Rädd­nings­tjänst­lag (1986:1102). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2003:778

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1986:1102
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 1999:383
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1986:1102
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1986-​12-11
Omtryck: SFS 1992:948
Änd­rad: t.o.m. SFS

1999:383
Upp­hävd: 2004-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2003:778
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag inne­hål­ler före­skrif­ter om hur sam­häl­lets rädd­nings­tjänst skall orga­ni­se­ras och bedri­vas.

I lagen finns också bestäm­mel­ser om olycks-​​ och ska­de­fö­re­byg­gande åtgär­der, om sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen, samt om rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter för enskilda. Lag (1992:11).

2 §   Med rädd­nings­tjänst avses i lagen de rädd­nings­in­sat­ser som sta­ten eller kom­mu­nerna skall svara för vid olycks­hän­del­ser och över­häng­ande fara för olycks­hän­del­ser för att hindra och begränsa ska­dor på män­ni­skor eller egen­dom eller i mil­jön.

Till rädd­nings­tjänst hän­förs också rädd­nings­in­sat­ser som görs enligt 25-​-27 a §§ utan att det har inträf­fat någon olycks­hän­delse eller före­lig­ger över­häng­ande fara för en olycks­hän­delse.

Skyl­dig­het för sta­ten eller kom­mun att göra en rädd­nings­in­sats före­lig­ger endast, om det med hän­syn till beho­vet av ett snabbt ingri­pande, det hotade intres­sets vikt, kost­na­derna för insat­sen och omstän­dig­he­terna i övrigt är påkal­lat att sta­ten eller kom­mu­nen sva­rar för insat­sen. Lag (1992:97).

2 a §   Med sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen avses i lagen sådana åtgär­der som sta­ten skall vidta för att göra det möj­ligt att åter använda mark, vat­ten, anlägg­ningar och annan egen­dom som för­o­re­nats genom utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen.

Skyl­dig­het för sta­ten att vidta sådana åtgär­der före­lig­ger endast i den utsträck­ning det med hän­syn till följ­derna av utsläp­pet, det hotade intres­sets vikt, kost­na­derna för insat­sen och omstän­dig­he­terna i övrigt är påkal­lat att sta­ten sva­rar för åtgär­derna. Lag (1992:11).

3 §   Lagen gäl­ler inte hälso-​​ och sjuk­vård som avses i hälso-​​ och sjuk­vårds­la­gen (1982:763).

4 §   Rädd­nings­tjäns­ten skall pla­ne­ras och orga­ni­se­ras så att rädd­nings­in­sat­serna kan påbör­jas inom god­tag­bar tid och genom­fö­ras på ett effek­tivt sätt.

5 §   Kom­mu­nerna och de stat­liga myn­dig­he­ter som sva­rar för verk­sam­het enligt denna lag skall sam­ar­beta med varandra och med andra som berörs av verk­sam­he­ten.

Kom­mu­nal rädd­nings­tjänst m.m.

Kom­mu­nens ansvar

6 §   Varje kom­mun skall svara för rädd­nings­tjäns­ten inom kom­mu­nen, om inte annat föl­jer av 25-​-28 §§.

7 §   Varje kom­mun skall svara för att åtgär­der vid­tas inom kom­mu­nen så att brän­der och ska­dor till följd av brän­der före­byggs. Kom­mu­nen skall också främja annan olycks-​​ och ska­de­fö­re­byg­gande verk­sam­het i kom­mu­nen.

8 §   Kom­mu­nerna skall ta till vara möj­lig­he­terna att utnyttja varand­ras resur­ser för rädd­nings­tjäns­ten och för före­byg­gande verk­sam­het enligt 7 §.

9 §   I varje kom­mun skall det fin­nas en rädd­nings­kår. Kom­mu­nen får komma över­ens med en annan kom­mun om att ha en gemen­sam rädd­nings­kår. Kom­mu­nen får också träffa avtal med en annan kom­mun om att de upp­gif­ter i kom­mu­nen, som enligt denna lag ankom­mer på rädd­nings­kå­ren, skall helt eller del­vis ombe­sör­jas av den andra kom­mu­nens rädd­nings­kår. Lag (1991:907).

10 §   I varje kom­mun skall det fin­nas en eller flera nämn­der för rädd­nings­tjäns­ten. För en sådan nämnd gäl­ler vad som är före­skri­vet om nämn­der i kom­mu­nal­la­gen (1991:900). Lag (1991:907).

11 §   Upp­drag att besluta på nämn­dens väg­nar får inte omfatta före­läg­gan­den eller för­bud vid vite eller verk­stäl­lande av åtgärd på den för­sum­li­ges bekost­nad.

Nämn­den får med­dela den som full­gör upp­gif­ter åt nämn­den utan att vara tjäns­te­man hos kom­mu­nen befo­gen­het att på nämn­dens väg­nar med­dela i verk­sam­he­ten erfor­der­liga före­läg­gan­den och för­bud enligt 56 § första styc­ket. Lag (1991:1663).

Rädd­nings­kå­ren

12 §   Rädd­nings­kå­ren skall göra de rädd­nings­in­sat­ser som kom­mu­nen har ansva­ret för enligt denna lag.

Kom­mu­nen får över­låta åt någon annan att göra rädd­nings­in­sat­ser som krä­ver sär­skild kom­pe­tens.

