Varu­mär­ke­s­lag (2010:1877)

Varu­mär­kes­rät­ten är det imma­te­ri­al­rätts­liga område som regle­rar skyd­det för kän­ne­tec­ken som används i närings­verk­sam­het för varor eller tjäns­ter. Ett varu­märke kan bestå av alla tec­ken som har sär­skilj­nings­för­måga. Genom varu­mär­ke­s­la­gen kan en fysisk per­son eller ett före­tag ges en ensam­rätt till att använda ett visst varu­märke inom närings­verk­sam­het. Ensam­rät­ten inne­bär att endast varu­mär­kes­in­ne­ha­va­ren får använda sig av tec­ken som är iden­tiska eller för­väx­lings­bara med inne­ha­va­rens varu­märke, för varor eller tjäns­ter av samma eller lik­nande slag. En ensam­rätt upp­nås genom antingen inar­bet­ning eller regi­stre­ring.

SFS nr:

2010:1877
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Utfär­dad: 2010-​12-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:866
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Grund­läg­gande bestäm­mel­ser

Lagens tillämp­nings­om­råde

Varu­mär­ken och andra varu­kän­ne­tec­ken

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om varu­mär­ken och andra varu­kän­ne­tec­ken för varor eller tjäns­ter som till­han­da­hålls i en närings­verk­sam­het och som var och en kan för­värva ensam­rätt till. Lag (2018:1652).

Kollektiv-​​, garanti-​​ och kon­troll­mär­ken

2 §   En för­e­ning, ett bolag eller en annan sam­man­slut­ning kan för­värva ensam­rätt för sina med­lem­mar att använda gemen­samma varu­mär­ken (kol­lek­tiv­mär­ken) och andra varu­kän­ne­tec­ken i närings­verk­sam­het.

En myn­dig­het som med­de­lar före­skrif­ter om eller kon­trol­le­rar varor eller tjäns­ter kan för­värva ensam­rätt till varu­mär­ken (garanti-​​ eller kon­troll­mär­ken) och andra varu­kän­ne­tec­ken för använd­ning för sådana varor eller tjäns­ter som före­skrif­terna eller kon­trol­lerna avser, under för­ut­sätt­ning att myn­dig­he­ten inte till­han­da­hål­ler varor eller tjäns­ter av detta slag. Det­samma gäl­ler för andra som fast­stäl­ler krav för eller kon­trol­le­rar varor eller tjäns­ter. Lag (2018:1652).

EU-​varu­mär­ken

3 §   Lagen inne­hål­ler även vissa bestäm­mel­ser om EU-​varu­mär­ken.

Med EU-​varu­mär­ken avses varu­mär­ken enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001 av den 14 juni 2017 om EU-​varu­mär­ken. Lag (2017:993).

Vad som kan utgöra ett varu­märke

4 §   Ett varu­märke kan bestå av alla tec­ken som har sär­skilj­nings­för­måga och som tyd­ligt kan åter­ges i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets varu­mär­kes­re­gis­ter.

Med tec­ken avses sär­skilt ord, inbe­gri­pet per­son­namn, samt figu­rer, bok­stä­ver, siff­ror, fär­ger, ljud och for­men eller utstyr­seln på en vara eller dess för­pack­ning.
Lag (2018:1652).

Sär­skilj­nings­för­måga

5 §   Ett varu­kän­ne­tec­ken ska anses ha sär­skilj­nings­för­måga om det kan skilja varor eller tjäns­ter som till­han­da­hålls i en närings­verk­sam­het från dem som till­han­da­hålls i en annan.

Bris­tande sär­skilj­nings­för­måga kan bero på att ett varu­kän­ne­tec­ken endast består av tec­ken eller benäm­ningar som
   1. i han­deln visar varans eller tjäns­tens art, kva­li­tet, kvan­ti­tet, avsedda använd­ning, värde, geo­gra­fiska ursprung eller andra egen­ska­per eller tid­punk­ten för när varan är fram­ställd eller tjäns­ten är utförd, eller
   2. i dag­ligt språk­bruk eller enligt bran­schens veder­tagna han­dels­bruk kom­mit att bli en sed­van­lig beteck­ning för varan eller tjäns­ten.

Vid bedöm­ningen av om ett varu­kän­ne­tec­ken har sär­skilj­nings­för­måga ska hän­syn tas till att det kan för­värva för­må­gan genom använd­ning. Lag (2018:1652).

För­värv av ensam­rätt

Ensam­rätt genom regi­stre­ring

6 §   Ensam­rätt till varu­mär­ken kan för­vär­vas genom regi­stre­ring i varu­mär­kes­re­gist­ret enligt 2 kap. Regist­ret förs av Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket.

Ensam­rätt till varu­mär­ken kan också för­vär­vas genom inter­na­tio­nell regi­stre­ring enligt 5 kap.

Ensam­rätt genom inar­bet­ning

7 §   Ensam­rätt till varu­kän­ne­tec­ken kan för­vär­vas utan regi­stre­ring genom inar­bet­ning.

Ett varu­kän­ne­tec­ken ska anses inar­be­tat om det här i lan­det inom en bety­dande del av den krets till vil­ken det rik­tar sig (omsätt­nings­kret­sen) är känt som beteck­ning för de varor eller tjäns­ter som till­han­da­hålls under kän­ne­teck­net. Om varu­kän­ne­teck­net är inar­be­tat endast inom en del av lan­det, gäl­ler ensam­rät­ten endast inom det områ­det.

Ensam­rätt till närings­kän­ne­tec­ken och per­son­namn som varu­kän­ne­tec­ken

8 §   Den som inne­har ett före­tags­namn eller ett annat närings­kän­ne­tec­ken har ensam­rätt till kän­ne­teck­net som varu­kän­ne­tec­ken. Om närings­kän­ne­teck­net är skyd­dat endast inom en del av lan­det, gäl­ler ensam­rät­ten endast inom det områ­det.

Den som använ­der sitt per­son­namn som varu­kän­ne­tec­ken har ensam­rätt till kän­ne­teck­net som varu­kän­ne­tec­ken, om nam­net har sär­skilj­nings­för­måga för de varor eller tjäns­ter som det används för. Om nam­net används endast inom en del av lan­det, gäl­ler ensam­rät­ten endast inom det områ­det. Lag (2018:1652).

Kän­ne­tec­ken som inte kan omfat­tas av ensam­rätt

9 §   Ensam­rätt kan inte för­vär­vas till kän­ne­tec­ken som endast utgörs av en form eller annan egen­skap som
   1. föl­jer av varans art,
   2. är nöd­vän­dig för att varan ska uppnå ett tek­niskt resul­tat, eller
   3. ger varan ett bety­dande värde. Lag (2018:1652).

Ensam­rät­tens inne­börd

10 §   Ensam­rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken enligt 6-8 §§ inne­bär att ingen annan än inne­ha­va­ren, utan den­nes till­stånd, i närings­verk­sam­het får använda ett tec­ken för varor eller tjäns­ter, om teck­net är
   1. iden­tiskt med varu­kän­ne­teck­net och används för varor eller tjäns­ter av samma slag,
   2. iden­tiskt med eller lik­nar varu­kän­ne­teck­net och används för varor eller tjäns­ter av samma eller lik­nande slag, om det finns en risk för för­väx­ling, inbe­gri­pet ris­ken för att använd­ningen av teck­net leder till upp­fatt­ningen att det finns ett sam­band mel­lan den som använ­der teck­net och inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net, eller
   3. iden­tiskt med eller lik­nar ett varu­kän­ne­tec­ken som här i lan­det är känt inom en bety­dande del av omsätt­nings­kret­sen, om använd­ningen utan skä­lig anled­ning drar otill­bör­lig för­del av eller är till skada för varu­kän­ne­teck­nets sär­skilj­nings­för­måga eller anse­ende, oav­sett om använd­ningen avser varor eller tjäns­ter av samma, lik­nande eller annat slag.

Som använd­ning anses sär­skilt att
   1. förse varor eller deras för­pack­ningar med teck­net,
   2. bjuda ut varor till för­sälj­ning, föra ut dem på mark­na­den, lagra dem för dessa ända­mål eller bjuda ut eller till­han­da­hålla tjäns­ter under teck­net,
   3. impor­tera eller expor­tera varor under teck­net,
   4. använda teck­net som ett före­tags­namn eller ett annat närings­kän­ne­tec­ken eller som en del av ett före­tags­namn eller ett annat närings­kän­ne­tec­ken, och
   5. använda teck­net i affärs­hand­lingar och reklam.

Ensam­rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken inne­bär också att ingen annan än inne­ha­va­ren, utan den­nes till­stånd, i närings­verk­sam­het får tran­si­tera eller vidta lik­nande tullåt­gärd med varor av samma slag under ett tec­ken som är iden­tiskt med eller som i väsent­liga drag inte kan sär­skil­jas från varu­kän­ne­teck­net. Detta gäl­ler dock inte om inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net sak­nar rätt enligt lagen i des­ti­na­tions­lan­det att hindra att varorna släpps ut på mark­na­den där. Lag (2018:1652).

Begräns­ning av ensam­rät­ten

11 §   Ensam­rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken ger inte något själv­stän­digt skydd för en del av kän­ne­teck­net som sak­nar sär­skilj­nings­för­måga.

Ensam­rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken hind­rar inte att någon annan, när det sker i enlig­het med god affärs­sed, i närings­verk­sam­het använ­der
   1. sitt per­son­namn eller sin adress,
   2. upp­gif­ter om varans eller tjäns­tens art, kva­li­tet, kvan­ti­tet, avsedda använd­ning, värde, geo­gra­fiska ursprung eller andra egen­ska­per eller tid­punk­ten för när varan är fram­ställd eller tjäns­ten är utförd, eller
   3. varu­kän­ne­teck­net för att iden­ti­fi­era eller hän­visa till inne­ha­va­rens varor eller tjäns­ter.

Ensam­rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken hind­rar inte hel­ler att någon annan i närings­verk­sam­het använ­der teck­net i sin reklam för att direkt eller indi­rekt peka ut inne­ha­va­ren eller den­nes varor eller tjäns­ter (jäm­fö­rande reklam) på ett sätt som är för­en­ligt med mark­nads­fö­rings­la­gen (2008:486).

Ensam­rät­ten till ett kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­märke hind­rar inte att någon annan i närings­verk­sam­het använ­der sig av tec­ken eller benäm­ningar som anger geo­gra­fiskt ursprung, om det sker i enlig­het med god affärs­sed. Ensam­rät­ten till ett sådant märke hind­rar inte att den som har rätt att använda ett geo­gra­fiskt namn gör detta. Lag (2018:1652).

Kon­sum­tion av ensam­rät­ten

12 §   Ensam­rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken hind­rar inte att någon annan än inne­ha­va­ren använ­der kän­ne­teck­net för varor som inne­ha­va­ren, eller någon med inne­ha­va­rens sam­tycke, fört ut under varu­kän­ne­teck­net på mark­na­den inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det.

Första styc­ket gäl­ler inte när varor­nas skick för­änd­rats eller för­säm­rats sedan de förts ut på mark­na­den eller när det finns någon annan skä­lig grund för inne­ha­va­ren att mot­sätta sig använd­ningen.

Kol­li­de­rande rät­tig­he­ter

Före­trä­des­rätt

13 §   Gör flera anspråk på ensam­rätt till varu­kän­ne­tec­ken som är iden­tiska eller lik­nar varandra på det sätt som anges i 10 §, ska den ha före­träde som har tidi­gaste grund för sitt anspråk, om inte annat föl­jer av 14 eller 15 §.

Ver­kan av pas­si­vi­tet (regi­stre­rade varu­mär­ken)

14 §   Rät­ten till ett regi­stre­rat varu­märke ska gälla vid sidan av en äldre rätt till ett varu­kän­ne­tec­ken som är iden­tiskt eller likar­tat på det sätt som anges i 10 §, om
   1. ansö­kan om regi­stre­ring gjorts i god tro, och
   2. inne­ha­va­ren av den äldre rät­ten har känt till och fun­nit sig i att det yngre varu­mär­ket efter regi­stre­rings­da­gen har använts här i lan­det fem år i följd.

Om varu­mär­ket har använts endast för en del av de varor eller tjäns­ter som det är regi­stre­rat för, ska rät­ten gälla endast för dessa varor eller tjäns­ter.

Ver­kan av pas­si­vi­tet (inar­be­tade varu­kän­ne­tec­ken)

15 §   Rät­ten till ett inar­be­tat varu­kän­ne­tec­ken ska gälla vid sidan av en äldre rätt till ett varu­kän­ne­tec­ken som är iden­tiskt eller likar­tat på det sätt som anges i 10 §, om inne­ha­va­ren av den äldre rät­ten inte inom rim­lig tid vid­ta­git åtgär­der för att hindra använd­ningen av det yngre kän­ne­teck­net.

Mel­lan­kom­mande rät­tig­he­ter

16 §   Rät­ten till ett regi­stre­rat varu­märke ska gälla vid sidan av en äldre rätt till ett varu­kän­ne­tec­ken, om
   1. det äldre varu­kän­ne­teck­net inte hade sär­skilj­nings­för­måga på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket,
   2. det äldre varu­kän­ne­teck­net, när det är iden­tiskt eller likar­tat på det sätt som anges i 10 § första styc­ket 2, inte hade till­räck­lig sär­skilj­nings­för­måga så att det fanns en risk för för­väx­ling på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket, eller
   3. det äldre varu­kän­ne­teck­net, när det är iden­tiskt eller likar­tat på det sätt som anges i 10 § första styc­ket 3, inte var känt inom en bety­dande del av omsätt­nings­kret­sen på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket. Lag (2018:1652).

Samex­istens

17 §   I de fall som avses i 14-16 §§ hind­rar inte rät­ten till det yngre varu­kän­ne­teck­net använd­ningen av det äldre.

På yrkande av någon av par­terna, får en dom­stol i de fall som avses i 15 § om det är skä­ligt besluta att ett av kän­ne­teck­nen, eller båda, endast får använ­das på sär­skilt sätt, såsom i ett visst utfö­rande eller med tillägg av ort­san­gi­velse eller inne­ha­va­rens namn. Ett sådant beslut får dock inte avse ett regi­stre­rat varu­märke. Lag (2018:1652).

Upp­gifts­skyl­dig­het

18 §   Vid utgiv­ning eller annat till­gäng­lig­gö­rande av lex­i­kon, hand­böc­ker eller andra lik­nande skrif­ter i tryckt eller elektro­nisk form är för­fat­ta­ren, utgi­va­ren eller för­läg­ga­ren skyl­dig att se till att ett regi­stre­rat varu­märke inte åter­ges i skrif­ten utan upp­gift om att varu­mär­ket är skyd­dat genom regi­stre­ring, om inne­ha­va­ren av varu­mär­ket begär att upp­gif­ten ska fin­nas med och åter­giv­ningen ger intryck av att varu­mär­ket är en sed­van­lig beteck­ning för de varor eller tjäns­ter som varu­mär­ket är regi­stre­rat för.

