050435.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2005:435
lag om ändring i ärvdabalken;
utfärdad den 9 juni 2005. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 2 kap. 2 och 3 §§, 3 kap. 2 och 7 §§, 6 kap. 2 § och 16 kap. 3 a § ärvdabalken2 skall ha följande lydelse.
utkom från trycket den 17 juni 2005
2 kap.
2 § finns det inga bröstarvingar, tar arvlåtarens föräldrar hälften var av arvet. är någon av föräldrarna död, delar arvlåtarens syskon den förälderns lott. i ett avlidet syskons ställe träder dess avkomlingar, och varje gren tar lika lott. finns det inga syskon eller avkomlingar till dem, men lever någon av arvlåtarens föräldrar, tar den föräldern hela arvet. finns det halvsyskon efter arvlåtaren, tar de tillsammans med helsyskon eller deras avkomlingar del i lott, som skulle ha tillfallit deras förälder. finns det inga helsyskon, och är båda föräldrarna döda, tar arvlåtarens halvsyskon hela arvet. i ett avlidet halvsyskons ställe träder dess avkomlingar. 3 § lever inte arvlåtarens föräldrar, syskon eller syskons avkomlingar, tar farföräldrar och morföräldrar arvet. var och en ärver lika lott. är en farförälder eller morförälder död, delar den dödes barn dennes lott. finns det inga barn efter den döde, tar den andre av farföräldrarna eller morföräldrarna den dödes lott. om även han eller hon är död men har efterlämnat barn, tar barnen den dödes lott. finns det ingen arvinge på den sidan, går hela arvet till arvingarna på den andra sidan. det som sägs i första och andra styckena om farföräldrar och morföräldrar gäller även föräldrar till en förälder enligt 1 kap. 9 § föräldrabalken.
3 kap.
2 §3 lever vid den efterlevande makens död någon bröstarvinge till den först avlidna maken eller dennes föräldrar, syskon eller syskons avkomling, skall, om inte annat sägs i tredje stycket eller i 3–5 §§, 6 § tredje stycket eller 7 § tredje stycket, hälften av den efterlevande makens bo tillfalla dem som
1 2
prop. 2004/05:137, bet. 2004/05:lu25, rskr. 2004/05:284. balken omtryckt 1981:359. 3 senaste lydelse 1987:231.
1
sfs 2005:435
då har den bästa arvsrätten efter den först avlidna maken. den efterlevande maken får inte genom testamente bestämma över egendom som skall tillfalla den först avlidnes arvingar. har en bröstarvinge redan vid den först avlidna makens död helt eller delvis fått ut sitt arv efter denne, skall bröstarvingens andel i den efterlevande makens bo minskas i motsvarande mån. om det som den efterlevande maken erhöll i arv av kvarlåtenskapen efter den först avlidne utgjorde annan andel än hälften av summan av detta arv och den efterlevandes egendom efter bodelningen, skall arvingarna efter den först avlidne ta samma andel i boet efter den sist avlidne. 7 §4 om den efterlevande maken vid sin död efterlämnar en sambo och bodelning skall förrättas mellan samborna, skall dessförinnan den efterlevande makens behållna egendom delas enligt detta kapitel. skall i den efterlevande makens livstid bodelning ske mellan den efterlevande maken och dennes sambo eller sambons arvingar, skall av den efterlevandes egendom före bodelningen tas ut egendom till ett värde som motsvarar vad som enligt 1–4 §§ skall tillkomma den först avlidna makens arvingar. vad som föreskrivs i 4 § för det fall att egendom har tillfallit den efterlevande maken i arv, gåva eller testamente skall gälla, om den efterlevande maken genom bodelning med en sambo har erhållit egendom utöver vad maken förut hade. vad som föreskrivs i denna balk om sambor gäller endast sådana samboförhållanden där ingen av samborna är gift.
6 kap.
2 § kostnader, som en förälder har lagt ned på ett barns uppehälle och utbildning, skall inte avräknas från barnets arv, om föräldern därmed endast fullgjort sin underhållsskyldighet. inte heller skall från bröstarvinges arv avräknas sedvanliga gåvor, vilkas värde inte står i missförhållande till givarens villkor.
16 kap.
3 a § är vid någons död faderskapet till honom eller henne inte fastställt och är fadern inte heller på annat sätt känd för annan dödsbodelägare, boutredningsman eller den som sitter i boet, skall den som vill grunda arvsrätt på faderskapet göra sin rätt gällande inom tre månader från dödsfallet eller, om bouppteckningen förrättas senare, senast vid bouppteckningen. första stycket tillämpas också i fråga om föräldraskap enligt 1 kap. 9 § föräldrabalken. denna lag träder i kraft den 1 juli 2005.
2
4
senaste lydelse 1987:815.
på regeringens vägnar thomas bodström dag mattsson (justitiedepartementet)
sfs 2005:435
3
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2005
Viktiga lagar inom familjerätten
Socialtjänstlag (2001:453)
Äktenskapsbalk (1987:230)
Ärvdabalk (1958:637)
Viktiga lagar inom familjerätten
Föräldrabalk (1949:381)Socialtjänstlag (2001:453)
Äktenskapsbalk (1987:230)
Ärvdabalk (1958:637)
JP Infonets familjerättsliga tjänster
JP Infonets familjerättsliga tjänster
Arbetar du med familjerätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag. Vi ger dig ständig tillgång till rättskällor, vägledande dokument och dagliga uppdateringar om de senaste nyheterna i rättsutvecklingen. Se allt inom familjerätt.