13 §   Rädd­nings­kå­ren skall bestå av en rädd­nings­chef och en eller flera rädd­nings­styr­kor. I rädd­nings­kå­ren kan också ingå rädd­nings­värn.

Om det vid en anlägg­ning inom kom­mu­nen har orga­ni­se­rats en sär­skild enhet för rädd­nings­in­sat­ser vid anlägg­ningen, får kom­mu­nen träffa avtal med äga­ren eller inne­ha­va­ren av anlägg­ningen om att enhe­ten skall i ngå som rädd­nings­styrka i rädd­nings­kå­ren.

En sådan enhets rädd­nings­in­sat­ser är att anse som kom­mu­nal rädd­nings­tjänst enligt denna lag också när insat­serna görs inom den egna anlägg­ningen.

14 §   En rädd­nings­styrka skall bestå av anställd per­so­nal som genom utbild­ning och erfa­ren­het har nöd­vän­dig kom­pe­tens för sina upp­gif­ter.

Ett rädd­nings­värn skall bestå av per­so­nal som har utta­gits på grund av tjäns­te­plikt.

Före­byg­gande åtgär­der mot brand

15 §   En sådan nämnd som avses i 10 § skall svara för att brand­syn och sot­ning utförs regel­bun­det. Lag (1991:1663).

16 §   Brand­syn skall avse kon­troll av brand­skyd­det vid bygg­na­der eller anlägg­ningar som bestäms av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen utser. En myn­dig­het som utö­var till­syn enligt 54 § kan besluta om brand­syn också i andra fall.

Brand­syn skall för­rät­tas av sär­skilda brand­sy­ne­för­rät­tare som utses av den kom­mu­nala nämn­den. Lag (1991:1663).

17 §   Genom sot­ningen skall eld­stä­der och andra fasta för­brän­nings­an­ord­ningar, som inte är inrät­tade för eld­ning ute­slu­tande med gas, och där­till hörande rök­ka­na­ler samt imka­na­ler göras rena. I sam­band med sot­ning skall det som ren­görs samt skor­ste­nar och tak med där­till hörande bygg­nads­de­lar kon­trol­le­ras från brand­skydds­syn­punkt.
Sådan kon­troll skall också göras av kana­lan­slutna eld­stä­der och andra fasta för­brän­nings­an­ord­ningar, som är inrät­tade för eld­ning ute­slu­tande med gas, och av där­till hörande avgas­ka­na­ler. En till­syns­myn­dig­het kan besluta om kon­troll av brand­skyd­det också i andra fall.

Sot­ning och kon­troll enligt första styc­ket av brand­skyd­det skall utfö­ras av skor sten­s­fe­jar­mäs­tare eller skor­stens­fe­jare som biträ­der skor­stens­fe­jar­mäs­ta­ren. En sådan nämnd som avses i 10 § får i fråga om spe­ci­ella anlägg­ningar och enstaka avläg­set belägna bostads­hus medge att någon annan utför sot­ningen och kon­trol­len. Lag (1991:1664).

18 §   Kom­mun­full­mäk­tige får före­skriva att avgift skall erläg­gas för brand­syn, sot­ning och kon­troll av brand­skyd­det enligt 17 §. Lag (1991:1032).

19 §   Den som för­rät­tar brand­syn och den som utför sot­ning och kon­troll av brand­skyd­det enligt 17 § har rätt att få till­träde till den anlägg­ning som berörs. De har också rätt att få de upp­lys­ningar och hand­lingar som de behö­ver.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna det biträde som behövs.

20 §   Rege­ringen för med­dela före­skrif­ter om fris­ter för brand­syn, sot­ning och kon­troll av brand­skyd­det enligt 17 § och om för­bud helt eller del­vis mot eld­ning utom­hus samt om lik­nande före­byg­gande åtgär­der mot brand. Rege­ringen får över­låta åt en myn­dig­het eller åt kom­mun att med­dela sådana före­skrif­ter. Lag (1991:1032).

Rädd­nings­tjänst­plan

21 §   För varje kom­mun skall det fin­nas en rädd­nings­tjänst­plan.
Pla­nen skall inne­hålla upp­gif­ter om
   1. rädd­nings­kå­rens orga­ni­sa­tion i stora drag,
   2. vat­ten­re­ser­vo­a­rer, brand­pos­ter, var­nings­sy­stem och andra anord­ningar för rädd­nings­tjäns­ten och hur de skall under­hål­las,
   3. insats­ti­der till kom­mu­nens olika delar,
   4. det lägsta antal befäl och övrig per­so­nal som stän­digt skall fin­nas för första utryck­ning i styr­korna inom rädd­nings­kå­ren och tiden från alar­me­ring av per­so­na­len till dess rädd­nings­styr­kans första for­don kan utgå (anspän­nings­tid),
   5. den kom­pe­tens som krävs för att vara befäl i rädd­nings­kå­ren,
   6. det minsta antal övningar som skall hål­las med per­so­na­len i rädd­nings­kå­ren,
   7. hur all­män­he­ten skall var­nas och infor­me­ras vid all­var­liga olycks­hän­del­ser,
   8. de kom­plet­te­rande åtgär­der som behövs för rädd­nings­tjäns­ten under höjd bered­skap.

I före­kom­mande fall skall pla­nen också inne­hålla upp­gif­ter om
   1. anlägg­ningar som avses i 43 § samt vat­ten­täk­ter och andra områ­den där en olycks­hän­delse kan med­föra all­var­liga ska­dor i mil­jön,
   2. ham­nar och deras grän­ser i vatt­net,
   3. avtal om sam­ver­kan inom kom­munal­för­bund och rädd­nings­re­gion. Lag (1994:1722).