I fråga om en skrift i tryckt form ska en upp­gift enligt första styc­ket föras in senast i nästa utgåva. I fråga om en skrift i elektro­nisk form ska upp­gif­ten föras in utan dröjs­mål. Lag (2018:1652).


2 kap. Natio­nell regi­stre­ring av varu­mär­ken

Ansö­kan om regi­stre­ring

Ansö­kans inne­håll

1 §   Den som vill regi­strera ett varu­märke ska ansöka om detta hos Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket. Ansö­kan ska inne­hålla
   1. upp­gif­ter om sökan­dens namn eller före­tags­namn och adress,
   2. upp­gif­ter om ombuds namn och adress,
   3. en tyd­lig åter­giv­ning av varu­mär­ket, och
   4. en tyd­lig för­teck­ning över de varor eller tjäns­ter som varu­mär­ket avser och vilka klas­ser dessa till­hör (varu- eller tjäns­te­för­teck­ning).

En ansö­kan om regi­stre­ring av ett kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­märke ska även inne­hålla upp­gif­ter om vilka som ska ha rätt att använda varu­mär­ket och de övriga vill­kor som ska gälla för använd­ningen. I fråga om ett kol­lek­tiv­märke ska dess­utom upp­gift läm­nas om vilka för­ut­sätt­ningar som gäl­ler för med­lem­skap i sam­man­slut­ningen.

Sökan­den ska betala före­skri­ven ansök­nings­av­gift.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om ansök­nings­för­fa­ran­det. Lag (2018:1652).

Ingiv­nings­dag

1 a §   Ingiv­nings­da­gen för en ansö­kan om regi­stre­ring är den dag då föl­jande har getts in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket:
   1. en upp­gift om att det som getts in är en ansö­kan om regi­stre­ring,
   2. en upp­gift om sökan­dens namn eller före­tags­namn,
   3. en tyd­lig åter­giv­ning av varu­mär­ket, och
   4. en för­teck­ning över de varor eller tjäns­ter som varu­mär­ket avser. Lag (2018:1652).

Änd­ring av ansö­kan

2 §   En sökande får göra sådana ovä­sent­liga änd­ringar i det sökta varu­mär­ket som inte påver­kar hel­hets­in­tryc­ket. Vidare får sökan­den begränsa varu- eller tjäns­te­för­teck­ningen i ansö­kan.

Del­ning av ansö­kan

3 §   En ansö­kan som avser flera varor eller tjäns­ter får delas i två eller flera ansök­ningar som varorna eller tjäns­terna för­de­las på. Ansök­ning­arna ska anses ha samma ingiv­nings­dag och pri­o­ri­tet som den ursprung­liga ansö­kan.

All­männa regi­stre­rings­vill­kor

4 §   Ett varu­märke får inte regi­stre­ras om det endast utgörs av en form eller annan egen­skap som
   1. föl­jer av varans art,
   2. är nöd­vän­dig för att varan ska uppnå ett tek­niskt resul­tat, eller
   3. ger varan ett bety­dande värde. Lag (2018:1652).

5 §   Ett varu­märke som ska regi­stre­ras måste ha sär­skilj­nings­för­måga för de varor eller tjäns­ter som det avser.

6 §   Tec­ken eller benäm­ningar, som i närings­verk­sam­het används för att ange varor­nas eller tjäns­ter­nas geo­gra­fiska ursprung får regi­stre­ras som kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­mär­ken även om de enligt 1 kap. 5 § andra styc­ket 1 sak­nar sär­skilj­nings­för­måga.

Hin­der mot regi­stre­ring på grund av hän­syn till all­männa intres­sen

7 §   Ett varu­märke får inte regi­stre­ras om varu­mär­ket
   1. stri­der mot lag eller annan för­fatt­ning eller mot goda seder eller all­män ord­ning,
   2. är ägnat att vil­se­leda all­män­he­ten i fråga om varans eller tjäns­tens art, kva­li­tet, geo­gra­fiska ursprung eller någon annan omstän­dig­het,
   3. utan till­stånd inne­hål­ler en sådan stat­lig eller inter­na­tio­nell beteck­ning eller ett sådant kom­mu­nalt vapen som enligt lag eller annan för­fatt­ning inte får använ­das obe­hö­ri­gen som varu­märke, eller något som lätt kan för­väx­las med en sådan beteck­ning eller ett sådant vapen,
   4. utan till­stånd inne­hål­ler ett sådant kän­ne­tec­ken som enligt lagen (2014:812) om skydd för kän­ne­tec­ken i den inter­na­tio­nella huma­ni­tära rät­ten inte får använ­das obe­hö­ri­gen som varu­märke, eller något som kan för­väx­las med ett sådant kän­ne­tec­ken,
   5. inne­hål­ler en ursprungs­be­teck­ning, en geo­gra­fisk beteck­ning, en be-​teck­ning för ett tra­di­tio­nellt uttryck för vin eller en beteck­ning för en garan­te­rad tra­di­tio­nell spe­ci­a­li­tet, i den utsträck­ning beteck­ningen är skyd­dad enligt uni­ons­rät­ten,
   6. inne­hål­ler eller består av något som är ägnat att upp­fat­tas som en geo­gra­fisk beteck­ning för vin eller sprit­dryc­ker och mär­ket avser vin eller sprit­dryc­ker av annat ursprung, eller
   7. inne­hål­ler eller i väsent­liga delar åter­ger en äldre växtsort­be­näm­ning som avser en växtsort av samma eller när­stå­ende växtart, i den utsträck­ning växt­sor­ten är skyd­dad enligt växt­för­äd­lar­rättsla­gen (1997:306) eller uni­ons­rät­ten.

Ett varu­märke får inte hel­ler regi­stre­ras om ansö­kan om regi­stre­ring gjor­des i ond tro.

Ett kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­märke får inte regi­stre­ras om vill­ko­ren för mär­kets använd­ning stri­der mot goda seder eller all­män ord­ning. Ett kol­lek­tiv­märke som avses i 6 § får vidare inte regi­stre­ras om vill­ko­ren inte tillå­ter med­lem­skap i sam­man­slut­ningen för alla som till­han­da­hål­ler sådana varor eller tjäns­ter som mär­ket avser och varorna eller tjäns­terna har sitt ursprung i det geo­gra­fiska område som mär­ket avser. Lag (2021:561).

Hin­der mot regi­stre­ring på grund av andra rät­tig­he­ter

8 §   Ett varu­märke får inte regi­stre­ras om varu­mär­ket
   1. är iden­tiskt med ett äldre varu­kän­ne­tec­ken för varor eller tjäns­ter av samma slag,
   2. är iden­tiskt med eller lik­nar ett äldre varu­kän­ne­tec­ken för varor eller tjäns­ter av samma eller lik­nande slag, om det finns en risk för för­väx­ling, inbe­gri­pet ris­ken för att använd­ningen av varu­mär­ket leder till upp­fatt­ningen att det finns ett sam­band mel­lan den som använ­der varu­mär­ket och inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net, eller
   3. är iden­tiskt med eller lik­nar ett äldre varu­kän­ne­tec­ken som är känt inom en bety­dande del av omsätt­nings­kret­sen, och använd­ningen av varu­mär­ket utan skä­lig anled­ning skulle dra otill­bör­lig för­del av eller vara till skada för varu­kän­ne­teck­nets sär­skilj­nings­för­måga eller anse­ende, oav­sett om använd­ningen avser varor eller tjäns­ter av samma, lik­nande eller annat slag.

Med ett varu­kän­ne­tec­ken avses i första styc­ket
   1. ett varu­märke som är regi­stre­rat enligt detta kapi­tel,
   2. ett varu­märke som är regi­stre­rat genom en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som enligt 5 kap. fått gil­tig­het i Sve­rige,
   3. ett varu­kän­ne­tec­ken som är inar­be­tat, om det inar­be­tade skyd­det gäl­ler inom en väsent­lig del av lan­det, och
   4. ett EU-​varu­märke.

Ett varu­märke får inte hel­ler regi­stre­ras om ansö­kan om regi­stre­ring görs i eget namn av en agent eller en annan före­trä­dare för en inne­ha­vare av ett varu­kän­ne­tec­ken och ansö­kan avser inne­ha­va­rens kän­ne­tec­ken. Varu­mär­ket får dock regi­stre­ras om före­trä­da­ren har inne­ha­va­rens till­stånd eller annars har gil­tiga skäl för sitt hand­lande. Lag (2021:561).

9 §   De hin­der för regi­stre­ring av varu­mär­ken som anges i 8 § första styc­ket 1-3 gäl­ler på mot­sva­rande sätt i fråga om
   1. ett regi­stre­rat före­tags­namn som används i närings­verk­sam­het, och
   2. ett sådant per­son­namn eller ett sådant annat närings­kän­ne­tec­ken än ett regi­stre­rat före­tags­namn som är skyd­dat enligt 1 kap. 8 §, om skyd­det gäl­ler inom en väsent­lig del av lan­det. Lag (2018:1652).

10 §   Ett varu­märke får inte regi­stre­ras om det inne­hål­ler eller består av
   1. något som är ägnat att upp­fat­tas som någon annans före­tags­namn,
   2. något som är ägnat att upp­fat­tas som någon annans efter­namn som har sär­skilt skydd eller någon annans all­mänt kända konst­närs­namn eller ett likar­tat namn, om använd­ningen av mär­ket skulle med­föra en nack­del för bära­ren av nam­net och om nam­net uppen­bar­li­gen inte syf­tar på någon sedan länge avli­den,
   3. en bild av någon annan som uppen­bar­li­gen inte syf­tar på någon sedan länge avli­den, eller
   4. något som krän­ker någon annans upp­hovs­rätt till ett lit­te­rärt eller konst­när­ligt verk eller någon annans rätt till en foto­gra­fisk bild eller ett möns­ter. Lag (2018:1652).

11 §   Bestäm­mel­serna i 8-10 §§ utgör inte hin­der mot regi­stre­ring, om den som inne­har den äldre rät­tig­he­ten med­ger regi­stre­ringen.

Undan­tag för en del av ett varu­märke från skydd

12 §   Om ett varu­märke inne­hål­ler en bestånds­del som inte kan regi­stre­ras ensam för sig, och det finns en uppen­bar risk för att regi­stre­ringen av mär­ket leder till oviss­het om ensam­rät­tens omfatt­ning, får denna bestånds­del uttryck­li­gen undan­tas från skyd­det vid regi­stre­ringen.

Om bestånds­de­len senare upp­fyl­ler kra­ven för regi­stre­ring, får delen eller varu­mär­ket i sin hel­het regi­stre­ras efter ny ansö­kan utan sådant undan­tag som avses i första styc­ket.

Varu- och tjäns­teklas­ser

13 §   Varu­mär­ken regi­stre­ras i en eller flera klas­ser av varor eller tjäns­ter. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om indel­ningen i klas­ser.

Pri­o­ri­tet

14 §   En ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke i Sve­rige ska, i för­hål­lande till andra ansök­ningar eller till använd­ning som skett av andra varu­kän­ne­tec­ken, anses gjord sam­ti­digt med en ansö­kan om regi­stre­ring av varu­mär­ket som sökan­den, eller någon som har över­lå­tit sin rätt till sökan­den, först gjort i ett annat land, om för­ut­sätt­ning­arna i andra-​​fjärde styc­kena är upp­fyllda.

Den tidi­gare ansö­kan ska ha gjorts i
   1. ett annat land som är anslu­tet till Paris­kon­ven­tio­nen den 20 mars 1883 för indust­ri­ellt rätts­skydd (SÖ 1970:60),
   2. en stat som är anslu­ten till eller ett område som är anslu­tet till avta­let om upp­rät­tande av världs­han­dels­or­ga­ni­sa­tio­nen (SÖ 1995:30), eller
   3. en annan stat eller ett annat område, om svenska ansök­ningar ger rätt till mot­sva­rande pri­o­ri­tet där, och om lag­stift­ningen där i huvud­sak stäm­mer över­ens med Paris­kon­ven­tio­nen.

Ansö­kan om regi­stre­ring av varu­mär­ket i Sve­rige ska göras inom sex måna­der från det att ansö­kan gjor­des i det andra lan­det eller områ­det.

En sökande som vill ha pri­o­ri­tet ska begära det innan varu­mär­ket har regi­stre­rats. Sökan­den ska lämna upp­gif­ter om
   1. vem som gjorde den tidi­gare ansö­kan,
   2. var och när den tidi­gare ansö­kan gjor­des, och
   3. den tidi­gare ansö­kans num­mer, så snart det är möj­ligt.

15 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket får före­lägga sökan­den att inom en viss tid styrka rät­ten till pri­o­ri­tet genom att ge in
   1. ett bevis om sökan­dens namn och om ingiv­nings­da­gen, utfär­dat av den myn­dig­het som har mot­ta­git den tidi­gare ansö­kan, och
   2. en av samma myn­dig­het styrkt kopia av ansö­kan och, i före­kom­mande fall, en bild som visar varu­mär­ket.

Den före­lagda tiden får inte löpa ut tidi­gare än tre måna­der från ingi­van­det av ansö­kan om regi­stre­ring av varu­mär­ket i Sve­rige.

Föl­jer sökan­den inte före­läg­gan­det, gäl­ler inte rät­ten till pri­o­ri­tet. Sökan­den ska upp­ly­sas om detta i före­läg­gan­det.

16 §   En ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke ska i för­hål­lande till andra ansök­ningar eller till använd­ning som skett av andra varu­kän­ne­tec­ken anses gjord första gången varu­mär­ket använts för en vara eller tjänst i sam­band med vis­ning på en inter­na­tio­nell utställ­ning enligt kon­ven­tio­nen den 22 novem­ber 1928 om inter­na­tio­nella utställ­ningar (SÖ 1996:30), om för­ut­sätt­ning­arna i andra och tredje styc­kena är upp­fyllda.

Ansö­kan om regi­stre­ring av varu­mär­ket ska göras inom sex måna­der efter det att varu­mär­ket första gången använ­des på utställ­ningen.

En sökande som vill ha pri­o­ri­tet ska begära det innan varu­mär­ket har regi­stre­rats samt visa när varu­mär­ket använ­des på utställ­ningen. Sökan­den ska då också ge in de hand­lingar som sökan­den vill åbe­ropa för att visa att utställ­ningen var sådan som avses i första styc­ket.

Hand­lägg­ningen av en ansö­kan om regi­stre­ring

Pröv­ningen av ansö­kan

17 §   Upp­fyl­ler ansö­kan inte kra­ven i 1 § första och andra styc­kena och 2 § eller finns det något hin­der mot regi­stre­ring enligt 4-10 §§, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket före­lägga sökan­den att avhjälpa bris­terna eller att yttra sig inom en viss tid. I före­läg­gan­det ska det upp­ly­sas om att ansö­kan kan komma att avskri­vas, om sökan­den inte sva­rar i rätt tid. Har sökan­den inte beta­lat ansök­nings­av­gif­ten, ska ver­ket före­lägga sökan­den att betala avgif­ten. I före­läg­gan­det ska det upp­ly­sas om att ansö­kan kan komma att avskri­vas, om sökan­den inte beta­lar i rätt tid.

