040142.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om ändring i äktenskapsbalken;
utfärdad den 1 april 2004. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 2 kap. 1 och 3 §§, 4 kap. 8 §, 5 kap. 5 § och 15 kap. 1 § äktenskapsbalken skall ha följande lydelse.
sfs 2004:142
utkom från trycket den 15 april 2004
2 kap.
1 § den som är under 18 år får inte ingå äktenskap utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §. tillstånd får meddelas endast om det finns särskilda skäl. 3 § äktenskap får inte ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon. halvsyskon får inte ingå äktenskap med varandra utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §.
4 kap.
8 §2 vigselförrättaren skall genast sända underrättelse om vigseln till skatteverket. vid underrättelse om vigsel skall skatteverket kontrollera att vigseln har föregåtts av hindersprövning och att vid denna prövning något hinder mot äktenskapet inte kommit fram. om en sådan prövning inte har förekommit eller om vigseln har förrättats trots att det vid prövningen kommit fram hinder mot äktenskapet, skall skatteverket sända underrättelse om förhållandet till den som skall anmäla eller pröva frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande eller entledigande beträffande vigselförrättaren. i de fall som avses i 5 kap. 5 § första stycket skall skatteverket även underrätta allmän åklagare.
5 kap.
5 §3 en make har rätt till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid om det görs sannolikt att maken har tvingats att ingå äktenskapet eller om maken har ingått äktenskapet före 18 års ålder utan behörig myndighets till1 2
prop. 2003/04:48, bet. 2003/04:lu19, rskr. 2003/04:180. senaste lydelse 2003:644. 3 senaste lydelse 1994:1118.
1
sfs 2004:142
stånd. om äktenskapet har ingåtts trots att makarna är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon, har var och en av makarna rätt till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid. detsamma gäller om äktenskapet har ingåtts trots att någon av makarna redan var gift eller partner i ett registrerat partnerskap och det tidigare äktenskapet eller partnerskapet inte har blivit upplöst. föreligger tvegifte, har var och en av makarna i det tidigare äktenskapet rätt att få detta upplöst genom äktenskapsskillnad utan föregående betänketid. detsamma gäller om partnerskap registrerats trots att någon av partnerna då var gift. i de fall som avses i första stycket kan talan om äktenskapsskillnad föras även av allmän åklagare. i de fall som avser äktenskap som ingåtts av underårig är socialnämnden i den kommun där personen är folkbokförd eller, om personen inte är folkbokförd här i landet, i den kommun där han eller hon vistas skyldig att på begäran lämna yttrande samt de upplysningar som kan vara av betydelse för frågans bedömning till åklagaren. en annan socialnämnd som har tillgång till upplysningar som kan vara av betydelse i frågan är skyldig att lämna sådana på begäran av den socialnämnd som skall yttra sig.
15 kap.
1 § en ansökan om tillstånd till äktenskap enligt 2 kap. 1 eller 3 § prövas av länsstyrelsen i ett län där en sökande är folkbokförd. saknas en sådan behörig länsstyrelse prövas ansökan av länsstyrelsen i stockholms län. i ärenden som rör underårig skall länsstyrelsen bereda den underåriges vårdnadshavare tillfälle att yttra sig, om det kan ske. yttrande samt de upplysningar som kan vara av betydelse för frågans bedömning skall inhämtas från socialnämnden i den kommun där den underårige är folkbokförd eller, om den underårige inte är folkbokförd här i landet, i den kommun där han eller hon vistas. en annan socialnämnd som har tillgång till upplysningar som kan vara av betydelse i frågan är skyldig att lämna sådana på begäran av den socialnämnd som skall yttra sig. i ärenden som rör halvsyskon skall länsstyrelsen inhämta yttrande från socialstyrelsen. ett beslut att tillåta en underårig att ingå äktenskap får överklagas av den underåriges vårdnadshavare. denna lag träder i kraft den 1 maj 2004. för äktenskap som har ingåtts före ikraftträdandet gäller bestämmelserna i 5 kap. 5 § i sin äldre lydelse. på regeringens vägnar thomas bodström anita wickström (justitiedepartementet)
2
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2004
Viktiga lagar inom familjerätten
Socialtjänstlag (2001:453)
Äktenskapsbalk (1987:230)
Ärvdabalk (1958:637)
Viktiga lagar inom familjerätten
Föräldrabalk (1949:381)Socialtjänstlag (2001:453)
Äktenskapsbalk (1987:230)
Ärvdabalk (1958:637)
JP Infonets familjerättsliga tjänster
JP Infonets familjerättsliga tjänster
Arbetar du med familjerätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag. Vi ger dig ständig tillgång till rättskällor, vägledande dokument och dagliga uppdateringar om de senaste nyheterna i rättsutvecklingen. Se allt inom familjerätt.