22 §   Rädd­nings­tjänst­pla­nen skall antas av kom­mun­full­mäk­tige.

Pla­nen skall till­stäl­las de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer.

Första och andra styc­kena gäl­ler också i fråga om änd­ringar i och tillägg till pla­nen.

Kom­mu­nen skall se till att all­män­he­ten upp­ly­ses om vad rädd­nings­tjänst­pla­nen inne­hål­ler om var­ning och infor­ma­tion till all­män­he­ten vid all­var­liga olycks­hän­del­ser. Lag (1992:11).

23 §   När ett för­slag till rädd­nings­tjänst­plan eller en änd­ring i eller ett tillägg till rädd­nings­tjänst­plan upp­rät­tas, skall kom­mu­nen på lämp­ligt sätt och i den omfatt­ning som behövs sam­råda med de myn­dig­he­ter som kan ha ett väsent­ligt intresse i saken.

24 §   Rege­ringen får på fram­ställ­ning av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer besluta om änd­ring av en rädd­nings­tjänst­plan.

Stat­lig rädd­nings­tjänst m.m.

Fjäll­rädd­nings­tjänst

25 §   Inom fjäll­om­rå­den skall poli­sen
   1. efter­forska och rädda den som har för­svun­nit under sådana omstän­dig­he­ter att det kan befa­ras att det före­lig­ger fara för hans liv eller all­var­lig risk för hans hälsa,
   2. rädda den som har råkat ut för en olycks­hän­delse eller drab­bats av en sjuk­dom och som snabbt behö­ver komma under vård eller få annan hjälp.
Lag (1992:97).

Flyg­rädd­nings­tjänst

26 §   Vid flyg­ha­ve­rier inom Sve­ri­ges sjö­ter­ri­to­rium, med undan­tag för vat­ten­drag, kana­ler, ham­nar och andra insjöar än Vänern, Vät­tern och Mäla­ren, samt inom Sve­ri­ges eko­no­miska zon skall Luft­farts­ver­ket svara för rädd­nings­tjäns­ten.

Luft­farts­ver­ket skall svara för före­byg­gande rädd­nings­in­sat­ser mot ska­dor, när ett luft­far­tyg är nöd­ställt eller när fara hotar luft­tra­fi­ken. Ver­ket skall också svara för efter­forsk­ning av luft­far­tyg som sak­nas. Lag (1992:1147).

Sjö­r­ädd­nings­tjänst

27 §   Inom Sve­ri­ges sjö­ter­ri­to­rium, med undan­tag för vat­ten­drag, kana­ler, ham­nar och andra insjöar än Vänern, Vät­tern och Mäla­ren, samt inom Sve­ri­ges eko­no­miska zon skall Sjö­farts­ver­ket svara för efter­forsk­ning och rädd­ning av män­ni­skor, som är eller kan befa­ras vara i sjö­nöd, och för sjuk­trans­por­ter från far­tyg. Lag (1992:1147).

Efter­forsk­ning av för­svunna per­so­ner i andra fall

27 a §   I andra fall än som avses i 25-​-27 §§ skall poli­sen efter­forska per­so­ner som har för­svun­nit under sådana omstän­dig­he­ter att det kan befa­ras att det före­lig­ger fara för deras liv eller all­var­lig risk för deras hälsa. Lag (1992:97).

Mil­jör­ädd­nings­tjänst till sjöss

27 b §   Inom Sve­ri­ges sjö­ter­ri­to­rium, med undan­tag för vat­ten­drag, kana­ler, ham­nar och andra insjöar än Vänern, Vät­tern och Mäla­ren, samt inom Sve­ri­ges eko­no­miska zon skall Kust­be­vak­ningen svara för rädd­nings­tjäns­ten, när olja eller andra skad­liga ämnen har kom­mit ut i vatt­net. Lag (1992:1147).

Rädd­nings­tjänst vid utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen och sane­ring efter sådana utsläpp

28 §   Vid utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen från en kärn­tek­nisk anlägg­ning i sådan omfatt­ning att sär­skilda åtgär­der krävs för att skydda all­män­he­ten eller vid över­häng­ande fara för ett sådant utsläpp skall läns­sty­rel­sen svara för rädd­nings­tjäns­ten.

Läns­sty­rel­sen skall också svara för sane­ringen efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen från en kärn­tek­nisk anlägg­ning.

För sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen i andra fall än som sägs i andra styc­ket skall den stat­liga myn­dig­het som rege­ringen före­skri­ver eller i sär­skilda fall beslu­tar svara. Lag (1992:11).

28 a §   I 10 § lagen (1984:3) om kärn­tek­nisk verk­sam­het finns bestäm­mel­ser om skyl­dig­het för inne­ha­vare av kärn­tek­nisk anlägg­ning att vidta de åtgär­der som behövs för att upp­rätt­hålla säker­he­ten vid anlägg­ningen. Lag (1998:828).

29 §   Kom­mu­nerna är skyl­diga att delta i pla­ne­ringen av rädd­nings­tjäns­ten vid utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen från kärn­tek­niska anlägg­ningar och att med­verka vid övningar i sådan rädd­nings­tjänst.

