Lag (2017:631) om regi­stre­ring av verk­liga huvud­män

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2017:631
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet FMA B
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1539
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2017:631
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet FMA B
Utfär­dad: 2017-​06-22
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1539
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Lagens syfte, tillämp­nings­om­råde och defi­ni­tio­ner

Lagens syfte

1 §   För att för­hindra att juri­diska per­so­ner eller trus­ter utnytt­jas för pen­ning­tvätt eller finan­sie­ring av ter­ro­rism finns i denna lag bestäm­mel­ser om krav på regi­stre­ring av verk­liga huvud­män i juri­diska per­so­ner och trus­ter.

Med trus­ter avses i denna lag även lik­nande juri­diska kon­struk­tio­ner. Lag (2019:736).

Tillämp­nings­om­råde

2 §   Lagen är tillämp­lig på
   1. svenska juri­diska per­so­ner,
   2. utländska juri­diska per­so­ner som dri­ver verk­sam­het i Sve­rige,
   3. fysiska per­so­ner med hem­vist i Sve­rige som dri­ver verk­sam­het som avser för­valt­ning av en trust, och
   4. fysiska per­so­ner med hem­vist i utlan­det som dri­ver verk­sam­het i Sve­rige som avser för­valt­ning av en trust.

Lagen är inte tillämp­lig på
   1. sta­ten, regi­o­ner, kom­mu­ner eller kom­munal­för­bund eller juri­diska per­so­ner som sta­ten, regi­o­ner, kom­mu­ner eller kom­munal­för­bund, var för sig eller till­sam­mans, har ett direkt eller indi­rekt rätts­ligt bestäm­mande infly­tande över,
   2. aktie­bo­lag vars aktier är upp­tagna till han­del på en regle­rad mark­nad inom EES eller mot­sva­rande mark­nad utan­för EES eller dot­ter­fö­re­tag till sådana bolag,
   3. döds­bon, eller
   4. kon­kurs­bon.
Lag (2019:1255).

Verk­lig huvud­man

3 §   Med verk­lig huvud­man avses
   1. en fysisk per­son som, ensam eller till­sam­mans med någon annan, ytterst äger eller kon­trol­le­rar en juri­disk per­son, eller
   2. en fysisk per­son till vars för­mån någon annan hand­lar.

Om inte annat föl­jer av omstän­dig­he­terna i det enskilda fal­let, ska en fysisk per­son anses vara verk­lig huvud­man, om han eller hon omfat­tas av en pre­sum­tion om kon­troll enligt 4-6 §§.

4 §   En fysisk per­son ska antas utöva den yttersta kon­trol­len över en juri­disk per­son, om han eller hon
   1. på grund av inne­hav av aktier, andra ande­lar eller med­lem­skap kon­trol­le­rar mer än 25 pro­cent av det totala anta­let rös­ter i den juri­diska per­so­nen,
   2. har rätt att utse eller avsätta mer än hälf­ten av den juri­diska per­so­nens sty­rel­se­le­da­mö­ter eller mot­sva­rande befatt­nings­ha­vare, eller
   3. på grund av avtal med ägare, med­lem eller den juri­diska per­so­nen, före­skrift i bolags­ord­ning, bolags­av­tal och där­med jäm­för­bara hand­lingar, kan utöva kon­troll enligt 1 eller 2.

Om en fysisk per­son ska antas utöva den yttersta kon­trol­len över en eller flera juri­diska per­so­ner som utö­var kon­troll över en annan juri­disk per­son på ett sätt som anges i första styc­ket, ska han eller hon antas utöva den yttersta kon­trol­len också över den senare juri­diska per­so­nen.

5 §   En fysisk per­son ska antas utöva den yttersta kon­trol­len över en juri­disk per­son, om han eller hon till­sam­mans med en eller flera när­stå­ende kan kon­trol­lera en juri­disk per­son enligt 4 §.

Med när­stå­ende avses make, regi­stre­rad part­ner, sambo, barn och deras make, regi­stre­rade part­ner eller sambo samt för­äld­rar.

