Lag (1946:816) om bevisupp­tag­ning åt utländsk dom­stol

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1946:816
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet BIRS
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:622
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1946:816
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet BIRS
Utfär­dad: 1946-​12-20
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:622
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Om en utländsk dom­stol i ett visst mål eller ärende har gjort en fram­ställ­ning hos en svensk dom­stol om att det ska vid­tas någon åtgärd som hör till rät­te­gången, såsom avläg­gande av ed, hål­lande av för­hör med part eller upp­ta­gande av bevis genom vittne, sak­kun­nig eller syn eller av skrift­ligt bevis, och Justi­tie­de­par­te­men­tet över­läm­nar fram­ställ­ningen till den svenska dom­sto­len, ska den begärda åtgär­den vid­tas i enlig­het med denna lag.

Med utländsk dom­stol jäm­ställs i denna lag det euro­pe­iska patent­ver­ket och annan som enligt en inter­na­tio­nell över­ens­kom­melse som är bin­dande för Sve­rige får göra en sådan fram­ställ­ning.

Denna lag tilläm­pas inte om lagen (2000:562) om inter­na­tio­nell rätts­lig hjälp i brott­mål, Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2020/1783 av den 25 novem­ber 2020 om sam­ar­bete mel­lan med­lems­sta­ter­nas dom-​stolar i fråga om bevisupp­tag­ning i mål och ären­den av civil eller kom­mer­si­ell natur eller lagen (2017:1000) om en euro­pe­isk utred­nings­or­der är tillämp­lig.
Lag (2022:622).

2 §   Åtgärd som i 1 § sägs skall vid­ta­gas av all­män under­rätt.

Är fram­ställ­ning gjord om upp­ta­gande av ed, anstäl­lande av för­hör, upp­ta­gande av skrift­ligt bevis eller syn å före­mål som lämp­li­gen kan flyt­tas till rät­ten, ankomme åtgär­den på den rätt, inom vars område den som skall full­göra edgång eller höras eller som inne­har hand­ling eller före­mål, varom fråga är, har sitt hem­vist eller någon tid uppe­hål­ler sig; där han sam­tyckt att vid annan rätt full­göra vad av honom äskas, skall dock åtgär­den vid­ta­gas av den rät­ten. Är fråga om syn å fas­tig­het eller å före­mål som ej lämp­li­gen kan flyt­tas till rät­ten, till­komme sådan åtgärd den rätt, inom vars område fas­tig­he­ten är belä­gen eller före­må­let fin­nes. Annan åtgärd skall verk­stäl­las av den rätt till vil­ken fram­ställ­ning därom inkom­mit.

3 §   Prö­var rät­ten att begärd åtgärd ej kan vid­ta­gas, med­dele rät­ten den utländska dom­sto­len under­rät­telse därom med upp­gift om skä­len för beslu­tet.

Fin­ner rät­ten att det jäm­likt 2 § andra styc­ket till­kom­mer annan rätt att vid­taga åtgärd varom fråga är, skall fram­ställ­ningen över­sän­das till den rät­ten och med­de­lande därom till­stäl­las den utländska dom­sto­len.

Har åtgär­den begärts av det euro­pe­iska patent­ver­ket och fin­ner rät­ten att åtgär­den icke kan vid­ta­gas eller att den ankom­mer på annan dom­stol, skall i stäl­let för vad som sägs i första och andra styc­kena gälla föl­jande. Rät­ten skall under­rätta Justi­tie­de­par­te­men­tet om sitt beslut och till depar­te­men­tet åter­ställa hand­ling­arna i ären­det.
Depar­te­men­tet skall, om annan svensk dom­stol är behö­rig, över­lämna fram­ställ­ningen till denna och i annat fall under­rätta det euro­pe­iska patent­ver­ket om rät­tens beslut. Lag (2000:1220).

4 §   Om det inte finns några hin­der mot den begärda åtgär­den skall rät­ten bestämma dag för bevisupp­tag­ningen.

Om den utländska dom­sto­len begär det skall rät­ten i god tid under­rätta den utländska dom­sto­len om tid­punk­ten för bevisupp­tag­ningen. Har åtgär­den begärts av det euro­pe­iska patent­ver­ket, skall under­rät­telse all­tid läm­nas dit.
Lag (2000:565).

5 §   I fråga om ären­dets behand­ling vid rät­ten skall, där ej annat för­an­le­des av före­skrif­terna i denna lag, lända till efter­rät­telse vad om rät­te­gång vid svensk dom­stol fin­nes stad­gat. Ären­det skall anses såsom bevisupp­tag­ning utom huvud­för­hand­ling; dock vare ej nödigt att part kal­las, där han ej själv skall höras eller full­göra något.