Kom­mu­nerna är vidare skyl­diga att med­verka i pla­ne­ring och övningar för sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen från kärn­tek­niska anlägg­ningar. Lag (1992:11).

Gemen­samma bestäm­mel­ser

Alar­me­ring

30 §   Kom­mu­nerna och de stat­liga myn­dig­he­ter som sva­rar för rädd­nings­tjänst skall se till att det finns anord­ningar för alar­me­ring av rädd­nings­or­ga­nen.

När ett rädd­nings­or­gan gör en rädd­nings­in­sats, skall polis­myn­dig­he­ten under­rät­tas om insat­sen.

Om effek­terna av en olycks­hän­delse kan kräva sär­skilda åtgär­der till skydd för befolk­ningen eller mil­jön i ett annat land än Sve­rige, skall det rädd­nings­or­gan som gör rädd­nings­in­sat­sen ome­del­bart under­rätta berörd myn­dig­het i det andra lan­det.
Lag (1999:383).

Led­ning

31 §   Vid varje rädd­nings­in­sats skall det fin­nas en rädd­nings­le­dare.

32 §   Rädd­nings­le­dare är
   1. i den kom­mu­nala rädd­nings­tjäns­ten rädd­nings­che­fen eller den som denne har utsett,
   2. i fjäll­rädd­nings­tjäns­ten och i fråga om efter­forsk­ning enligt 27 a § polis­che­fen i distrik­tet eller den som denne har utsett,
   3. i övrig rädd­nings­tjänst den som den ansva­riga myn­dig­he­ten har utsett.

Sam­ver­kar två eller flera rädd­nings­kå­rer i en rädd­nings­in­sats som berör mer än en kom­muns område inom samma län, skall läns­sty­rel­sen bestämma vem av rädd­nings­le­darna som skall leda insat­sen, om inte rädd­nings­le­darna själva har bestämt det.
Lag (1998:1556).

33 §   I fråga om rädd­nings­in­sat­ser som är omfat­tande får rege­ringen före­skriva eller i sär­skilt fall bestämma, att en läns­sty­relse eller någon annan stat­lig myn­dig­het skall ta över ansva­ret för rädd­nings­tjäns­ten inom en eller flera kom­mu­ner. I sådana fall utses rädd­nings­le­dare av den myn­dig­het som har fått ansva­ret.

I fråga om sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen från en kärn­tek­nisk anlägg­ning får rege­ringen före­skriva eller i sär­skilda fall besluta, att en läns­sty­relse skall ta över ansva­ret för sane­ringen inom flera län eller att någon annan stat­lig myn­dig­het skall ta över detta ansvar inom ett eller flera län. Lag (1992:11).

Skyl­dig­het att med­verka i rädd­nings­tjänst eller sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen

34 §   En stat­lig eller kom­mu­nal myn­dig­het skall med per­so­nal och egen­dom delta i en rädd­nings­in­sats på anmo­dan av rädd­nings­le­da­ren och vid sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen på anmo­dan av den myn­dig­het som sva­rar för sane­ringen. En sådan skyl­dig­het före­lig­ger dock endast om myn­dig­he­ten har lämp­liga resur­ser och ett del­ta­gande inte all­var­ligt hind­rar myn­dig­he­tens van­liga verk­sam­het. Lag (1992:11).

Ersätt­ning till kom­mun för med­ver­kan i rädd­nings­tjänst m.m.

35 §   Om en kom­mun har med­ver­kat i en annan kom­muns rädd­nings­tjänst, har kom­mu­nen rätt till skä­lig ersätt­ning av den andra kom­mu­nen.

Om en kom­mun har med­ver­kat i stat­lig rädd­nings­tjänst eller vid sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen eller vid övningar i sådan rädd­nings­tjänst eller sådan sane­ring, har kom­mu­nen rätt till skä­lig ersätt­ning av sta­ten. Lag (1992:11).

36 §   Vid kom­mu­nal rädd­nings­tjänst med anled­ning av utflöde i vat­ten av olja eller andra skad­liga ämnen har kom­mu­nen rätt till ersätt­ning av sta­ten för den del av rädd­nings­tjänst­kost­na­derna som över­sti­ger ett av rege­ringen fast­ställt belopp, om utflö­det har inträf­fat utan­för Sve­ri­ges sjö­ter­ri­to­rium eller inom en del av sjö­ter­ri­to­rier där rädd­nings­in­sat­ser skall göras enligt 27 b § eller inom Göta älv, Troll­hätte kanal eller Söder­tälje kanal. Lag (1992:97).

37 §   Om en rädd­nings­in­sats i kom­mu­nal rädd­nings­tjänst har med­fört bety­dande kost­na­der, har kom­mu­nen rätt till ersätt­ning av sta­ten för den del av rädd­nings­tjänst­kost­na­derna som över­sti­ger en själv­risk.
Själv­ris­ken beräk­nas enligt grun­der som rege­ringen fast­stäl­ler.

Bestäm­mel­ser som rör enskilda m.fl.

Alar­me­ring

38 §   Vid utsläpp av gif­tiga eller skad­liga ämnen från en anlägg­ning som avses i 43 § skall anlägg­ning­ens inne­ha­vare under­rätta läns­sty­rel­sen, polis­myn­dig­he­ten och rädd­nings­kå­ren, om utsläp­pet påkal­lar sär­skilda åtgär­der till skydd för all­män­he­ten. Under­rät­telse skall också läm­nas, om det före­lig­ger över­häng­ande fara för ett sådant utsläpp.

