Lag (2018:1699) om kri­mi­nal­vår­dens behand­ling av per­son­upp­gif­ter inom brotts­da­ta­la­gens område

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2018:1699
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L5
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2018:1699
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L5
Utfär­dad: 2018-​11-15
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. All­männa bestäm­mel­ser

Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler utö­ver brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) när någon av myn­dig­he­terna inom kri­mi­nal­vår­den i egen­skap av behö­rig myn­dig­het enligt den lagen behand­lar per­son­upp­gif­ter i syfte att verk­ställa häkt­ning eller straff­rätts­liga påfölj­der eller biträda en annan behö­rig myn­dig­het när den utför upp­gif­ter för ett syfte som anges i 1 kap. 2 § brotts­da­ta­la­gen.

Per­son­upp­gifts­an­svar

2 §   Kri­mi­nal­vår­den är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som myn­dig­he­ten utför.

En över­vak­nings­nämnd är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som nämn­den utför.


2 kap. Grund­läg­gande bestäm­mel­ser om behand­ling av per­son­upp­gif­ter

Rätts­liga grun­der

1 §   Per­son­upp­gif­ter får behand­las om det är nöd­vän­digt för att en myn­dig­het som nämns i 1 kap. 1 § ska kunna utföra föl­jande upp­gif­ter:
   1. verk­ställa häkt­ning eller straff­rätts­liga påfölj­der,
   2. före­bygga, för­hindra eller upp­täcka brotts­lig verk­sam­het i sam­band med sådan verk­stäl­lig­het som anges i 1,
   3. biträda andra myn­dig­he­ter när de full­gör upp­gif­ter för ett syfte som anges i 1 kap. 2 § brotts­da­ta­la­gen (2018:1177), eller
   4. full­göra för­plik­tel­ser som föl­jer av inter­na­tio­nella åta­gan­den.

Behand­ling för nya ända­mål

2 §   För­ut­sätt­ning­arna för att behandla per­son­upp­gif­ter som behand­las med stöd av 1 § för nya ända­mål regle­ras i 2 kap. 4 och 22 §§ brotts­da­ta­la­gen (2018:1177).

Käns­liga per­son­upp­gif­ter

3 §   Kri­mi­nal­vår­den får behandla bio­met­riska upp­gif­ter om det är abso­lut nöd­vän­digt för ända­må­let med behand­lingen.

Utläm­nande av per­son­upp­gif­ter

4 §   Kri­mi­nal­vår­den får till en utländsk myn­dig­het eller inter­na­tio­nell orga­ni­sa­tion lämna ut de per­son­upp­gif­ter som behövs för
   1. pröv­ning och genom­fö­rande av över­flytt­ning av straff­verk­stäl­lig­het,
   2. tran­si­te­ring och för­va­ring av en per­son som är fri­hets­be­rö­vad för utred­ning av eller lag­fö­ring för brott eller straff­verk­stäl­lig­het, eller
   3. till­fäl­lig över­flytt­ning av en fri­hets­be­rö­vad per­son för utred­ning av eller lag­fö­ring för brott eller straff­verk­stäl­lig­het.

Längsta tid som per­son­upp­gif­ter får behand­las

5 §   Per­son­upp­gif­ter som behand­las auto­ma­ti­se­rat får inte behand­las längre än tio år efter det att den senaste påfölj­den eller åtgär­den avse­ende den regi­stre­rade helt har verk­ställts eller upp­hört.

Bestäm­mel­sen i 2 kap. 17 § andra styc­ket brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) gäl­ler inte vid tillämp­ningen av denna para­graf.

I 3 kap. 7 § finns bestäm­mel­ser om hur länge per­son­upp­gif­ter i säker­hets­re­gist­ret får behand­las.

Rätt att med­dela före­skrif­ter

6 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om
   1. vilka per­son­upp­gif­ter som får behand­las enligt 1 §,
   2. utläm­nande av per­son­upp­gif­ter i andra fall än som anges i 4 §,
   3. frå­gor som rör elektro­niskt utläm­nande genom direktåt­komst,
   4. längsta tid som per­son­upp­gif­ter får behand­las, och
   5. att per­son­upp­gif­ter får behand­las för arkivän­da­mål av all­mänt intresse eller veten­skap­liga, sta­tis­tiska eller histo­riska ända­mål under längre tid än vad som anges i 5 §.


3 kap. Säker­hets­re­gist­ret

Rät­ten att föra regis­ter

1 §   Kri­mi­nal­vår­den får föra ett säker­hets­re­gis­ter. I säker­hets­re­gist­ret får per­son­upp­gif­ter behand­las i syfte att
   1. före­bygga, för­hindra eller upp­täcka brott eller brotts­lig verk­sam­het på häk­ten och i kri­mi­nal­vårds­an­stal­ter eller i sam­band med annan straff­verk­stäl­lig­het, och
   2. säker­ställa ord­ning och säker­het på häk­ten, i kri­mi­nal­vårds­an­stal­ter och i annan verk­sam­het som Kri­mi­nal­vår­den bedri­ver.

Säker­hets­re­gist­rets inne­håll

2 §   I säker­hets­re­gist­ret får upp­gif­ter behand­las om en per­son som är häk­tad eller verk­stäl­ler ett fäng­el­se­straff och som är eller har varit pla­ce­rad på en säker­hets­av­del­ning.

I regist­ret får även upp­gif­ter behand­las om en per­son som är häk­tad eller verk­stäl­ler ett fäng­el­se­straff, om det finns risk för att han eller hon
   1. under häkt­ning eller verk­stäl­lig­het av fäng­el­se­straff begår brott som inte är ringa eller utö­var brotts­lig verk­sam­het som inne­fat­tar brott för vil­ket det är före­skri­vet fäng­else i två år eller mer,
   2. för­be­re­der rym­ning eller för­sö­ker rymma,
   3. blir före­mål för fri­tag­ning,
   4. bidrar till att all­var­ligt störa ord­ningen eller säker­he­ten på ett häkte eller i en kri­mi­nal­vårds­an­stalt, eller
   5. under häkt­ning eller verk­stäl­lig­het av ett fäng­el­se­straff utsätts för våld eller hot.

