Lag (1987:788) om infö­rande av äkten­skaps­bal­ken

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1987:788
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:238
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1987:788
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 1987-​06-11
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:238
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Ikraft­trä­dande m.m.

1 §   Äkten­skaps­bal­ken och denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1988.

2 §   Genom äkten­skaps­bal­ken upp­hävs, med den begräns­ning som föl­jer av denna lag, gif­ter­måls­bal­ken i Sve­ri­ges rikes lag och lagen (1959:157) med sär­skilda bestäm­mel­ser om makars gemen­samma bostad.

3 §   Om det i lag eller annan för­fatt­ning hän­vi­sas till före­skrif­ter som har ersatts genom bestäm­mel­ser i äkten­skaps­bal­ken, skall i stäl­let de nya bestäm­mel­serna tilläm­pas.

Tillämp­ning av över­gångs­be­stäm­mel­ser till vissa lagar om änd­ring i gif­ter­måls­bal­ken

4 §   Tredje styc­ket i över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1970:999) om änd­ring i gif­ter­måls­bal­ken skall fort­fa­rande gälla.

5 §   Punkt 5 fjärde styc­ket i över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1973:645) om änd­ring i gif­ter­måls­bal­ken skall fort­fa­rande gälla, såvitt gäl­ler ver­kan av hemskill­nad.

6 §   Punk­terna 2 och 6 i över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1978:854) om änd­ring i gif­ter­måls­bal­ken skall fort­fa­rande gälla.

Bidrags­skyl­dig­het som har bestämts enligt äldre bestäm­mel­ser skall dock full­gö­ras enligt bestäm­mel­serna i äkten­skaps­bal­ken. För bidrags­skyl­dig­het som har bestämts enligt äldre bestäm­mel­ser gäl­ler i fråga om jämk­ning äkten­skaps­bal­ken.

7 §   Över­gångs­be­stäm­mel­sen till lagen (1981:360) om änd­ring i gif­ter­måls­bal­ken skall fort­fa­rande gälla.

Över­gångs­be­stäm­mel­ser till 7 och 8 kap. äkten­skaps­bal­ken

8 §   Har en make före ikraft­trä­dan­det för­fo­gat över sin egen­dom utan den andra makens sam­tycke, skall äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas i fråga om åtgär­dens gil­tig­het och den tid inom vil­ken klan­der skall väc­kas.
Det­samma gäl­ler beträf­fande för­fo­gan­den efter ikraft­trä­dan­det, om bodel­ning skall ske enligt äldre bestäm­mel­ser.

9 §   Har före ikraft­trä­dan­det ett äkten­skaps­för­ord getts in till dom­stol för regi­stre­ring, skall regi­stre­ringen ske enligt bestäm­mel­serna i gif­ter­måls­bal­ken.

10 §   Om en gåvo­hand­ling som har upp­rät­tats före ikraft­trä­dan­det ges in till dom­stol för regi­stre­ring efter ikraft­trä­dan­det, skall gåvan regi­stre­ras enligt bestäm­mel­serna i äkten­skaps­bal­ken.

Har tro­lo­vade upp­rät­tat ett äkten­skaps­för­ord som inne­bär att en gåva skall till­falla en av dem vid äkten­ska­pets ingå­ende och har de gift sig före ikraft­trä­dan­det, blir gåvan gäl­lande enligt vad som anges i 8 kap. 12 § första meningen gif­ter­måls­bal­ken även om äkten­skaps­för­or­det ges in till tings­rät­ten efter ikraft­trä­dan­det. I sådana fall skall regi­stre­ring ske enligt bestäm­mel­serna i gif­ter­måls­bal­ken.

Har den ena maken före ikraft­trä­dan­det gett den andra maken en gåva, skall äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas i fråga om den andra makens ansvar för giva­rens skuld.

Över­gångs­be­stäm­mel­ser till 9--13 kap. äkten­skaps­bal­ken

11 §   Har före ikraft­trä­dan­det talan om äkten­skaps­skill­nad väckts eller den ena maken avli­dit, skall äldre bestäm­mel­ser om bodel­ning tilläm­pas.

Om ett mål om äkten­skaps­skill­nad pågår och en make begär bodel­ning, skall sådan dock för­rät­tas genast. I fråga om ver­kan av en sådan bodel­ning när målet inte leder till äkten­skaps­skill­nad skall bestäm­mel­serna i äkten­skaps­bal­ken tilläm­pas.

12 §   Har ansö­kan om boskill­nad gjorts före ikraft­trä­dan­det, skall äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas.