39 §   Den som upp­täc­ker eller på annat sätt får kän­ne­dom om en brand eller om en olycks­hän­delse som inne­bär fara för någons liv eller all­var­lig risk för någons hälsa eller för mil­jön skall, om det är möj­ligt, varna dem som är i fara och vid behov till­kalla hjälp. Det­samma skall gälla den som får kän­ne­dom om att det före­lig­ger en över­häng­ande fara för en brand eller en sådan olycks­hän­delse.

Upp­gifts­skyl­dig­het

40 §   Myn­dig­he­ter och enskilda skall på begä­ran av en myn­dig­het som sva­rar för rädd­nings­tjänst eller sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen lämna upp­lys­ningar om per­so­nal och egen­dom som kan använ­das i rädd­nings­tjäns­ten eller vid sane­ringen. Lag (1992:11).

Före­byg­gande åtgär­der

41 §   Ägare eller inne­ha­vare av bygg­na­der eller andra anlägg­ningar skall i skä­lig omfatt­ning hålla utrust­ning för släck­ning av brand och för liv­rädd­ning vid brand eller annan olycks­hän­delse och i övrigt vidta de åtgär der som behövs för att före­bygga brand och för att hindra eller begränsa ska­dor till följd av brand.

42 §   Om det behövs för att före­bygga att män­ni­skor ska­das på grund av brand, får rege­ringen före­skriva att mate­rial får använ­das i lös inred­ning i bygg­na­der eller andra anlägg­ningar endast efter god­kän­nande (typ­godk ännande).

Har sådana före­skrif­ter med­de­lats, skall den som sva­rar för verk­sam­he­ten i bygg­na­den eller anlägg­ningen kunna visa att den lösa inred­ningen består av typ­god­känt mate­rial.

Typ­god­kän­nande med­de­las av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

43 §   Vid en anlägg­ning, där verk­sam­he­ten inne­bär fara för att en olycks­hän­delse skall orsaka all­var­liga ska­dor på män­ni­skor eller i mil­jön, är anlägg­ning­ens ägare eller inne­ha­vare skyl­dig att i skä­lig omfatt­ning hålla eller bekosta bered­skap med per­so­nal och egen­dom och i övrigt vidta erfor­der­liga åtgär­der för att hindra eller begränsa sådana ska­dor.

Det­samma skall gälla flyg­plat­ser som har god­känts enligt 6 kap. 9 § första styc­ket luft­fartsla­gen (1957:297).

Tjäns­te­plikt

44 §   När det behövs, är var och en som under kalen­derå­ret fyl­ler lägst arton och högst sex­tio­fem år skyl­dig att med­verka i rädd­nings­tjänst, i den mån hans kun­ska­per, hälsa och kropps­kraf­ter tillå­ter det.

Tjäns­te­plik­ten full­görs på anmo­dan av rädd­nings­le­da­ren.

Bland dem som är tjäns­te­plik­tiga enligt första styc­ket och som är bosatta i kom­mu­nen får en sådan nämnd som avses i 10 § ta ut lämp­liga per­so­ner för att ingå i kom­mu­nens rädd­nings­värn. I första hand skall fri­vil­liga tas ut. Den som har tagits ut är skyl­dig att delta i övning med rädd­nings­vär­net under högst tjugo tim­mar årli­gen. Lag (1991:1 663).

Ingrepp i annans rätt

45 §   Om fara för liv, hälsa eller egen­dom eller för skada i mil­jön inte lämp­li­gen kan hind­ras på något annat sätt, får rädd­nings­le­da­ren vid en rädd­nings­in­sats bereda sig och med­ver­kande per­so­nal till­träde till annans fas­tig­het, avspärra eller utrymma områ­den, använda, föra bort eller för­störa egen­dom samt företa andra ingrepp i annans rätt, i den mån ingrep­pet är för­svar­ligt med hän­syn till farans beskaf­fen­het, den skada som vål­las genom ingrep­pet och omstän­dig­he­terna i övrigt. Sådana ingrepp får också före­tas av den kom­mu­nala nämn­den eller, i fråga om stat­lig rädd­nings­tjänst, av den myn­dig­het som sva­rar för rädd­nings­tjäns­ten. Om en stat­lig myn­dig­het enligt vad som sägs i 33 § första styc­ket har tagit över ansva­ret för den kom­mu­nala rädd­nings­tjäns­ten, får ingrepp före­tas av den myn­dig­he­ten i stäl­let för av den kom­mu­nala nämn­den.

Vid sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen får, under de för­ut­sätt­ningar som anges i första styc­ket eller om det är nöd­vän­digt för att göra det möj­ligt att åter använda den för­o­re­nade egen­do­men, den myn­dig­het som ansva­rar för sane­ringen företa sådana ingrepp i annans rätt som anges i första styc­ket.

För­bud eller före­läg­gande som avses i 7 kap. 5 § lagen (1980:424) om åtgär­der mot vat­ten­för­ore­ning från far­tyg får med­de­las med stöd av denna para­graf bara om Sjö­farts­ver­kets beslut inte kan avvak­tas.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna det biträde som behövs. Lag (1992:11).

46 §   Den som med stöd av 45 § har beslu­tat om avspärr­ning eller utrym­ning, skall hjälpa till med att ordna uppe­hälle för dem som till följd av åtgär­den är i behov därav.

