler även när en arbets­gi­vare med hem­vist eller säte i Sve­rige hyr ut en arbets­ta­gare eller stäl­ler en arbets­ta­gare till ett använ­dar­fö­re­tags för­fo­gande om
   1. använ­dar­fö­re­ta­get sän­der arbets­ta­ga­ren till ett annat land inom EES eller Schweiz,
   2. använ­dar­fö­re­ta­gets åtgärd skulle ha utgjort en utsta­tio­ne­ring om använ­dar­fö­re­ta­get hade varit arbets­ta­ga­rens arbets­gi­vare, och
   3. använ­dar­fö­re­ta­get är eta­ble­rat i något annat land än det land som arbets­ta­ga­ren sänds till.

Första och andra styc­kena hind­rar inte att arbets­gi­va­ren tilläm­par bestäm­mel­ser eller vill­kor som är för­mån­li­gare för arbets­ta­ga­ren. Lag (2020:594).

Sam­ar­bete mel­lan myn­dig­he­ter och infor­ma­tion

24 §   Arbets­mil­jö­ver­ket är för­bin­del­se­kon­tor och ska
   1. till­han­da­hålla infor­ma­tion om de arbets-​​ och anställ­nings­vill­kor som kan bli tillämp­liga vid en utsta­tio­ne­ring i Sve­rige, och
   2. hjälpa till med infor­ma­tion om kon­takt­funk­tio­ner hos arbetstagar-​​ och arbets­gi­var­or­ga­ni­sa­tio­ner samt infor­ma­tion om sådana kol­lek­tivav­tals­vill­kor som avses i 15, 16 och 19 §§ eller som annars kan bli tillämp­liga.

Arbets­mil­jö­ver­ket ska sam­ar­beta med mot­sva­rande för­bin­del­se­kon­tor i andra län­der inom EES och i Schweiz.

Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om vad infor­ma­tio­nen enligt första styc­ket ska inne­hålla och hur den ska vara utfor­mad. Lag (2020:594).

25 §   En arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion ska ge in sådana kol­lek­tivav­tals­vill­kor som avses i 15, 16 och 19 §§ till Arbets­mil­jö­ver­ket.

Berörda arbetstagar-​​ och arbets­gi­var­or­ga­ni­sa­tio­ner ska anmäla var sin kon­takt­funk­tion till Arbets­mil­jö­ver­ket. Genom kon­takt­funk­tio­nen ska infor­ma­tion om sådana kol­lek­tivav­tals­vill­kor som avses i första styc­ket kunna läm­nas. Lag (2020:594).

26 §   Arbets­mil­jö­ver­ket, och de ytter­li­gare myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer, är behö­rig myn­dig­het vid bistånd enligt 27 § och ska sam­ar­beta med behö­riga myn­dig­he­ter i andra län­der inom EES. Lag (2020:594).

27 §   En behö­rig myn­dig­het i Sve­rige ska på begä­ran av en behö­rig myn­dig­het i ett annat land inom EES lämna bistånd till den myn­dig­he­ten.

En behö­rig myn­dig­het i Sve­rige får begära att en behö­rig myn­dig­het i ett annat land inom EES läm­nar bistånd när det kan under­lätta hand­lägg­ningen av ett ärende eller om det i något annat fall behövs för att kon­trol­lera att denna lag eller vill­kor i kol­lek­tivav­tal har följts.

Begä­ran om bistånd får sär­skilt avse infor­ma­tion samt utfö­rande av kon­trol­ler, inspek­tio­ner och utred­ningar när det gäl­ler utsta­tio­ne­ring av arbets­ta­gare. Lag (2022:462).

28 §   Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om hur en behö­rig myn­dig­het i Sve­rige ska lämna eller begära bistånd. Lag (2020:594).

Anmäl­nings­skyl­dig­het och kon­takt­per­son

Anmäl­nings­skyl­dig­het

29 §   En arbets­gi­vare ska anmäla en utsta­tio­ne­ring till Arbets­mil­jö­ver­ket senast när en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare påbör­jar arbete i Sve­rige.

Om för­änd­ringar sker i verk­sam­he­ten på ett sätt som har bety­delse för de upp­gif­ter som har anmälts, ska arbets­gi­va­ren omgå­ende anmäla de änd­rade upp­gif­terna till Arbets­mil­jö­ver­ket.
Lag (2020:594).