6 §   En fysisk per­son ska, utö­ver vad som föl­jer av 4 och 5 §§, antas utöva den yttersta kon­trol­len över en stif­telse, om han eller hon
   1. är sty­rel­se­le­da­mot eller mot­sva­rande befatt­nings­ha­vare, eller
   2. före­trä­der en annan juri­disk per­son som är för­val­tare för stif­tel­sen.

En fysisk per­son ska antas vara den till vars för­mån stif­tel­sen hand­lar, om han eller hon enligt stif­tel­se­för­ord­nan­det kan få del av en väsent­lig andel av stif­tel­sens utde­lade medel.

7 §   En fysisk per­son ska antas vara verk­lig huvud­man i en trust, om han eller hon
   1. är instif­tare,
   2. är för­val­tare eller, om för­val­ta­ren är en juri­disk per­son, före­trä­dare för för­val­ta­ren,
   3. är beskyd­dare,
   4. är för­månsta­gare eller till­hör för­månsta­gar­kret­sen, eller
   5. på något annat sätt utö­var den yttersta kon­trol­len över trus­ten. Lag (2019:736).

Verk­sam­hets­ut­ö­vare

8 §   Med verk­sam­hets­ut­ö­vare avses en fysisk eller juri­disk per­son som utför verk­sam­het som omfat­tas av lagen (2017:630) om åtgär­der mot pen­ning­tvätt och finan­sie­ring av ter­ro­rism.


2 kap. Upp­gif­ter om verk­liga huvud­män

Doku­men­ta­tion om verk­ligt huvud­man­na­skap

1 §   En juri­disk per­son ska ha till­för­lit­liga upp­gif­ter om vem som är dess verk­liga huvud­man och om arten och omfatt­ningen av hans eller hen­nes intresse i den juri­diska per­so­nen. Om en verk­lig huvud­man sak­nas eller om det inte finns till­för­lit­liga upp­gif­ter om vem som är verk­lig huvud­man, ska den juri­diska per­so­nen i stäl­let ha upp­gift om detta.

Infor­ma­tio­nen enligt första styc­ket ska hål­las aktu­ell och kon­trol­le­ras i den utsträck­ning som omstän­dig­he­terna krä­ver.

Den juri­diska per­so­nen ska doku­men­tera upp­gif­terna och den utred­ning som görs för att bedöma vem som är verk­lig huvud­man enligt första styc­ket, om det inte är uppen­bart obe­höv­ligt. Om upp­gift om den verk­liga huvud­man­nen änd­ras, ska doku­men­ta­tion avse­ende äldre för­hål­lan­den beva­ras under minst fem år där­ef­ter.

Skyl­dig­het att till­han­da­hålla upp­gif­ter

2 §   En juri­disk per­son ska på begä­ran av en myn­dig­het utan dröjs­mål lämna ut den doku­men­ta­tion som anges i 1 §.

En juri­disk per­son ska på begä­ran av en verk­sam­hets­ut­ö­vare till­han­da­hålla den doku­men­ta­tion som anges i 1 §, om verk­sam­hets­ut­ö­va­ren genom­för åtgär­der för kund­kän­ne­dom med anled­ning av en trans­ak­tion eller en affärs­för­bin­delse med den juri­diska per­so­nen.

En verk­lig huvud­man i en juri­disk per­son ska på begä­ran av den juri­diska per­so­nen till­han­da­hålla de upp­gif­ter som anges i 1 § första styc­ket första meningen. Lag (2019:736).

Skyl­dig­het att anmäla upp­gif­ter för regi­stre­ring

3 §   En juri­disk per­son ska anmäla upp­gif­terna enligt 1 § första styc­ket till Bolags­ver­ket för regi­stre­ring i regist­ret över verk­liga huvud­män.

En anmä­lan ska göras
   1. sam­ti­digt som den juri­diska per­so­nen anmä­ler sig för regi­stre­ring, om Bolags­ver­ket är behö­rig regi­stre­rings­myn­dig­het, eller
   2. senast fyra vec­kor från det att den juri­diska per­so­nen har regi­stre­rats av en annan behö­rig regi­stre­rings­myn­dig­het.

