Skol­för­ord­ning (2011:185)

Skol­för­ord­ningen gäl­ler för Sve­ri­ges samt­liga skol­for­mer. I för­ord­ningen finns reg­ler om fjärr-​ och distans­un­der­vis­ning, vem som beslu­tar om betyg och hur betygs­sätt­ningen ska göras samt frå­gor om bidrag till enskilda huvud­män. Detal­jer kring läro­ti­der så som läså­rets längd, skol­ar­be­tets för­lägg­ning och upp­rät­tande av sche­man för under­vis­ningen regle­ras också i för­ord­ningen. 

SFS nr:

2011:185
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2011-​02-24
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:679
Övrig text: Rät­tel­se­blad 2011:506 har iakt­ta­gits.
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

För­ord­ning­ens inne­håll

1 §   I denna för­ord­ning finns föl­jande kapi­tel:
   - inle­dande bestäm­mel­ser (1 kap.),
   - huvud­män (2 kap.),
   - läro­ti­der (3 kap.),
   - ele­ver (4 kap.),
   - utbild­ningen (5 kap.),
   - fjär­r­un­der­vis­ning (5 a kap.),
   - distans­un­der­vis­ning (5 b kap.),
   - betyg (6 kap.),
   - för­sko­lan (7 kap.),
   - för­sko­le­klas­sen (8 kap.),
   - grund­sko­lan (9 kap.),
   - anpas­sade grund­sko­lan (10 kap.),
   - spe­ci­al­sko­lan (11 kap.),
   - same­sko­lan (12 kap.),
   - fri­tids­hem­met (13 kap.),
   - bidrag till enskilda huvud­män (14 kap.),
   - utbild­ning vid sär­skilda ung­doms­hem (14 a kap.), och
   - övriga bestäm­mel­ser (15 kap.).
För­ord­ning (2022:1619).

Defi­ni­tio­ner

2 §   Ter­mer och uttryck som används i skol­la­gen (2010:800) har samma bety­delse när de används i denna för­ord­ning.

Där­ut­ö­ver avses i denna för­ord­ning med
   - garan­te­rad under­vis­nings­tid: den minsta totala under­vis­nings­ti­den för en elev i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan eller same­sko­lan enligt 10 kap. 5 §, 11 kap. 7 §, 12 kap. 5 § respek­tive 13 kap. 5 § skol­la­gen, och
   - skol­da­gar: de dagar under ett läsår då utbild­ning ska äga rum. För­ord­ning (2022:1619).


2 kap. Huvud­män

God­kän­nande som enskild huvud­man

1 §   En ansö­kan om god­kän­nande som enskild huvud­man för för­sko­le­klass, grund­skola eller anpas­sad grund­skola eller för fri­tids­hem som anord­nas vid en sko­len­het med någon av dessa skol­for­mer ska ha kom­mit in till Sta­tens skol­in­spek­tion senast den 31 janu­ari kalen­derå­ret innan utbild­ningen ska starta.

Första styc­ket gäl­ler inte om det finns sär­skilda skäl med hän­syn till ele­vers möj­lig­het att full­följa sin utbild­ning.
För­ord­ning (2022:1619).

2 §   När Sta­tens skol­in­spek­tion hand­läg­ger ären­den om god­kän­nande enligt 1 § ska den kom­mun där utbild­ningen ska bedri­vas ges till­fälle att yttra sig.

När kom­mu­nen ytt­rar sig bör den bifoga en kon­se­kvens­be­skriv­ning till sitt ytt­rande.

3 §   Beslut i ett ärende som avses i 1 § första styc­ket ska om möj­ligt fat­tas före den 1 okto­ber kalen­derå­ret innan utbild­ningen ska starta. Ett ärende enligt 1 § andra styc­ket ska prö­vas skynd­samt. För­ord­ning (2014:1029).

4 §   När en enskild har god­känts som huvud­man för för­sko­le­klass, grund­skola eller anpas­sad grund­skola eller för fri­tids­hem som anord­nas vid en sko­len­het med någon av dessa skol­for­mer ska utbild­ningen starta senast vid bör­jan av det läsår som inleds två år efter god­kän­nan­det.

När en kom­mun beslu­tar om god­kän­nande av en enskild som huvud­man för för­skola, fri­tids­hem eller peda­go­gisk omsorg, ska den tid­punkt som utbild­ningen eller verk­sam­he­ten senast ska starta anges i beslu­tet. För­ord­ning (2022:1619).

5 §   Avgift för en ansö­kan till Sta­tens skol­in­spek­tion om god­kän­nande av en enskild som huvud­man ska beta­las med föl­jande belopp:

Ärendeslag                Avgift kronor
Ansö­kan om nye­ta­ble­ring av fri­stående
skola                                    75 000
Ansö­kan om utök­ning av befint­ligt
godkännande                            65 000
För­ord­ning (2022:1556).


3 kap. Läro­ti­der

Tillämp­nings­om­råde

1 §   Bestäm­mel­serna i detta kapi­tel gäl­ler grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan, om inte annat anges. För­ord­ning (2022:1619).

Läsår och skol­ar­be­tets för­lägg­ning

2 §   Läså­ret ska ha minst 178 skol­da­gar och minst 12 lov­da­gar.
Utö­ver skol- och lov­da­garna får det inom läså­ret läg­gas ut högst fem stu­di­e­da­gar för per­so­na­len.

3 §   Läså­ret ska börja i augusti och sluta i juni. Dagarna för höst- och vår­ter­mi­nens bör­jan och slut beslu­tas av huvud­man­nen.

4 §   Ele­ver­nas skol­ar­bete ska för­läg­gas måndag-​fredag och vara så jämnt för­de­lat över dessa dagar som möj­ligt. Skol­ar­be­tet ska även för­läg­gas så att ele­verna så långt som möj­ligt får sam­man­hållna skol­da­gar.

Anta­let skol­da­gar i vec­kan får begrän­sas till fyra för en grupp ele­ver i års­kurs 1 eller 2, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (2018:750).

4 a §   I grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan får huvud­man­nen besluta om andra läro­ti­der för en elev än de som anges i 2-4 §§, om ele­ven del­tar i utbild­ning på en nivå som lig­ger över den aktu­ella skol­for­men. För­ord­ning (2024:413).

5 §   I anpas­sade grund­sko­lan och spe­ci­al­sko­lan får rek­torn besluta om andra läro­ti­der för en elev än de som anges i 2-4 §§, om det finns sär­skilda skäl med hän­syn till ele­vens fysiska eller psy­kiska för­ut­sätt­ningar. Ett sådant beslut får omfatta högst ett läsår.

Innan rek­torn fat­tar ett beslut enligt första styc­ket ska ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare få till­fälle att yttra sig. Om det behövs ska rek­torn inhämta syn­punk­ter från före­trä­dare för elev­häl­san innan beslu­tet fat­tas.

Rek­torn får inte upp­dra åt någon annan att fatta beslut enligt första styc­ket. För­ord­ning (2022:1619).

Schema

6 §   För läså­ret eller för kor­tare tid ska det fin­nas ett schema för under­vis­ningen.


4 kap. Ele­ver

Tillämp­nings­om­råde

1 §   Bestäm­mel­serna i detta kapi­tel gäl­ler för­sko­le­klas­sen, grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan, om inte annat anges. För­ord­ning (2022:1619).

Asyl­sö­kande barn m.fl.

1 a §   Barn som omfat­tas av 29 kap. 2 § andra styc­ket 1 skol­la­gen (2010:800) ska tas emot så snart det är lämp­ligt med hän­syn till deras per­son­liga för­hål­lan­den. Det bör dock ske senast en månad efter ankoms­ten. För­ord­ning (2011:506).

Ele­ver från utlan­det

För­sko­le­klas­sen, grund­sko­lan och anpas­sade grund­sko­lan

2 §   Barn som anses bosatta i utlan­det hos sina vård­nads­ha­vare har samma rätt till utbild­ning i för­sko­le­klas­sen, grund­sko­lan eller anpas­sade grund­sko­lan som barn som anses bosatta i Sve­rige, om vård­nads­ha­varna eller en av dem är svenska med­bor­gare. Den kom­mun där bar­net sta­dig­va­rande vis­tas ska anses som bar­nets hem­kom­mun vid tillämp­ningen av skol­la­gen (2010:800). Frå­gan om mot­ta­gande av ett sådant barn prö­vas på begä­ran av bar­nets vård­nads­ha­vare.

En huvud­man får även i andra fall ta emot ett barn som inte anses bosatt i Sve­rige som elev i sin för­sko­le­klass eller grund­skola. För­ord­ning (2022:1619).

Spe­ci­al­sko­lan

3 §   Ett barn som inte anses som bosatt i Sve­rige får tas emot i spe­ci­al­sko­lan, om det finns sär­skilda skäl.

En sådan elev har inte rätt att av stat­liga medel få ersätt­ning för resor mel­lan den ort där utbild­ningen bedrivs och hem­or­ten i utlan­det.

Över­gång och upp­flytt­ning

4 §   Läså­ret efter för­sko­le­klas­sen ska varje elev fort­sätta skol­gången i grund­sko­lan, om inte något annat beslu­tas med stöd av 7 kap. 5, 6 eller 7 § skol­la­gen (2010:800) eller 6 § första styc­ket.

I grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan ska varje elev vid slu­tet av läså­ret flyt­tas till när­mast högre års­kurs, om inte något annat beslu­tas med stöd av 7 § eller 7 kap. 11 c § skol­la­gen (2010:800).
För­ord­ning (2022:1619).

5 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2022:1620).

6 §   I för­sko­le­klas­sen får rek­torn på begä­ran av en elevs vård­nads­ha­vare besluta att ele­ven får gå i för­sko­le­klas­sen ytter­li­gare ett läsår, om det finns sär­skilda skäl för det.
För­ord­ning (2022:1620).

7 §   Det fram­går av 7 kap. 11 a och 11 b §§ skol­la­gen (2010:800) att ett barn under vissa för­ut­sätt­ningar helt får hoppa över för­sko­le­klas­sen. Dess­utom får en elev i för­sko­le­klas­sen flyt­tas till års­kurs 1 i sko­lan, om sko­lans rek­tor bedö­mer att ele­ven har goda för­ut­sätt­ningar för det och ele­vens vård­nads­ha­vare med­ger det.