47 §   Anord­ning som var­ak­tigt behövs för rädd­nings­tjäns­ten får pla­ce­ras på annans mark eller bygg­nad, om det inte med­för inver­kan av någon bety­delse på mar­kens eller bygg­na­dens använd­nings­sätt.

Beslut om en sådan åtgärd med­de­las av en sådan nämnd som avses i 10 § eller, i fråga om stat­lig rädd­nings­tjänst, av den myn­dig­het som sva­rar för rädd­nings­tjäns­ten. Lag (1991:1663).

Rätt till ersätt­ning

48 §   Den som på grund av tjäns­te­plikt eller fri­vil­ligt efter anmo­dan av rädd­nings­le­da­ren har med­ver­kat i rädd­nings­tjänst enligt denna lag eller i övning med rädd­nings­kår har rätt till skä­lig ersätt­ning för kost­na­der för resa och uppe­hälle samt för arbete och tids­spil­lan enligt bestäm­mel­ser som med­de­las av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Han har också rätt till ersätt­ning för skada på klä­der och andra per­son­liga till­hö­rig­he­ter.

Första styc­ket gäl­ler inte den som har erhål­lit ersätt­ning av någon annan eller på grund av tjänst eller annars genom avtal har rätt till ersätt­ning för med­ver­kan i rädd­nings­tjänst.

Ersätt­ning enligt första styc­ket skall beta­las av kom­mu­nen till den som har med­ver­kat i kom­mu­nal rädd­nings­tjänst eller i övning med rädd­nings­kår och av sta­ten till den som har med­ver­kat i stat­lig rädd­nings­tjänst.

49 §   I lagen (1977:265) om stat­ligt per­sonska­deskydd och lagen (1977:266) om stat­lig ersätt­ning vid ide­ell skada m.m. finns bestäm­mel­ser om ersätt­ning vid per­son­skada till den som har med­ver­kat i rädd­ning stjänst enligt denna lag eller i övning med rädd­nings­kår. Lag (1991:473).

50 §   Har utrust­ning för rädd­nings­tjänst eller sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen till­han­da­hål­lits fri­vil­ligt eller tagits i anspråk med stöd av 45 §, har egen­do­mens ägare eller inne­ha­vare rätt till ersätt­ning för skada på eller för­säm­ring av egen­do­men, för­lo­rad avkast­ning eller nytta av egen­do­men och kost­nad med anled­ning av att egen­do­men har till­han­da­hål­lits.

Första styc­ket gäl­ler inte den som har erhål­lit ersätt­ning av någon annan eller på grund av tjänst eller annars genom avtal har rätt till ersätt­ning för att till­han­da­hålla egen­dom för rädd­nings­tjänst eller sane­ring eft er utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen. Första styc­ket gäl­ler inte hel­ler den som har till­han­da­hål­lit egen­dom för rädd­nings­tjänst, om rädd­ning sin­sat­sen har avsett att hindra eller begränsa skada på hans egen­dom eller har för­an­letts av olycks­hän­delse i hans verk­sam­het. Lag (1992:11).

51 §   Om egen­dom tas i anspråk genom åtgärd enligt 47 §, är äga­ren eller inne­ha­va­ren berät­ti­gad till ersätt­ning för för­lo­rad avkast­ning eller nytta.

52 §   Ersätt­ning enligt 50 och 51 §§ skall beta­las av kom­mu­nen eller, i fråga om stat­lig rädd­nings­tjänst och sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen, av sta­ten. Lag (1992:11).

Åtgär­der efter rädd­nings­tjänst

53 §   När en rädd­nings­in­sats är avslu­tad, skall rädd­nings­le­da­ren, om det är möj­ligt, under­rätta äga­ren eller inne­ha­va­ren av den egen­dom som rädd­nings­åt­gär­derna har avsett om beho­vet av bevak­ning, rest­vär­deskydd, sane­ring och åter­ställ­ning.

Behövs bevak­ning med hän­syn till ris­ken för nya olycks­hän­del­ser men kom­mer bevak­ningen inte till stånd, får rädd­nings­le­da­ren utföra bevak­ningen på äga­rens eller inne­ha­va­rens bekost­nad.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna det biträde som behövs.

Övriga bestäm­mel­ser

Till­syn

54 §   Inom kom­mu­nen utö­var en sådan nämnd som avses i 10 § den ome­del­bara till­sy­nen över efter­lev­na­den av denna lag och före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen. Inom länet utövas till­sy­nen av läns­sty­rel­sen. Den cen­trala till­sy­nen utövas av Sta­tens rädd­nings­verk eller, i fråga om stat­lig rädd­nings­tjänst, av annan myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Lag (1991:1663).

55 §   För till­sy­nen har en till­syns­myn­dig­het rätt att få till­träde till bygg­na­der, loka­ler och anlägg­ningar. Till­syns­myn­dig­he­ten har också rätt att få de upp­lys­ningar och hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

56 §   En till­syns­myn­dig­het får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs i enskilda fall för att denna lag eller före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen skall efter­le­vas.

Beslut om före­läg­gande eller för­bud får för­e­nas med vite.

Under­lå­ter någon att vidta en åtgärd som ålig­ger honom enligt en till­syns­myn­dig­hets före­läg­gande, får myn­dig­he­ten vidta åtgär­den på hans bekost­nad.

57 §   Polis­myn­dig­he­ten skall lämna det biträde som behövs för till­sy­nen.