30 §   Arbets­gi­va­ren ska, senast när en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare påbör­jar arbe­tet, lämna doku­men­ta­tion till tjäns­te­mot­ta­ga­ren i Sve­rige som visar att en anmä­lan har gjorts enligt 29 § första styc­ket. Lag (2020:594).

31 §   Om tjäns­te­mot­ta­ga­ren inte får sådan doku­men­ta­tion som avses i 30 §, ska tjäns­te­mot­ta­ga­ren under­rätta Arbets­mil­jö­ver­ket senast tre dagar efter det att arbe­tet har påbör­jats. Om tjäns­te­mot­ta­ga­ren är en enskild per­son som mot­tar tjäns­terna för pri­vat bruk, behö­ver han eller hon dock inte lämna någon under­rät­telse. Lag (2020:594).

Kon­takt­per­son

32 §   Arbets­gi­va­ren ska utse en kon­takt­per­son i Sve­rige och anmäla honom eller henne till Arbets­mil­jö­ver­ket. Anmä­lan ska göras senast när en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare påbör­jar arbe­tet i Sve­rige.

Kon­takt­per­so­nen ska vara behö­rig att för arbets­gi­va­rens räk­ning ta emot del­giv­ningar. En sådan behö­rig­het ska anses gälla genom anmä­lan av kon­takt­per­so­nen. Lag (2020:594).

33 §   En kon­takt­per­son enligt 32 § första styc­ket ska även till myn­dig­he­ter och arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner kunna till­han­da­hålla sådana hand­lingar som visar att kra­ven i denna lag är upp­fyllda. Detta gäl­ler dock inte i för­hål­lande till en arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion om arbets­gi­va­ren är skyl­dig att till­han­da­hålla hand­ling­arna åt orga­ni­sa­tio­nen enligt 22 §.
Lag (2020:594).

Rätt att med­dela före­skrif­ter

34 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om
   1. undan­tag från 29-33 §§, och
   2. vilka upp­gif­ter en anmä­lan enligt 29 § ska inne­hålla.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om
   1. vad anmäl­ningar enligt 32 § och under­rät­tel­ser enligt 31 § ska inne­hålla, och
   2. hur anmäl­ningar enligt 29 och 32 §§ samt under­rät­tel­ser enligt 31 § ska vara utfor­made. Lag (2020:594).

Till­syn

35 §   Arbets­mil­jö­ver­ket utö­var till­syn över att bestäm­mel­serna i 29-33 §§ och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till dessa bestäm­mel­ser följs. Lag (2020:594).

36 §   Arbets­mil­jö­ver­ket har rätt att efter begä­ran få de upp­lys­ningar och hand­lingar samt påkalla de under­sök­ningar som behövs för till­sy­nen enligt denna lag.

Arbets­mil­jö­ver­ket ska för till­sy­nen ges till­träde till ett arbets­ställe och får göra under­sök­ningar där. Polis­myn­dig­he­ten ska lämna den handräck­ning som behövs för till­sy­nen.

Arbets­mil­jö­ver­ket får besluta om de före­läg­gan­den som behövs för till­sy­nen. Ett beslut om före­läg­gande får för­e­nas med vite. Rät­ten att besluta om före­läg­gan­den i för­hål­lande till tjäns­te­mot­ta­ga­ren gäl­ler inte om en enskild per­son mot­tar tjäns­terna för pri­vat bruk. Lag (2020:594).

Sank­tions­av­gif­ter

37 §   En sank­tions­av­gift ska tas ut om en arbets­gi­vare har över­trätt
   1. bestäm­mel­serna om anmäl­nings­skyl­dig­het i 29 § första styc­ket eller 32 § första styc­ket,
   2. bestäm­mel­sen om skyl­dig­het att lämna doku­men­ta­tion i 30 §, eller
   3. före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till dessa bestäm­mel­ser.

En sank­tions­av­gift ska även tas ut om en tjäns­te­mot­ta­gare har över­trätt bestäm­mel­sen om under­rät­tel­se­skyl­dig­het i 31 § eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till denna bestäm­melse. Lag (2020:594).

38 §   En sank­tions­av­gift enligt 37 § ska tas ut även om över­trä­del­sen inte har skett upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het.

