Lag (2024:326) om hem­liga tvångs­me­del i syfte att verk­ställa fri­hets­be­rö­vande påfölj­der

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2024:326
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2025:126
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2024:326
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Utfär­dad: 2024-​05-30
Änd­rad: t.o.m. SFS

2025:126
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om använd­ning av hem­liga tvångs­me­del för att loka­li­sera per­so­ner i syfte att möj­lig­göra verk­stäl­lig­het av fri­hets­be­rö­vande påfölj­der.

Pro­por­tio­na­li­tet

2 §   Tvångs­me­del enligt denna lag får bevil­jas endast om skä­len för åtgär­den upp­vä­ger det intrång eller men i övrigt som åtgär­den inne­bär för den som åtgär­den rik­tar sig mot eller för något annat mot­stå­ende intresse.

Hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion

3 §   Ett till­stånd till hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion enligt 27 kap. 19 § första styc­ket rät­te­gångs­bal­ken får med­de­las om åtgär­den är av syn­ner­lig vikt för att kunna loka­li­sera en per­son som är dömd till fäng­else, rätts­psy­ki­a­trisk vård eller slu­ten ung­doms­vård i syfte att möj­lig­göra verk­stäl­lig­het av påfölj­den. Ett till­stånd får med­de­las endast om den dom som ska verk­stäl­las omfat­tar brott som avses i 27 kap. 19 a § andra styc­ket rät­te­gångs­bal­ken eller avser rätts­psy­ki­a­trisk vård med sär­skild utskriv­nings­pröv­ning.

Ett till­stånd enligt första styc­ket får endast avse ett tele­fon­num­mer eller en annan adress eller en viss elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tions­ut­rust­ning som
   1. under den tid som till­stån­det avser inne­has eller har inne­hafts av den efter­sökte eller annars kan antas ha använts eller komma att använ­das av den efter­sökte, eller
   2. det finns syn­ner­lig anled­ning att anta att den efter­sökte under den tid som till­stån­det avser har kon­tak­tat eller kom­mer att kon­takta.

Hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion enligt första styc­ket får inte avse med­de­lan­den som endast över­förs eller har över­förts i ett elektro­niskt kom­mu­ni­ka­tions­nät som med hän­syn till sin begrän­sade omfatt­ning och omstän­dig­he­terna i övrigt får anses vara av mindre bety­delse från all­män kom­mu­ni­ka­tions­syn­punkt.

Hem­lig dataav­läs­ning

4 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​04-01/ Ett till­stånd till hem­lig dataav­läs­ning som gäl­ler kommunikationsövervaknings-​ eller plats­upp­gif­ter enligt 2 § första styc­ket 2 eller 3 lagen (2020:62) om hem­lig dataav­läs­ning får med­de­las om det är av syn­ner­lig vikt för att kunna loka­li­sera en per­son som är dömd till fäng­else, rätts­psy­ki­a­trisk vård eller slu­ten ung­doms­vård, i syfte att möj­lig­göra verk­stäl­lig­het av påfölj­den. Ett till­stånd får med­de­las endast om den dom som ska verk­stäl­las omfat­tar brott som avses i 4 § lagen om hem­lig dataav­läs­ning eller avser rätts­psy­ki­a­trisk vård med sär­skild utskriv­nings­pröv­ning.

Ett till­stånd enligt första styc­ket får endast avse ett avläs­nings­bart infor­ma­tions­sy­stem som
   1. används, eller det finns sär­skild anled­ning att anta har använts eller kom­mer att använ­das, av den efter­sökte, eller
   2. det finns syn­ner­lig anled­ning att anta att den efter­sökte under den tid som till­stån­det avser har kon­tak­tat eller kom­mer att kon­takta.