Sva­rar sökan­den inte i rätt tid på ett före­läg­gande enligt första styc­ket, eller under­lå­ter sökan­den att betala ansök­nings­av­gif­ten efter före­läg­gande om att betala den, får Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket avskriva ansö­kan.

18 §   Finns det en brist eller ett hin­der enligt 17 § första styc­ket första meningen även efter det att sökan­den har ytt­rat sig, ska ansö­kan helt eller del­vis avslås, om det inte finns skäl att före­lägga sökan­den på nytt.

Avskriv­ning vid åter­kal­lelse

19 §   Åter­kal­lar sökan­den ansö­kan, ska ären­det avskri­vas.

Åter­upp­ta­gande av en avskri­ven ansö­kan

20 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ska åter­uppta en ansö­kan som avskri­vits enligt 17 § andra styc­ket, om sökan­den inom två måna­der efter utgången av före­lagd tid kom­plet­te­rar eller änd­rar sin ansö­kan.

Sökan­den ska betala före­skri­ven åter­upp­tag­nings­av­gift.

Över­fö­ring av ansö­kan på grund av bättre rätt

21 §   Om någon påstår inför Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket att han eller hon har bättre rätt till varu­mär­ket än sökan­den, och saken är oviss, får ver­ket före­lägga honom eller henne att väcka talan vid dom­stol inom en viss tid. Om talan inte väcks i tid, får påstå­en­det läm­nas utan avse­ende vid den fort­satta pröv­ningen av ansö­kan. Före­läg­gan­det ska inne­hålla en upp­lys­ning om detta.

Pågår ett mål om bättre rätt till varu­mär­ket vid dom­stol, får Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket för­klara ären­det om regi­stre­ring vilande till dess att målet avgjorts slut­ligt.

22 §   Om någon visar inför Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket att han eller hon har bättre rätt till varu­mär­ket än sökan­den, ska ver­ket på yrkande över­föra ansö­kan på honom eller henne. Den som ansö­kan över­förs på ska betala ny ansök­nings­av­gift.

Ansö­kan får inte änd­ras, avskri­vas, avslås eller bifal­las för­rän yrkan­det har prö­vats slut­ligt.

Regi­stre­ring

23 §   Om ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke upp­fyl­ler de krav som avses i 1 § första-​​tredje styc­kena och 2 § och det inte finns något hin­der mot regi­stre­ring enligt 4-10 §§, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket föra in varu­mär­ket i varu­mär­kes­re­gist­ret. Beslu­tet ska kun­gö­ras.

Om en ansö­kan har avsla­gits del­vis, ska varu­mär­ket föras in i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras för åter­stå­ende varor eller tjäns­ter när beslu­tet har vun­nit laga kraft.

När ett kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­märke regi­stre­ras ska också upp­gif­ter om de vill­kor som gäl­ler för att varu­mär­ket ska få använ­das föras in i regist­ret och kun­gö­ras.

Invänd­ning

Tids­frist för invänd­ning och invänd­ning­ens inne­håll

24 §   När Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket har kun­gjort en regi­stre­ring av ett varu­märke får invänd­ning göras mot den. Invänd­ningen ska ha kom­mit in till ver­ket inom tre måna­der från kun­gö­rel­se­da­gen. Om invänd­ningen inte har kom­mit in i rätt tid, ska den avvi­sas.

Invänd­ningen ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. invän­da­rens namn eller före­tags­namn och adress,
   2. ombuds namn och adress,
   3. den regi­stre­ring som invänd­ningen avser, och
   4. de omstän­dig­he­ter som åbe­ro­pas till grund för invänd­ningen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om invänd­nings­för­fa­ran­det. Lag (2018:1652).

Bris­ter i invänd­ningen

25 §   Om invänd­ningen är så brist­fäl­lig att den inte kan läg­gas till grund för en pröv­ning av ären­det, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket före­lägga invän­da­ren att avhjälpa bris­terna inom en viss tid. Följs inte före­läg­gan­det, ska invänd­ningen avvi­sas. Invän­da­ren ska upp­ly­sas om detta i före­läg­gan­det.

Under­rät­telse om invänd­ningen

26 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ska under­rätta inne­ha­va­ren av det regi­stre­rade varu­mär­ket om invänd­ningen och ge denne till­fälle att yttra sig inom en viss tid.

Om det är uppen­bart att invänd­ningen är ogrun­dad, ska den genast avslås.

Sam­för­stånds­lös­ning

27 §   På begä­ran av inne­ha­va­ren av det regi­stre­rade varu­mär­ket och invän­da­ren ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket bestämma en tids­frist på minst två måna­der då par­terna ska för­söka komma över­ens. Fris­ten får för­längas, om par­terna begär det. Lag (2018:1652).

Pröv­ning av en åter­kal­lad invänd­ning

28 §   Åter­kal­las invänd­ningen, får invänd­nings­för­fa­ran­det ändå full­föl­jas om det finns sär­skilda skäl. Invänd­nings­för­fa­ran­det får dock inte full­föl­jas om det till grund för invänd­ningen endast har åbe­ro­pats hin­der som avses i 8-10 §§.
Lag (2018:1652).

Änd­ringar i ett regi­stre­rat varu­märke

Beslut om invänd­ningen

29 §   Har en invänd­ning gjorts ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket, om det finns något hin­der som avses i 4-10 §§ mot regi­stre­ringen, häva regi­stre­ringen helt eller del­vis. Detta gäl­ler dock inte om annat föl­jer av 30 §.

En invänd­ning som helt eller del­vis grun­das på ett hin­der som avses i 8-10 §§ ska avslås i mot­sva­rande utsträck­ning om den har gjorts av någon som inte invän­der i eget intresse och inne­ha­va­ren av det regi­stre­rade varu­mär­ket begär det.

Om regi­stre­ringen på grund av en invänd­ning har hävts helt eller del­vis, ska regi­stre­ringen tas bort ur varu­mär­kes­re­gist­ret i mot­sva­rande utsträck­ning när avgö­ran­det har fått laga kraft. Beslu­tet ska kun­gö­ras. Lag (2018:1652).

30 §   Om en invänd­ning mot regi­stre­ringen av ett varu­märke grun­das på att ett äldre regi­stre­rat varu­märke enligt 8 § utgör hin­der och det på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket hade gått mer än fem år sedan frå­gan om regi­stre­ring av det äldre varu­mär­ket blev slut­ligt avgjord gäl­ler föl­jande. Regi­stre­ringen av det yngre varu­mär­ket får hävas endast om det äldre varu­mär­ket har tagits i verk­ligt bruk för de varor eller tjäns­ter som lig­ger till grund för invänd­ningen på det sätt som avses i 3 kap. 2 § eller, om det äldre varu­mär­ket är ett EU-​varu­märke, på det sätt som avses i arti­kel 18 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001 av den 14 juni 2017 om EU-​varu­mär­ken, inom de fem senaste åren före ingiv­nings­da­gen eller pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket.

Om det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ning som anges i första styc­ket, får regi­stre­ringen av det yngre varu­mär­ket ändå hävas om det finns gil­tiga skäl till att det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ningen.
Lag (2018:1652).

Ovä­sent­liga änd­ringar i ett regi­stre­rat varu­märke

31 §   På ansö­kan av inne­ha­va­ren av ett regi­stre­rat varu­märke får det i varu­mär­kes­re­gist­ret göras sådana ovä­sent­liga änd­ringar i varu­mär­ket som inte påver­kar hel­hets­in­tryc­ket.

Den som ansö­ker om änd­ring i ett varu­märke ska betala före­skri­ven avgift.

När ett regi­stre­rat varu­märke änd­ras ska detta anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. Lag (2018:1652).

Del­ning av en regi­stre­ring

32 §   En regi­stre­ring av ett varu­märke som avser flera varor eller tjäns­ter får delas i två eller flera regi­stre­ringar som varorna eller tjäns­terna för­de­las på. Regi­stre­ring­arna ska anses ha samma ingiv­nings­dag och pri­o­ri­tet som den ursprung­liga regi­stre­ringen Lag (2018:1652).

Änd­ring av vill­kor för använd­ning av kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­mär­ken

33 §   Om det efter regi­stre­ringen görs någon änd­ring av de vill­kor som gäl­ler för att ett kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­märke ska få använ­das, ska inne­ha­va­ren anmäla detta till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket.

De änd­rade vill­ko­ren ska föras in i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras, under för­ut­sätt­ning att de vill­kor som gäl­ler för varu­mär­kets använd­ning fort­fa­rande upp­fyl­ler kra­ven i 1 § andra styc­ket och att det inte finns något hin­der mot att föra in de änd­rade vill­ko­ren enligt 7 § tredje styc­ket.
Lag (2021:561).

Regi­stre­ring­ens var­ak­tig­het

34 §   Regi­stre­ringen gäl­ler i tio år från ingiv­nings­da­gen för ansö­kan om regi­stre­ring. Lag (2018:1652).

För­ny­else av en regi­stre­ring

35 §   Regi­stre­ringen kan för­nyas helt eller del­vis varje gång för en period på tio år räk­nat från utgången av före­gå­ende regi­stre­rings­pe­riod. En ansö­kan om för­ny­else ska ha kom­mit in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket tidi­gast sex måna­der före och senast sex måna­der efter regi­stre­rings­pe­ri­o­dens utgång.

Den som ansö­ker om för­ny­else ska betala före­skri­ven för­ny­el­se­av­gift inom den frist som anges i första styc­ket. En inbe­tal­ning av för­ny­el­se­av­gif­ten som görs inom denna frist ska anses utgöra en ansö­kan om för­ny­else.

Ett beslut att för­nya en regi­stre­ring ska föras in i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. Lag (2018:1652).

36 §   Om det inte fram­går vil­ken varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som ansö­kan om för­ny­else avser eller om för­ny­el­se­av­gif­ten inte har beta­lats, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket före­lägga sökan­den att avhjälpa bris­terna. I före­läg­gan­det ska det fin­nas en upp­lys­ning om att ansö­kan kan komma att avskri­vas om sökan­den inte sva­rar i rätt tid.

Sva­rar sökan­den inte i rätt tid på ett före­läg­gande enligt första styc­ket, eller under­lå­ter sökan­den att betala för­ny­el­se­av­gift efter före­läg­gande om att betala den, får Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket avskriva ansö­kan. Finns det en brist enligt första styc­ket även efter det att sökan­den har ytt­rat sig, ska ansö­kan om för­ny­else avslås, om det inte finns skäl att före­lägga sökan­den på nytt.

Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ska åter­uppta en ansö­kan som avskri­vits enligt andra styc­ket, om sökan­den inom två måna­der efter utgången av före­lagd tid kom­plet­te­rar sin ansö­kan.
Sökan­den ska betala före­skri­ven åter­upp­tag­nings­av­gift.
Lag (2018:1652).

Avfö­rande av regi­stre­ring

37 §   Om inne­ha­va­ren inte för­nyar regi­stre­ringen eller om han eller hon begär att den ska tas bort helt eller del­vis, ska regi­stre­ringen avfö­ras ur varu­mär­kes­re­gist­ret i mot­sva­rande utsträck­ning. Beslu­tet ska kun­gö­ras. Lag (2018:1652).


3 kap. Häv­ning av regi­stre­ring

Grun­der för häv­ning

All­männa grun­der

1 §   En regi­stre­ring av ett varu­märke får hävas om
   1. mär­ket har regi­stre­rats i strid mot denna lag,
   2. regi­stre­ringen fort­fa­rande stri­der mot lagen,
   3. rät­ten till mär­ket ändå inte får bestå enligt 1 kap. 14, 15 eller 16 §, och
   4. annat inte föl­jer av 1 a § i detta kapi­tel.

En regi­stre­ring får vidare hävas om
   1. varu­mär­ket, till följd av inne­ha­va­rens hand­lande eller pas­si­vi­tet, i han­deln har bli­vit en all­män beteck­ning för sådana varor eller tjäns­ter som regi­stre­ringen avser,
   2. varu­mär­ket har kom­mit att strida mot lag eller annan för­fatt­ning eller mot goda seder eller all­män ord­ning, eller
   3. varu­mär­ket har bli­vit ägnat att vil­se­leda all­män­he­ten i fråga om varans eller tjäns­tens art, kva­li­tet, geo­gra­fiska ursprung eller någon annan omstän­dig­het och detta är en följd av det bruk inne­ha­va­ren eller någon med hans eller hen­nes sam­tycke gjort av mär­ket för sådana varor eller tjäns­ter som det är regi­stre­rat för.

Vid en pröv­ning av om en regi­stre­ring ska hävas på grund av bris­tande sär­skilj­nings­för­måga ska endast sådan sär­skilj­nings­för­måga beak­tas som varu­mär­ket har för­vär­vat genom använd­ning före ansö­kan om häv­ning. Lag (2018:1652).

1 a §   Om ett yrkande om häv­ning av en regi­stre­ring av ett varu­märke grun­das på att ett äldre regi­stre­rat varu­märke enligt 2 kap. 8 § utgör hin­der och det vid tid­punk­ten för ansö­kan om häv­ning hade gått mer än fem år sedan frå­gan om regi­stre­ring av det äldre varu­mär­ket blev slut­ligt avgjord gäl­ler föl­jande. Regi­stre­ringen av det yngre varu­mär­ket får hävas endast om det äldre varu­mär­ket har tagits i verk­ligt bruk för de varor eller tjäns­ter som lig­ger till grund för yrkan­det på det sätt som avses i 2 § eller, om det äldre varu­mär­ket är ett EU-​varu­märke, på det sätt som avses i arti­kel 18 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001 av den 14 juni 2017 om EU-​varu­mär­ken, inom de fem senaste åren före ansö­kan om häv­ning.

Om det på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket hade gått mer än fem år sedan frå­gan om regi­stre­ring av det äldre varu­mär­ket blev slut­ligt avgjord, ska det äldre varu­mär­ket dess­utom ha tagits i verk­ligt bruk inom de fem senaste åren före ingiv­nings­da­gen eller pri­o­ri­tets­da­gen.

Om det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ning som anges i första och andra styc­kena, får regi­stre­ringen av det yngre varu­mär­ket ändå hävas om det finns gil­tiga skäl till att det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ningen. Lag (2018:1652).

Under­lå­ten använd­ning

2 §   En regi­stre­ring av ett varu­märke får hävas om inne­ha­va­ren inte har gjort verk­ligt bruk av mär­ket i Sve­rige för de varor eller tjäns­ter som det regi­stre­rats för inom fem år från den dag då frå­gan om regi­stre­ring slut­ligt har avgjorts eller inom en period av fem år i följd. Regi­stre­ringen får dock inte hävas på grund av under­lå­ten använd­ning om det finns gil­tiga skäl till att varu­mär­ket inte har använts.

Med sådant bruk som avses i första styc­ket lik­ställs
   1. att varu­mär­ket används i en annan form än den regi­stre­rade, om avvi­kel­sen avser endast detal­jer som inte för­änd­rar mär­kets sär­skilj­nings­för­måga, och
   2. att varor eller deras embal­lage har för­setts med varu­mär­ket här i lan­det endast för expor­tän­da­mål.