Ansvars­be­stäm­mel­ser

58 §   Till böter skall den dömas som
   1. upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het bry­ter mot för­bud mot eld­ning utom­hus som har med­de­lats med stöd av 20 §,
   2. upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het under­lå­ter att ge upp­lys­ningar eller lämna ut hand­lingar enligt 19, 40 eller 55 §,
   3. upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het läm­nar orik­tig upp­gift om för­hål­lande av bety­delse vid full­gö­rande av upp­gifts­skyl­dig­het som föl­jer av 19, 40 eller 55 §,
   4. upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het under­lå­ter att full­göra vad som ålig­ger honom enligt 38 eller 39 §,
   5. utan att ha laga för­fall upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het under­lå­ter att full­göra tjäns­te­plikt som ålig­ger honom enligt 44 §,
   6. upp­såt­li­gen hind­rar eller för­sö­ker hindra en åtgärd som beslu­tats enligt 45 § första styc­ket eller annars utan gil­tig ursäkt åsi­do­sät­ter sådan åtgärd.

I ringa fall skall inte dömas till ansvar.

Till ansvar enligt första styc­ket skall inte dömas, om ansvar för gär­ningen kan ådö­mas enligt brotts­bal­ken.

Den som har över­trätt ett vites­före­läg­gande eller ett vites­för­bud skall inte dömas till ansvar enligt denna lag för gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det eller för­bu­det.

Bestäm­mel­ser om över­kla­gande

59 §   Ett beslut om full­gö­rande av tjäns­te­plikt enligt 44 § eller om ingrepp i annans rätt enligt 45 § gäl­ler även om det över­kla­gas.

Om det före­lig­ger sär­skilda skäl, får en till­syns­myn­dig­het bestämma att dess beslut skall gälla även om det över­kla­gas.

60 §   Ett beslut av en rädd­nings­le­dare om full­gö­rande av tjäns­te­plikt enligt 44 § eller om ingrepp i annans rätt enligt 45 § får över­kla­gas hos läns­sty­rel­sen. I övrigt får rädd­nings­le­da­rens beslut med stöd av denna lag eller före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen inte över­kla­gas.
En kom­mu­nal nämnds beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen får över­kla­gas hos läns­sty­rel­sen.

Läns­sty­rel­sens och andra till­syns­myn­dig­he­ters beslut får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Det­samma gäl­ler en stat­lig myn­dig­hets beslut enligt 45 och 47 §§. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (1995:1713).

Bemyn­di­gan­den

61 §   Rege­ringen får i de avse­en­den som behand­las i denna lag med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter som rör skydd för liv, hälsa eller mil­jön.
Rege­ringen får över­låta åt för­valt­nings­myn­dig­het eller kom­mun att med­dela sådana före­skrif­ter.

62 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om begräns­ning i rät­ten för den som anli­tas som brand­sy­ne­för­rät­tare att driva eller annars ta befatt­ning med närings­verk­sam­het som gäl­ler han­del med brand-​​ eller liv­rädd­nings­red­skap eller med­de­lande av för­säk­ringar som har sam­band med brand.

63 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får besluta om att enskilda, före­tag, orga­ni­sa­tio­ner eller andra sam­man­slut­ningar skall med­verka vid övningar av bety­delse för befolk­nings­skyd­det eller den rädd­nings­tjänst som skall bedri­vas under höjd bered­skap. Lag (1994:1722).

Rädd­nings­tjänst under krig m.m

64 §   När den total­för­svars­plik­tiga per­so­nal som är inskri­ven för civil­plikt vid rädd­nings­kå­ren inkal­lats för tjänst­gö­ring enligt 4 kap. 7 § lagen (1994:1809) om total­för­svars­plikt ingår även denna per­so­nal i rädd­nings­kå­ren. Lag (1994:1722).

65 §   I syfte att skydda och rädda befolk­ningen och civil egen­dom från kri­gets verk­ningar skall rädd­nings­kå­ren under höjd bered­skap, utö­ver vad som i övrigt fram­går av denna lag, ansvara för
   1. upp­täc­kande, utmärk­ning och röj­ning av far­liga områ­den,
   2. indi­ke­ring, sane­ring och andra åtgär­der för skydd mot kärn­va­pen och kemiska strids­me­del,
   3. kom­plet­te­rande åtgär­der som är nöd­vän­diga för att verk­sam­het enligt denna para­graf skall kunna full­gö­ras.

Rädd­nings­kå­ren skall under samma tid vidare delta i åtgär­der för första hjälp åt och trans­port av ska­dade samt för befolk­nings­skydd.

Vad som gäl­ler vid kom­mu­nal rädd­nings­tjänst skall gälla även när rädd­nings­kå­ren utför upp­gif­ter enligt första och andra styc­kena.
Lag (1994:1722).

66 §   Är Sve­rige i krig eller krigs­fara eller råder det sådana uto­mor­dent­liga för­hål­lan­den som är för­an­ledda av att det är krig utan­för Sve­ri­ges grän­ser eller av att Sve­rige har varit i krig eller krigs­fara, får rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­dela sådana från denna lag avvi­kande före­skrif­ter som är av bety­delse för total­för­sva­ret eller som behövs för att nöd­vän­dig rädd­nings­tjänst i övrigt eller sane­ring efter utsläpp av radi­o­ak­tiva ämnen skall kunna genom­fö­ras. Lag (1994:1722).

67 §   Under höjd bered­skap får rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer besluta att rädd­nings­kå­ren får tas i anspråk för upp­gif­ter som inte rör den egna kom­mu­nen.