Rek­torn får besluta att en elev i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan ska flyt­tas till en högre års­kurs än den som ele­ven redan till­hör eller nor­malt ska till­höra, om ele­ven har goda för­ut­sätt­ningar att delta i utbild­ningen i den högre års­kur­sen och ele­vens vård­nads­ha­vare med­ger det. För­ord­ning (2022:1619).

Anmäl­nings­skyl­dig­het vid från­varo

8 §   Om en elev på grund av sjuk­dom eller av någon annan orsak inte kan delta i den verk­sam­het som anord­nas för att ge den avsedda utbild­ningen, ska hind­ret sna­rast anmä­las till sko­len­he­ten.

Rek­torn får besluta hur anmäl­nings­skyl­dig­he­ten ska full­gö­ras.


5 kap. Utbild­ningen

Tillämp­nings­om­råde

1 §   Bestäm­mel­serna i detta kapi­tel gäl­ler grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan, om inte annat anges. För­ord­ning (2022:1619).

Struk­tu­re­rad under­vis­ning

2 §   Ele­verna ska genom struk­tu­re­rad under­vis­ning ges ett kon­ti­nu­er­ligt och aktivt lärar­stöd i den omfatt­ning som behövs för att skapa för­ut­sätt­ningar för att ele­verna ska upp­fylla de kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per eller betygskri­te­rier som minst ska upp­fyl­las och i övrigt utveck­las så långt som möj­ligt inom ramen för utbild­ningen. För­ord­ning (2022:280).

Sär­skilt stöd

All­mänt om sär­skilt stöd

3 §   I 3 kap. 7-12 §§ skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om sär­skilt stöd i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan. För­ord­ning (2022:1619).

Stu­di­e­hand­led­ning på moders­må­let

4 §   En elev ska få stu­di­e­hand­led­ning på sitt moders­mål, om ele­ven behö­ver det.

En elev som ska erbju­das modersmåls­un­der­vis­ning och som före sin ankomst till Sve­rige har under­vi­sats på ett annat språk än moders­må­let får ges stu­di­e­hand­led­ning på det språ­ket i stäl­let för på moders­må­let, om det finns sär­skilda skäl.

Stu­di­e­hand­led­ning enligt första eller andra styc­ket får ges i inter­ak­tiv form med informations-​ och kom­mu­ni­ka­tions­tek­nik där ele­ven och stu­di­e­hand­le­da­ren är åtskilda i rum men inte i tid, om det inte finns någon lämp­lig per­son inom sko­len­he­ten som kan ge stu­di­e­hand­led­ning och huvud­man­nen trots upp­re­pade ansträng­ningar inte har lyc­kats anställa en sådan.
För­ord­ning (2020:779).

Arbets­plats­för­lagd utbild­ning vid anpas­sad stu­di­e­gång

5 §   För en elev i de högre års­kur­serna får ett beslut om anpas­sad stu­di­e­gång inne­bära att utbild­ningen del­vis för­läggs till en arbets­plats utan­för sko­len­he­ten. Ele­ven ska ha en hand­le­dare på arbets­plat­sen och få stöd från sko­len­he­tens per­so­nal.

Under­vis­ning i för­be­re­del­se­klass för nyan­lända och vissa andra ele­ver

5 a §   Under­vis­ning i för­be­re­del­se­klass enligt 3 kap. 12 f § skol­la­gen (2010:800) ska så långt som möj­ligt i fråga om såväl loka­ler som verk­sam­het bedri­vas i nära anslut­ning till annan under­vis­ning. För­ord­ning (2015:578).

Bedöm­ning av nyan­lända och vissa andra ele­vers kun­ska­per

5 b §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om under­lag för bedöm­ning av en elevs kun­ska­per enligt 3 kap. 12 c § skol­la­gen (2010:800). För­ord­ning (2015:800).

Fri­lufts­verk­sam­het

6 §   I den omfatt­ning som rek­torn bestäm­mer ska det anord­nas fri­lufts­verk­sam­het som bedrivs under lära­res led­ning.

Modersmåls­un­der­vis­ning

7 §   I 10 kap. 7 §, 11 kap. 10 §, 12 kap. 7 § och 13 kap. 7 § skol­la­gen (2010:800) finns grund­läg­gande bestäm­mel­ser om huvud­man­nens skyl­dig­het att erbjuda modersmåls­un­der­vis­ning.
Huvud­man­nen är också skyl­dig att erbjuda ele­ver som är adop­tiv­barn och har ett annat moders­mål än svenska modersmåls­un­der­vis­ning, även om språ­ket inte är ele­vens dag­liga umgäng­es­språk i hem­met.

Rek­torn beslu­tar om en elevs modersmåls­un­der­vis­ning.

8 §   Modersmåls­un­der­vis­ning får anord­nas
   1. som språkval i grund­sko­lan och spe­ci­al­sko­lan,
   2. inom ramen för sko­lans val, eller
   3. utan­för den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den.
För­ord­ning (2023:945).

9 §   Modersmåls­un­der­vis­ning får inte omfatta mer än ett språk för en elev. En romsk elev som kom­mer från utlan­det får dock ges modersmåls­un­der­vis­ning i två språk, om det finns sär­skilda skäl.

10 §   En huvud­man är skyl­dig att anordna modersmåls­un­der­vis­ning i ett språk endast om
   1. minst fem ele­ver som ska erbju­das modersmåls­un­der­vis­ning i språ­ket öns­kar sådan under­vis­ning, och
   2. det finns en lämp­lig lärare.

Första styc­ket 1 gäl­ler inte natio­nella mino­ri­tets­språk.
Enligt 7 § spr­å­kla­gen (2009:600) är de natio­nella mino­ri­tets­språ­ken finska, jid­disch, meän­ki­eli, romani chib och samiska.

11 §   Om en elev ges modersmåls­un­der­vis­ning utan­för den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den, är huvud­man­nen skyl­dig att erbjuda ele­ven sådan under­vis­ning sam­man­lagt högst sju läsår under ele­vens skol­tid. Ele­ven ska dock erbju­das modersmåls­un­der­vis­ning under längre tid, om ele­ven har ett sär­skilt behov av sådan under­vis­ning.

Begräns­ningen enligt första styc­ket gäl­ler inte natio­nella mino­ri­tets­språk eller ett nor­diskt språk.

12 §   En elev som får modersmåls­un­der­vis­ning får med den begräns­ning som anges i 11 § fort­sätta att delta i under­vis­ningen, även om språ­ket skulle upp­höra att vara dag­ligt umgäng­es­språk för ele­ven.

13 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​07-01/ Vid modersmåls­un­der­vis­ning i samiska ska den kurs­plan som gäl­ler för ämnet samiska i same­sko­lan använ­das.

13 §    /Trä­der i kraft I:2025-​07-01/ Vid modersmåls­un­der­vis­ning i samiska i grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan ska den kurs­plan som gäl­ler för ämnet samiska i same­sko­lan använ­das. För­ord­ning (2024:298).

Svenska som and­ra­språk

14 §   Under­vis­ning i svenska som and­ra­språk ska, om det behövs, anord­nas för
   1. ele­ver som har ett annat språk än svenska som moders­mål,
   2. ele­ver som har svenska som moders­mål och som har tagits in från sko­lor i utlan­det, och
   3. invand­ra­re­le­ver som har svenska som huvud­sak­ligt umgäng­es­språk med en vård­nads­ha­vare.

Rek­torn beslu­tar om under­vis­ning i svenska som and­ra­språk för en elev.

15 §   Under­vis­ning i svenska som and­ra­språk ersät­ter under­vis­ning i svenska.

Svenska som and­ra­språk får där­ut­ö­ver anord­nas
   1. som språkval i grund­sko­lan och spe­ci­al­sko­lan, eller
   2. inom ramen för sko­lans val. För­ord­ning (2023:945).

Beslut om utbild­ning enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner

16 §   Vissa beslut om utbild­ning enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner enligt skol­la­gen (2010:800) ska anmä­las till Sta­tens skol­in­spek­tion. Det gäl­ler beslut som fat­tas i en fri­stående grund­skola enligt 10 kap. 23 g § första styc­ket. Anmäl­nings­plik­ten gäl­ler även beslut som fat­tas under peri­o­den 2 juli 2024-​1 juli 2027 i
   - en kom­mu­nal grund­skola enligt 10 kap. 23 g § första styc­ket,
   - en spe­ci­al­skola enligt 12 kap. 23 a § första styc­ket, och
   - en same­skola enligt 13 kap. 21 c § första styc­ket.

Skol­in­spek­tio­nen får med­dela när­mare före­skrif­ter om anmä­lan.
För­ord­ning (2024:413).


5 a kap. Fjär­r­un­der­vis­ning

Inle­dande före­skrif­ter

1 §   I 21 kap. skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om fjär­r­un­der­vis­ning i vissa skol­for­mer. För­ord­ning (2020:779).

Begräns­ningar i använd­ningen av fjär­r­un­der­vis­ning

2 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​07-01/ Fjär­r­un­der­vis­ning får, trots vad som anges i 21 kap. 4 § skol­la­gen (2010:800), bara använ­das i
   1. års­kur­serna 1-6 i grund­sko­lan och anpas­sade grund­sko­lan, års­kur­serna 1-7 i spe­ci­al­sko­lan samt same­sko­lan, vid under­vis­ning i moders­mål,
   2. same­sko­lan vid under­vis­ning i samiska,
   3. års­kur­serna 1-6 i grund­sko­lan för inte­gre­rad samisk under­vis­ning,
   4. års­kur­serna 4-6 i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan och same­sko­lan och års­kur­serna 5-7 i spe­ci­al­sko­lan vid under­vis­ning i moderna språk och tec­ken­språk, och
   5. års­kur­serna 4-6 i grund­sko­lan vid under­vis­ning i form av extra stu­di­e­tid.

I års­kur­serna 7-9 i grund­sko­lan och anpas­sade grund­sko­lan och års­kur­serna 8-10 i spe­ci­al­sko­lan får fjär­r­un­der­vis­ning använ­das i samt­liga ämnen och verk­sam­he­ter som anges i 21 kap. 4 § skol­la­gen.

Av 21 kap. 3 § första styc­ket skol­la­gen fram­går att fjär­r­un­der­vis­ning även får använ­das i kur­ser som en elev i grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan eller same­sko­lan läser enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner. För­ord­ning (2024:413).