Domare vid den utländska dom­sto­len äger rätt att när­vara vid bevisupp­tag­ning eller annan i 1 § avsedd åtgärd. Har åtgär­den begärts av det euro­pe­iska patent­ver­ket, äger före­trä­dare för detta samma rätt.
Före­trä­dare för det euro­pe­iska patent­ver­ket må ställa frå­gor till part, vittne eller sak­kun­nig som höres. Lag (1978:154).

6 §   Avser fram­ställ­ningen parts hörande på ed och är ej sär­skilt utsatt vad under eden skall bekräf­tas eller för­ne­kas, anställe rät­ten för­hör med par­ten angå­ende den omstän­dig­het varom upp­lys­ning äskas. I övrigt skall i fråga om parts hörande på ed vad om för­hör med part under san­nings­för­säk­ran i rät­te­gång vid svensk dom­stol är stad­gat äga mot­sva­rande tillämp­ning. Är i fram­ställ­ningen sär­skilt utsatt vad under eden skall bekräf­tas eller för­ne­kas, lände det till efter­rät­telse.

7 §   Äger enligt lagen i det land, där den främ­mande dom­sto­len är, den som skall höras eller något full­göra att utö­ver vad om rät­te­gång vid svensk dom­stol är stad­gat vägra att efter­komma vad av honom äskas, njute han den rät­tig­he­ten till godo.

8 §   Har den utländska dom­sto­len hem­ställt, att vid eds avläg­gande skola använ­das andra orda­lag än i svensk lag äro stad­gade eller att där­vid eljest skall för­fa­ras annor­le­des än svensk lag före­skri­ver, och är den av vil­ken eden krä­ves vil­lig att sålunda full­göra eden, pröve rät­ten huruvida det må ske.

Inne­fat­tar den utländska dom­sto­lens fram­ställ­ning eljest begä­ran att visst för­fa­rande skall iakt­ta­gas vid verk­stäl­lande av äskad åtgärd, skall den begä­ran efter­kom­mas, där det ej stri­der mot svensk lag. Har sådan begä­ran gjorts i fram­ställ­ning enligt den i Haag den 18 mars 1970 dag­teck­nade kon­ven­tio­nen om bevisupp­tag­ning i utlan­det i mål eller ärende av civil eller kom­mer­si­ell natur, skall den efter­kom­mas, om det icke är ofören­ligt med svensk lag och det begärda för­fa­ran­det ej hel­ler är omöj­ligt att tillämpa på grund av ord­ningen för bevisupp­tag­ning vid svensk dom­stol eller på grund av prak­tiska svå­rig­he­ter. Lag (1974:755).

9 §   Rät­ten fast­ställe det belopp, vartill kost­nad för del­giv­ning upp­går. Sådan kost­nad så ock av rät­ten bestämd ersätt­ning till den som, utan att vara part, inställt sig vid rät­ten eller något full­gjort skall gäl­das av stats­ver­ket.

10 §   Sedan ären­det bli­vit fört till slut, låte rät­ten pro­to­koll över vad däri före­kom­mit till­stäl­las den utländska dom­sto­len; foge ock där­vid sär­skild skri­velse, upp­ta­gande de kost­na­der den äskade åtgär­den enligt 9 § eller eljest med­fört.

Har rege­ringen efter avtal med främ­mande stat för­ord­nat, att visst slag av kost­na­der som för­an­letts av fram­ställ­ning från dom­stol i den sta­ten ej skall utkrä­vas, varde sådan kost­nad ej för den utländska dom­sto­len upp­gi­ven. Lag (1977:435).

11 §   Vad här ovan är stad­gat för det fall, att fram­ställ­ning som i 1 § sägs bli­vit genom Justi­tie­de­par­te­men­tet över­läm­nad till svensk dom­stol, skall jäm­väl äga tillämp­ning där sådan fram­ställ­ning bli­vit till dom­stol här i riket över­sänd från utländsk dom­stol med vil­ken enligt rege­ring­ens för­ord­nande den svenska dom­sto­len äger ome­del­bart skrift­växla.

Rege­ringen äger ock efter avtal med främ­mande stat för­ordna, att de i före­stå­ende para­gra­fer för nämnda fall givna bestäm­mel­serna skola gälla där fram­ställ­ning varom nyss sagts bli­vit från kon­sul för den sta­ten över­sänd till svensk dom­stol. Lag (2000:1220).

12 §   I de fall då rät­ten enligt denna lag har att avlåta med­de­lande till utländsk dom­stol skall, där ej på grund av rege­ring­ens för­ord­nande ome­del­bar skrift­väx­ling må äga rum, med­de­lan­det över­sän­das till Justi­tie­de­par­te­men­tet för vidare åtgärd; dock skall med­de­lande som är för­an­lett av fram­ställ­ning över­läm­nad från kon­sul avsän­das till denne. Lag (2000:1220).
Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.