Med att ett varu­märke används av inne­ha­va­ren lik­ställs att varu­mär­ket används av någon annan med inne­ha­va­rens sam­tycke.

Regi­stre­ringen får inte hävas om varu­mär­ket har använts under tiden mel­lan utgången av femårs­pe­ri­o­den och ingi­van­det av ansö­kan om häv­ning av regi­stre­ringen. Använd­ning som påbör­jas eller åter­upp­tas efter femårs­pe­ri­o­dens utgång och inom tre måna­der före ingi­van­det av ansö­kan om häv­ning ska dock läm­nas utan avse­ende, om för­be­re­del­serna för att påbörja eller åter­uppta använd­ningen vid­togs efter det att inne­ha­va­ren fått kän­ne­dom om att en ansö­kan om häv­ning kunde komma att göras.

Kollektiv-​​, garanti-​​ och kon­troll­mär­ken

3 §   En regi­stre­ring av ett kollektiv-​​, garanti-​​ eller kon­troll­märke får hävas, för­u­tom på de grun­der som anges i 1 eller 2 §, om
   1. mär­ket har använts på ett sätt som inte är för­en­ligt med vill­ko­ren för använd­ningen och inne­ha­va­ren inte har vid­ta­git rim­liga åtgär­der för att för­hindra den använd­ningen,
   2. vill­ko­ren för använd­ning av mär­ket har änd­rats och inne­ha­va­ren inte har anmält detta till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket enligt 2 kap. 33 § första styc­ket, eller
   3. vill­ko­ren för använd­ning av mär­ket har änd­rats och förts in i varu­mär­kes­re­gist­ret i strid mot denna lag och vill­ko­ren fort­fa­rande stri­der mot lagen. Lag (2018:1652).

Par­ti­ell häv­ning

4 §   Om det finns grund för häv­ning av en regi­stre­ring endast för en del av de varor eller tjäns­ter som ett varu­märke har regi­stre­rats för, ska regi­stre­ringen hävas för dessa varor eller tjäns­ter.

Till­vä­ga­gångs­sätt

5 §   Den som vill inleda ett för­fa­rande för att häva en regi­stre­ring kan föra talan vid dom­stol eller ansöka om häv­ning av regi­stre­ringen hos Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket enligt 6-21 §§ (admi­nist­ra­tiv häv­ning). I 2 kap. 29 § finns det bestäm­mel­ser om att en regi­stre­ring av ett varu­märke får hävas efter det att någon gjort en invänd­ning mot regi­stre­ringen.

Ett för­fa­rande för att häva en regi­stre­ring med stöd av 1 § andra styc­ket, 2, 3 eller 4 § eller 2 kap. 4, 5 eller 7 § får också inle­das av en myn­dig­het. Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om vil­ken myn­dig­het som får göra detta. Lag (2018:1652).

Admi­nist­ra­tiv häv­ning

Ansö­kans inne­håll

6 §   En ansö­kan om admi­nist­ra­tiv häv­ning ska inne­hålla
   1. upp­gif­ter om par­terna i den utsträck­ning som anges i 33 kap. 1 § rät­te­gångs­bal­ken,
   2. ett yrkande om häv­ning och upp­gift om den regi­stre­ring som yrkan­det avser, och
   3. en redo­gö­relse för de omstän­dig­he­ter som åbe­ro­pas till grund för yrkan­det om häv­ning.

En sökande ska betala före­skri­ven ansök­nings­av­gift.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vad ansö­kan i övrigt ska inne­hålla.

Bris­ter i ansö­kan

7 §   Är ansö­kan så brist­fäl­lig att den inte kan läg­gas till grund för hand­lägg­ning av ären­det, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket före­lägga sökan­den att avhjälpa bris­terna inom en viss tid. Det­samma gäl­ler om sökan­den inte har beta­lat ansök­nings­av­gif­ten.

Föl­jer sökan­den inte före­läg­gan­det, ska ansö­kan avvi­sas.
Sökan­den ska upp­ly­sas om detta i före­läg­gan­det.

Ansö­kan ska också avvi­sas om den avser någon annan åtgärd än häv­ning av en regi­stre­ring eller om det finns något annat hin­der mot att den tas upp till pröv­ning.

Avskriv­ning vid åter­kal­lelse

8 §   Åter­kal­lar sökan­den ansö­kan, ska ären­det avskri­vas.

Ogrun­dad ansö­kan

9 §   Om det kan antas att ansö­kan är ogrun­dad, ska ansö­kan behand­las som om inne­ha­va­ren har bestritt den. I sådant fall ska 13 § tilläm­pas.

Före­läg­gande för inne­ha­va­ren att yttra sig

10 §   Tar Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket upp ansö­kan till pröv­ning, ska ver­ket före­lägga inne­ha­va­ren av regi­stre­ringen att yttra sig inom en viss tid från det att ansö­kan del­gavs inne­ha­va­ren.

I före­läg­gan­det ska inne­ha­va­ren upp­ma­nas att
   1. ange om ansö­kan med­ges eller bestrids och, om ansö­kan bestrids, skä­len för bestri­dan­det, och
   2. lämna de upp­gif­ter om sig själv som avses i 33 kap. 1 § första-​​tredje styc­kena rät­te­gångs­bal­ken, i den utsträck­ning upp­gif­terna i ansö­kan är ofull­stän­diga eller fel­ak­tiga.

I före­läg­gan­det ska det upp­ly­sas om att ären­det kan komma att avgö­ras även om inne­ha­va­ren inte sva­rar. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vad före­läg­gan­det i övrigt ska inne­hålla.

Del­giv­ning av före­läg­gan­det

11 §   Före­läg­gan­det enligt 10 § ska del­ges inne­ha­va­ren.
Del­giv­ningen ska ske på det sätt som enligt rät­te­gångs­bal­ken gäl­ler för del­giv­ning av stäm­ning i tvis­te­mål.

En kopia av ansök­nings­hand­ling­arna ska fogas till före­läg­gan­det när hand­ling­arna inne­hål­ler något utö­ver vad som fram­går av före­läg­gan­det.

Ska sökan­den se till att del­giv­ning sker, tilläm­pas 32 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken.

12 §   Har Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket inte kun­nat delge före­läg­gan­det, ska ver­ket pröva om för­sö­ken till del­giv­ning ska fort­sätta eller om sökan­den ska erbju­das att själv se till att del­giv­ning sker. Hän­syn ska tas till det arbete och den kost­nad som dit­tills har lagts ned på del­giv­ningen, för­ut­sätt­ning­arna för att fort­satta för­sök ska lyc­kas samt omstän­dig­he­terna i övrigt. Antar sökan­den inte erbju­dan­det, ska ansö­kan avvi­sas.

Ska sökan­den se till att del­giv­ning sker, tilläm­pas 32 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken.

Över­läm­nande till dom­stol

13 §   Om inne­ha­va­ren i rätt tid bestri­der ansö­kan helt eller del­vis, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket under­rätta sökan­den om detta. Vill sökan­den vid­hålla sitt yrkande, kan han eller hon begära att ären­det eller, om bestri­dan­det avser endast en del av yrkan­det, ären­det i den bestridda delen ska över­läm­nas till dom­stol.

En begä­ran om över­läm­nande ska ha kom­mit in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket inom en månad från den dag då under­rät­tel­sen om bestri­dan­det sän­des till sökan­den. I sin begä­ran ska sökan­den ange de omstän­dig­he­ter och de bevis som åbe­ro­pas, samt ange vad som ska styr­kas med varje bevis. Sökan­den ska sam­ti­digt ge in de skrift­liga bevis och andra hand­lingar som åbe­ro­pas.

Om sökan­den har begärt över­läm­nande i rätt tid, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket över­lämna ären­det till dom­sto­len. Om sökan­den inte har begärt över­läm­nande i rätt tid, ska ären­det skri­vas av i den del det är bestritt. Lag (2016:228).

14 §   En under­rät­telse om att inne­ha­va­ren har bestritt ansö­kan enligt 13 § första styc­ket ska inne­hålla en upp­lys­ning om
   1. att sökan­den kan begära över­läm­nande till dom­stol,
   2. inom vil­ken tid en sådan begä­ran ska ges in,
   3. vad en sådan begä­ran ska inne­hålla, och
   4. vad som i övrigt anges i 13 §.
Lag (2016:228).

Häv­ning av regi­stre­ringen

15 §   Har inne­ha­va­ren inte bestritt ansö­kan i rätt tid, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket häva regi­stre­ringen i enlig­het med ansö­kan. Har inne­ha­va­ren bestritt endast en del av ansö­kan, ska ver­ket häva regi­stre­ringen i den obe­stridda delen.

Åter­vin­ning

16 §   Inne­ha­va­ren av en regi­stre­ring som hävts enligt 15 § får ansöka om åter­vin­ning. En sådan ansö­kan ska ha kom­mit in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket inom en månad från dagen för beslu­tet.

Om inne­ha­va­ren har ansökt om åter­vin­ning i rätt tid, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket över­lämna ären­det till dom­sto­len. I annat fall ska ver­ket avvisa ansö­kan.
Lag (2016:228).

Under­rät­tel­ser

17 §   Under­rät­telse om häv­ning ska sän­das till sökan­den och inne­ha­va­ren.

Avvi­sas en ansö­kan om häv­ning, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket under­rätta sökan­den om detta. Avvi­sas en ansö­kan om åter­vin­ning, ska ver­ket under­rätta inne­ha­va­ren om detta. Med­de­lar ver­ket något annat beslut som inne­bär att ären­det avgörs, ska både sökan­den och inne­ha­va­ren under­rät­tas om beslu­tet, om det inte är uppen­bart onö­digt.

Rätts­kraft

18 §   Sedan tiden för ansö­kan om åter­vin­ning löpt ut, har ett beslut om häv­ning enligt 15 § rätts­kraft i enlig­het med vad som gäl­ler för en dom i ett tvis­te­mål som har vun­nit laga kraft.

Den fort­satta hand­lägg­ningen i dom­sto­len

19 §   Om ett ärende har över­läm­nats till dom­sto­len, ska talan anses väckt när ansö­kan om admi­nist­ra­tiv häv­ning kom in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket. De hand­lingar som sökan­den gett in ska anses som stäm­nings­an­sö­kan. Stäm­ning ska anses utfär­dad när dom­sto­len beslu­tar om målets hand­lägg­ning.
Lag (2016:228).

20 §   Har upp­hävts genom lag (2016:228).

21 §   Om ett ärende har över­läm­nats till dom­sto­len ska käran­den betala före­skri­ven tilläggs­av­gift. I ett sådant fall ska det som anges i 42 kap. 3 och 4 §§ rät­te­gångs­bal­ken om ansök­nings­av­gift gälla tilläggs­av­gif­ten.

Om ett mål där Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket har beslu­tat om häv­ning avvi­sas av dom­sto­len på grund av att tilläggs­av­gif­ten inte har beta­lats, ska dom­sto­len sam­ti­digt undan­röja Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets beslut.
Lag (2016:228).

Avfö­rande av regi­stre­ring

22 §   Om regi­stre­ringen av ett varu­märke har hävts helt eller del­vis av Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket enligt 15 § eller av en dom­stol, ska regi­stre­ringen avfö­ras ur varu­mär­kes­re­gist­ret i mot­sva­rande utsträck­ning när avgö­ran­det har vun­nit laga kraft.
Beslu­tet ska kun­gö­ras. Lag (2014:253).

Ver­kan av en häv­ning

23 §   Om en regi­stre­ring av ett varu­märke har hävts med stöd av 1 § första styc­ket, ska regi­stre­ringen anses ald­rig ha haft någon ver­kan.

Om en regi­stre­ring har hävts med stöd av 1 § andra styc­ket, 2 eller 3 § ska regi­stre­ringen anses ha för­lo­rat sin ver­kan från dagen för ansö­kan om häv­ning. På yrkande av en part får dom­sto­len eller, vid admi­nist­ra­tiv häv­ning, Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket bestämma att regi­stre­ringen i stäl­let ska anses ha för­lo­rat sin ver­kan den dag då det för­hål­lande som utgör grund för häv­ningen upp­kom. Lag (2018:1652).


4 kap. Regi­stre­ring såsom i hem­lan­det och ombud för utländska sökande och inne­ha­vare

Regi­stre­ring såsom i hem­lan­det

1 §   Är sökan­dens hem­land en stat som är anslu­ten till Paris­kon­ven­tio­nen den 20 mars 1883 för indust­ri­ellt rätts­skydd, eller en stat som är anslu­ten eller ett område som är anslu­tet till avta­let om upp­rät­tande av världs­han­dels­or­ga­ni­sa­tio­nen, ska ett varu­märke som är regi­stre­rat för sökan­den i hem­lan­det regi­stre­ras i Sve­rige såsom det är regi­stre­rat där, om det inte finns hin­der enligt 2 §.

Är sökan­dens hem­land någon annan stat eller något annat område än som avses i första styc­ket, ska ett varu­märke som är regi­stre­rat för sökan­den i hem­lan­det regi­stre­ras i Sve­rige såsom det är regi­stre­rat där, om
   1. mot­sva­rande rätt ges i fråga om en svensk regi­stre­ring i den sta­ten eller i det områ­det,
   2. där gäl­lande lag­stift­ning i huvud­sak över­ens­stäm­mer med Paris­kon­ven­tio­nen, och
   3. det inte finns hin­der enligt 2 §.

En sökande som begär regi­stre­ring enligt denna para­graf ska visa att varu­mär­ket är regi­stre­rat för sökan­den i hem­lan­det för de varor eller tjäns­ter som ansö­kan omfat­tar. Det­samma gäl­ler vid för­ny­else av ett varu­märke som regi­stre­rats enligt denna para­graf.

2 §   Ett varu­märke får inte regi­stre­ras enligt 1 § om det helt sak­nar sär­skilj­nings­för­måga eller om det finns något hin­der mot regi­stre­ring enligt 2 kap. 4 §, 5 § andra styc­ket och 6-11 §§.

Ett varu­märke som har regi­stre­rats enligt 1 §, men som annars inte skulle ha kun­nat regi­stre­ras här i lan­det, har inte skydd på grund av regi­stre­ringen i vidare mån eller för längre tid än det har i inne­ha­va­rens hem­land.

Ombud och del­giv­ning

Ombud för den som ansö­ker om varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

3 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket får före­lägga en sökande, som var­ken har hem­vist i Sve­rige eller bedri­ver närings­verk­sam­het som har eta­ble­rats här, att utse och till ver­ket anmäla ett ombud med behö­rig­het att ta emot del­giv­ning i ären­det och med hem­vist här i lan­det.

Om sökan­den inte föl­jer före­läg­gan­det, får del­giv­ning ske genom att hand­lingen sänds med pos­ten till sökan­den under den­nes senaste kända adress. Del­giv­ning ska anses ha skett när detta har gjorts. Sökan­den ska i före­läg­gan­det upp­ly­sas om följ­den av att före­läg­gan­det inte följs.