2 §    /Trä­der i kraft I:2025-​07-01/ Fjär­r­un­der­vis­ning får, trots vad som anges i 21 kap. 4 § skol­la­gen (2010:800), bara använ­das i
   1. års­kur­serna 1-6 i grund­sko­lan och anpas­sade grund­sko­lan, års­kur­serna 1-7 i spe­ci­al­sko­lan samt same­sko­lan, vid under­vis­ning i moders­mål,
   2. same­sko­lan vid under­vis­ning i samiska,
   3. års­kur­serna 1-6 i grund­sko­lan för inte­gre­rad samisk under­vis­ning,
   4. års­kur­serna 4-6 i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan och same­sko­lan och års­kur­serna 5-7 i spe­ci­al­sko­lan vid under­vis­ning i moderna språk och tec­ken­språk, och
   5. års­kur­serna 4-6 i grund­sko­lan vid under­vis­ning i form av extra stu­di­e­tid.

I års­kur­serna 7-9 i grund­sko­lan och anpas­sade grund­sko­lan och års­kur­serna 8-10 i spe­ci­al­sko­lan får fjär­r­un­der­vis­ning använ­das i samt­liga ämnen och verk­sam­he­ter som anges i 21 kap. 4 § skol­la­gen.

Av 21 kap. 3 § första styc­ket skol­la­gen fram­går att fjär­r­un­der­vis­ning även får använ­das i ämnen som en elev i grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan eller same­sko­lan läser enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner. För­ord­ning (2024:414).

3 §   Fjär­r­un­der­vis­ning får inte vid någon tid­punkt under ett läsår använ­das för mer än 25 pro­cent av ele­vens respek­tive sko­len­he­tens under­vis­nings­tim­mar i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan.

Sta­tens skol­in­spek­tion får efter ansö­kan från en huvud­man medge att fjär­r­un­der­vis­ning får använ­das för mer än 25 pro­cent av under­vis­nings­tim­marna vid en sko­len­het. Ett sådant med­gi­vande får läm­nas för högst ett läsår åt gången och endast om det finns syn­ner­liga skäl för det. För­ord­ning (2022:1619).

Elev­grup­per­nas stor­lek

3 a §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om elev­grup­per­nas stor­lek vid fjär­r­un­der­vis­ning i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan.
För­ord­ning (2022:1619).

Begräns­ningar i utfö­ran­det av fjär­r­un­der­vis­ning

4 §   En huvud­man får inte vid någon tid­punkt under ett läsår utföra upp­gif­ter som avser fjär­r­un­der­vis­ning åt en annan huvud­man i högre omfatt­ning än 25 pro­cent av sin vid läså­rets bör­jan pla­ne­rade totala kapa­ci­tet att erbjuda under­vis­nings­tim­mar oav­sett under­vis­nings­form.
För­ord­ning (2020:779).

Doku­men­ta­tion av fjär­r­un­der­vis­ning

5 §   Huvud­man­nen ska doku­men­tera ett beslut om att använda fjär­r­un­der­vis­ning. För­ord­ning (2020:779).

Anmäl­nings­skyl­dig­het

6 §   Huvud­man­nen ska till Sta­tens skol­in­spek­tion anmäla ett beslut om att använda fjär­r­un­der­vis­ning. Om huvud­man­nen utför fjär­r­un­der­vis­ning åt någon annan huvud­man ska det också anmä­las.

Skol­in­spek­tio­nen får med­dela när­mare före­skrif­ter om vad en anmä­lan ska inne­hålla. För­ord­ning (2021:884).


5 b kap. Distans­un­der­vis­ning

Inle­dande före­skrif­ter

1 §   I 22 kap. skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om distans­un­der­vis­ning i vissa skol­for­mer. För­ord­ning (2020:779).

2 §   Föl­jande bestäm­mel­ser gäl­ler inte för utbild­ning där distans­un­der­vis­ning används:
   - 3 kap. 4 § om skol­ar­be­tets för­lägg­ning,
   - 5 kap. 6 § om fri­lufts­verk­sam­het, och
   - bila­gorna 1-4 med tim­pla­ner för grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan.
För­ord­ning (2022:1619).

Ansö­kan

3 §   En ansö­kan om god­kän­nande som utfö­rare av utbild­ning där distans­un­der­vis­ning används i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan eller same­sko­lan ska ha kom­mit in till Sta­tens skol­in­spek­tion senast den 31 janu­ari kalen­derå­ret innan utbild­ningen ska starta.

Ansö­kan ska avse viss utbild­ning vid en viss sko­len­het.
För­ord­ning (2022:1619).

4 §   Ansö­kan ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. vil­ken utbild­ning ansö­kan avser,
   2. vid vil­ken sko­len­het utbild­ningen ska anord­nas,
   3. hur många plat­ser utbild­ningen ska omfatta,
   4. huruvida utbild­ningen rik­tar sig mot någon sär­skild elev­ka­te­gori, och
   5. huruvida den sökande tidi­gare har utfört utbild­ning där distans­un­der­vis­ning eller lik­nande under­vis­ning används.

Sta­tens skol­in­spek­tion får med­dela före­skrif­ter om vilka ytter­li­gare upp­gif­ter ansö­kan ska inne­hålla.
För­ord­ning (2020:779).

God­kän­nande

5 §   I 22 kap. 9 § skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om vad som krävs för att en sökande ska god­kän­nas som utfö­rare av utbild­ning där distans­un­der­vis­ning används. Det ska dess­utom krä­vas att
   1. den sökande har för­ut­sätt­ningar att följa de före­skrif­ter som gäl­ler för utbild­ningen, och
   2. utbild­ningen bedöms till­go­dose ett behov hos huvud­män som vill ge ele­ver sär­skilt stöd i form av distans­un­der­vis­ning.
För­ord­ning (2020:779).

6 §   Ett beslut om god­kän­nande ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. vil­ken utbild­ning beslu­tet avser,
   2. vid vil­ken sko­len­het utbild­ningen ska anord­nas,
   3. hur många plat­ser utbild­ningen får omfatta, och
   4. huruvida utbild­ningen rik­tar sig mot någon sär­skild elev­ka­te­gori.

Beslu­tet ska om möj­ligt fat­tas före den 1 okto­ber kalen­derå­ret innan utbild­ningen ska starta. För­ord­ning (2020:779).

7 §   Den som har god­känts som utfö­rare av utbild­ning där distans­un­der­vis­ning används ska börja utföra distans­un­der­vis­ningen senast vid bör­jan av det läsår som inleds två år efter god­kän­nan­det. För­ord­ning (2020:779).


6 kap. Betyg

Tillämp­nings­om­råde

1 §   Bestäm­mel­serna i detta kapi­tel gäl­ler grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan, om inte annat anges. För­ord­ning (2022:1619).

Rek­torns ansvar

1 a §   Bestäm­mel­ser om att en rek­tor får fatta beslut om att betyg ska sät­tas i års­kurs 4 och 5 i grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan och same­sko­lan och i års­kurs 5 och 6 i spe­ci­al­sko­lan i en sko­len­het som rek­torn ansva­rar för finns i 3 kap. 14 a § skol­la­gen (2010:800). Ett sådant beslut ska fat­tas senast den 30 april före det läsår då beslu­tet ska börja gälla. För­ord­ning (2022:1619).

1 b §   Ett beslut av en rek­tor enligt 3 kap. 14 b § skol­la­gen (2010:800) om att betygs­sätt­ning enligt 3 kap. 14 a § skol­la­gen ska upp­höra att gälla ska fat­tas senast den 30 april före det läsår då beslu­tet ska börja gälla. För­ord­ning (2021:192).

Beslut om betyg

2 §   I 3-6 §§ finns kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till 3 kap. 16 § skol­la­gen (2010:800) om vem som ska besluta om betyg.
För­ord­ning (2011:506).

3 §   Om fler än en lärare bedri­ver under­vis­ningen vid den tid­punkt då betyg ska sät­tas och bara någon eller några av dessa är legi­ti­me­rade, ska bety­get beslu­tas av den eller de legi­ti­me­rade lärarna. För­ord­ning (2011:506).

4 §   Om ett betyg är bero­ende av två eller flera legi­ti­me­rade lära­res bedöm­ning och dessa inte kan enas, ska bety­get beslu­tas av den eller de av dessa lärare som har behö­rig­het att under­visa i det ämne som bety­get avser.

Om ett betyg är bero­ende av en bedöm­ning av två eller flera legi­ti­me­rade lärare som är behö­riga att under­visa i det ämne som bety­get avser och dessa lärare inte kan enas, ska bety­get beslu­tas av rek­torn.

Om ett betyg är bero­ende av en bedöm­ning av två eller flera legi­ti­me­rade lärare som inte är behö­riga att under­visa i det ämne som bety­get avser och dessa inte kan enas, ska bety­get beslu­tas av rek­torn. För­ord­ning (2014:857).

5 §   Bestäm­mel­serna i 3 kap. 16 § andra styc­ket skol­la­gen (2010:800) samt 3 och 4 §§ i detta kapi­tel gäl­ler inte för lärare som sak­nar legi­ti­ma­tion och är anställda utan tids­be­gräns­ning för att bedriva under­vis­ning
   1. i moders­mål, eller
   2. som avses i 2 kap. 17 § skol­la­gen.

Första styc­ket gäl­ler bara i de fall lära­ren bedri­ver sådan under­vis­ning som avses i samma stycke 1 eller 2.
För­ord­ning (2012:498).

6 §   Om fler än en lärare bedri­ver sådan under­vis­ning som avses i 5 § vid den tid­punkt då betyg ska sät­tas och dessa inte kan enas, ska bety­get beslu­tas av rek­torn. För­ord­ning (2011:506).

Betygs­sätt­ning

Betygskri­te­rier

7 §   I 10 kap. 19 och 20 §§, 11 kap. 22 och 23 §§, 12 kap. 19 och 20 §§ och 13 kap. 20 och 21 §§ skol­la­gen (2010:800) anges att lära­ren vid betygs­sätt­ningen ska göra en sam­man­ta­gen bedöm­ning av ele­vens kun­ska­per i för­hål­lande till de betygskri­te­rier som gäl­ler för ämnet och sätta det betyg som bäst mot­sva­rar ele­vens kun­ska­per. I dessa para­gra­fer anges också att samt­liga kri­te­rier för bety­get E ska vara upp­fyllda för att ele­ven ska kunna få ett god­känt betyg.