Avgif­ten får sät­tas ned helt eller del­vis om över­trä­del­sen är ringa eller ursäkt­lig eller om det annars med hän­syn till omstän­dig­he­terna skulle vara oskä­ligt att ta ut sank­tions­av­gif­ten.

Avgif­ten till­fal­ler sta­ten. Lag (2020:594).

39 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om sank­tions­av­gif­ter som ska tas ut enligt 37 §.

Av sådana före­skrif­ter ska det framgå hur avgif­ten ska beräk­nas för olika slag av över­trä­del­ser. Avgifts­be­lop­pet ska kunna fast­stäl­las direkt med led­ning av den angivna beräk­nings­grun­den. En avgift ska vara lägst 1 000 kro­nor och högst 100 000 kro­nor. Lag (2020:594).

40 §   Arbets­mil­jö­ver­ket prö­var genom avgifts­före­läg­gande om en sank­tions­av­gift ska tas ut.

Avgifts­före­läg­gande inne­bär att den som bedöms ha gjort sig skyl­dig till en över­trä­delse av bestäm­mel­serna som avses i 37 §, före­läggs att god­känna sank­tions­av­gif­ten ome­del­bart eller inom viss tid.

Om ett avgifts­före­läg­gande har god­känts, gäl­ler det som dom­stols laga­kraft­vunna avgö­rande vari­ge­nom avgift har tagits ut. Ett god­kän­nande som görs sedan den tid som satts ut i före­läg­gan­det har gått ut är dock utan ver­kan. Lag (2020:594).

41 §   Om ett avgifts­före­läg­gande enligt 40 § inte har god­känts inom utsatt tid, får Arbets­mil­jö­ver­ket ansöka hos den för­valt­nings­rätt inom vars dom­krets avgifts­före­läg­gan­det har utfär­dats om att en sank­tions­av­gift ska tas ut.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2020:594).

42 §   Sank­tions­av­gift får tas ut bara om ansö­kan har del­getts den som ansprå­ket rik­tas mot inom fem år från den tid­punkt då över­trä­del­sen skedde.

Ett beslut om att avgift ska tas ut ska genast sän­das till läns­sty­rel­sen. Avgif­ten ska beta­las till läns­sty­rel­sen inom två måna­der från det att beslu­tet vann laga kraft. En upp­lys­ning om detta ska tas in i beslu­tet.

Om avgif­ten inte beta­las inom den tid som anges i andra styc­ket, ska dröjsmåls­av­gift tas ut enligt lagen (1997:484) om dröjsmåls­av­gift. Den obe­talda avgif­ten och dröjsmåls­av­gif­ten ska läm­nas för indriv­ning. Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.

En beslu­tad avgift fal­ler bort om verk­stäl­lig­het inte har skett inom fem år från det att avgö­ran­det vann laga kraft.
Lag (2020:594).

Före­läg­gande om rät­telse

43 §   Arbets­mil­jö­ver­ket får besluta att före­lägga en arbets­gi­vare att vidta rät­telse om arbets­gi­va­ren
   1. inte anmä­ler för­änd­ring av verk­sam­he­ten enligt 29 § andra styc­ket,
   2. inte upp­fyl­ler kra­ven i 33 §, eller
   3. gör en orik­tig eller brist­fäl­lig anmä­lan.

Ett beslut om före­läg­gande enligt första styc­ket får för­e­nas med vite. Arbets­mil­jö­ver­ket får besluta att ett sådant före­läg­gande ska gälla ome­del­bart. Lag (2020:594).

44 §   Arbets­mil­jö­ver­kets beslut om före­läg­gande som har för­e­nats med vite får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (2020:594).

Behö­rig före­trä­dare vid kol­lek­tivav­tals­för­hand­lingar

45 §   En arbets­gi­vare ska på begä­ran av en svensk arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion utse en före­trä­dare som har behö­rig­het att för arbets­gi­va­rens räk­ning för­handla om och sluta kol­lek­tivav­tal.

Arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­nens begä­ran ska inne­hålla
   1. upp­gift om att orga­ni­sa­tio­nen öns­kar sluta kol­lek­tivav­tal, och
   2. kon­takt­upp­gif­ter till en före­trä­dare som har behö­rig­het att för orga­ni­sa­tio­nens räk­ning för­handla om och sluta kol­lek­tivav­tal.

Arbets­gi­va­ren ska inom tio dagar från begä­ran utse före­trä­da­ren och med­dela orga­ni­sa­tio­nen vem som utsetts och den­nes kon­takt­upp­gif­ter. Lag (2020:594).