När ett för­hål­lande som har anmälts änd­ras, ska den juri­diska per­so­nen anmäla för­änd­ringen för regi­stre­ring. Anmä­lan ska göras utan dröjs­mål efter det att den juri­diska per­so­nen fått kän­ne­dom om det änd­rade för­hål­lan­det. Lag (2022:1539).

4 §   För en ide­ell för­e­ning eller annan juri­disk per­son som inte omfat­tas av ett krav på regi­stre­ring av grund­läg­gande infor­ma­tion om den juri­diska per­so­nen gäl­ler 1-3 §§ först när en upp­gift om verk­lig huvud­man läm­nas till en verk­sam­hets­ut­ö­vare med anled­ning av åtgär­der för kund­kän­ne­dom.

En anmä­lan för regi­stre­ring i regist­ret över verk­liga huvud­män ska göras inom fyra vec­kor från det att upp­gif­ten läm­na­des till verk­sam­hets­ut­ö­va­ren. En upp­gift om att en verk­lig huvud­man sak­nas behö­ver dock inte anmä­las för regi­stre­ring.

5 §   Om en juri­disk per­son som avses i 4 § första styc­ket tar emot eller sam­lar in pengar eller annan egen­dom i syfte att främja ett var­ak­tigt ända­mål som inne­bär att pengar eller egen­dom över­förs till en annan fysisk eller juri­disk per­son, ska upp­gif­ter om den juri­diska per­so­nens sty­rel­se­le­da­mö­ter eller mot­sva­rande befatt­nings­ha­vare och fir­ma­teck­nare anmä­las, om sådana upp­gif­ter inte tidi­gare anmälts till ett offent­ligt regis­ter. Anmä­lan ska ske inom den tid som anges i 4 § andra styc­ket.

6 §   En juri­disk per­son som avses i 4 eller 5 § och som har ett poli­tiskt, reli­giöst, kul­tu­rellt eller annat sådant ända­mål eller är ett tros­sam­fund som inte regi­stre­rats i han­dels­re­gist­ret enligt han­dels­re­gis­ter­la­gen (1974:157) är inte skyl­dig att i anmä­lan ange upp­gif­ter om fysiska per­so­ner som är med­lem­mar i den juri­diska per­so­nen, om en sådan anmä­lan med­för att med­lem­mens åskåd­ning i något av dessa avse­en­den blir känd.

Undan­ta­get i första styc­ket gäl­ler också om en anmä­lan annars avslö­jar per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 9.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning). Lag (2018:333).

Trus­ter

7 §   För en fysisk eller juri­disk per­son som dri­ver verk­sam­het som avser för­valt­ning av en trust gäl­ler det som sägs om en juri­disk per­son i 1-3 §§ i fråga om trus­ten.

När 3 § andra styc­ket tilläm­pas ska fris­ten räk­nas från det att verk­sam­he­ten star­tar. Lag (2019:736).

Undan­tag

8 §   Bestäm­mel­sen i 3 § gäl­ler inte om upp­gif­ter om verk­lig huvud­man i en juri­disk per­son eller trust har anmälts i ett centralt regis­ter över verk­liga huvud­män i en annan stat inom EES. Lag (2019:736).


3 kap. Regis­ter över verk­liga huvud­män

Regi­stre­rings­myn­dig­het

1 §   Bolags­ver­ket ska föra ett regis­ter över verk­liga huvud­män och andra upp­gif­ter som anmäls enligt denna lag.

Bris­ter i anmä­lan

2 §   Om den som har gjort en anmä­lan om regi­stre­ring inte föl­jer de krav som gäl­ler för en anmä­lan, får Bolags­ver­ket före­lägga den juri­diska per­so­nen att yttra sig i frå­gan eller rätta till bris­ten inom en viss tid.

Om den som har gjort anmä­lan inte föl­jer ett före­läg­gande enligt första styc­ket, får regi­stre­ring väg­ras.

Ute­bli­ven anmä­lan

3 §   Om en juri­disk per­son inte har anmält upp­gif­ter för regi­stre­ring i regist­ret över verk­liga huvud­män inom den tid som anges i 2 kap. 3 eller 4 §, eller om regi­stre­ring väg­rats enligt 2 §, får Bolags­ver­ket före­lägga den juri­diska per­so­nen att lämna in en anmä­lan inom en viss tid.

