Lag (1976:206) om fel­par­ke­rings­av­gift

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1976:206
Depar­te­ment: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1230
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1976:206
Depar­te­ment/myn­dig­het: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Utfär­dad: 1976-​04-22
Omtryck: SFS 1987:25
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1230
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Rege­ringen får för­ordna att denna lag skall tilläm­pas i fråga om över­trä­del­ser av före­skrif­ter som rör par­ke­ring eller stan­nande av
   1. for­don som är upp­tagna i väg­tra­fik­re­gist­ret eller mot­sva­rande utländska regis­ter,
   2. for­don som är upp­tagna i det mili­tära for­dons­re­gist­ret, eller
   3. for­don som bru­kas med stöd av salu­vagnsli­cens,
om över­trä­del­sen inte är belagd med straff. Lag (2001:564).

2 §   Över­trä­der någon före­skrift som avses i 1 § är han skyl­dig att erlägga avgift (fel­par­ke­rings­av­gift).

3 §   Rege­ringen får ange det högsta och det lägsta belopp som fel­par­ke­rings­av­gif­ter får fast­stäl­las till. Belop­pen får där­vid varie­ras med hän­syn till skilda slag av par­ke­rings­ö­ver­trä­del­ser. Att belop­pet höjs i vissa fall fram­går av 6 § andra styc­ket.

Avgif­tens belopp fast­ställs av rege­ringen eller den myn­dig­het eller kom­mun som rege­ringen bestäm­mer. Lag (1985:19).

4 §   For­do­nets ägare ansva­rar för att fel­par­ke­rings­av­gif­ten beta­las.
Äga­ren ansva­rar dock inte om omstän­dig­he­terna gör det san­no­likt att for­do­net från­hänts honom genom brott.

Med for­do­nets ägare avses
   1. den som när över­trä­del­sen skedde var anteck­nad som for­do­nets ägare i något av de regis­ter som avses i 1 § 1 eller 2 eller den som senare har anteck­nats där som ägare av for­do­net vid tiden för över­trä­del­sen,
   2. i fråga om for­don som bru­kas med stöd av licens som anges i 1 § 3, den som vid samma tid inne­hade licen­sen. Lag (1988:1180).

5 §   Har for­don stan­nats eller par­ke­rats i strid mot före­skrif­ter som avses i 1 §, får par­ke­rings­an­märk­ning med­de­las av en polis­man eller av en sådan par­ke­rings­vakt som avses i lagen (1987:24) om kom­mu­nal par­ke­rings­ö­ver­vak­ning. En sådan anmärk­ning skall inne­hålla en upp­ma­ning att inom en viss tid betala den fast­ställda avgif­ten.

Anmärk­ningen över­läm­nas till for­do­nets förare eller ägare eller fäs­tes på for­do­net.

En ny par­ke­rings­an­märk­ning får med­de­las för varje påbör­jat kalen­der­dygn som över­trä­del­sen pågår. Minst sex tim­mar måste dock för­flyta från det att en par­ke­rings­an­märk­ning med­de­lats till dess att en ny får med­de­las. Högst fem par­ke­rings­an­märk­ningar får med­de­las för samma över­trä­delse.

Att en polis­man under vissa omstän­dig­he­ter får låta bli att med­dela en par­ke­rings­an­märk­ning fram­går av polisla­gen (1984:387). Även en par­ke­rings­vakt får låta bli att med­dela en par­ke­rings­an­märk­ning, näm­li­gen om över­trä­del­sen med hän­syn till omstän­dig­he­terna i fal­let fram­står som obe­tyd­lig. Lag (1987:25).

6 §   Beta­las inte en fel­par­ke­rings­av­gift inom före­skri­ven tid, skall for­do­nets ägare erin­ras om betal­nings­an­sva­ret och upp­ma­nas att inom viss tid betala avgif­ten.

Beta­las inte avgif­ten efter upp­ma­ning, skall ett åläg­gande utfär­das för for­do­nets ägare att inom viss tid betala en för­höjd avgift. Det belopp med vil­ket avgif­ten skall höjas fast­ställs av rege­ringen. Följs inte åläg­gan­det, skall avgif­ten indri­vas. Rege­ringen får före­skriva om ytter­li­gare avgifts­för­höj­ning i sam­band med indriv­ning. Lag (1981:142).

7 §   Avgift skall erläg­gas inom före­skri­ven tid även om talan föres om undan­rö­jande av betal­nings­skyl­dig­he­ten.