Anmäl­nings­skyl­dig­het och skyl­dig­het att till­han­da­hålla doku­men­ta­tion vid vissa väg­trans­por­ter

Sär­skilda bestäm­mel­ser vid utsta­tio­ne­ring av förare

45 a §   Vid utsta­tio­ne­ring av förare till Sve­rige för att utföra trans­por­ter åt ett trans­port­fö­re­tag som är eta­ble­rat i ett annat land än Sve­rige tilläm­pas inte 29-31 §§ om anmäl­nings­skyl­dig­het.

Om trans­port­fö­re­ta­get är föra­rens arbets­gi­vare tilläm­pas inte hel­ler någon av
   1. 22 § om skyl­dig­het att till­han­da­hålla hand­lingar,
   2. 32 och 33 §§ om skyl­dig­het att utse en kon­takt­per­son, eller
   3. 45 § om skyl­dig­het att utse en före­trä­dare som har behö­rig­het att för­handla om och sluta kol­lek­tivav­tal.

I sådana fall tilläm­pas i stäl­let 45 b-45 h §§. Lag (2022:462).

Skyl­dig­het för arbets­gi­vare att ge in en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion

45 b §   En arbets­gi­vare som utsta­tio­ne­rar en förare till Sve­rige för att utföra en trans­port åt ett trans­port­fö­re­tag som är eta­ble­rat i ett annat land än Sve­rige ska lämna in en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion till Arbets­mil­jö­ver­ket senast när föra­ren påbör­jar arbe­tet i Sve­rige.

Om för­änd­ringar sker i verk­sam­he­ten på ett sätt som har bety­delse för de upp­gif­ter som har läm­nats i utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tio­nen, ska arbets­gi­va­ren omgå­ende anmäla de änd­rade upp­gif­terna till Arbets­mil­jö­ver­ket.
Lag (2022:462).

Skyl­dig­het för arbets­gi­vare att ge in doku­men­ta­tion efter utsta­tio­ne­rings­pe­ri­o­den

45 c §   En arbets­gi­vare som ska ge in en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion enligt 45 b § ska efter utsta­tio­ne­rings­pe­ri­o­den på begä­ran av Arbets­mil­jö­ver­ket lämna in kopior av anställ­nings­av­tal, löne­spe­ci­fi­ka­tio­ner, tidrap­por­ter och intyg över gjorda löne­ut­be­tal­ningar samt bevis om utförda trans­por­ter och färd­skri­var­data.

Skyl­dig­he­ten enligt första styc­ket ska full­gö­ras inom åtta vec­kor från det att begä­ran fram­ställ­des. Lag (2022:462).

Skyl­dig­het för trans­port­fö­re­tag och förare att till­han­da­hålla doku­men­ta­tion vid väg­kon­troll

45 d §   Ett trans­port­fö­re­tag som är eta­ble­rat i ett annat land än Sve­rige och som utför en trans­port med en utsta­tio­ne­rad förare ska säker­ställa att föra­ren för en kon­troll­tjäns­te­man vid en väg­kon­troll på begä­ran visar upp
   1. en kopia av den inläm­nade utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tio­nen,
   2. bevis om de trans­por­ter som har bety­delse för bedöm­ningen av utsta­tio­ne­rings­frå­gan, och
   3. färd­skri­var­data. Lag (2022:462).

45 e §   En förare som utför en trans­port som avses i 5 c, 5 d eller 5 e § ska för en kon­troll­tjäns­te­man vid en väg­kon­troll visa upp
   1. bevis om de trans­por­ter som har bety­delse för bedöm­ningen av utsta­tio­ne­rings­frå­gan, och
   2. färd­skri­var­data. Lag (2022:462).

Sank­tions­av­gift

45 f §   En sank­tions­av­gift ska tas ut om ett trans­port­fö­re­tag har över­trätt bestäm­mel­sen om att på begä­ran visa upp en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion i 45 d § 1.

I fråga om sank­tions­av­gif­ten tilläm­pas 38 §. Lag (2022:462).

45 g §   När ett beslut om sank­tions­av­gift enligt 45 f § har fått laga kraft får det verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­ken.
Lag (2022:462).