4 §    /Trä­der i kraft I:2025-​04-01/ Ett till­stånd till hem­lig dataav­läs­ning som gäl­ler kommunikations-​övervaknings- eller plats­upp­gif­ter enligt 2 § första styc­ket 2 eller 3 lagen (2020:62) om hem­lig dataav­läs­ning får med­de­las om det är av syn­ner­lig vikt för att kunna loka­li­sera en per­son som är dömd till fäng­else, rätts­psy­ki­a­trisk vård eller slu­ten ung­doms­vård, i syfte att möj­lig­göra verk­stäl­lig­het av påfölj­den. Ett till­stånd får med­de­las endast om den dom som ska verk­stäl­las omfat­tar brott som avses i 4 § lagen om hem­lig dataav­läs­ning eller avser rätts­psy­ki­a­trisk vård med sär­skild utskriv­nings­pröv­ning.

Ett till­stånd enligt första styc­ket får endast avse ett avläs­nings­bart infor­ma­tions­sy­stem som
   1. används, eller det finns sär­skild anled­ning att anta har använts eller kom­mer att använ­das, av den efter­sökte, eller
   2. det finns syn­ner­lig anled­ning att anta att den efter­sökte har kon­tak­tat eller kom­mer att kon­takta. Lag (2025:125).

Till­stånds­pröv­ning

5 §   Frå­gor om till­stånd enligt 3 eller 4 § prö­vas av den tings­rätt som har med­de­lat den dom som ska verk­stäl­las. Om domen har med­de­lats av högre rätt prö­vas frå­gan av den tings­rätt som har dömt i målet. Frå­gan tas upp på ansö­kan av åkla­ga­ren.

Om det inte finns någon dom­stol som är behö­rig enligt första styc­ket, ska frå­gan prö­vas av Stock­holms tings­rätt.

Om en ansö­kan avser flera domar med­de­lade av skilda dom­sto­lar, får frå­gan om till­stånd tas upp vid någon av de tings­rät­ter som har dömt i målen.

6 §   Om det är fara i dröjs­mål, får till­stånd till hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion ges av åkla­ga­ren i avvak­tan på rät­tens beslut. Om åkla­ga­ren har gett ett sådant till­stånd gäl­ler det som sägs i 27 kap. 21 a § andra och tredje styc­kena rät­te­gångs­bal­ken.

Åkla­ga­rens möj­lig­het att vid fara i dröjs­mål ge till­stånd i avvak­tan på rät­tens beslut gäl­ler även i fråga om hem­lig dataav­läs­ning. Om åkla­ga­ren har gett ett sådant till­stånd gäl­ler det som sägs i 17 § andra och tredje styc­kena lagen (2020:62) om hem­lig dataav­läs­ning.

Hand­lägg­ning av tvångs­me­del­sä­ren­den

7 §   På för­fa­ran­det enligt denna lag tilläm­pas reg­lerna i rät­te­gångs­bal­ken om hand­lägg­ning vid dom­stol av frå­gor om tvångs­me­del i brott­mål och om över­kla­gande av beslut i sådana frå­gor, om inte något annat sägs i denna lag. Det som sägs om den miss­tänkte ska då i stäl­let avse den efter­sökte. Hand­lägg­ningen ska ske skynd­samt.

8 §   I fråga om hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion ska föl­jande bestäm­mel­ser i 27 kap. rät­te­gångs­bal­ken tilläm­pas.
   - 21 § andra och tredje styc­kena om till­stån­dets inne­håll,
   - 23 § om upp­hä­vande av beslu­tet,
   - 25 § om genom­fö­rande av åtgär­den, och
   - 35 § om doku­men­ta­tion.

9 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​04-01/ I fråga om hem­lig dataav­läs­ning ska föl­jande bestäm­mel­ser i lagen (2020:62) om hem­lig dataav­läs­ning tilläm­pas.
   - 11 § om för­bud mot hem­lig dataav­läs­ning,
   - 12 och 13 §§ om till­trä­des­till­stånd,
   - 16 § om offent­ligt ombud och sam­man­träde,
   - 18 § om till­stån­dets inne­håll,
   - 20 § om verk­ställ­bar­het och upp­hä­vande av beslu­tet,
   - 21 § om under­rät­telse till Säkerhets-​ och integri­tets­skydds­nämn­den,
   - 22-26 §§ om genom­fö­rande av hem­lig dataav­läs­ning, och
   - 32 § om tyst­nads­plikt.

Det som i bestäm­mel­serna sägs om den miss­tänkte ska i stäl­let avse den efter­sökte.