Ombud för en inne­ha­vare av en varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

4 §   En inne­ha­vare av en varu­mär­kes­re­gi­stre­ring, som var­ken har hem­vist i Sve­rige eller bedri­ver närings­verk­sam­het som har eta­ble­rats här, ska ha ett ombud som har hem­vist här i lan­det.
Ombu­det ska ha behö­rig­het att för inne­ha­va­ren ta emot del­giv­ning av stäm­ning, kal­lel­ser och andra hand­lingar i mål och ären­den om varu­mär­ket med undan­tag av stäm­ning i brott­mål och av före­läg­gande för part att infinna sig per­son­li­gen inför dom­stol. Ombu­det ska anmä­las till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket och anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret.

Om inne­ha­va­ren inte har anmält något ombud, får del­giv­ning i stäl­let ske genom att den hand­ling som ska del­ges sänds till inne­ha­va­ren under den i varu­mär­kes­re­gist­ret anteck­nade adres­sen. Om någon full­stän­dig adress inte är anteck­nad i regist­ret, får del­giv­ning ske genom att hand­lingen hålls till­gäng­lig hos Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket och ett med­de­lande om detta och om hand­ling­ens huvud­sak­liga inne­håll kun­görs. Del­giv­ning ska anses ha skett när detta har gjorts.


5 kap. Inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

Vad som avses med inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

1 §   Med en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring avses en regi­stre­ring av ett varu­märke som den inter­na­tio­nella byrån hos Världs­or­ga­ni­sa­tio­nen för den intel­lek­tu­ella ägan­de­rät­ten (Inter­na­tio­nella byrån) har gjort i det inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gist­ret enligt pro­to­kol­let den 27 juni 1989 till Madrid­ö­ver­ens­kom­mel­sen den 14 april 1891 om den inter­na­tio­nella regi­stre­ringen av varu­mär­ken (SÖ 1994:82).

Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket är varu­mär­kes­myn­dig­het i Sve­rige i ären­den om inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring.

Ansö­kan om inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

Vem som får ansöka om inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

2 §   Den som inne­har eller har ansökt om en svensk varu­mär­kes­re­gi­stre­ring, och som är svensk med­bor­gare, har hem­vist i Sve­rige eller bedri­ver närings­verk­sam­het som har eta­ble­rats här får ansöka om inter­na­tio­nell regi­stre­ring av varu­mär­ket.

Var ansö­kan ges in och dess inne­håll

3 §   En ansö­kan om inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska vara ställd till Inter­na­tio­nella byrån men ges in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket. Ansö­kan ska vara skri­ven på eng­elska och inne­hålla
   1. upp­gif­ter om sökan­dens namn eller före­tags­namn och adress,
   2. upp­gif­ter om ombuds namn och adress,
   3. upp­gif­ter om num­mer och datum för den svenska regi­stre­ring eller ansö­kan om regi­stre­ring som den inter­na­tio­nella ansö­kan byg­ger på,
   4. en tyd­lig åter­giv­ning av varu­mär­ket,
   5. en tyd­lig för­teck­ning över de varor eller tjäns­ter som varu­mär­ket begärs regi­stre­rat för och vilka klas­ser dessa till­hör (varu- eller tjäns­te­för­teck­ning),
   6. upp­gift om i vilka län­der den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen ska gälla, och
   7. de övriga upp­gif­ter om åter­giv­ningen av varu­mär­ket, sökan­dens anknyt­ning till Sve­rige och annat som en ansö­kan ska inne­hålla enligt före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen eller av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Sökan­den ska betala före­skri­ven ansök­nings­av­gift.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om ansök­nings­för­fa­ran­det. Lag (2018:1652).

Behand­lingen av ansö­kan

4 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ska kon­trol­lera om ansö­kan upp­fyl­ler kra­ven i 3 § och om upp­gif­terna i ansö­kan stäm­mer över­ens med upp­gif­terna i den varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som sökan­den har eller har ansökt om i Sve­rige.

Upp­fyl­ler ansö­kan inte de krav som avses i första styc­ket, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket före­lägga sökan­den att avhjälpa bris­terna inom en viss tid. Det­samma gäl­ler om sökan­den inte har beta­lat ansök­nings­av­gif­ten. Föl­jer sökan­den inte före­läg­gan­det, ska ansö­kan avskri­vas. Sökan­den ska upp­ly­sas om detta i före­läg­gan­det.

Upp­fyl­ler ansö­kan kra­ven, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket skicka ett intyg om detta till Inter­na­tio­nella byrån till­sam­mans med ansö­kan.

5 §   Om sökan­den åter­kal­lar ansö­kan innan Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket har skic­kat intyg och ansö­kan till Inter­na­tio­nella byrån, ska ären­det avskri­vas.

Åter­upp­ta­gande av en avskri­ven ansö­kan

6 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ska åter­uppta en ansö­kan som avskri­vits enligt 4 § andra styc­ket, om sökan­den inom två måna­der efter utgången av före­lagd tid kom­plet­te­rar eller änd­rar sin ansö­kan.

Sökan­den ska betala före­skri­ven åter­upp­tag­nings­av­gift.

Ansö­kan om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i ytter­li­gare län­der

7 §   Den som inne­har en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring grun­dad på en svensk regi­stre­ring eller ansö­kan om regi­stre­ring får ansöka om att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen ska gälla i ytter­li­gare län­der.

En ansö­kan enligt första styc­ket ges in till Inter­na­tio­nella byrån.

Om sökan­den har hem­vist i Sve­rige, får en ansö­kan enligt första styc­ket i stäl­let ges in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket.
En sådan ansö­kan ska vara skri­ven på eng­elska. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om ansö­kans inne­håll.

Ansö­kan om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige

Pröv­ningen av ansö­kan

8 §   Om Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket får en under­rät­telse från Inter­na­tio­nella byrån om att någon har ansökt om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige, ska ver­ket pröva om det finns något hin­der mot detta.

Sådant hin­der finns om det skulle ha fun­nits något hin­der mot en natio­nell regi­stre­ring av varu­mär­ket enligt 2 kap. 4-11 §§.

Om Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket anser att det finns hin­der enligt andra styc­ket, ska ver­ket ge Inter­na­tio­nella byrån besked om att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen helt eller del­vis inte kan gälla i Sve­rige. Ett sådant besked ska ges inom 18 måna­der från dagen för under­rät­tel­sen enligt första styc­ket samt inne­hålla skä­len till att regi­stre­ringen inte kan gälla här.

Beslut om att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen inte ska gälla i Sve­rige

9 §   Har Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket läm­nat ett besked till Inter­na­tio­nella byrån enligt 8 § tredje styc­ket, ska ver­ket tidi­gast tre måna­der efter det att beske­det läm­na­des besluta att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen helt eller del­vis inte ska gälla i Sve­rige, om det då fort­fa­rande finns något hin­der som avses i 2 kap. 4-11 §§.

Infö­rande av varu­mär­ket i varu­mär­kes­re­gist­ret

10 §   Finns det inte något hin­der som avses i 2 kap. 4-11 §§, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket föra in varu­mär­ket i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­göra att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen gäl­ler i Sve­rige.

Om Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket har beslu­tat att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen del­vis inte gäl­ler i Sve­rige, ska varu­mär­ket föras in i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras för åter­stå­ende varor eller tjäns­ter när beslu­tet har vun­nit laga kraft.

Invänd­ning

11 §   När Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket har kun­gjort att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen gäl­ler i Sve­rige, får invänd­ning göras mot att den gäl­ler här. Invänd­ningen ska ha kom­mit in till ver­ket inom tre måna­der från kun­gö­rel­se­da­gen. Om invänd­ningen inte har kom­mit in i rätt tid, ska den avvi­sas.

Invänd­ningen ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. invän­da­rens namn eller före­tags­namn och adress,
   2. ombuds namn och adress,
   3. den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som invänd­ningen avser, och
   4. de omstän­dig­he­ter som åbe­ro­pas till grund för invänd­ningen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om invänd­nings­för­fa­ran­det. Lag (2018:1652).

12 §   Om invänd­ningen är så brist­fäl­lig att den inte kan läg­gas till grund för en pröv­ning av ären­det, ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket före­lägga invän­da­ren att avhjälpa bris­terna inom en viss tid. Följs inte före­läg­gan­det, ska invänd­ningen avvi­sas. Invän­da­ren ska upp­ly­sas om detta i före­läg­gan­det.

13 §   Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ska under­rätta inne­ha­va­ren av den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen om invänd­ningen och ge denne till­fälle att yttra sig inom en viss tid.

Om det är uppen­bart att invänd­ningen är ogrun­dad, ska den genast avslås.

14 §   På begä­ran av inne­ha­va­ren av den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen och invän­da­ren ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket bestämma en tids­frist på minst två måna­der då par­terna ska för­söka komma över­ens. Fris­ten får för­längas, om par­terna begär det. Lag (2018:1652).

15 §   Åter­kal­las invänd­ningen, får invänd­nings­för­fa­ran­det ändå full­föl­jas om det finns sär­skilda skäl. Invänd­nings­för­fa­ran­det får dock inte full­föl­jas om det till grund för invänd­ningen endast har åbe­ro­pats hin­der som avses i 2 kap. 8-10 §§.
Lag (2018:1652).

16 §   Har en invänd­ning gjorts ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket, om det finns något hin­der som avses i 2 kap. 4-11 §§ mot att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen gäl­ler i Sve­rige, besluta att regi­stre­ringen helt eller del­vis inte ska gälla här. Detta gäl­ler dock inte om annat föl­jer av 17 §.

En invänd­ning som helt eller del­vis grun­das på ett hin­der som avses i 2 kap. 8-10 §§ ska avslås i mot­sva­rande utsträck­ning, om den har gjorts av någon som inte invän­der i eget intresse och inne­ha­va­ren av regi­stre­ringen begär det.

Ett beslut att regi­stre­ringen inte ska gälla i Sve­rige får grun­das endast på en omstän­dig­het som med­de­las till Inter­na­tio­nella byrån inom 18 måna­der från dagen för under­rät­tel­sen enligt 8 § första styc­ket. Har tiden för invänd­ning enligt 11 § löpt ut efter denna frist, får beslu­tet dock grun­das på omstän­dig­he­ter som med­de­las till Inter­na­tio­nella byrån inom en månad från det att tiden för invänd­ning löpt ut. Detta gäl­ler under för­ut­sätt­ning att Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket inom 18-​måna­ders­fris­ten har under­rät­tat Inter­na­tio­nella byrån om att ett med­de­lande om ett sådant beslut kan komma att över­sän­das senare.

Om Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket på grund av en invänd­ning beslu­tar att regi­stre­ringen helt eller del­vis inte ska gälla i Sve­rige, ska regi­stre­ringen tas bort ur varu­mär­kes­re­gist­ret i mot­sva­rande utsträck­ning när avgö­ran­det har fått laga kraft. Beslu­tet ska kun­gö­ras. Lag (2018:1652).

17 §   Om en invänd­ning mot att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen gäl­ler i Sve­rige grun­das på att ett äldre regi­stre­rat varu­märke enligt 2 kap. 8 § utgör hin­der och det på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för den inter­na­tio­nella regi­stre­ringen hade gått mer än fem år sedan frå­gan om regi­stre­ring av det äldre varu­mär­ket blev slut­ligt avgjord gäl­ler föl­jande. Det får beslu­tas att den inter­na­tio­nella regi­stre­ringen inte ska gälla här endast om det äldre varu­mär­ket har tagits i verk­ligt bruk för de varor eller tjäns­ter som lig­ger till grund för invänd­ningen

på det sätt som avses i 3 kap. 2 § eller, om det äldre varu­mär­ket är ett EU-​varu­märke, på det sätt som avses i arti­kel 18 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001 av den 14 juni 2017 om EU-​varu­mär­ken, inom de fem senaste åren före ingiv­nings­da­gen eller pri­o­ri­tets­da­gen för den inter­na­tio­nella regi­stre­ringen.

Om det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ning som anges i första styc­ket, får det ändå beslu­tas att den inter­na­tio­nella regi­stre­ringen inte ska gälla här om det finns gil­tiga skäl till att det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ningen. Lag (2018:1652).

Ver­kan av ett beslut om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige

18 §   Ett beslut om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige har ver­kan från den dag som Inter­na­tio­nella byrån i under­rät­tel­sen enligt 8 § första styc­ket har angett för den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen eller för en senare begä­ran om att regi­stre­ringen ska gälla i Sve­rige.

En inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som gäl­ler i Sve­rige gäl­ler på samma sätt som en natio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring.
Bestäm­mel­serna i 4 kap. ska dock inte tilläm­pas.

Det som före­skrivs i 7 kap. om pant­sätt­ning av en ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke ska tilläm­pas även i fråga om en ansö­kan enligt 8 § första styc­ket om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige.

Ett beslut om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige kan hävas enligt 3 kap. Det som före­skrivs i 3 kap. om regi­stre­ring av ett varu­märke ska då i stäl­let avse beslu­tet om att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen ska gälla i Sve­rige. Lag (2018:1652).

19 §   Om en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring har för­ny­ats, ska detta anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras.
Lag (2018:1652).

Utbyte av en natio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring mot en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

20 §   När någon inne­har både en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som gäl­ler i Sve­rige och en svensk regi­stre­ring av samma varu­märke, ersät­ter den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen den svenska, om den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen gäl­ler här i lan­det från en senare tid­punkt än den svenska och alla varor eller tjäns­ter som omfat­tas av den svenska regi­stre­ringen ingår i för­teck­ningen över de varor eller tjäns­ter som omfat­tas av den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen. Detta inne­bär ingen inskränk­ning i de rät­tig­he­ter som kan ha för­vär­vats på grund av den svenska regi­stre­ringen.

På begä­ran av inne­ha­va­ren ska Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket anteckna att den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen ersät­ter den svenska samt kun­göra detta. Lag (2018:1652).

Följ­den av att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring upp­hör

21 §   Om en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som gäl­ler i Sve­rige upp­hör att gälla helt eller del­vis, upp­hör dess gil­tig­het här i lan­det i mot­sva­rande utsträck­ning. En anteck­ning om detta ska göras i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. Lag (2018:1652).

Omvand­ling av en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring till en natio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring

22 §   Om en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som gäl­ler i Sve­rige upp­hör att gälla helt eller del­vis inom fem år från den dag som Inter­na­tio­nella byrån angett för regi­stre­ringen i under­rät­tel­sen enligt 8 § första styc­ket på grund av att den ursprung­liga regi­stre­ringen eller ansö­kan om regi­stre­ring inte längre kan utgöra grund för en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring, och inne­ha­va­ren där­ef­ter ansö­ker om regi­stre­ring av samma varu­märke i Sve­rige, ska denna ansö­kan anses gjord den dag som Inter­na­tio­nella byrån har angett för den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen. Detta gäl­ler under för­ut­sätt­ning att
   1. ansö­kan görs inom tre måna­der från den dag då den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen upp­hörde, och
   2. de varor eller tjäns­ter som anges i ansö­kan också omfat­ta­des av den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ring­ens ver­kan i Sve­rige.