8 §   Med­de­las en par­ke­rings­an­märk­ning och anser for­do­nets förare eller ägare att detta inte borde ha skett, får han eller hon ansöka om rät­telse hos Polis­myn­dig­he­ten. Bifalls ansö­kan, ska myn­dig­he­ten undan­röja betal­nings­an­sva­ret.

Bifalls inte ansö­kan om rät­telse eller kan frå­gan inte lämp­li­gen prö­vas i denna ord­ning, ska den som har begärt rät­telse upp­ly­sas om möj­lig­he­ten att bestrida betal­nings­an­svar på det sätt som anges i 9 §.

Mot beslut med anled­ning av begä­ran om rät­telse får talan inte föras. Lag (2014:719).

9 §   Äga­ren av ett for­don, för vil­ket par­ke­rings­an­märk­ning har med­de­lats, får hos Polis­myn­dig­he­ten skrift­li­gen anmäla att han eller hon bestri­der betal­nings­an­svar. I anmä­lan ska han eller hon ange de omstän­dig­he­ter som bestri­dan­det grun­das på och den bevis­ning som åbe­ro­pas.

Har bestri­dande anmälts, verk­stäl­ler Polis­myn­dig­he­ten den utred­ning som behövs. Sedan utred­ningen har avslu­tats, med­de­lar Polis­myn­dig­he­ten beslut med anled­ning av bestri­dan­det. Fin­ner myn­dig­he­ten att par­ke­rings­an­märk­ning inte borde ha med­de­lats eller att den som bestritt betal­nings­an­svar av någon annan anled­ning inte är betal­nings­an­sva­rig, ska myn­dig­he­ten undan­röja betal­nings­an­sva­ret.

Anmäls bestri­dande senare än sex måna­der efter det att avgif­ten har beta­lats eller Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten vid­ta­git åtgärd för indriv­ning av avgif­ten, ska anmä­lan avvi­sas.
Lag (2014:719).

10 §   Ett beslut enligt 9 § som inne­bär att betal­nings­an­sva­ret undan­röjts får inte över­kla­gas.

Andra beslut enligt 9 § över­kla­gas skrift­li­gen till den tings­rätt inom vars dom­krets över­trä­del­sen har ägt rum.
Över­kla­gan­det ska ges in till Polis­myn­dig­he­ten. Det ska ha kom­mit in dit senast tre vec­kor från det att kla­gan­den fick del av beslu­tet. Vid över­kla­gande gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den, om inte annat anges i denna lag.

Omstän­dig­he­ter eller bevis som inte angetts vid Polis­myn­dig­he­ten får i tings­rät­ten eller hov­rät­ten åbe­ro­pas endast om par­ten gör san­no­likt, att han eller hon haft gil­tig ursäkt för sin under­lå­ten­het att ange omstän­dig­he­ten eller bevi­set vid Polis­myn­dig­he­ten, eller om det av annan sär­skild anled­ning bör tillå­tas att omstän­dig­he­ten eller bevi­set åbe­ro­pas. Lag (2014:719).

10 a §   Hov­rät­tens beslut får inte över­kla­gas av en enskild part. Hov­rät­ten får dock tillåta att beslu­tet över­kla­gas, om det finns sär­skilda skäl för en pröv­ning om till­stånd skall ges enligt 54 kap. 10 § första styc­ket 1 rät­te­gångs­bal­ken.
Lag (2005:697).

11 §   Ett for­don får inte använ­das, om fel­par­ke­rings­av­gift eller för­höjd avgift inte har beta­lats inom före­skri­ven tid. Använd­nings­för­bud inträ­der dock först när
   1. den totala avgifts­skul­den upp­går till mer än 5 000 kro­nor, och
   2. minst sex måna­der har gått från den dag då den totala avgifts­skul­den eller en del därav som över­sti­ger 5 000 kro­nor senast skulle ha beta­lats.

I den totala avgifts­skul­den ska inte räk­nas in
   1. avgift som en tidi­gare ägare av for­do­net är skyl­dig att betala, och
   2. avgift för vil­ken anstånd med betal­ningen gäl­ler.

Använd­nings­för­bu­det gäl­ler till dess det belopp enligt första styc­ket 2 som har lett till för­bu­det har beta­lats.

Om det finns sär­skilda skäl, får den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer medge att ett visst for­don får använ­das trots bestäm­mel­serna i första styc­ket. Lag (2020:507).