Betygskri­te­rier ska fin­nas för bety­gen A-E.

Kri­te­ri­erna för bety­gen A, C och E ska beskriva typiska kun­ska­per för respek­tive betyg. Kri­te­ri­erna för bety­get B inne­bär att ele­vens kun­ska­per sam­man­ta­get bedöms vara mel­lan A och C. Kri­te­ri­erna för bety­get D inne­bär att ele­vens kun­ska­per sam­man­ta­get bedöms vara mel­lan C och E. För­ord­ning (2022:280).

Betyg i fri­stående sko­lor med wal­dorf­pe­da­go­gisk inrikt­ning

8 §   I fri­stående grund­sko­lor och anpas­sade grund­sko­lor med wal­dorf­pe­da­go­gisk inrikt­ning ska betyg sät­tas när ett ämne har avslu­tats och slut­be­tyg utfär­das enligt de före­skrif­ter som gäl­ler för den aktu­ella skol­for­men.

I sådana fri­stående sko­lor behö­ver inte betyg sät­tas innan ett ämne har avslu­tats eller ter­mins­be­tyg utfär­das.
För­ord­ning (2022:1619).

Betyg på utbild­ning enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner

8 a §    /Upp­hör att gälla U:2025-​07-01/ I 10 kap. 23 i §, 12 kap. 23 a § och 13 kap. 21 c § skol­la­gen (2010:800) anges att kur­ser som en elev läser enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner ska betygs­sät­tas enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för gym­na­sie­sko­lan.

När gym­na­sie­sko­lans ämnes­plan tilläm­pas, ska 15 kap. 22-24 och 25 a-27 §§ skol­la­gen tilläm­pas i stäl­let för 10 kap. 17-22 §§, 12 kap. 17-22 §§ eller 13 kap. 18-21 b §§ samma lag. I stäl­let för 3-8 §§ i detta kapi­tel ska 8 kap. 1 a-1 d och 2-3 g §§ gym­na­si­e­för­ord­ningen (2010:2039) tilläm­pas. Av 10 § fram­går att det är rek­torn för den sko­len­het där ele­ven är mot­ta­gen som ansva­rar för att betygska­ta­lo­gen förs. Detta gäl­ler även när betyg sätts enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för gym­na­sie­sko­lan.

Betyg enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för gym­na­sie­sko­lan ska utfär­das sepa­rat. För­ord­ning (2024:678).

8 a §    /Trä­der i kraft I:2025-​07-01/ I 10 kap. 23 i §, 12 kap. 23 a § och 13 kap. 21 c § skol­la­gen (2010:800) anges att ämnen som en elev läser enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner ska betygs­sät­tas enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för gym­na­sie­sko­lan.

När gym­na­sie­sko­lans ämnes­plan tilläm­pas, ska 15 kap. 22-24 och 25 a-27 §§ skol­la­gen tilläm­pas i stäl­let för 10 kap. 17-22 §§, 12 kap. 17-22 §§ eller 13 kap. 18-21 b §§ samma lag. I stäl­let för 3-8 §§ i detta kapi­tel ska 8 kap. 1 a-1 d och 2-3 g §§ gym­na­si­e­för­ord­ningen (2010:2039) tilläm­pas. Av 10 § fram­går att det är rek­torn för den sko­len­het där ele­ven är mot­ta­gen som ansva­rar för att betygska­ta­lo­gen förs. Detta gäl­ler även när betyg sätts enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för gym­na­sie­sko­lan.

Betyg enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för gym­na­sie­sko­lan ska utfär­das sepa­rat. För­ord­ning (2024:679).

Betygs­do­ku­ment

All­mänt om betygs­do­ku­ment

9 §   Enligt 3 kap. 18 § skol­la­gen (2010:800) ska betyg utfär­das skrift­ligt. I 10-16 §§ i detta kapi­tel finns kom­plet­te­rande före­skrif­ter om betygska­ta­log och om utfär­dande av betygs­do­ku­ment. För­ord­ning (2011:506).

Betygska­ta­log

10 §   Beslut om betyg ska doku­men­te­ras i en betygska­ta­log.

Med beslut om betyg avses beslut att
   1. sätta betyg, och
   2. inte sätta betyg när under­lag för bedöm­ning av en elevs kun­ska­per sak­nas på grund av ele­vens från­varo.

Det ska framgå om ett betyg har satts innan eller efter det att ett ämne har avslu­tats.

Rek­torn ansva­rar för att betygska­ta­lo­gen förs.
För­ord­ning (2011:506).

Ter­mins­be­tyg

11 §   Ter­mins­be­tyg ska utfär­das vid slu­tet av
   1. varje ter­min i års­kur­serna 4 och 5 i grund­sko­lan och same­sko­lan och i före­kom­mande fall i anpas­sade grund­sko­lan samt i års­kur­serna 5 och 6 i spe­ci­al­sko­lan, om betyg sätts i dessa kur­ser,
   2. varje ter­min i års­kur­serna 6-8 i grund­sko­lan och i före­kom­mande fall i anpas­sade grund­sko­lan, års­kur­serna 7-9 i spe­ci­al­sko­lan och års­kurs 6 i same­sko­lan, och
   3. höst­ter­mi­nen i års­kurs 9 i grund­sko­lan och i före­kom­mande fall i anpas­sade grund­sko­lan och års­kurs 10 i spe­ci­al­sko­lan.

Ter­mins­be­tyg ska inte utfär­das om ele­ven ska få ett slut­be­tyg enligt 14 §. För­ord­ning (2022:1619).

12 §   Ter­mins­be­ty­get ska inne­hålla upp­gif­ter om det senaste beslu­tet om ele­vens betyg i varje ämne. Det ska framgå om ämnet har avslu­tats.

Ter­mins­be­ty­get ska i före­kom­mande fall inne­hålla upp­gift om omfatt­ningen av den från­varo som ele­ven har haft utan gil­tigt skäl under ter­mi­nen. För­ord­ning (2011:506).

13 §   Rek­torn ska utfärda ter­mins­be­ty­get. För­ord­ning (2011:506).

Slut­be­tyg

14 §   För en elev som har skol­plikt ska slut­be­tyg utfär­das när skol­plik­ten upp­hör. En sådan elev som där­ef­ter har slut­fört den högsta års­kur­sen har rätt att få ett nytt slut­be­tyg.

För en elev som inte har skol­plikt ska slut­be­tyg utfär­das när ele­ven har slut­fört den högsta års­kur­sen.
För­ord­ning (2011:506).

15 §   Slut­be­ty­get ska inne­hålla upp­gif­ter om den högsta års­kurs som ele­ven genom­gått och om de senaste beslu­ten om ele­vens betyg. Betyg som satts innan ett ämne har avslu­tats ska inte ingå i slut­be­ty­get.

Ett slut­be­tyg från anpas­sade grund­sko­lan ska också inne­hålla upp­gift om att slut­be­ty­get mot­sva­rar nivå 1 i den natio­nella refe­rens­ra­men för kva­li­fi­ka­tio­ner för livs­långt lärande enligt för­ord­ningen (2015:545) om refe­rens­ram för kva­li­fi­ka­tio­ner för livs­långt lärande. Ett slut­be­tyg från grund­sko­lan eller spe­ci­al­sko­lan ska inne­hålla upp­gift om att slut­be­ty­get mot­sva­rar nivå 2 i refe­rens­ra­men. För­ord­ning (2023:271).

16 §   Rek­torn ska utfärda slut­be­ty­get. Rek­torn får inte upp­dra åt någon annan att utfärda slut­be­tyg. För­ord­ning (2011:506).

Avgångsin­tyg

17 §   Ett avgångsin­tyg ska utfär­das
   1. om en elev avgår från utbild­ningen hos en huvud­man utan att slut­be­tyg utfär­das, eller
   2. om en elev i same­sko­lan avgår från utbild­ningen innan ele­ven har gått ut års­kurs 6.

Inty­get ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. den års­kurs som ele­ven slu­tat i,
   2. tiden för avgången,
   3. de ämnen som ele­ven under­vi­sats i,
   4. i före­kom­mande fall senaste betyg i ämnen,
   5. antal tim­mar under­vis­nings­tid som ele­ven erbju­dits, och
   6. om det fat­tats beslut om att ele­ven ska gå om en års­kurs.

Rek­torn ska utfärda avgångsin­ty­get. För­ord­ning (2022:1620).

18 §   Ett avgångsin­tyg ska sän­das till ele­vens vård­nads­ha­vare.
Om det är känt var ele­ven ska fort­sätta sin utbild­ning, ska inty­get också sän­das till huvud­man­nen för utbild­ningen.
För­ord­ning (2011:506).

Gemen­sam bestäm­melse

19 §   Om betyg inte har kun­nat sät­tas enligt 10 kap. 18 §, 12 kap. 18 § eller 13 kap. 19 § skol­la­gen (2010:800), ska detta mar­ke­ras med ett hori­son­tellt streck i doku­men­ten enligt detta kapi­tel. Det­samma gäl­ler om betyg inte har kun­nat sät­tas enligt 15 kap. 27 § skol­la­gen när en elev läser enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner. För­ord­ning (2024:678).

Betyg efter pröv­ning

20 §   I 10 kap. 23 § och 12 kap. 23 § skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om pröv­ning för betyg från grund­sko­lan och spe­ci­al­sko­lan. För­ord­ning (2011:506).

21 §   Den som redan har slut­be­tyg har efter pröv­ning i ett eller flera ämnen rätt att få ett nytt slut­be­tyg.
För­ord­ning (2011:506).

22 §   Rek­torn ska utfärda betyg efter pröv­ning. Om pröv­ningen avser hela utbild­ningen, får rek­torn inte upp­dra åt någon annan att utfärda slut­be­tyg. För­ord­ning (2011:506).

Bemyn­di­gande

23 §   Sta­tens skol­verk får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om utform­ningen av betyg på utbild­ning enligt gym­na­sie­sko­lans ämnes­pla­ner, betygska­ta­log, ter­mins­be­tyg, slut­be­tyg och betyg efter pröv­ning. För­ord­ning (2024:678).