Upp­gift om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring har upp­hört att gälla eller om att en sådan ansö­kan som avses i första styc­ket har gjorts ska anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. Lag (2018:1652).

23 §   Om en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring som gäl­ler i Sve­rige upp­hör att gälla på grund av en upp­säg­ning av pro­to­kol­let den 27 juni 1989 till Madrid­ö­ver­ens­kom­mel­sen den 14 april 1891 om den inter­na­tio­nella regi­stre­ringen av varu­mär­ken, och inne­ha­va­ren där­ef­ter ansö­ker om regi­stre­ring av samma varu­märke i Sve­rige, ska denna ansö­kan anses gjord den dag som Inter­na­tio­nella byrån har angett för den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen. Detta gäl­ler under för­ut­sätt­ning att
   1. ansö­kan görs inom två år från den dag då upp­säg­ningen fick ver­kan, och
   2. de varor eller tjäns­ter som anges i ansö­kan också omfat­ta­des av den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ring­ens ver­kan i Sve­rige.

Upp­gift om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring har upp­hört att gälla, eller om att en sådan ansö­kan som avses i första styc­ket har gjorts, ska anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. Lag (2018:1652).


6 kap. Över­lå­telse och licens

Över­lå­telse

All­mänt om över­lå­telse

1 §   Ett sådant varu­kän­ne­tec­ken som avses i 1 kap. 6 och 7 §§ kan över­lå­tas helt eller del­vis. Över­lå­tel­sen kan ske sepa­rat eller i sam­band med en över­lå­telse av den närings­verk­sam­het där varu­kän­ne­teck­net används.

Vid över­lå­telse av en närings­verk­sam­het ingår ett sådant varu­kän­ne­tec­ken som avses i första styc­ket och som hör till närings­verk­sam­he­ten i över­lå­tel­sen, om inte något annat har avta­lats.

Vad som sägs i första och andra styc­kena om varu­kän­ne­tec­ken tilläm­pas även på en ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke. Lag (2018:1652).

Anteck­ning om över­lå­telse

2 §   En över­lå­telse av ett regi­stre­rat varu­märke ska på begä­ran anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. En anteck­ning och kun­gö­relse ska också göras på begä­ran av den som genom en dom som har fått laga kraft fått fast­ställt att han eller hon har bättre rätt till ett regi­stre­rat varu­märke.

En över­lå­telse av en ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke ska på begä­ran anteck­nas i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium.

Den som begär en anteck­ning enligt första eller andra styc­ket ska betala före­skri­ven avgift. Lag (2018:1652).

Ver­kan av en anteck­ning om inne­ha­vare eller sökande

3 §   I ett mål eller ärende om ett natio­nellt regi­stre­rat varu­märke ska den som är anteck­nad som inne­ha­vare i varu­mär­kes­re­gist­ret anses vara inne­ha­vare av varu­mär­ket. I ett mål eller ärende om ett varu­märke som är före­mål för en natio­nell ansö­kan om regi­stre­ring ska den som är anteck­nad som sökande i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium anses som sökande av varu­mär­ket.

I ett mål eller ärende om ett inter­na­tio­nellt regi­stre­rat varu­märke ska den som är anteck­nad som inne­ha­vare i det inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gist­ret anses vara inne­ha­vare av varu­mär­ket. Lag (2018:1652).

Licens

All­mänt om licens

4 §   Inne­ha­va­ren av ett varu­kän­ne­tec­ken som avses i 1 kap. 6 och 7 §§ kan ge någon annan rätt att använda kän­ne­teck­net (licens) för en del av eller alla de varor eller tjäns­ter som kän­ne­teck­net är regi­stre­rat eller inar­be­tat för samt för hela eller en del av lan­det. Licen­sen kan vara exklu­siv eller icke- exklu­siv. En licens­ta­gare får inte över­låta sin rätt vidare utan sam­tycke av inne­ha­va­ren av kän­ne­teck­net.

Inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net kan åbe­ropa de rät­tig­he­ter som ensam­rät­ten inne­bär gente­mot en licens­ta­gare som över­trä­der en bestäm­melse i licens­av­ta­let med avse­ende på
   1. licen­sens gil­tig­hets­tid,
   2. den form under vil­ken kän­ne­teck­net får använ­das,
   3. arten av de varor eller tjäns­ter för vilka licen­sen är utfär­dad,
   4. det geo­gra­fiska område inom vil­ket kän­ne­teck­net får använ­das, eller
   5. kva­li­te­ten på de av licens­ta­ga­ren till­ver­kade varorna eller till­han­da­hållna tjäns­terna.

Anteck­ning om licens

5 §   En licens som avser ett regi­stre­rat varu­märke ska på begä­ran anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret och kun­gö­ras. En licens som avser ett varu­märke som är före­mål för en ansö­kan om regi­stre­ring ska på begä­ran anteck­nas i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium. Den som begär att en licens anteck­nas ska betala före­skri­ven avgift.

Om det visas att licen­sen har upp­hört att gälla, ska anteck­ningen tas bort. Ett beslut att ta bort en anteck­ning ur regist­ret ska kun­gö­ras.


7 kap. Pant­sätt­ning av ett regi­stre­rat varu­märke

Om panträt­tens upp­komst

1 §   Ett regi­stre­rat varu­märke eller en ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke kan pant­sät­tas enligt detta kapi­tel.

2 §   Panträtt i ett regi­stre­rat varu­märke eller i en ansö­kan om regi­stre­ring av ett varu­märke upp­kom­mer genom regi­stre­ring av ett skrift­ligt avtal om pant­sätt­ning av egen­do­men. Regi­stre­ring görs i varu­mär­kes­re­gist­ret eller, om avta­let avser en varu­mär­kes­an­sö­kan, i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium.
Den som ansö­ker om regi­stre­ring ska betala före­skri­ven avgift.

Har en regi­stre­rad panträtt över­gått till någon annan, ska detta på begä­ran anteck­nas i varu­mär­kes­re­gist­ret, om det är fråga om ett regi­stre­rat varu­märke, eller i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium, om det är fråga om en varu­mär­kes­an­sö­kan. Den som begär en anteck­ning ska betala före­skri­ven avgift.

Före­trä­des­ord­ning vid flera upp­lå­tel­ser av panträtt

3 §   Har panträtt upp­lå­tits till flera var för sig, har den upp­lå­telse före­träde för vil­ken ansö­kan om regi­stre­ring först kom in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket, om inte något annat har avta­lats.

Görs samma dag ansö­kan om regi­stre­ring av flera upp­lå­tel­ser, har de sinse­mel­lan före­träde efter den tids­följd i vil­ken de har ägt rum, om inte något annat har avta­lats. Är upp­lå­tel­serna sam­ti­diga eller kan det inte utre­das i vil­ken tids­följd de har skett, har de lika rätt.

Vem som får ansöka om regi­stre­ring

4 §   En ansö­kan om regi­stre­ring enligt 2 § får göras av den som har rät­ten till varu­mär­ket eller varu­mär­kes­an­sö­kan eller av den som panträt­ten har upp­lå­tits till. Sökan­den ska styrka upp­lå­ta­rens rätt till varu­mär­ket eller varu­mär­kes­an­sö­kan.

Vid tillämp­ning av första styc­ket ska den som i varu­mär­kes­re­gist­ret är anteck­nad som inne­ha­vare av ett regi­stre­rat varu­märke anses ha rätt till mär­ket, om inte något annat fram­kom­mer i ären­det. Avser ansö­kan om regi­stre­ring pant­sätt­ning av en varu­mär­kes­an­sö­kan, ska den som i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium har regi­stre­rats som sökande anses ha rätt till varu­mär­kes­an­sö­kan, om inte något annat fram­kom­mer i ären­det.

Hin­der på grund av upp­lå­ta­rens bris­tande behö­rig­het

5 §   En ansö­kan om regi­stre­ring enligt 2 § får inte bifal­las om upp­lå­ta­ren, när ansö­kan om regi­stre­ring görs, inte är behö­rig att för­foga över den pant­för­skrivna egen­do­men på grund av utmät­ning, kon­kurs, betal­nings­säk­ring, kvar­stad eller någon annan anled­ning.

När en upp­lå­telse av panträtt kan regi­stre­ras

6 §   Ett avtal om pant­sätt­ning kan regi­stre­ras när varu­mär­ket har regi­stre­rats eller, om avta­let avser en varu­mär­kes­an­sö­kan, när ansö­kan har regi­stre­rats i Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­kets dia­rium.

Om en pant­satt varu­mär­kes­an­sö­kan leder till att varu­mär­ket regi­stre­ras, gäl­ler där­ef­ter rät­ten till det regi­stre­rade varu­mär­ket som pan­t­ob­jekt.

Ogil­tiga pantav­tal

7 §   Även om en panträtt har regi­stre­rats, gäl­ler panträtt i den pant­satta egen­do­men endast om pantav­ta­let har ingåtts av någon som var rätt ägare till egen­do­men och behö­rig att för­foga över den, och om avta­let inte hel­ler av någon annan anled­ning är ogil­tigt.

För­fal­len panträtt

8 §   Panträt­ten är för­fal­len, om varu­mär­kes­an­sö­kan har över­förts på någon annan eller rät­ten till varu­mär­ket eller varu­mär­kes­an­sö­kan på grund av bestäm­mel­serna i denna lag inte vidare ska gälla.

Avfö­rande av en regi­stre­ring

9 §   Regi­stre­ringen av en panträtt ska avfö­ras, om panträt­ten genom en dom som har vun­nit laga kraft har för­kla­rats ogil­tig eller om panträt­ten har för­fal­lit eller annars har upp­hört att gälla.

Sak­rätts­ligt skydd för pant­sätt­ningen

10 §   Pant­sätt­ning gäl­ler från tiden för ansö­kan om regi­stre­ring enligt 2 § mot den som senare för­vär­var ägan­de­rätt eller annan rätt till egen­do­men.

Ett licens­av­tal gäl­ler mot pant­ha­va­ren, om avta­let har ingåtts före ansö­kan om regi­stre­ring av pantav­ta­let.

11 §   Bestäm­mel­ser i annan lag om hand­panträtt vid utmät­ning eller i kon­kurs gäl­ler också för panträtt i ett varu­märke eller en varu­mär­kes­an­sö­kan. När ansö­kan om regi­stre­ring enligt 2 § kom­mer in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket med­för det samma rätts­verk­ningar som när en pant­ha­vare tar en lös sak i besitt­ning.

Säljs rät­ten till ett pant­satt varu­märke eller en pant­satt varu­mär­kes­an­sö­kan vid utmät­ning eller i kon­kurs, består sådana licens­av­tal som avses i 10 § andra styc­ket.

För­sälj­ning av pan­ten

12 §   Pant­ha­va­ren får sälja pan­ten och ta ut sin ford­ran ur köpeskil­lingen endast om pant­ha­va­ren dess­förin­nan har under­rät­tat gäl­de­nä­ren och andra kända sakä­gare om för­sälj­ningen och dessa har fått skä­lig tid att bevaka sin rätt.

Vid en för­sälj­ning enligt första styc­ket består sådana licens­av­tal som avses i 10 § andra styc­ket.


8 kap. Straf­fan­svar, vites­för­bud, ska­de­stånd m.m.

Straf­fan­svar

1 §   Den som gör intrång i rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken (varu­mär­kes­in­trång) döms, om det sker upp­såt­li­gen eller av grov oakt­sam­het, för varu­mär­kes­brott till böter eller fäng­else i högst två år.

Om brot­tet begåtts upp­såt­li­gen och är att anse som grovt, döms för grovt varu­mär­kes­brott till fäng­else i lägst sex måna­der och högst sex år. Vid bedöm­ningen av om brot­tet är grovt ska det sär­skilt beak­tas om gär­ningen
   1. har före­gåtts av sär­skild pla­ne­ring,
   2. har utgjort ett led i en brotts­lig­het som utö­vats i orga­ni­se­rad form,
   3. har varit av större omfatt­ning, eller
   4. annars har varit av sär­skilt far­lig art.

Första och andra styc­kena gäl­ler inte vid intrång i den rätt till ett varu­kän­ne­tec­ken som avses i 1 kap. 10 § tredje styc­ket. Den som har över­trätt ett vites­för­bud enligt 3 § får inte dömas till ansvar för intrång som omfat­tas av för­bu­det.

För för­sök eller för­be­re­delse till varu­mär­kes­brott eller grovt varu­mär­kes­brott döms det till ansvar enligt 23 kap. brotts­bal­ken.

Åkla­ga­ren får väcka åtal för brott endast om åtal är moti­ve­rat från all­män syn­punkt. Lag (2020:545).

2 §   Har upp­hävts genom lag (2024:866).

Vites­för­bud

3 §   På yrkande av den som inne­har ett varu­kän­ne­tec­ken enligt 1 kap. 6-8 §§, eller av den som på grund av licens har rätt att utnyttja ett varu­kän­ne­tec­ken, får dom­sto­len vid vite för­bjuda den som gör eller med­ver­kar till varu­mär­kes­in­trång att fort­sätta med det.

Om käran­den visar san­no­lika skäl för att varu­mär­kes­in­trång, eller med­ver­kan till intrång, före­kom­mer och om det skä­li­gen kan befa­ras att sva­ran­den genom att fort­sätta intrånget, eller med­ver­kan till det, för­ringar vär­det av ensam­rät­ten till varu­kän­ne­teck­net, får dom­sto­len med­dela vites­för­bud för tiden till dess att målet slut­ligt har avgjorts eller något annat har beslu­tats. Innan ett sådant för­bud med­de­las ska sva­ran­den ha fått till­fälle att yttra sig, om inte ett dröjs­mål skulle med­föra risk för skada.

Första och andra styc­kena tilläm­pas också i fråga om för­sök eller för­be­re­delse till intrång.

För­bud enligt andra styc­ket får med­de­las endast om käran­den stäl­ler säker­het hos dom­sto­len för den skada som kan till­fo­gas sva­ran­den. Sak­nar käran­den för­måga att ställa sådan säker­het, får dom­sto­len befria honom eller henne från detta. I fråga om sla­get av säker­he­ten gäl­ler 2 kap. 25 § utsök­nings­bal­ken. Säker­he­ten ska prö­vas av dom­sto­len, om den inte har god­känts av sva­ran­den.

När målet avgörs ska dom­sto­len pröva om för­bud som har med­de­lats enligt andra styc­ket fort­fa­rande ska bestå.

I fråga om över­kla­gande av beslut enligt andra eller fjärde styc­ket samt i fråga om hand­lägg­ningen i högre dom­stol gäl­ler rät­te­gångs­bal­kens bestäm­mel­ser om över­kla­gande av beslut enligt 15 kap. rät­te­gångs­bal­ken.

En talan om utdö­mande av vite förs av den som har ansökt om för­bu­det. Lag (2016:228).