3 §   I säker­hets­re­gist­ret får även upp­gif­ter behand­las om en per­son som verk­stäl­ler en påföljd inom kri­mi­nal­vår­den, om det finns risk för att han eller hon utö­var våld eller hot mot eller otill­bör­lig påver­kan på per­so­nal eller andra per­so­ner som uppe­hål­ler sig i kri­mi­nal­vår­dens loka­ler.

4 §   Om det är abso­lut nöd­vän­digt för ända­må­let med behand­lingen enligt 1 §, får Kri­mi­nal­vår­den i säker­hets­re­gist­ret behandla upp­gif­ter om en per­son som har per­son­lig anknyt­ning till eller annan nära för­bin­delse med en per­son som anges i 2 §. Om den per­so­nen inte är häk­tad eller verk­stäl­ler fäng­el­se­straff ska det framgå genom en sär­skild upp­lys­ning.

Käns­liga per­son­upp­gif­ter

5 §   Sök­för­bu­det i 2 kap. 14 § brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) hind­rar inte sök­ning i per­son­upp­gif­ter i säker­hets­re­gist­ret i syfte att få fram ett urval av per­so­ner grun­dat på etniskt ursprung, poli­tiska åsik­ter, reli­giös eller filo­so­fisk över­ty­gelse eller upp­gif­ter som rör hälsa, sex­u­al­liv eller sex­u­ell lägg­ning.

Direktåt­komst

6 §   Polis­myn­dig­he­ten, Säker­hetspo­li­sen, Ekobrotts­myn­dig­he­ten och Åklagar­myn­dig­he­ten får för ett syfte som anges i 1 kap. 2 § brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) med­ges direktåt­komst till per­son­upp­gif­ter i säker­hets­re­gist­ret.

Längsta tid som per­son­upp­gif­ter får behand­las

7 §   Per­son­upp­gif­ter i säker­hets­re­gist­ret får inte behand­las längre än fem år efter det att
   1. den regi­stre­rade bli­vit vill­kor­ligt fri­gi­ven från ett fäng­el­se­straff eller annars helt har verk­ställt straf­fet eller, utan att ha dömts till sådan påföljd, har fri­getts från häkte,
   2. den regi­stre­rade helt har verk­ställt en sådan påföljd som avses i 3 §, eller
   3. den per­son som en regi­stre­rad har per­son­lig anknyt­ning till eller annan nära för­bin­delse med enligt 4 §, har bli­vit vill­kor­ligt fri­gi­ven från ett fäng­el­se­straff eller annars helt har verk­ställt straf­fet eller, utan att ha dömts till sådan påföljd, har fri­getts från häkte.

Bestäm­mel­sen i 2 kap. 17 § andra styc­ket brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) gäl­ler inte vid tillämp­ningen av denna para­graf.
Rätt att med­dela före­skrif­ter

8 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om inne­hål­let i säker­hets­re­gist­ret och om utläm­nande av per­son­upp­gif­ter ur regist­ret.


4 kap. Övriga bestäm­mel­ser

Admi­nist­ra­tiva sank­tions­av­gif­ter

1 §   En sank­tions­av­gift får tas ut av den per­son­upp­gifts­an­sva­rige vid över­trä­delse av bestäm­mel­serna i
   1. 2 kap. 1 § om rätts­liga grun­der för behand­ling av per­son­upp­gif­ter,
   2. 3 kap. 4 § om sär­skild upp­lys­ning, eller
   3. 2 kap. 5 § eller 3 kap. 7 § om den längsta tid som per­son­upp­gif­ter får behand­las.

En sank­tions­av­gift får också tas ut vid över­trä­delse av före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till denna lag om sär­skild upp­lys­ning eller om längsta tid som per­son­upp­gif­ter får behand­las.

Sank­tions­av­gif­ten ska bestäm­mas till högst 10 000 000 kro­nor.

Ska­de­stånd

2 §   Bestäm­mel­sen om ska­de­stånd i 7 kap. 1 § brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) ska tilläm­pas vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter i strid med denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den.

Över­kla­gande

3 §   Bestäm­mel­ser om över­kla­gande finns i 7 kap. brotts­da­ta­la­gen (2018:1177).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2018:1699
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2019.
   2. Genom lagen upp­hävs lagen (2001:617) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter inom kri­mi­nal­vår­den.
   3. En sank­tions­av­gift enligt 4 kap. 1 § får beslu­tas endast för över­trä­del­ser som har skett efter ikraft­trä­dan­det.
   4. Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande för över­trä­del­ser som har skett före ikraft­trä­dan­det.
   5. Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande för över­kla­gande av beslut som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det och som rör behand­ling av per­son­upp­gif­ter vid verk­stäl­lig­het av häkt­ning eller straff­rätts­liga påfölj­der eller biträde till andra behö­riga myn­dig­he­ter.

JP Info­nets straff­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets straff­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med straff­rätt? JP Info­nets tjäns­ter ger dig ett bra stöd i ditt arbete. Våra tjäns­ter beva­kar, för­u­tom lagar och för­ar­be­ten, hela rättsked­jan från tings­rätt till Högsta dom­sto­len. Vi tar in alla rele­vanta avgö­ran­den från JO och JK. Dess­utom kan du ta del av exper­ta­na­ly­ser som ringar in och besva­rar olika aktu­ella rätts­frå­gor. Se allt inom straff­rätt.