Om rädd­nings­kå­ren tagits i anspråk enligt första styc­ket, har kom­mu­nen rätt till ersätt­ning av sta­ten för skä­liga kost­na­der.
Lag (1994:1722).

68 §   Beslut som med­de­lats med stöd av 67 § första styc­ket får inte över­kla­gas. Lag (1994:1722).

Utländskt bistånd

69 §   Rege­ringen, en kom­mun eller en stat­lig myn­dig­het som sva­rar för rädd­nings­tjänst får i den utsträck­ning som föl­jer av över­ens­kom­mel­ser som Sve­rige ingått med Dan­mark, Fin­land, Island eller Norge begära bistånd från eller lämna bistånd till utländska myn­dig­he­ter vid rädd­nings­in­sat­ser. I andra fall får rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer begära eller lämna inter­na­tio­nellt bistånd vid rädd­nings­in­sat­ser enligt inter­na­tio­nella över­ens­kom­mel­ser som Sve­rige ingått. Lag (1994:1722).

70 §   Om en utländsk fysisk eller juri­disk per­son som sak­nar hem­vist här i lan­det med­ver­kar i en rädd­nings­in­sats i Sve­rige på begä­ran av rege­ringen, en kom­mun eller en stat­lig myn­dig­het enligt 69 § skall sta­ten i stäl­let för den utländska per­so­nen ersätta skada som upp­kom­mer i sam­band med rädd­nings­in­sat­sen för vil­ken den utländska per­so­nen annars skulle ha varit ska­de­stånds­skyl­dig enligt svensk lag.

Sta­ten skall även ersätta en utländsk fysisk eller juri­disk per­son som sak­nar hem­vist i Sve­rige och som hand­lar för bistånds­gi­va­rens räk­ning för per­son­skada och skada på utrust­ning eller mate­rial som används vid bistånds­giv­ningen, om ska­dan har upp­kom­mit i Sve­rige i sam­band med rädd­nings­in­sat­sen. Lag (1994:1722).

71 §   Sta­ten får kräva till­baka ersätt­ning som beta­lats enligt 70 § första styc­ket av den som har vål­lat ska­dan upp­såt­li­gen eller genom grov vårds­lös­het. För den som är att anse som arbets­ta­gare skall dock ansva­ret vara begrän­sat på det sätt som sägs i 4 kap. 1 § ska­de­stånds­la­gen (1972:207).

Om rätt till åter­krav för ersätt­ning som har beta­lats för atom­skada finns sär­skilda bestäm­mel­ser i ato­m­an­sva­rig­hets­la­gen (1968:45).

Om utländskt bistånd har begärts av en kom­mun, får sta­ten av denna kräva till­baka vad sta­ten har beta­lat enligt 70 § eller enligt åta­gande i inter­na­tio­nella över­ens­kom­mel­ser om sådant bistånd i den mån kost­na­den jämte kom­mu­nens egna kost­na­der för rädd­nings­in­sat­sen inte över­sti­ger själv­ris­ken enligt 37 §. För­ord­ning (1996:406).

72 §   Bistånds­per­so­nal från Dan­mark, Fin­land, Island eller Norge tjänst­gör i sam­band med en rädd­nings­in­sats i Sve­rige i enlig­het med de tjänst­gö­rings­be­stäm­mel­ser som gäl­ler i det egna lan­det. Även for­don, rädd­nings­ma­te­riel och annan utrust­ning från något av de nämnda län­derna får utan sär­skilt till­stånd använ­das i sam­band med rädd­nings­in­sat­ser i enlig­het med de bestäm­mel­ser som gäl­ler i det egna lan­det.

Bestäm­mel­ser om immu­ni­tet och pri­vi­le­gier i vissa fall i sam­band med utländskt bistånd vid rädd­nings­in­sat­ser i enlig­het med inter­na­tio­nella över­ens­kom­mel­ser finns i lagen (1976:661) om immu­ni­tet och pri­vi­le­gier i vissa fall. Lag (1994:1722).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1992:948

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1987.

Genom lagen upp­hävs
   1. brand­la­gen (1974:80),
   2. brand­stad­gan (1962:91),
   3. lagen (1960:331) om skydds­åt­gär­der vid olyc­kor i ato­man­lägg­ningar m.m.

Kom­mun skall senast den 1 janu­ari 1988 ha anta­git rädd­nings­tjänst­plan.
Intill dess rädd­nings­tjänst­pla­nen har anta­gits skall den kom­mu­nala brand­ord­ningen gälla.

Vad som före­skrivs om brand­chef i lag eller annan för­fatt­ning skall i stäl­let gälla en sådan nämnd som avses i 10 §.

Om det i lag eller annan för­fatt­ning hän­vi­sas till någon av de gamla lagarna eller brand­stad­gan eller till en före­skrift i dessa som har ersatts genom en före­skrift i den nya lagen, tilläm­pas i stäl­let den nya lagen eller den nya före­skrif­ten. Lag (1991:1663).

1994:1722
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1995.
   2. De kom­plet­te­ringar av kom­mu­ner­nas rädd­nings­tjänst­pla­ner som föl­jer av 21 § i dess nya lydelse skall ha genom­förts senast den 1 juli 1997.

1995:1713

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 1996 men tilläm­pas inte i de fall där det första beslu­tet i ären­det fat­tats dess­förin­nan.