7 kap. För­sko­lan

Läro­plan

1 §   För för­sko­lan gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800).

Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2018:50) om läro­plan för för­sko­lan. För­ord­ning (2019:275).


8 kap. För­sko­le­klas­sen

Läro­plan

1 §   För för­sko­le­klas­sen gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800).

Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:37) om läro­plan för grund­sko­lan, för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met. För för­sko­le­klass som anord­nas vid en sko­len­het med spe­ci­al­skola eller same­skola finns dock läro­pla­nen i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:250) om läro­plan för spe­ci­al­sko­lan samt för för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met i vissa fall respek­tive för­ord­ningen (SKOLFS 2010:251) om läro­plan för same­sko­lan samt för för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met i vissa fall.

Natio­nella kart­lägg­nings­ma­te­rial

2 §   Natio­nella kart­lägg­nings­ma­te­rial ska använ­das för att kart­lägga ele­ver­nas språk­liga med­ve­ten­het och mate­ma­tiska tän­kande. För­ord­ning (2018:750).

3 §   Sta­tens skol­verk får med­dela när­mare före­skrif­ter om natio­nella kart­lägg­nings­ma­te­rial och använd­ningen av dessa. För­ord­ning (2018:750).


9 kap. Grund­sko­lan

Utbild­ning­ens inne­håll och omfatt­ning

Läro­plan, kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­rier

1 §   För grund­sko­lan gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800).

Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:37) om läro­plan för grund­sko­lan, för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met. Av 3 § samma för­ord­ning fram­går att kurs­pla­ner för grund­sko­lans ämnen ingår i läro­pla­nen och att kurs­pla­nerna kom­plet­te­ras av kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­rier.
För­ord­ning (2022:280).

2 §   Kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per ska fin­nas för
   1. läs­för­stå­else i års­kurs 1, och
   2. mate­ma­tik, svenska och svenska som and­ra­språk samt gemen­samt för sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnen och för natur­o­ri­en­te­rande ämnen i års­kurs 3.

Kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per för års­kurs 1 och 3 anger den lägsta god­tag­bara kun­skaps­ni­vån för en elev vid slu­tet av års­kur­sen. För­ord­ning (2022:280).

2 a §   Betygskri­te­rier ska fin­nas i samt­liga ämnen för års­kurs 6 och 9.

Betygskri­te­ri­erna för års­kurs 6 anger kun­skaps­ni­vån för ett visst betyg när betyg sätts sista gången före slu­tet av års­kurs 6. Betygskri­te­ri­erna för års­kurs 9 anger kun­skaps­ni­vån för ett visst betyg när ett ämne avslu­tas. För­ord­ning (2022:280).

Under­vis­nings­tid

3 §   Bestäm­mel­ser om för­del­ning av den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den (tim­plan) finns i bilaga 1.

Huvud­man­nen får besluta om ytter­li­gare under­vis­nings­tid utö­ver den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den.
För­ord­ning (2017:1236).

4 §   Huvud­man­nen beslu­tar efter för­slag av rek­torn om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den.

4 a §   En nyan­länd elev eller en annan elev vars kun­ska­per bedömts enligt 3 kap. 12 c § skol­la­gen (2010:800) får ges mer under­vis­ning i svenska eller svenska som and­ra­språk än övriga ele­ver i samma års­kurs hos huvud­man­nen genom en omför­del­ning av den under­vis­nings­tid huvud­man­nen beslu­tat enligt 4 § (pri­o­ri­te­rad tim­plan).

Ett beslut om pri­o­ri­te­rad tim­plan får fat­tas om det behövs för att ele­ven så snart som möj­ligt ska kunna till­go­do­göra sig under­vis­ningen i den under­vis­nings­grupp som ele­ven nor­malt hör till. En elev får omfat­tas av pri­o­ri­te­rad tim­plan under högst ett år och ele­ven får inte under denna tid ges mindre under­vis­ning totalt än andra ele­ver i samma års­kurs hos huvud­man­nen.

Rek­torn beslu­tar om pri­o­ri­te­rad tim­plan.
För­ord­ning (2015:578).

Språkval

5 §   Enligt 10 kap. 4 § skol­la­gen (2010:800) ska det fin­nas språkval.

Huvud­man­nen ska som språkval erbjuda minst två av språ­ken franska, spanska och tyska.

Huvud­man­nen ska sträva efter att där­ut­ö­ver erbjuda andra språk som språkval.

6 §   En elev får i stäl­let för ett språk som erbju­dits enligt 5 § välja något av föl­jande språk som språkval:
   1. det språk som ele­ven ska erbju­das modersmåls­un­der­vis­ning i,
   2. svenska eller svenska som and­ra­språk under för­ut­sätt­ning att ele­ven i övrigt får under­vis­ning i svenska eller svenska som and­ra­språk,
   3. eng­elska, eller
   4. tec­ken­språk.

7 §   Huvud­man­nen är inte skyl­dig att anordna under­vis­ning i ett språk som erbju­dits som språkval enligt 5 § andra styc­ket eller 6 § om färre än fem ele­ver väl­jer språ­ket. Detta gäl­ler dock inte om det språk som avses i 6 § 1 är ett natio­nellt mino­ri­tets­språk.

8 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2023:945).

Sko­lans val

9 §   I tim­pla­nen anges ett antal tim­mar som får använ­das för sko­lans val. Utrym­met för sko­lans val ska använ­das för under­vis­ning i ett eller flera ämnen. Inom sko­lans val får ett språk som ele­ven inte tidi­gare har fått under­vis­ning i (nybör­jar­språk) erbju­das.

Rek­torn beslu­tar om hur utrym­met för sko­lans val ska använ­das. Rek­torn får inte upp­dra åt någon annan att fatta sådana beslut. För­ord­ning (2023:945).

10 §   Av 10 kap. 4 § skol­la­gen (2010:800) fram­går att sko­lans val också får omfatta under­vis­ning i ett lokalt till­val som sko­lans val, om Sta­tens skol­verk har god­känt en plan för under­vis­ningen.

Skol­ver­ket ska efter ansö­kan god­känna pla­nen om den
   1. till sitt inne­håll och sin inrikt­ning avvi­ker från grund­sko­lans kurs­pla­ner,
   2. är för­en­lig med före­skrif­ter om hur utbild­ningen i grund­sko­lan ska vara utfor­mad, dess syfte samt dess vär­de­grund och upp­drag, och
   3. har god­tag­bar peda­go­gisk kva­li­tet.

11 §   Under­vis­ning i ett ämne inom sko­lans val ska till sitt inne­håll och sin inrikt­ning vara för­en­lig med kurs­pla­nen, kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­ri­erna.
För­ord­ning (2023:945).

11 a §   Rek­torn beslu­tar om en elev ska erbju­das lov­skola.
För­ord­ning (2017:847).

Två­språ­kig under­vis­ning

Under­vis­ning på ele­vens umgäng­es­språk

12 §   För ele­ver som har ett annat språk än svenska som dag­ligt umgäng­es­språk med en eller båda vård­nads­ha­varna får delar av under­vis­ningen i års­kurs 1-6 anord­nas på detta språk. För ele­ver med finska som umgäng­es­språk får sådan under­vis­ning anord­nas även i års­kurs 7-9.

En huvud­man som anord­nar under­vis­ning enligt första styc­ket ska anmäla detta till Sta­tens skol­in­spek­tion.

13 §   Under den sam­man­lagda tid som ele­ven får två­språ­kig under­vis­ning enligt 12 § får högst hälf­ten av under­vis­ningen ges på umgäng­es­språ­ket. Under­vis­ningen ska pla­ne­ras så att under­vis­ningen på svenska suc­ces­sivt ökar.

Eng­elsk­språ­kig under­vis­ning

14 §   Huvud­de­len av under­vis­ningen får anord­nas på eng­elska för ele­ver som vis­tas i Sve­rige under en begrän­sad tid och har till­räck­liga kun­ska­per i eng­elska för att kunna delta i under­vis­ningen.

Avvi­kelse får göras från tim­pla­nen i ämnena svenska och eng­elska. Anta­let tim­mar i svenska får dock inte under­stiga 480.

15 §   Om det inte finns plats för alla sökande till eng­elsk­språ­kig under­vis­ning enligt 14 §, ska den i första hand ges till
   1. barn till utländska gäst­fors­kare och exper­ter, och
   2. barn som tidi­gare gått i en eng­elsk­språ­kig skola.

16 §   För sådana ele­ver som avses i 14 § får Pri­mary Years Pro­gramme och Middle Years Pro­gramme tilläm­pas inom grund­sko­lan.

En huvud­man för utbild­ning som har auk­to­ri­se­rats av Inter­na­tio­nal Bac­calau­re­ate Office (IBO) får utfärda betyg eller skrift­liga omdö­men enligt bestäm­mel­ser som utfär­dats av IBO till sådana ele­ver som flyt­tar utom­lands under skol­ti­den.

17 §   En huvud­man som anord­nar under­vis­ning enligt 14 eller 16 § ska anmäla detta till Sta­tens skol­in­spek­tion.

18 §   Sta­tens skol­in­spek­tion får efter ansö­kan besluta att en huvud­man får anordna delar av under­vis­ningen på eng­elska för andra ele­ver än sådana som avses i 14 §, om
   1. under­vis­ning­ens inne­håll och utform­ning säker­stäl­ler att ele­verna får till­räck­liga kun­ska­per i svenska för att upp­fylla kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per i de ämnen som anges i 2 § och betygskri­te­ri­erna i samt­liga ämnen,
   2. de lärare som under­vi­sar på eng­elska upp­fyl­ler kra­ven enligt 2 kap. 13 § eller 17 § första styc­ket 1 skol­la­gen (2010:800), och
   3. utbild­ningen hål­ler god kva­li­tet.

Beslu­tet ska avse en viss sko­len­het. Beslu­tet får åter­kal­las om vill­ko­ren enligt första styc­ket inte längre är upp­fyllda.

Enligt 6 § spr­å­kla­gen (2009:600) har det all­männa ett sär­skilt ansvar för att svens­kan används och utveck­las.
För­ord­ning (2022:280).

19 §   Under den sam­man­lagda tid som en elev får eng­elsk­språ­kig under­vis­ning enligt 18 § får högst hälf­ten av under­vis­ningen ges på eng­elska.