9 §    /Trä­der i kraft I:2025-​04-01/ I fråga om hem­lig dataav­läs­ning ska föl­jande bestäm­mel­ser i lagen (2020:62) om hem­lig dataav­läs­ning tilläm­pas:
   - 11 § om för­bud mot hem­lig dataav­läs­ning,
   - 12 och 13 §§ om till­trä­des­till­stånd,
   - 16 § om offent­ligt ombud och sam­man­träde,
   - 18 § om till­stån­dets inne­håll,
   - 20 § om verk­ställ­bar­het och upp­hä­vande av beslu­tet,
   - 21 § om under­rät­telse till Säkerhets-​ och integri­tets­skydds­nämn­den,
   - 22-26 §§ om genom­fö­rande av hem­lig dataav­läs­ning,
   - 32 § om tyst­nads­plikt, och
   - 34 § om doku­men­ta­tion.

Det som i bestäm­mel­serna sägs om den miss­tänkte ska i stäl­let avse den efter­sökte. Lag (2025:125).

Över­skotts­in­for­ma­tion

10 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​04-01/ Åkla­gare får besluta att upp­gif­ter som har kom­mit fram vid använd­ning av hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion enligt 3 § får använ­das för ett annat ända­mål än det som har legat till grund för åtgär­den.

Upp­gif­ter som har kom­mit fram vid använd­ning av hem­lig dataav­läs­ning enligt 4 § får använ­das i en för­un­der­sök­ning endast efter till­stånd till hem­lig dataav­läs­ning enligt bestäm­mel­serna i lagen (2020:62) om hem­lig dataav­läs­ning. Utan ett sådant till­stånd får dock inhäm­tade upp­gif­ter ligga till grund för beslut om att inleda en för­un­der­sök­ning eller, om det har kom­mit fram upp­gif­ter om före­stå­ende brott, för att för­hindra brott.

10 §    /Trä­der i kraft I:2025-​04-01/ Åkla­gare får besluta att upp­gif­ter som har kom­mit fram vid använd­ning av hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion enligt 3 § och hem­lig dataav­läs­ning enligt 4 § får använ­das för ett annat ända­mål än det som har legat till grund för åtgär­den. Lag (2025:125).

Gransk­ning och beva­rande

11 §   En upp­tag­ning eller upp­teck­ning som har gjorts vid verk­stäl­lig­het av tvångs­me­del enligt denna lag ska grans­kas sna­rast möj­ligt. Gransk­ningen får utfö­ras endast av rät­ten, en åkla­gare eller Polis­myn­dig­he­ten.

I de delar upp­tag­ning­arna och upp­teck­ning­arna är av bety­delse för att kunna verk­ställa fri­hets­be­rö­van­det ska de beva­ras till dess att den efter­sökte har fri­hets­be­rö­vats. I de delar upp­tag­ning­arna och upp­teck­ning­arna inne­hål­ler sådana upp­gif­ter som enligt 10 § får använ­das i en för­un­der­sök­ning ska de beva­ras till dess de för­un­der­sök­ningar där de använts har lagts ned eller avslu­tats eller, om åtal väckts, målet eller målen har avgjorts slut­ligt. I de delar upp­tag­ning­arna och upp­teck­ning­arna är av bety­delse för att för­hindra före­stå­ende brott ska de beva­ras så länge det behövs för att för­hindra brott.

När upp­gif­ter inte längre ska beva­ras enligt andra styc­ket ska de för­stö­ras. Om det är fråga om sådana upp­gif­ter som enligt 10 § får använ­das i en för­un­der­sök­ning får upp­gif­terna för­stö­ras tidi­gare om den miss­tänkte med­ger det.

Under­rät­telse till enskild

12 §   Den som har varit utsatt för en åtgärd enligt denna lag ska under­rät­tas om åtgär­den. Om åtgär­den har avsett ett tele­fon­num­mer eller en annan adress, en viss elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tions­ut­rust­ning eller ett avläs­nings­bart infor­ma­tions­sy­stem som inne­has av någon annan än den efter­sökte, ska även han eller hon under­rät­tas.