Bestäl­lar­an­svar

45 h §   Om ett trans­port­fö­re­tag som är eta­ble­rat i ett annat land än Sve­rige utför en trans­port med en utsta­tio­ne­rad förare utan att en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion har läm­nats in enligt 45 b §, döms den som yrkes­mäs­sigt för egen eller annans räk­ning har beställt trans­por­ten till böter eller fäng­else i högst ett år, om han eller hon
   1. vid tid­punk­ten för beställ­ningen kände till eller hade skä­lig anled­ning att anta att föra­ren var utsta­tio­ne­rad eller skulle utsta­tio­ne­ras och att en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion inte har läm­nats in eller skulle läm­nas in, eller
   2. beställt en trans­port som avses i 5 b § av trans­port­fö­re­ta­get och upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het inte senast en dag efter det att trans­por­ten har utförts under­rät­tat Arbets­mil­jö­ver­ket om utsta­tio­ne­ringen.

Det ska inte dömas till ansvar enligt första styc­ket 2 om bestäl­la­ren gjort vad som skä­li­gen kan begä­ras av honom eller henne för att kon­trol­lera att en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion har läm­nats in. Lag (2022:462).

Rätt att med­dela före­skrif­ter

45 i §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om vilka upp­gif­ter en utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion ska inne­hålla.

Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om sank­tions­av­gif­ter enligt 45 f §.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om
   1. inläm­ning av utsta­tio­ne­rings­de­kla­ra­tion och anmä­lan om änd­rade upp­gif­ter enligt 45 b §,
   2. inläm­ning av doku­men­ta­tion enligt 45 c §, och
   3. till­han­da­hål­lande av doku­men­ta­tion vid väg­kon­trol­ler enligt 45 d och 45 e §§. Lag (2022:462).

Skydd mot repres­sa­lier

46 §   En arbets­gi­vare får inte utsätta en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare för repres­sa­lier på grund av att arbets­ta­ga­ren har inlett rätts­liga eller admi­nist­ra­tiva för­fa­ran­den om arbets-​​ och anställ­nings­vill­kor
   1. enligt vad som föl­jer av 6, 8 eller 11 §, eller
   2. enligt kol­lek­tivav­tal, om för­fa­ran­det kan anses inne­fatta sådana kol­lek­tivav­tals­vill­kor som avses i 15, 16 eller 19 §.
Lag (2020:594).

47 §   Om den som anser sig ha bli­vit utsatt för repres­sa­lier som stri­der mot 46 § visar omstän­dig­he­ter som ger anled­ning att anta att så är fal­let, är det arbets­gi­va­ren som ska visa att sådana repres­sa­lier inte har vid­ta­gits. Lag (2020:594).

Ska­de­stånd

48 §   En arbets­gi­vare ska betala ska­de­stånd till
   1. den avtals­slu­tande arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­nen vid brott mot ett kol­lek­tivav­tal som har slu­tits som en följd av en strids­åt­gärd enligt 15, 16 eller 19 § eller var­sel om en sådan åtgärd,
   2. den arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som har begärt hand­lingar eller över­sätt­ning vid brott mot 22 §,
   3. den arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som har begärt en för­hand­lings­be­hö­rig före­trä­dare vid brott mot 45 §, och
   4. den utsta­tio­ne­rade arbets­ta­ga­ren vid brott mot upp­lys­nings­skyl­dig­he­ten i 14 § och mot repres­sa­li­e­för­bu­det i 46 §.

Ska­de­stån­det ska inne­fatta ersätt­ning för den för­lust som upp­kom­mit och den kränk­ning som har inträf­fat.

Om det är skä­ligt kan ska­de­stån­det sät­tas ned eller helt falla bort. Lag (2020:594).

Rät­te­gångs­reg­ler

49 §   Mål enligt 6 § första styc­ket, 8 § första styc­ket, 9 §, 11 § första styc­ket, 14, 21, 22, 45, 46 och 48 §§ hand­läggs, i den mån tvis­ten rör för­hål­lan­det mel­lan arbets­gi­vare och arbets­ta­gare, enligt lagen (1974:371) om rät­te­gången i arbets­tvis­ter.

Arbets­ta­ga­res talan vid tings­rätt får föras vid tings­rät­ten i ort där arbets­ta­ga­ren är eller har varit utsta­tio­ne­rad.
Lag (2020:594).