Ska­de­stånd

4 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het gör varu­mär­kes­in­trång ska betala skä­lig ersätt­ning för utnytt­jan­det av varu­kän­ne­teck­net samt ersätt­ning för den ytter­li­gare skada som intrånget har med­fört. När stor­le­ken på ersätt­ningen för ytter­li­gare skada bestäms ska hän­syn sär­skilt tas till
   1. ute­bli­ven vinst,
   2. vinst som den som har begått intrånget har gjort,
   3. skada på varu­kän­ne­teck­nets anse­ende,
   4. ide­ell skada, och
   5. rät­tig­hets­ha­va­rens intresse av att intrång inte begås.

Den som utan upp­såt eller oakt­sam­het gör varu­mär­kes­in­trång ska betala ersätt­ning för utnytt­jan­det av varu­kän­ne­teck­net i den utsträck­ning det är skä­ligt. Lag (2018:1652).

Begräns­ning av straf­fan­svar och ska­de­stånds­skyl­dig­het i vissa fall

5 §   Grun­das en talan om varu­mär­kes­in­trång på regi­stre­ring enligt denna lag, ska 1 § och bestäm­mel­serna i 36 kap. brotts­bal­ken om för­ver­kande av egen­dom inte tilläm­pas för tid före regi­stre­rings­da­gen. Inte hel­ler 4 § ska i dessa fall tilläm­pas för tid före regi­stre­rings­da­gen, om inte intrånget skett upp­såt­li­gen. Lag (2024:866).

Pre­skrip­tion av rät­ten till ska­de­stånd

6 §   Rät­ten till ersätt­ning för skada pre­skri­be­ras, om talan inte väcks inom fem år från det att ska­dan upp­kom. Rät­ten till ersätt­ning med anled­ning av intrång i ett varu­märke som är skyd­dat enbart på grund av regi­stre­ring pre­skri­be­ras dock inte i något fall tidi­gare än ett år från regi­stre­rings­da­gen.

Åtgär­der med egen­dom och hjälp­me­del

7 §   På yrkande av den som har lidit varu­mär­kes­in­trång får dom­sto­len, efter vad som är skä­ligt, besluta att egen­dom på vil­ken varu­kän­ne­tec­ken olov­li­gen före­kom­mer ska åter­kal­las från mark­na­den, änd­ras eller för­stö­ras eller att någon annan åtgärd ska vid­tas med den. Det­samma gäl­ler i fråga om hjälp­me­del som har använts eller varit avsett att använ­das vid intrånget.

Sådan egen­dom som avses i första styc­ket får tas i beslag om det skä­li­gen kan antas att ett brott enligt 1 § har begåtts. I fråga om ett sådant beslag tilläm­pas reg­lerna om beslag i brott­mål i all­män­het.

Första och andra styc­kena tilläm­pas också i fråga om för­sök eller för­be­re­delse till intrång.

Ett beslut om åtgärd enligt första styc­ket får inte inne­bära att den som har lidit varu­mär­kes­in­trång ska betala ersätt­ning till den som åtgär­den rik­tas mot.

Åtgär­der enligt första styc­ket ska bekostas av sva­ran­den om det inte finns sär­skilda skäl mot detta.

Ett beslut som avses i denna para­graf ska inte med­de­las, om för­ver­kande av egen­dom eller någon åtgärd som kan för­hindra miss­bruk ska beslu­tas enligt 36 kap. brotts­bal­ken.
Lag (2024:866).

Sprid­ning av infor­ma­tion om dom i mål om varu­mär­kes­in­trång

8 §   På yrkande av käran­den får dom­sto­len, i mål om varu­mär­kes­in­trång, besluta att den som har gjort eller med­ver­kat till intrånget ska bekosta lämp­liga åtgär­der för att sprida infor­ma­tion om domen i målet.

Första styc­ket tilläm­pas också i fråga om för­sök eller för­be­re­delse till intrång.


9 kap. Infor­ma­tions­före­läg­gande och intrång­s­un­der­sök­ning

Infor­ma­tions­före­läg­gande

Grund­läg­gande bestäm­mel­ser

1 §   Om en sökande visar san­no­lika skäl för att någon har gjort ett varu­mär­kes­in­trång, får dom­sto­len vid vite besluta att någon eller några av dem som anges i andra styc­ket ska ge sökan­den infor­ma­tion om ursprung och dis­tri­bu­tions­nät för de varor eller tjäns­ter som intrånget gäl­ler (infor­ma­tions­före­läg­gande). Ett sådant beslut får med­de­las på yrkande av den som inne­har varu­kän­ne­teck­net enligt 1 kap. 6-8 §§ eller den som på grund av licens har rätt att utnyttja detta. Det får bara med­de­las om infor­ma­tio­nen kan antas under­lätta utred­ning av ett intrång som avser varorna eller tjäns­terna.

Skyl­dig­he­ten att lämna infor­ma­tion omfat­tar den som
   1. har gjort eller med­ver­kat till intrånget,
   2. i kom­mer­si­ell skala har för­fo­gat över en vara som intrånget gäl­ler,
   3. i kom­mer­si­ell skala har använt en tjänst som intrånget gäl­ler,
   4. i kom­mer­si­ell skala har till­han­da­hål­lit en elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tions­tjänst eller en annan tjänst som har använts vid intrånget, eller
   5. har iden­ti­fi­e­rats av någon som anges i 2-4 såsom del­ak­tig i till­verk­ningen eller dis­tri­bu­tio­nen av en vara eller till­han­da­hål­lan­det av en tjänst som intrånget gäl­ler.

Infor­ma­tion om varors eller tjäns­ters ursprung och dis­tri­bu­tions­nät kan sär­skilt avse
   1. namn på och adress till pro­du­cen­ter, dis­tri­bu­tö­rer, leve­ran­tö­rer och andra som inne­haft varorna eller till­han­da­hål­lit tjäns­terna,
   2. namn på och adress till avsedda gros­sis­ter och detal­jis­ter, och
   3. upp­gif­ter om hur myc­ket som har pro­du­ce­rats, leve­re­rats, mot­ta­gits eller beställts och om vil­ket pris som har bestämts för varorna eller tjäns­terna.

Första-​​tredje styc­kena tilläm­pas också i fråga om för­sök eller för­be­re­delse till intrång.

2 §   Ett beslut om infor­ma­tions­före­läg­gande får med­de­las endast om skä­len för åtgär­den upp­vä­ger den olä­gen­het eller det men i övrigt som åtgär­den inne­bär för den som drab­bas av den eller för något annat mot­stå­ende intresse.

Skyl­dig­he­ten att lämna infor­ma­tion enligt 1 § omfat­tar inte upp­gif­ter vars yppande skulle röja att upp­gifts­läm­na­ren eller någon honom eller henne när­stå­ende som avses i 36 kap. 3 § rät­te­gångs­bal­ken har begått en brotts­lig hand­ling.

I Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning) finns bestäm­mel­ser som begrän­sar hur mot­tagna per­son­upp­gif­ter får behand­las.
Lag (2018:287).

Hand­lägg­ningen av frå­gor om infor­ma­tions­före­läg­gande

3 §   Om ett yrkande om infor­ma­tions­före­läg­gande rik­tar sig mot den som är sökan­dens mot­part i ett mål om intrång, ska bestäm­mel­serna om rät­te­gång som gäl­ler för det målet tilläm­pas. Ett beslut om infor­ma­tions­före­läg­gande får över­kla­gas sär­skilt.

Om yrkan­det om infor­ma­tions­före­läg­gande rik­tar sig mot någon annan än den som anges i första styc­ket, ska lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den tilläm­pas. Dom­sto­len får bestämma att var­dera par­ten ska svara för sina rät­te­gångs­kost­na­der.

En talan om utdö­mande av vite får föras av den som har ansökt om före­läg­gan­det. Lag (2016:228).

Rätt till ersätt­ning samt under­rät­tel­se­skyl­dig­het

4 §   Den som på grund av 1 § andra styc­ket 2-5 har före­lagts att enligt första styc­ket samma para­graf lämna infor­ma­tion, har rätt till skä­lig ersätt­ning för kost­na­der och besvär. Ersätt­ningen ska beta­las av den som har fram­ställt yrkan­det om infor­ma­tions­före­läg­gande.

Den som till­han­da­hål­ler en elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tions­tjänst och som till följd av ett infor­ma­tions­före­läg­gande har läm­nat ut infor­ma­tion som avses i 9 kap. 31 § lagen (2022:482) om elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion ska sända en skrift­lig under­rät­telse om detta till den som upp­gif­terna gäl­ler tidi­gast efter en månad och senast efter tre måna­der från det att infor­ma­tio­nen läm­na­des ut. Kost­na­den för under­rät­tel­sen ersätts enligt första styc­ket. Lag (2022:500).

Intrång­s­un­der­sök­ning

Grund­läg­gande bestäm­mel­ser

5 §   Om det skä­li­gen kan antas att någon har gjort eller med­ver­kat till ett varu­mär­kes­in­trång, får dom­sto­len för att bevis­ning ska kunna säk­ras om intrånget besluta att en under­sök­ning får göras hos denne för att söka efter före­mål eller hand­lingar som kan antas ha bety­delse för en utred­ning om intrånget (intrång­s­un­der­sök­ning). Ett sådant beslut får med­de­las på yrkande av den som inne­har varu­kän­ne­teck­net enligt 1 kap. 6-8 §§ eller den som på grund av licens har rätt att utnyttja detta. Om rät­te­gång inte är inledd, ska yrkan­det fram­stäl­las skrift­li­gen.

Ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning får med­de­las endast om skä­len för åtgär­den upp­vä­ger den olä­gen­het eller det men i övrigt som åtgär­den inne­bär för den som drab­bas av den eller för något annat mot­stå­ende intresse.

Första och andra styc­kena tilläm­pas också i fråga om för­sök eller för­be­re­delse till intrång.

Hand­lägg­ningen av frå­gor om intrång­s­un­der­sök­ning

6 §   Innan ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning med­de­las ska mot­par­ten ha fått till­fälle att yttra sig. Dom­sto­len får dock ome­del­bart med­dela ett beslut som gäl­ler till dess att annat har beslu­tats, om ett dröjs­mål skulle med­föra risk för att före­mål eller hand­lingar som har bety­delse för utred­ning om intrånget skaf­fas undan, för­störs eller för­vans­kas.

I övrigt ska en fråga om intrång­s­un­der­sök­ning som upp­kom­mer då en rät­te­gång inte är inledd hand­läg­gas på samma sätt som om frå­gan upp­kom­mit under en rät­te­gång. Lag (2016:228).

Stäl­lande av säker­het och över­kla­gande av beslut

7 §   Ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning får med­de­las endast om sökan­den stäl­ler säker­het hos dom­sto­len för den skada som kan till­fo­gas mot­par­ten. Sak­nar sökan­den för­måga att ställa säker­het, får dom­sto­len befria sökan­den från det. I fråga om sla­get av säker­het gäl­ler 2 kap. 25 § utsök­nings­bal­ken.
Säker­he­ten ska prö­vas av dom­sto­len, om den inte har god­känts av mot­par­ten.

I fråga om över­kla­gande av dom­sto­lens beslut om intrång­s­un­der­sök­ning och i fråga om hand­lägg­ningen i högre dom­stol gäl­ler vad som före­skrivs i rät­te­gångs­bal­ken om över­kla­gande av beslut enligt 15 kap. rät­te­gångs­bal­ken.

Beslut om intrång­s­un­der­sök­ning

8 §   Ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. vil­ket ända­mål under­sök­ningen ska ha,
   2. vilka före­mål och hand­lingar som får efter­sö­kas, och
   3. vilka utrym­men som får genom­sö­kas.

Om det behövs, ska dom­sto­len även besluta om andra vill­kor för verk­stäl­lan­det.

Verk­stäl­lig­het av ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning

9 §   Ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning gäl­ler ome­del­bart. Om ansö­kan om verk­stäl­lig­het inte har gjorts inom en månad från beslu­tet, för­fal­ler det.

10 §   Ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning verk­ställs av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten enligt de vill­kor som dom­sto­len har beslu­tat och med tillämp­ning av 1-3 kap., 17 kap. 1-5 §§ samt 18 kap. utsök­nings­bal­ken. Sökan­dens mot­part ska under­rät­tas om verk­stäl­lig­he­ten endast om beslu­tet om intrång­s­un­der­sök­ning har till­kom­mit efter mot­par­tens hörande. Myn­dig­he­ten har rätt att ta foto­gra­fier och göra film- och ljudupp­tag­ningar av sådana före­mål som den får söka efter. Myn­dig­he­ten har också rätt att ta kopior av och göra utdrag ur sådana hand­lingar som den får söka efter.

En intrång­s­un­der­sök­ning får inte omfatta en skrift­lig hand­ling som avses i 27 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken.

Juri­diskt biträde och rätt att när­vara vid intrång­s­un­der­sök­ningen

11 §   När ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning ska verk­stäl­las har mot­par­ten rätt att till­kalla ett juri­diskt biträde. I avvak­tan på att biträ­det instäl­ler sig får verk­stäl­lig­he­ten inte påbör­jas. Detta gäl­ler dock inte, om
   1. under­sök­ningen där­i­ge­nom onö­digt för­dröjs, eller
   2. det finns en risk att ända­må­let med åtgär­den annars inte upp­nås.

Vid verk­stäl­lig­he­ten får Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten anlita det biträde av en sak­kun­nig som behövs.

Myn­dig­he­ten får tillåta att sökan­den eller ett ombud för sökan­den är när­va­rande vid under­sök­ningen för att bistå med upp­lys­ningar. Om ett sådant till­stånd ges, ska myn­dig­he­ten se till att sökan­den eller ombu­det inte i större utsträck­ning än som kan moti­ve­ras av verk­stäl­lig­he­ten får kän­ne­dom om för­hål­lan­den som kom­mer fram.

Åter­gång av en åtgärd vid intrång­s­un­der­sök­ning

12 §   Om sökan­den inte inom en månad från det att verk­stäl­lig­he­ten avslu­tats väc­ker talan eller på något annat sätt inle­der ett för­fa­rande om saken, ska en åtgärd som före­ta­gits vid verk­stäl­lig­he­ten av intrång­s­un­der­sök­ningen ome­del­bart gå åter, i den utsträck­ning det är möj­ligt. Det­samma gäl­ler om ett beslut om intrång­s­un­der­sök­ning hävs sedan verk­stäl­lig­het genom­förts.

Han­te­ring av mate­rial från intrång­s­un­der­sök­ningen

13 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska för­teckna foto­gra­fier och film- och ljudupp­tag­ningar av före­mål samt kopior av och utdrag ur hand­lingar från intrång­s­un­der­sök­ningen. Mate­ri­a­let ska hål­las till­gäng­ligt för sökan­den och mot­par­ten.


10 kap. Övriga bestäm­mel­ser

Vissa bestäm­mel­ser om rät­te­gången

Behö­rig dom­stol

1 §   Patent-​​ och mark­nads­dom­sto­len är rätt dom­stol i
   1. mål och ären­den enligt denna lag om de inte ska hand­läg­gas enligt lagen (1974:371) om rät­te­gången i arbets­tvis­ter, och
   2. mål som avses i arti­kel 124 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001 av den 14 juni 2017 om EU-​varu­mär­ken.