Bedöm­nings­stöd

19 a §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2017:1107).

Natio­nella prov

20 §   Natio­nella prov ska använ­das i de ämnen och års­kur­ser som anges i 21 §. Syf­tet med pro­ven är att stödja betygs­sätt­ningen, för­u­tom i års­kurs 3 där syf­tet är att stödja bedöm­ningen av ele­ver­nas kun­ska­per i rela­tion till kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per.

När natio­nella prov används ska ele­verna delta i alla delar av pro­ven. Rek­torn får besluta att en elev inte behö­ver delta i ett natio­nellt prov eller i någon eller några delar av ett sådant prov, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (2022:280).

21 §   Natio­nella prov ska använ­das i
   1. mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 3, 6 och 9,
   2. eng­elska i års­kurs 6 och 9,
   3. geo­grafi, histo­ria, reli­gi­ons­kun­skap eller sam­hälls­kun­skap i års­kurs 9, och
   4. bio­logi, fysik eller kemi i års­kurs 9.

Sta­tens skol­verk ska för­dela de natio­nella prov som anges i första styc­ket 3 och 4 så att varje elev ska delta i prov i endast ett sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämne respek­tive ett natur­o­ri­en­te­rande ämne och att anta­let prov­del­ta­gare så långt som möj­ligt blir lika stort för varje natio­nellt prov.
För­ord­ning (2017:1107).

21 a §   Ele­ven ska skriva upp­sat­serna i de natio­nella pro­ven i eng­elska och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 9 på dator eller annan digi­tal enhet.

Rek­torn får besluta att en elev inte behö­ver skriva upp­sat­serna i pro­ven på dator eller annan digi­tal enhet, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (2017:1107).

22 §   Natio­nella prov ska genom­fö­ras i slu­tet av års­kur­sen. Pro­ven ska vara upp­de­lade i del­prov som genom­förs på vissa dagar eller under vissa peri­o­der.

Vid bedöm­ningen av ett natio­nellt prov som genom­förts på dator eller annan digi­tal enhet ska ele­vens namn och övriga upp­gif­ter om ele­ven vara avi­den­ti­fi­e­rade för den bedö­mande lära­ren. I de fall där syf­tet med avi­den­ti­fi­e­ringen inte kan upp­fyl­las utan bety­dande orga­ni­sa­to­riska eller eko­no­miska svå­rig­he­ter för huvud­man­nen får det dock göras undan­tag från kra­vet på avi­den­ti­fi­e­ring. För­ord­ning (2018:1386).

22 a §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om att natio­nella prov får genom­fö­ras vid en annan tid­punkt än i slu­tet av års­kur­sen samt när­mare före­skrif­ter om när pro­ven ska genom­fö­ras och om avi­den­ti­fi­e­ring. Skol­ver­ket får även i övrigt med­dela de före­skrif­ter som behövs om natio­nella prov och om skyl­dig­het att delta i natio­nella prov.
För­ord­ning (2019:687).

Natio­nella bedöm­nings­stöd

22 b §   Natio­nella bedöm­nings­stöd ska använ­das i mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 1.

Bedöm­nings­stöd får använ­das även i andra ämnen och års­kur­ser än de som anges i första styc­ket.

Bedöm­nings­stö­den ska stödja lärar­nas bedöm­ning av ele­ver­nas kun­ska­per. För­ord­ning (2017:1107).

22 c §   Sta­tens skol­verk får med­dela när­mare före­skrif­ter om natio­nella bedöm­nings­stöd och använd­ningen av dessa.
För­ord­ning (2017:1107).

Utbild­ning utan tim­plan

Med­gi­vande

23 §   Sta­tens skol­in­spek­tion får efter ansö­kan besluta att en huvud­man får bedriva utbild­ning i grund­sko­lan utan att tillämpa tim­pla­nen om
   1. huvud­man­nen har god­tag­bara peda­go­giska eller orga­ni­sa­to­riska skäl för att bedriva sådan utbild­ning, och
   2. ele­verna ges för­ut­sätt­ningar att i samt­liga ämnen upp­fylla de kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­rier som minst ska upp­fyl­las och i övrigt utveck­las så långt som möj­ligt enligt utbild­ning­ens mål.

Med­gi­van­det ska avse en eller flera bestämda sko­len­he­ter. Med­gi­van­det får för­e­nas med vill­kor. För­ord­ning (2022:280).

Åter­kal­lelse av med­gi­vande

24 §   Sta­tens skol­in­spek­tion får åter­kalla ett beslut om med­gi­vande att bedriva utbild­ning i grund­sko­lan utan att tillämpa tim­pla­nen, om
   1. för­ut­sätt­ning­arna för med­gi­van­det enligt 23 § inte längre är upp­fyllda, eller
   2. huvud­man­nen inte föl­jer de vill­kor som med­gi­van­det för­e­nats med.

Fär­dig­hets­prov

25 §   En huvud­man som anord­nar utbild­ning som krä­ver att ele­verna har sär­skilda fär­dig­he­ter i bild, idrott och hälsa, musik eller slöjd får från och med års­kurs 7 använda fär­dig­hets­prov som
   1. vill­kor för antag­ning till en viss sko­len­het eller elev­grupp,
   2. grund för urval till en viss sko­len­het eller elev­grupp när det finns fler sökande än plat­ser, och
   3. vill­kor för fort­satt utbild­ning vid en viss sko­len­het eller elev­grupp.

26 §   Sta­tens skol­in­spek­tion får efter ansö­kan besluta att en huvud­man får använda fär­dig­hets­prov från och med års­kurs 4 i de fall som avses i 25 §, om det finns sär­skilda skäl med hän­syn till utbild­ning­ens inne­håll och inrikt­ning.

Beslu­tet ska avse en viss sko­len­het eller viss elev­grupp.

27 §   När fär­dig­hets­prov används som grund för urval till en viss sko­len­het får ingen annan urvals­grund tilläm­pas.

Inte­gre­rad samisk under­vis­ning i grund­sko­lan

28 §   I 10 kap. 7 a och 7 b §§ skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om inte­gre­rad samisk under­vis­ning för samiska ele­ver i grund­sko­lan. För­ord­ning (2020:779).


10 kap. Anpas­sade grund­sko­lan

Utbild­ning­ens inne­håll och omfatt­ning

Läro­plan

1 §   För anpas­sade grund­sko­lan gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800).

Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:255) om läro­plan för anpas­sade grund­sko­lan. Av 2 § samma för­ord­ning fram­går att Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om kurs­pla­ner, kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­rier för anpas­sade grund­sko­lan. För­ord­ning (2022:1619).

Tim­pla­ner

2 §   Bestäm­mel­ser om för­del­ning av den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den på ämnen och ämnes­om­rå­den (tim­pla­ner) finns i bilaga 2.

Huvud­man­nen får besluta om ytter­li­gare under­vis­nings­tid utö­ver den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den.
För­ord­ning (2017:1236).

3 §   Huvud­man­nen beslu­tar efter för­slag av rek­torn om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den.

4 §   För ele­ver som får under­vis­ning i en kom­bi­na­tion av ämnen och ämnes­om­rå­den får rek­torn besluta om avvi­kel­ser från tim­pla­nerna i den omfatt­ning som behövs.

Även för andra ele­ver får rek­torn besluta om avvi­kel­ser från tim­pla­nerna i den omfatt­ning som behövs för att anpassa under­vis­ningen till ele­ver­nas sär­skilda för­ut­sätt­ningar och behov.

I 3 kap. 12 § och 7 kap. 9 § skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om avvi­kel­ser från tim­pla­nen vid anpas­sad stu­di­e­gång och vid inte­gre­rad under­vis­ning. Beslut om läro­ti­der enligt 3 kap. 5 § i denna för­ord­ning får också med­föra avvi­kel­ser från tim­pla­nerna.

Rek­torn får inte upp­dra åt någon annan att fatta beslut enligt första eller andra styc­ket.

5 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2022:1619).

6 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2022:1619).

Sko­lans val

7 §   I tim­pla­nen för ele­ver som får under­vis­ning i ämnen anges ett visst antal tim­mar som får använ­das för sko­lans val.
Utrym­met för sko­lans val ska använ­das för under­vis­ning i ett eller flera ämnen och för prak­tisk arbets­livs­o­ri­en­te­ring.

8 §   Rek­torn beslu­tar hur utrym­met för sko­lans val ska använ­das. Anta­let tim­mar för varje ämne i tim­pla­nen får inte mins­kas i opro­por­tio­ner­ligt stor omfatt­ning.

9 §   Under­vis­ning i ett ämne inom sko­lans val ska till sitt inne­håll och sin inrikt­ning vara för­en­lig med kurs­pla­nen, kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­ri­erna.
För­ord­ning (2022:1619).

För­del­nings­bar tid för ele­ver som får under­vis­ning i ämnes­om­rå­den

10 §   Den för­del­nings­bara tiden i tim­pla­nen för ele­ver som får under­vis­ning i ämnes­om­rå­den ska för­de­las dels på ämnes­om­rå­den med hän­syn till ele­vens behov, dels på prak­tisk arbets­livs­o­ri­en­te­ring. Den för­del­nings­bara tiden får även använ­das för under­vis­ning i moders­mål eller svenska som and­ra­språk.

Rek­torn beslu­tar hur den för­del­nings­bara tiden ska använ­das.

Natio­nella bedöm­nings­stöd

11 §   Natio­nella bedöm­nings­stöd ska använ­das i mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 1 och 3.

Bedöm­nings­stöd får använ­das även i andra ämnen och års­kur­ser än de som anges i första styc­ket.

Bedöm­nings­stö­den ska stödja lärar­nas bedöm­ning av ele­ver­nas kun­ska­per. För­ord­ning (2023:326).

12 §   Sta­tens skol­verk får med­dela när­mare före­skrif­ter om natio­nella bedöm­nings­stöd och om använd­ningen av dem.
För­ord­ning (2023:326).


11 kap. Spe­ci­al­sko­lan

Utbild­ning­ens inne­håll och omfatt­ning

Läro­plan

1 §   För spe­ci­al­sko­lan gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800).

Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:250) om läro­plan för spe­ci­al­sko­lan samt för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met i vissa fall. I samma för­ord­ning finns bestäm­mel­ser om kurs­pla­ner, kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­rier för spe­ci­al­sko­lan.