Över­gångs­be­stäm­melse till 14 kap. äkten­skaps­bal­ken

13 §   Har mål som avses i 14 kap. äkten­skaps­bal­ken inletts i en dom­stol före ikraft­trä­dan­det, skall äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas i fråga om för­fa­ran­det.

Över­gångs­be­stäm­melse till 16 kap. äkten­skaps­bal­ken

14 §   Har ett äkten­skaps­för­ord regi­stre­rats enligt bestäm­mel­serna i gif­ter­måls­bal­ken, får äkten­skaps­för­or­det efter ikraft­trä­dan­det inte för­kla­ras ogil­tigt på den grun­den att rät­ten inte var behö­rig enligt äldre bestäm­mel­ser.

Sär­skilda bestäm­mel­ser om äkten­skap som har ingåtts före år 1921

15 §   Lagen (1920:406) om infö­rande av nya gif­ter­måls­bal­ken skall fort­fa­rande gälla för äkten­skap som har ingåtts före år 1921, om inte annat sägs i det föl­jande. I de fall då det i den lagen anges att före­skrif­ter i nya gif­ter­måls­bal­ken skall tilläm­pas och dessa har ersatts av bestäm­mel­ser i äkten­skaps­bal­ken, skall i stäl­let äkten­skaps­balk s bestäm­mel­ser tilläm­pas. Bestäm­mel­serna i 7 kap. 4--9 §§ ten­skaps­balk äkten­skaps­bal­ken skall där­vid tilläm­pas också till den del de avser enskild egen­dom.

16 §   Då sådant skifte som avses i äldre gif­ter­måls­bal­ken sker, skall den make som bäst behö­ver makar­nas gemen­samma bostad ha rätt att få denna.
Om egen­do­men till­hör den andra maken enskilt, gäl­ler detta dock inte om egen­do­men har till­fal­lit denne genom gåva, arv eller tes­ta­mente med vill­kor att den skall till­höra maken enskilt. En för­ut­sätt­ning för att en make skall få överta en bostad som till­hör den andra maken är vidare att ett sådant över­ta­gande även med hän­syn till omstän­dig­he­terna i övrigt kan anses skä­ligt.

Vad som sägs i första styc­ket om bosta­den gäl­ler även makar­nas gemen­samma bohag.

Beträf­fande vad som avses med makar­nas gemen­samma bostad och bohag gäl­ler 7 kap. 4 § äkten­skaps­bal­ken. I övrigt tilläm­pas på över­ta­gan­det 11 kap. 8 § andra styc­ket och 10 § äkten­skaps­bal­ken. Vad som sägs i 11 kap. 10 § om gif­to­rätts­gods skall i stäl­let avse det sam­fällda boet.

När den ena maken är död, gäl­ler rät­ten till över­ta­gande endast till för­mån för den efter­le­vande maken.

17 §   Bestäm­mel­sen i 9 kap. 5 § äkten­skaps­bal­ken om bodel­nings form samt bestäm­mel­serna i 10 kap. 3 §, 11 kap. 5 §, 13 kap. 5 § och 17 kap. samma balk skall tilläm­pas även på äkten­skap som har ingåtts före år 1921. Vad som sägs i dessa bestäm­mel­ser om bodel­ning skall i stäl­let avse skifte av makar­nas bo, och vad som sägs om gif­to­rätts­gods skall avse den egen­dom som skall skif­tas.

18 §   I fall som avses i 11 § första styc­ket tilläm­pas äldre bestäm­mel­ser i stäl­let för bestäm­mel­serna i 16 och 17 §§.

Bestäm­melse om nor­diska boskill­nads­mål

19 §   I fråga om en ansö­kan om boskill­nad som får tas upp av svensk dom­stol enligt 3 kap. 5 § lagen (2019:234) om makars och sam­bors för­mö­gen­hets­för­hål­lan­den i inter­na­tio­nella situ­a­tio­ner ska gif­ter­måls­bal­kens bestäm­mel­ser om rät­te­gången i boskill­nads­mål fort­fa­rande tilläm­pas. Lag (2019:238).
Vik­tiga lagar inom famil­je­rät­ten
JP Info­nets famil­je­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets famil­je­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med famil­je­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag. Vi ger dig stän­dig till­gång till rättskäl­lor, väg­le­dande doku­ment och dag­liga upp­da­te­ringar om de senaste nyhe­terna i rätts­ut­veck­lingen. Se allt inom famil­je­rätt.