Det som sägs i rät­te­gångs­bal­ken om inskränk­ning av dom­stols behö­rig­het i fråga om tvist som ska tas upp i annan ord­ning än inför dom­stol ska inte tilläm­pas i fråga om ett yrkande om infor­ma­tions­före­läg­gande eller intrång­s­un­der­sök­ning.
Lag (2018:1652).

Sär­skilda för­ut­sätt­ningar för att väcka talan

2 §   En licens­ta­gare får väcka en talan om varu­mär­kes­in­trång endast om inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net sam­tyc­ker till det. Även utan sam­tycke får den som har en exklu­siv licens väcka en talan om varu­mär­kes­in­trång, om inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net inte själv väc­ker en sådan talan inom skä­lig tid från det att licens­ta­ga­ren under­rät­tade inne­ha­va­ren om att licens­ta­ga­ren avser att väcka talan. Detta stycke ska också tilläm­pas i fråga om en fast­stäl­lel­se­ta­lan avse­ende ett varu­kän­ne­tec­ken.

Om inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net väc­ker en talan om varu­mär­kes­in­trång, får en licens­ta­gare all­tid väcka en talan om ersätt­ning enligt 8 kap. 4 §.

Första styc­ket gäl­ler inte om något annat har avta­lats.
Lag (2018:1652).

3 §   Den som har rätt att använda ett sådant varu­kän­ne­tec­ken som avses i 1 kap. 2 § får väcka en talan om varu­mär­kes­in­trång endast om inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net sam­tyc­ker till det. Detta ska också tilläm­pas i fråga om en fast­stäl­lel­se­ta­lan avse­ende ett varu­kän­ne­tec­ken.

Inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net har rätt till ersätt­ning enligt 8 kap. 4 § för intrång i den rätt som en använ­dare har. En använ­dare får dock väcka en talan om ersätt­ning för egen räk­ning om inne­ha­va­ren av varu­kän­ne­teck­net sam­tyc­ker till det eller om inne­ha­va­ren väc­ker en talan om varu­mär­kes­in­trång som inte inne­fat­tar något yrkande om ersätt­ning enligt 8 kap. 4 § för intrång i använ­da­rens rätt.

Första styc­ket gäl­ler inte om något annat har avta­lats. Lag (2018:1652).

4 §   En pant­ha­vare får väcka en talan om varu­mär­kes­in­trång med anled­ning av intrång i den pant­satta egen­do­men endast om inne­ha­va­ren av det regi­stre­rade varu­mär­ket har under­rät­tats om det. En under­rät­telse ska också läm­nas när en pant­ha­vare vill väcka en fast­stäl­lel­se­ta­lan avse­ende ett regi­stre­rat varu­märke.

Första styc­ket gäl­ler inte om något annat har avta­lats.
Lag (2018:1652).

Invänd­ning om ogil­tig­het

5 §   Om det förs en talan om intrång i ett regi­stre­rat varu­märke och den som talan förs mot gör gäl­lande att regi­stre­ringen är ogil­tig, får frå­gan om ogil­tig­het prö­vas endast sedan en talan om häv­ning har väckts. Dom­sto­len får före­lägga den som gör gäl­lande att regi­stre­ringen är ogil­tig att inom en viss tid väcka en sådan talan. Utan att en talan om häv­ning har väckts får dock frå­gan om ogil­tig­het prö­vas i ett brott­mål och i ett fall som avses i 6 §.

Första styc­ket ska också tilläm­pas om det i ett mål som gäl­ler fast­stäl­lel­se­ta­lan avse­ende ett regi­stre­rat varu­märke görs gäl­lande att regi­stre­ringen är ogil­tig. Lag (2018:1652).

Sär­skilda för­ut­sätt­ningar för att bifalla en talan som avser intrång

6 §   Om det förs en talan om intrång i ett regi­stre­rat varu­märke och det vid tid­punk­ten för talans väc­kande hade gått mer än fem år sedan frå­gan om regi­stre­ring av varu­mär­ket blev slut­ligt avgjord gäl­ler föl­jande. Talan får bifal­las endast om varu­mär­ket, inom de fem senaste åren före talans väc­kande, har tagits i verk­ligt bruk på det sätt som avses i 3 kap. 2 § för de varor eller tjäns­ter som lig­ger till grund för talan.

Om en talan enligt första styc­ket avser intrång genom använd­ning av ett yngre regi­stre­rat varu­märke och det på ingiv­nings­da­gen eller, i före­kom­mande fall, pri­o­ri­tets­da­gen för det yngre varu­mär­ket hade gått mer än fem år sedan frå­gan om regi­stre­ring av det äldre varu­mär­ket blev slut­ligt avgjord, ska det äldre varu­mär­ket dess­utom ha tagits i verk­ligt bruk inom de fem senaste åren före ingiv­nings­da­gen eller pri­o­ri­tets­da­gen.

Om det äldre varu­mär­ket inte har använts i den utsträck­ning som anges i första och andra styc­kena, får talan ändå bifal­las om det finns gil­tiga skäl till att det inte har använts i den utsträck­ningen.

Första-​​tredje styc­kena ska också tilläm­pas när det förs en fast­stäl­lel­se­ta­lan om att ett visst för­fa­rande utgör intrång i ett regi­stre­rat varu­märke. Lag (2018:1652).

7 §   En talan om varu­mär­kes­in­trång genom använd­ning av ett yngre EU-​varu­märke får bifal­las endast om det finns grund för att häva regi­stre­ringen av EU-​varu­mär­ket enligt artik­larna 60.1, 60.3, 60.4, 61.1, 61.2 eller 64.2 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001.

Första styc­ket ska också tilläm­pas när det förs en fast­stäl­lel­se­ta­lan om att ett visst för­fa­rande utgör intrång i ett varu­kän­ne­tec­ken. Lag (2018:1652).

Hin­der mot att döma till ansvar m.m.

8 §   Om en regi­stre­ring av ett varu­märke har hävts med stöd av 3 kap. 1 § första styc­ket, får dom­sto­len inte döma till ansvar enligt 8 kap. 1 § eller besluta om ersätt­ning eller annan åtgärd enligt 8 eller 9 kap. Om en regi­stre­ring har hävts med stöd av 3 kap. 1 § andra styc­ket, 2 eller 3 §, får dom­sto­len inte döma till ansvar enligt 8 kap. 1 §.
Lag (2018:1652).

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter

9 §   Utö­ver det som anges i 3 kap. 8 och 9 §§ lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning får per­son­upp­gif­ter om lagö­ver­trä­del­ser som inne­fat­tar brott enligt 8 kap. 1 § behand­las om detta är nöd­vän­digt för att ett rätts­ligt anspråk ska kunna fast­stäl­las, göras gäl­lande eller för­sva­ras.
Lag (2018:1652).

Sär­skilda bestäm­mel­ser om EU-​varu­mär­ken

10 §   Före­skri­ven avgift ska beta­las av den som
   1. begär omvand­ling av en regi­stre­ring av ett EU-​varu­märke eller en ansö­kan om regi­stre­ring av ett EU-​varu­märke till en ansö­kan om natio­nell regi­stre­ring av ett varu­märke, eller
   2. begär ett intyg enligt arti­kel 120.3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2018:1652).

11 §   Vid intrång i ett EU-​varu­märke tilläm­pas bestäm­mel­serna i 8 kap. 1 § om ansvar för varu­mär­kes­in­trång. I övrigt gäl­ler 9 §, 8 kap. 3-8 §§ och 9 kap. samt bestäm­mel­serna om för­ver­kande av egen­dom i 36 kap. brotts­bal­ken i den utsträck­ning inte något annat föl­jer av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001, i den ursprung­liga lydel­sen. I dessa fall ska det som sägs om varu­mär­kes­in­trång gälla intrång i ett EU-​varu­märke.

Bestäm­mel­serna i 8 kap. 1 § och bestäm­mel­serna om för­ver­kande av egen­dom i 36 kap. brotts­bal­ken gäl­ler dock inte vid intrång i ett EU-​varu­märke i en sådan tran­sit­si­tu­a­tion som avses i arti­kel 9.4 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/1001, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2024:866).

För­bud mot utmät­ning av inar­be­tade varu­kän­ne­tec­ken

12 §   Rät­ten till ett varu­kän­ne­tec­ken enligt 1 kap. 7 § får inte utmä­tas. Om inne­ha­va­ren för­sätts i kon­kurs, ingår dock rät­ten i kon­kurs­boet. Lag (2018:1652).

Över­kla­gande

13 §   Ett slut­ligt beslut av Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket enligt denna lag får över­kla­gas till Patent-​​ och mark­nads­dom­sto­len inom två måna­der från dagen för beslu­tet.

Ett slut­ligt beslut i ett ärende om regi­stre­ring av ett varu­märke får över­kla­gas endast av sökan­den. Det­samma gäl­ler för ett slut­ligt beslut i ett ärende om att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige. Ett slut­ligt beslut med anled­ning av en invänd­ning mot en regi­stre­ring får över­kla­gas endast av inne­ha­va­ren av varu­mär­ket och av invän­da­ren. Ett slut­ligt beslut med anled­ning av en invänd­ning mot att en inter­na­tio­nell varu­mär­kes­re­gi­stre­ring ska gälla i Sve­rige får över­kla­gas endast av inne­ha­va­ren av den inter­na­tio­nella varu­mär­kes­re­gi­stre­ringen och av invän­da­ren.

Denna para­graf gäl­ler inte beslut i ären­den om admi­nist­ra­tiv häv­ning av en regi­stre­ring. Lag (2018:1652).

14 §   Ett beslut enligt 3 kap. 15 § om admi­nist­ra­tiv häv­ning av en regi­stre­ring av ett varu­märke får inte över­kla­gas. Det­samma gäl­ler ett beslut om över­läm­nande till dom­stol eller avskriv­ning enligt 3 kap. 13 § tredje styc­ket. Andra beslut i ären­den om admi­nist­ra­tiv häv­ning får över­kla­gas till Patent-​​ och mark­nads­dom­sto­len inom tre vec­kor från dagen för beslu­tet. Beslut under hand­lägg­ningen av ett sådant ärende får inte över­kla­gas sär­skilt. Lag (2018:1652).

Kun­gö­rande

15 §   Kun­gö­rel­ser enligt denna lag ska göras i en sär­skild pub­li­ka­tion som ges ut av Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om kun­gö­rel­ser enligt denna lag. Lag (2018:1652).

Bemyn­di­gande

16 §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter i ären­den enligt denna lag. Lag (2018:1652).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2010:1877
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2011, då varu­mär­ke­s­la­gen (1960:644) och kol­lek­tiv­mär­ke­s­la­gen (1960:645) ska upp­höra att gälla.
   2. Lagen ska tilläm­pas även på varu­kän­ne­tec­ken som har inar­be­tats, varu­mär­ken som har regi­stre­rats eller varu­mär­kes­re­gi­stre­ringar som har sökts före ikraft­trä­dan­det, om inte annat föl­jer av 3-5.
   3. Ett varu­märke som har regi­stre­rats före ikraft­trä­dan­det får inte hävas på grund av att det stri­der mot 2 kap. 7 § andra styc­ket.
   4. Bestäm­mel­serna i 8 kap. 8 § och 9 kap. 1-4 §§ ska inte tilläm­pas när intrånget, eller för­sö­ket eller för­be­re­del­sen till intrånget, har begåtts före den 1 april 2009.
   5. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om åtgär­der som har vid­ta­gits eller rät­tig­he­ter som har för­vär­vats före ikraft­trä­dan­det.
   6. Natio­nella och inter­na­tio­nella varu­mär­ken som genom regi­stre­ring har bevil­jats skydd i Sve­rige enligt äldre före­skrif­ter ska anses utgöra sådana varu­kän­ne­tec­ken som avses i 2 kap. 8 § andra styc­ket 1 och 2.

2016:228
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2016.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för mål som har avgjorts av Patent­be­svärs­rät­ten före ikraft­trä­dan­det.
   3. Mål och ären­den som har inletts i Stock­holms tings­rätt eller Svea hov­rätt före ikraft­trä­dan­det ska över­läm­nas till Patent-​​ och mark­nads­dom­sto­len respek­tive Patent-​​ och mark­nads­ö­ver­dom­sto­len.
   4. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för övriga mål och ären­den som har inletts i all­män dom­stol före ikraft­trä­dan­det.

2016:374
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2016.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om åtgär­der som har vid­ta­gits eller rät­tig­he­ter som har för­vär­vats före ikraft­trä­dan­det. För varu­mär­ken som har regi­stre­rats eller varu­mär­kes­re­gi­stre­ringar som har sökts före ikraft­trä­dan­det gäl­ler dock de nya bestäm­mel­serna.

2018:1652
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2019.
   2. Lagen tilläm­pas även på varu­kän­ne­tec­ken som har inar­be­tats, varu­mär­ken som har regi­stre­rats och ansök­ningar om regi­stre­ringar som har gjorts före ikraft­trä­dan­det, om inte annat föl­jer av 3-6.
   3. Bestäm­mel­sen i 2 kap. 1 a § tilläm­pas inte på varu­mär­ken som har regi­stre­rats eller varu­mär­kes­re­gi­stre­ringar som har sökts före ikraft­trä­dan­det.
   4. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om
      a) regi­stre­ring­ens var­ak­tig­het för varu­mär­ken som har regi­stre­rats eller varu­mär­kes­re­gi­stre­ringar som har sökts före ikraft­trä­dan­det, och
      b) åtgär­der som har vid­ta­gits eller rät­tig­he­ter som har för­vär­vats före ikraft­trä­dan­det.
   5. Ett garanti-​​ eller kon­troll­märke som har regi­stre­rats före ikraft­trä­dan­det får inte hävas på grund av det nya kra­vet i 1 kap. 2 § andra styc­ket på att inne­ha­va­ren inte får till­han­da­hålla varor eller tjäns­ter av det slag som mär­ket avser.
   6. Ett varu­märke som har regi­stre­rats före ikraft­trä­dan­det får inte hävas på grund av utvidg­ningen av regi­stre­rings­hind­ret i 2 kap. 4 §.

2021:561
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2021.
   2. De nya bestäm­mel­serna tilläm­pas även på varu­mär­ken som har regi­stre­rats och ansök­ningar om regi­stre­ringar som har gjorts före ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets tjäns­ter inom mark­nad och imma­te­ri­al­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom mark­nad och imma­te­ri­al­rätt

Kom­mer du i kon­takt med upphovs-​​ och mark­nads­rätts­liga frå­gor i ditt arbete? JP Info­net för­ser dag­li­gen ett stort antal kun­der med det juri­diska under­lag de behö­ver för att kunna fatta rätts­säkra beslut. Oav­sett om du har behov av juri­diskt grund­ma­te­rial, för­dju­pande ana­ly­ser eller nyhets­be­vak­ning kring patent­la­gen, varu­mär­ke­s­la­gen, mark­nads­fö­rings­la­gen eller lik­nande, så har vi tjäns­terna som pas­sar för dig. Se allt inom mark­nad och imma­te­ri­al­rätt.