50 §   I mål enligt 6 § första styc­ket tilläm­pas
   1. 33 § semes­ter­la­gen (1977:480) om pre­skrip­tion,
   2. 23 § andra styc­ket för­äld­ra­le­dig­hets­la­gen (1995:584) om rät­te­gången,
   3. 9 § lagen (2002:293) om för­bud mot dis­kri­mi­ne­ring av del­tids­ar­be­tande arbets­ta­gare och arbets­ta­gare med tids­be­grän­sad anställ­ning om pre­skrip­tion m.m., och
   4. 6 kap. 2-5, 8, 10 och 11 §§ dis­kri­mi­ne­rings­la­gen (2008:567) om bevis­börda, rätt att föra talan och pre­skrip­tion m.m.

I mål enligt 8 § första styc­ket tilläm­pas 16 § tredje och fjärde styc­kena lagen (2012:854) om uthyr­ning av arbets­ta­gare.

I mål enligt 11 § första styc­ket tilläm­pas det som gäl­ler om pre­skrip­tion enligt svensk lag eller annan för­fatt­ning i fråga om de arbets-​​ och anställ­nings­vill­kor som målet rör.
Lag (2020:594).

51 §   I mål enligt 14, 21, 22, 45, 46 och 48 §§ tilläm­pas 64 § första styc­ket, 65 och 66 §§ lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet när det gäl­ler den tid inom vil­ken för­hand­ling ska begä­ras eller talan väc­kas. Om för­hand­ling inte begärs eller talan inte väcks inom före­skri­ven tid, är rät­ten till för­hand­ling respek­tive talan för­lo­rad.

I mål enligt 21 § tilläm­pas, om det gäl­ler semes­ter­för­må­ner i kol­lek­tivav­tal, även 33 § semes­ter­la­gen (1977:480) om pre­skrip­tion. Lag (2020:594).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2008:477

Denna lag trä­der i kraft den 14 decem­ber 2008. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.

2017:320
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2017.
   2. Bestäm­mel­serna i 5 b och 5 d §§ och 24 § första styc­ket punkt 1 och 2 tilläm­pas inte när det gäl­ler kol­lek­tivav­tal som har slu­tits före ikraft­trä­dan­det.
   3. Bestäm­mel­serna i 5 c § tilläm­pas även när det gäl­ler kol­lek­tivav­tal som har slu­tits före ikraft­trä­dan­det men bara för rät­tig­he­ter som avser tiden efter ikraft­trä­dan­det.
   4. Bestäm­mel­serna i 9 b och 9 c §§ tilläm­pas i för­hål­lande till en stat inom EES, som inte är en med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen, från den tid­punkt då sta­ten anslu­ter sig till det sam­ar­bete som avses i arti­kel 6-7 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2014/67/EU, i den ursprung­liga lydel­sen.

2020:594
   1. Denna lag trä­der i kraft den 30 juli 2020.
   2. Vid tillämp­ningen av den nya 13 § ska tid som en annan arbets­ta­gare har varit utsta­tio­ne­rad före ikraft­trä­dan­det inte beak­tas.
   3. Bestäm­mel­sen i den nya 31 § om under­rät­tel­se­skyl­dig­he­ten för en tjäns­te­mot­ta­gare ska inte tilläm­pas när det gäl­ler arbete som en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare har påbör­jat före ikraft­trä­dan­det.
   4. För en arbets­ta­gare som vid ikraft­trä­dan­det har varit utsta­tio­ne­rad i Sve­rige i mer än 12 måna­der ska en anmä­lan om för­läng­ning enligt den nya 12 § göras senast den 30 juli 2020.
   5. För arbete som en utsta­tio­ne­rad arbets­ta­gare har påbör­jat före ikraft­trä­dan­det gäl­ler bestäm­mel­serna om anmäl­nings­skyl­dig­het och om kon­takt­per­son i 10 och 11 §§ i deras lydelse före den 30 juli 2020 i stäl­let för de nya bestäm­mel­serna i 29 och 32 §§.
   6. Har upp­hävts genom lag (2022:462).

2022:462
   1. Denna lag trä­der i kraft den 21 augusti 2023 i fråga om 5 f § och i övrigt den 15 juni 2022.
   2. De nya bestäm­mel­serna i 5 c-5 e och 45 a-45 h §§ ska inte tilläm­pas på utsta­tio­ne­ring som har påbör­jats före ikraft­trä­dan­det.