Under­rät­tel­sen ska läm­nas så snart det kan ske efter det att det ärende som åtgär­den vid­togs i avslu­ta­des.

En under­rät­telse behö­ver inte läm­nas till den som redan har fått del av eller till­gång till upp­gif­terna. En under­rät­telse behö­ver inte hel­ler läm­nas om den med hän­syn till omstän­dig­he­terna uppen­bart är utan bety­delse.

13 §   En under­rät­telse enligt 12 § ska inne­hålla upp­gif­ter om vil­ket tvångs­me­del som har använts och om tiden för åtgär­den. Den som har varit utsatt för en åtgärd enligt denna lag ska få upp­gift om vil­ken dom som har legat till grund för åtgär­den. Den som inte är eller har varit efter­sökt ska få upp­gift om detta.

Vid hem­lig över­vak­ning av elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion ska under­rät­tel­sen inne­hålla upp­gift om vil­ket tele­fon­num­mer eller annan adress eller vil­ken elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tions­ut­rust­ning som åtgär­den har avsett.

Vid hem­lig dataav­läs­ning ska under­rät­tel­sen inne­hålla upp­gift om vil­ket avläs­nings­bart infor­ma­tions­sy­stem som åtgär­den har avsett.

14 §   Om det gäl­ler sek­re­tess enligt 15 kap. 1 eller 2 §, 18 kap. 1, 2 eller 3 § eller 35 kap. 1 eller 2 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) för upp­gif­ter som avses i 13 §, ska en under­rät­telse enligt 12 § skju­tas upp till dess att sek­re­tess inte längre gäl­ler.

Om det på grund av sek­re­tess eller på grund av att ären­det inte avslu­tats, inte har kun­nat läm­nas någon under­rät­telse enligt 12 § inom ett år och sex måna­der från det att tvångs­me­delsan­vänd­ningen avslu­ta­des, ska frå­gan om under­rät­telse prö­vas slut­ligt. En under­rät­telse ska då bara läm­nas om sek­re­tess inte längre gäl­ler.

En under­rät­telse enligt 12 § ska inte läm­nas, om upp­gif­terna med stöd av 10 § har tagits in i en för­un­der­sök­ning som angår
   1. brott som avses i 13 kap. 1, 2, 3, 5 a eller 5 b § brotts­bal­ken, om brot­tet inne­fat­tar sabo­tage enligt 4 § samma kapi­tel,
   2. brott som avses i 13 kap. 4 eller 5 § brotts­bal­ken,
   3. brott som avses i 18 kap. 1, 3, 5 eller 6 § eller 19 kap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 6 a, 6 b, 7, 8, 9, 10, 10 a, 10 b, 12 eller 13 § brotts­bal­ken,
   4. brott som avses i 3 eller 4 kap. brotts­bal­ken, om brot­tet är av det slag som anges i 18 kap. 2 § eller 19 kap. 11 § samma balk,
   5. brott som avses i 26 § lagen (2018:558) om före­tags­hem­lig­he­ter, om det finns anled­ning att anta att gär­ningen har begåtts på upp­drag av eller har under­stötts av en främ­mande makt eller av någon som har age­rat för en främ­mande makts räk­ning,
   6. brott som avses i 4, 4 a, 5, 6, 7, 8, 9 eller 10 § ter­ro­rist­brottsla­gen (2022:666), eller
   7. för­sök, för­be­re­delse eller stämp­ling till brott som anges i 1-6 eller under­lå­ten­het att avslöja sådant brott, om gär­ningen är belagd med straff.

En under­rät­telse enligt 12 § ska inte hel­ler läm­nas om den per­son som under­rät­tel­sen avser har avli­dit eller om den juri­diska per­son som under­rät­tel­sen avser har upp­hört.

Rätt att med­dela före­skrif­ter

15 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om under­rät­tel­se­skyl­dig­he­ten enligt denna lag.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2025:125
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2025.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för till­stånd som har bevil­jats före ikraft­trä­dan­det.
   3. För upp­gif­ter från hem­lig dataav­läs­ning som har verk­ställts före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 10 § i den äldre lydel­sen.

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.