I 12 kap. 8 § andra styc­ket skol­la­gen finns bestäm­mel­ser om tillämp­ning av anpas­sade grund­sko­lans kurs­pla­ner för ele­ver med intel­lek­tu­ell funk­tions­ned­sätt­ning i spe­ci­al­sko­lan. För sådana ele­ver gäl­ler inte 10-12 §§. För­ord­ning (2022:1619).

Under­vis­nings­tid

2 §   Bestäm­mel­ser om för­del­ning av den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den (tim­plan) finns i bilaga 3.

Spe­ci­al­pe­da­go­giska skol­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om för­del­ningen av den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den för ele­ver som läser ämnet svenska i stäl­let för ämnet tec­ken­språk enligt 12 kap. 4 § andra styc­ket skol­la­gen (2010:800). För­ord­ning (2017:1236).

2 a §   Huvud­man­nen beslu­tar efter för­slag av rek­torn om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den. För­ord­ning (2023:945).

3 §   När anpas­sade grund­sko­lans kurs­pla­ner tilläm­pas för ele­ver med intel­lek­tu­ell funk­tions­ned­sätt­ning gäl­ler i stäl­let för de före­skrif­ter som avses i 2 § första eller andra styc­ket att under­vis­nings­ti­den ska för­de­las på anpas­sade grund­sko­lans ämnen eller ämnes­om­rå­den samt i före­kom­mande fall tec­ken­språk och sko­lans val. I sådana fall ska bestäm­mel­serna i 10 kap. 7-10 §§ tilläm­pas i stäl­let för 4-9 §§. För ele­ver med intel­lek­tu­ell funk­tions­ned­sätt­ning får avvi­kel­ser göras från tim­pla­nen. För­ord­ning (2023:327).

Språkval

4 §   Enligt 12 kap. 4 § skol­la­gen (2010:800) ska det fin­nas språkval.

Huvud­man­nen ska erbjuda minst två av språ­ken franska, tyska och spanska som språkval.

Huvud­man­nen ska sträva efter att där­ut­ö­ver erbjuda andra språk som språkval.

5 §   Ele­ven får i stäl­let för ett språk som avses i 4 § som språkval välja något av föl­jande språk:
   1. det språk som ele­ven ska erbju­das modersmåls­un­der­vis­ning i,
   2. svenska eller svenska som and­ra­språk under för­ut­sätt­ning att ele­ven i övrigt får under­vis­ning i svenska eller svenska som and­ra­språk,
   3. eng­elska, eller
   4. tec­ken­språk.

6 §   Huvud­man­nen är inte skyl­dig att anordna under­vis­ning i ett språk som erbju­dits som språkval enligt 4 § andra styc­ket eller 5 § om färre än tre ele­ver vid sko­len­he­ten väl­jer språ­ket. Detta gäl­ler dock inte om det språk som avses i 5 § 1 är ett natio­nellt mino­ri­tets­språk.

7 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2023:945).

Sko­lans val

8 §   I tim­pla­nen anges ett antal tim­mar som får använ­das för sko­lans val. Utrym­met för sko­lans val ska använ­das för under­vis­ning i ett eller flera ämnen. Sko­lans val får också omfatta
   1. insat­ser avsedda att kom­pen­sera ele­vens funk­tions­ned­sätt­ning och andra sär­skilda insat­ser,
   2. prak­tisk arbets­livs­o­ri­en­te­ring, och
   3. ett språk som ele­ven inte tidi­gare har fått under­vis­ning i (nybör­jar­språk). För­ord­ning (2023:945).

9 §   Under­vis­ning i ett ämne inom sko­lans val ska till sitt inne­håll och sin inrikt­ning vara för­en­lig med kurs­pla­nen, kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­ri­erna.
För­ord­ning (2023:945).

Bedöm­nings­stöd

9 a §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2017:1107).

Natio­nella prov

10 §   Natio­nella prov ska använ­das i de ämnen och års­kur­ser som anges i 11 §. Syf­tet med pro­ven är att stödja betygs­sätt­ningen, för­u­tom i års­kurs 4 där syf­tet är att stödja bedöm­ningen av ele­ver­nas kun­ska­per i rela­tion till kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per.

När natio­nella prov används ska ele­verna delta i alla delar av pro­ven. Rek­torn får besluta att en elev inte behö­ver delta i ett natio­nellt prov eller i någon eller några delar av ett sådant prov, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (2022:280).

11 §   Natio­nella prov ska använ­das i
   1. mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 4, 7 och 10,
   2. eng­elska i års­kurs 7 och 10,
   3. geo­grafi, histo­ria, reli­gi­ons­kun­skap eller sam­hälls­kun­skap i års­kurs 10, och
   4. bio­logi, fysik eller kemi i års­kurs 10.

Sta­tens skol­verk ska för­dela natio­nella prov som avses i första styc­ket 3 och 4 så att varje elev ska delta i prov i endast ett sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämne respek­tive ett natur­o­ri­en­te­rande ämne. För­ord­ning (2017:1107).

11 a §   Ele­ven ska skriva upp­sat­serna i de natio­nella pro­ven i eng­elska och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 10 på dator eller annan digi­tal enhet.

Rek­torn får besluta att ele­ven inte behö­ver skriva upp­sat­serna i pro­ven på dator eller annan digi­tal enhet, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (2017:1107).

12 §   Natio­nella prov ska genom­fö­ras i slu­tet av års­kur­sen. Pro­ven ska vara upp­de­lade i del­prov som genom­förs på vissa dagar eller under vissa peri­o­der.

Vid bedöm­ningen av ett natio­nellt prov som genom­förts på dator eller annan digi­tal enhet ska ele­vens namn och övriga upp­gif­ter om ele­ven vara avi­den­ti­fi­e­rade för den bedö­mande lära­ren. I de fall där syf­tet med avi­den­ti­fi­e­ringen inte kan upp­fyl­las utan bety­dande orga­ni­sa­to­riska eller eko­no­miska svå­rig­he­ter för huvud­man­nen får det dock göras undan­tag från kra­vet på avi­den­ti­fi­e­ring. För­ord­ning (2018:1575).

12 a §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om att natio­nella prov får genom­fö­ras vid en annan tid­punkt än i slu­tet av års­kur­sen samt när­mare före­skrif­ter om när pro­ven ska genom­fö­ras och om avi­den­ti­fi­e­ring. Skol­ver­ket får även i övrigt med­dela de före­skrif­ter som behövs om natio­nella prov och om skyl­dig­het att delta i natio­nella prov.
För­ord­ning (2019:687).

Natio­nella bedöm­nings­stöd

12 b §   Natio­nella bedöm­nings­stöd ska använ­das i mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 1. För ele­ver som läser mate­ma­tik, svenska eller svenska som and­ra­språk enligt anpas­sade grund­sko­lans kurs­pla­ner ska natio­nella bedöm­nings­stöd använ­das i dessa ämnen även i års­kurs 3.

Bedöm­nings­stöd får använ­das även i andra ämnen och års­kur­ser än de som anges i första styc­ket.

Bedöm­nings­stö­den ska stödja lärar­nas bedöm­ning av ele­ver­nas kun­ska­per. För­ord­ning (2023:326).

12 c §   Sta­tens skol­verk får med­dela när­mare före­skrif­ter om natio­nella bedöm­nings­stöd och om använd­ningen av dessa.
För­ord­ning (2017:1107).

Sam­ver­kan med andra huvud­män

13 §   Spe­ci­al­pe­da­go­giska skol­myn­dig­he­ten ska eta­blera och upp­rätt­hålla kon­takt med ele­ver­nas hem­kom­mu­ner.

Spe­ci­al­pe­da­go­giska skol­myn­dig­he­ten ska, om det är lämp­ligt för att främja en över­gång till utbild­ning i hem­kom­mu­nen, vid slu­tet av varje läsår under­rätta ele­ver­nas hem­kom­mu­ner om ele­ver­nas kun­skaps­ut­veck­ling.

14 §   Om en elev ska gå över till grund­sko­lan eller anpas­sade grund­sko­lan eller tas emot på för­sök i grund­sko­lan eller anpas­sade grund­sko­lan enligt 7 kap. 8 § skol­la­gen (2010:800) ska Spe­ci­al­pe­da­go­giska skol­myn­dig­he­ten och den huvud­man som ska ta emot ele­ven gemen­samt pla­nera över­gången. Ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare ska ges möj­lig­het att delta i pla­ne­ringen. För­ord­ning (2022:1619).


12 kap. Same­sko­lan

Utbild­ning­ens inne­håll och omfatt­ning

Läro­plan

1 §   För same­sko­lan gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800).

Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:251) om läro­plan för same­sko­lan samt för för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met i vissa fall. I samma för­ord­ning finns bestäm­mel­ser om kurs­pla­ner, kri­te­rier för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­rier för same­sko­lan. För­ord­ning (2022:280).

Tim­plan

2 §   Bestäm­mel­ser om för­del­ning av den garan­te­rade under­vis­nings­ti­den (tim­plan) finns i bilaga 4.
För­ord­ning (2017:1236).

3 §   Huvud­man­nen beslu­tar efter för­slag av rek­torn om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den.

Samisk under­vis­ning

4 §   Under­vis­ningen ska ges på svenska och samiska.

5 §   Ämnet samiska ska fin­nas i alla års­kur­ser.

6 §   För ele­ver som har tagits emot i same­sko­lan på grund av sär­skilda skäl enligt 7 kap. 7 § första styc­ket andra meningen skol­la­gen (2010:800) får under­vis­ningen på samiska och under­vis­ningen i ämnet samiska bytas ut mot annan under­vis­ning.

7 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2023:945).

Sko­lans val

8 §   Utrym­met för sko­lans val ska med de begräns­ningar som anges i tim­pla­nen använ­das för under­vis­ning i ett eller flera ämnen. Inom sko­lans val får ett språk som ele­ven inte tidi­gare har fått under­vis­ning i (nybör­jar­språk) erbju­das.

Rek­torn beslu­tar om hur utrym­met för sko­lans val ska använ­das.
För­ord­ning (2023:945).

Gemen­sam bestäm­melse om ele­vens val och sko­lans val

9 §   Under­vis­ning i ett ämne inom sko­lans val ska till sitt inne­håll och sin inrikt­ning vara för­en­lig med kurs­pla­nen, kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per och betygskri­te­ri­erna.
För­ord­ning (2023:945).