11 a §   Om ett for­don har sålts vid en exe­ku­tiv för­sälj­ning, av ett kon­kursbo eller enligt lagen (1982:129) om flytt­ning av for­don i vissa fall får det använ­das även om fel­par­ke­rings­av­gift eller för­höjd avgift, som en tidi­gare ägare är betal­nings­skyl­dig för, inte har beta­lats. Det­samma gäl­ler för ett for­don som till­hör ett kon­kursbo i fråga om avgift som kon­kurs­gäl­de­nä­ren eller en tidi­gare ägare är betal­nings­skyl­dig för. Lag (2022:1230).

11 b §   Om ett for­don används i strid med 11 §, ska en polis­man eller en bil­in­spek­tör ta hand om for­do­nets regi­stre­rings­skyl­tar.

Den som har tagit hand om for­do­nets regi­stre­rings­skyl­tar får medge att for­do­net förs till när­maste lämp­liga avlast­nings­plats eller upp­ställ­nings­plats. Lag (2020:507).

11 c §   Beslut enligt 11 § fjärde styc­ket får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Beslut enligt 11 b § får inte över­kla­gas.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2020:507).

12 §   Har upp­hävts genom lag (1996:257).

13 §   Åläg­gande enligt 6 § andra styc­ket får inte utfär­das senare än ett år efter den dag då över­trä­del­sen skedde.

Om en fel­par­ke­rings­av­gift inte beta­las efter ett sådant åläg­gande som avses i 6 § andra styc­ket skall Trans­port­sty­rel­sen begära indriv­ning av avgif­ten. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att indriv­ning inte behö­ver begä­ras för ett ringa belopp.

Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken ske oav­sett om åläg­gan­det har fått laga kraft. Lag (2008:1361).

14 §   Väc­kes åtal eller utfär­das straf­fö­re­läg­gande för gär­ning som icke omfat­tas av för­ord­nande enligt denna lag och ingår i gär­ningen för­fa­rande som kan för­an­leda par­ke­rings­an­märk­ning, skall sådan anmärk­ning ej med­de­las.

15 §   Fel­par­ke­rings­av­gift åter­be­ta­las om
   1. betal­nings­an­sva­ret har undan­röjts genom beslut som har vun­nit laga kraft,
   2. avgift tidi­gare har erlagts för samma över­trä­delse,
   3. par­ke­rings­an­märk­ningen inte har prö­vats av dom­stol och det är uppen­bart att anmärk­ningen inte borde ha med­de­lats, eller
   4. avgif­ten redan har erlagts, när åtal väc­kes eller straf­fö­re­läg­gande utfär­dats i fall som avses i 14 §. Lag (1988:1180).

16 §   När en par­ke­rings­an­märk­ning har med­de­lats i en kom­mun som själv sva­rar för över­vak­ningen enligt lagen (1987:24) om kom­mu­nal par­ke­rings­ö­ver­vak­ning, till­fal­ler fel­par­ke­rings­av­gif­ten kom­mu­nen.

Vid utbe­tal­ning till en kom­mun av betalda fel­par­ke­rings­av­gif­ter skall sta­tens kost­na­der dras av med ett belopp som fast­ställs av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Om avgif­ten har höjts enligt 6 § andra styc­ket, skall dess­utom tre fjär­de­de­lar av det belopp som sva­rar mot höj­ningen till­falla sta­ten.

I andra fall än som avses i första styc­ket till­fal­ler avgif­ten sta­ten.
Lag (1988:1180).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1988:1180

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1989.

I fråga om par­ke­rings­an­märk­ningar som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler inte 10 a §. Beträf­fande sådana par­ke­rings­an­märk­ningar skall 9, 10 och 16 §§ i deras äldre lydelse tilläm­pas även efter ikraft­trä­dan­det.

1989:358

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1989. Äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas dock i fråga om avgö­ran­den av hov­rätt som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

1992:633

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1993. Äldre före­skrif­ter gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om rest­av­gift.

2005:697

Denna lag trä­der i kraft den dag rege­ringen bestäm­mer. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler i fråga om krav på pröv­nings­till­stånd vid över­kla­gande av beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

2020:507
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2021.
   2. De nya bestäm­mel­serna tilläm­pas inte i fråga om fel­par­ke­rings­av­gif­ter som har beslu­tats före ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

Arbe­tar du med frå­gor som rör trans­port och tra­fik? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom trans­port och tra­fik.