Fel­ak­tiga upp­gif­ter

4 §   Om det kan antas att en upp­gift i en anmä­lan om regi­stre­ring eller i regist­ret över verk­liga huvud­män är fel­ak­tig, får Bolags­ver­ket före­lägga den juri­diska per­so­nen att rätta upp­gif­ten eller visa att den inte är fel­ak­tig.

Om före­läg­gan­det inte följs, får Bolags­ver­ket besluta att upp­gif­ten inte ska regi­stre­ras eller att upp­gif­ten ska tas bort från regist­ret och före­lägga den juri­diska per­so­nen att lämna in en ny anmä­lan. Lag (2019:736).

5 §   De verk­sam­hets­ut­ö­vare och myn­dig­he­ter som använ­der regist­ret ska anmäla till Bolags­ver­ket om det finns anled­ning att miss­tänka att upp­gif­terna i regist­ret är fel­ak­tiga. Brotts­be­käm­pande myn­dig­he­ter som använ­der regist­ret ska göra en sådan anmä­lan när det kan ske med hän­syn till utred­ning av brott.

En anmä­lan enligt första styc­ket ska också göras om en regi­stre­rings­skyl­dig juri­disk per­son inte har gjort en anmä­lan inom den tid som anges i 2 kap. 3 eller 4 §.

Vite

6 §   Om en juri­disk per­son inte föl­jer ett före­läg­gande enligt 2, 3 eller 4 §, får Bolags­ver­ket vid vite före­lägga den juri­diska per­so­nen eller den verk­stäl­lande direk­tö­ren, en sty­rel­se­le­da­mot eller en annan mot­sva­rande befatt­nings­ha­vare att inom en viss tid göra en anmä­lan eller ge in upp­gif­ter som den juri­diska per­so­nen är skyl­dig att lämna enligt denna lag.

7 §   Om en juri­disk per­son inte läm­nar ut doku­men­ta­tion till en myn­dig­het enligt 2 kap. 2 § första styc­ket, ska Bolags­ver­ket på begä­ran av myn­dig­he­ten före­lägga den juri­diska per­so­nen, den verk­stäl­lande direk­tö­ren, en sty­rel­se­le­da­mot eller en mot­sva­rande befatt­nings­ha­vare att vid vite lämna ut doku­men­ta­tio­nen.

Om en verk­lig huvud­man inte till­han­da­hål­ler upp­gif­ter enligt 2 kap. 2 § tredje styc­ket, får Bolags­ver­ket på begä­ran av den juri­diska per­so­nen före­lägga den verk­liga huvud­man­nen att vid vite till­han­da­hålla upp­gif­terna. Lag (2019:736).

8 §   Frå­gor om utdö­mande av vite enligt 6 och 7 §§ prö­vas av Bolags­ver­ket.

I anslut­ning till att vite döms ut får Bolags­ver­ket även före­lägga nytt vite.

Trus­ter

9 §   För en fysisk per­son som dri­ver verk­sam­het som avser för­valt­ning av en trust gäl­ler det som sägs om en juri­disk per­son i 2-4 §§, 6 § och 7 § första styc­ket. Lag (2019:736).

Över­kla­gande

10 §   Bolags­ver­kets beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2019:736).

Avgif­ter

11 §   Bolags­ver­ket får ta ut avgif­ter för han­te­ring av ären­den enligt denna lag.

Bemyn­di­gande

12 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. inne­hål­let i och övriga krav på anmä­lan enligt 2 kap. 3-5 §§,
   2. inne­hål­let i och övriga egen­ska­per hos regist­ret med upp­gif­ter om verk­liga huvud­män,
   3. frå­gor om till­gång till regist­ret, och
   4. sådana avgif­ter som avses i 11 §.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2017:631
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2017.
   2. Har regi­stre­rings­skyl­dig­het upp­stått i och med ikraft­trä­dan­det av lagen ska en anmä­lan enligt 2 kap. göras senast sex måna­der efter lagens ikraft­trä­dande.