Bedöm­nings­stöd

9 a §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2017:1107).

Natio­nella prov

10 §   Natio­nella prov ska använ­das i de ämnen och års­kur­ser som anges i 11 §. Syf­tet med pro­ven är att stödja betygs­sätt­ningen, för­u­tom i års­kurs 3 där syf­tet är att stödja bedöm­ningen av ele­ver­nas kun­ska­per i rela­tion till kri­te­ri­erna för bedöm­ning av kun­ska­per.

När natio­nella prov används ska ele­verna delta i alla delar av pro­ven. Rek­torn får besluta att en elev inte behö­ver delta i ett natio­nellt prov eller i någon eller några delar av ett sådant prov, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (2022:280).

11 §   Natio­nella prov ska använ­das i
   1. mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 3 och 6, och
   2. eng­elska i års­kurs 6. För­ord­ning (2017:1107).

11 a §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2016:9).

12 §   Natio­nella prov ska genom­fö­ras i slu­tet av års­kur­sen. Pro­ven ska vara upp­de­lade i del­prov som genom­förs på vissa dagar eller under vissa peri­o­der.

Vid bedöm­ningen av ett natio­nellt prov som genom­förts på dator eller annan digi­tal enhet ska ele­vens namn och övriga upp­gif­ter om ele­ven vara avi­den­ti­fi­e­rade för den bedö­mande lära­ren. I de fall där syf­tet med avi­den­ti­fi­e­ringen inte kan upp­fyl­las utan bety­dande orga­ni­sa­to­riska eller eko­no­miska svå­rig­he­ter för huvud­man­nen får det dock göras undan­tag från kra­vet på avi­den­ti­fi­e­ring. För­ord­ning (2018:1575).

12 a §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om att natio­nella prov får genom­fö­ras vid en annan tid­punkt än i slu­tet av års­kur­sen samt när­mare före­skrif­ter om när pro­ven ska genom­fö­ras och om avi­den­ti­fi­e­ring. Skol­ver­ket får även i övrigt med­dela de före­skrif­ter som behövs om natio­nella prov och om skyl­dig­het att delta i natio­nella prov.
För­ord­ning (2019:687).

Natio­nella bedöm­nings­stöd

12 b §   Natio­nella bedöm­nings­stöd ska använ­das i mate­ma­tik och svenska eller svenska som and­ra­språk i års­kurs 1.

Bedöm­nings­stöd får använ­das även i andra ämnen och års­kur­ser än de som anges i första styc­ket.

Bedöm­nings­stö­den ska stödja lärar­nas bedöm­ning av ele­ver­nas kun­ska­per. För­ord­ning (2017:1107).

12 c §   Sta­tens skol­verk får med­dela när­mare före­skrif­ter om natio­nella bedöm­nings­stöd och om använd­ningen av dessa.
För­ord­ning (2017:1107).

Inte­gre­rad samisk under­vis­ning i grund­sko­lan

13 §   I 10 kap. 7 a och 7 b §§ skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om inte­gre­rad samisk under­vis­ning för samiska ele­ver i grund­sko­lan. För­ord­ning (2020:779).

14 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2020:779).


13 kap. Fri­tids­hem­met

1 §   För fri­tids­hem­met gäl­ler en läro­plan enligt 1 kap. 11 § första styc­ket skol­la­gen (2010:800). Läro­pla­nen finns i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:37) om läro­plan för grund­sko­lan, för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met utom i de fall som anges i andra styc­ket.

För fri­tids­hem som anord­nas vid en sko­len­het med spe­ci­al­skola eller same­skola finns läro­pla­nen i för­ord­ningen (SKOLFS 2010:250) om läro­plan för spe­ci­al­sko­lan samt för för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met i vissa fall respek­tive för­ord­ningen (SKOLFS 2010:251) om läro­plan för same­sko­lan samt för för­sko­le­klas­sen och fri­tids­hem­met i vissa fall.


14 kap. Bidrag till enskilda huvud­män

Fast­stäl­lande av bidrag per kalen­derår

1 §   Ett bidrag till enskilda huvud­män för för­skola, för­sko­le­klass, grund­skola, anpas­sad grund­skola och fri­tids­hem samt peda­go­gisk omsorg som erbjuds i stäl­let för för­skola eller fri­tids­hem ska fast­stäl­las per kalen­derår.

Bidra­get ska grunda sig på hem­kom­mu­nens bud­get för det kom­mande bud­getå­ret och beslu­tas före kalen­derå­rets bör­jan. För barn och ele­ver som bör­jar i utbild­ning eller annan peda­go­gisk verk­sam­het under kalen­derå­ret ska hem­kom­mu­nen besluta bidra­get omgå­ende.

För ele­ver som påbör­jar utbild­ning i augusti ska bidrag enligt 9 kap. 19 §, 10 kap. 37 §, 11 kap. 36 § och 14 kap. 15 § skol­la­gen (2010:800) avse tiden från och med den 1 juli samma år. För­ord­ning (2022:1619).

Änd­ringar under löpande bud­getår

2 §   Om ytter­li­gare resur­ser ges till hem­kom­mu­nens verk­sam­het under bud­getå­ret, ska mot­sva­rande till­skott ges till de enskilda huvud­män­nen.

Om hem­kom­mu­nen mins­kar ersätt­ningen till sin mot­sva­rande verk­sam­het får bidrag till enskilda huvud­män mins­kas i mot­sva­rande mån genom att åter­stå­ende utbe­tal­ningar under bud­getå­ret sätts ner.

Avgif­ter

3 §   När en kom­mun beslu­tar om bidrag till enskild huvud­man för för­skola, fri­tids­hem eller annan peda­go­gisk verk­sam­het, ska det beak­tas om avgif­ter tas ut av kom­mu­nen och av den enskilda huvud­man­nen.

Grund­be­lopp

All­mänt om grund­be­lopp

4 §   I 9 kap. 20 §, 10 kap. 38 § och 11 kap. 37 § skol­la­gen (2010:800) anges vilka kost­nads­slag som ska ingå i det grund­be­lopp som läm­nas i bidrag till en enskild huvud­man för för­sko­le­klass, grund­skola eller anpas­sad grund­skola. Vid tillämp­ning av dessa bestäm­mel­ser ska ersätt­ning för
   1. under­vis­ning avse kost­na­der för sko­lans rek­tor och andra anställda med led­nings­upp­gif­ter, under­vi­sande per­so­nal, per­so­nal i skol­bib­li­o­tek, stödåt­gär­der till ele­ver, arbets­livs­o­ri­en­te­ring, kom­pe­tens­ut­veck­ling av per­so­na­len och lik­nande kost­na­der,
   2. lär­verk­tyg avse kost­na­der för lär­o­böc­ker, andra läro­me­del och andra tryckta eller digi­tala verk samt utrust­ning och mate­rial som används i under­vis­ningen, kost­na­der för ana­loga och digi­tala medier i skol­bib­li­o­tek samt stu­die­be­sök och lik­nande kost­na­der,
   3. elev­hälsa avse kost­na­der för sådan elev­hälsa som avser medi­cinska, psy­ko­lo­giska eller psy­ko­so­ci­ala insat­ser,
   4. mål­ti­der avse kost­na­der för livs­me­del, per­so­nal, trans­por­ter och där­med sam­man­häng­ande admi­nist­ra­tion och lik­nande kost­na­der,
   5. admi­nist­ra­tion avse admi­nist­ra­tiva kost­na­der som ska beräk­nas till tre pro­cent av grund­be­lop­pet,
   6. mer­vär­desskatt avse ett scha­blon­be­lopp som upp­går till sex pro­cent av det totala bidrags­be­lop­pet (grund­be­lopp och i före­kom­mande fall tilläggs­be­lopp), och
   7. lokal­kost­na­der avse kost­na­der för hyra, drifts­kost­na­der, inven­ta­rier som inte är lär­verk­tyg och kapi­tal­kost­na­der i form av ränta på lån och lik­nande, dock inte kost­na­der för amor­te­ring. För­ord­ning (2024:268).

5 §   I 8 kap. 22 §, 14 kap. 16 § och 25 kap. 12 § skol­la­gen (2010:800) anges vilka kost­nads­slag som ska ingå i det grund­be­lopp som läm­nas i bidrag till en enskild huvud­man för för­skola, fri­tids­hem eller peda­go­gisk omsorg som erbjuds i stäl­let för för­skola eller fri­tids­hem. Vid tillämp­ning av dessa bestäm­mel­ser ska ersätt­ning för
   1. omsorg och peda­go­gisk verk­sam­het avse kost­na­der för för­sko­le­chef eller andra anställda med led­nings­upp­gif­ter, per­so­nal i den peda­go­giska verk­sam­he­ten och omsor­gen, stödåt­gär­der till barn eller ele­ver, kom­pe­tens­ut­veck­ling av per­so­na­len och lik­nande kost­na­der,
   2. peda­go­giskt mate­rial och utrust­ning avse kost­na­der för lek- och lär­pro­duk­ter, maski­ner som används i verk­sam­he­ten, stu­die­be­sök och lik­nande kost­na­der, och
   3. admi­nist­ra­tion avse admi­nist­ra­tiva kost­na­der som ska beräk­nas till tre pro­cent av grund­be­lop­pet för för­sko­lor och fri­tids­hem och en pro­cent av grund­be­lop­pet för peda­go­gisk omsorg.

För övriga kost­nads­slag ska 4 § 4 och 6-7 tilläm­pas på mot­sva­rande sätt.

Sär­skilt om ersätt­ning för lokal­kost­na­der

6 §   Ersätt­ning för lokal­kost­na­der enligt 4 § 7 ska mot­svara hem­kom­mu­nens genom­snitt­liga lokal­kost­nad per barn eller elev i mot­sva­rande verk­sam­het.

Om det finns sär­skilda skäl, ska ersätt­ningen för lokal­kost­na­der i stäl­let högst mot­svara den enskilde huvud­man­nens fak­tiska kost­na­der om dessa är skä­liga. Vid pröv­ningen av om det finns sär­skilda skäl ska hän­syn tas till om skill­na­den mel­lan hem­kom­mu­nens genom­snitt­liga lokal­kost­na­der och den enskilde huvud­man­nens fak­tiska kost­na­der är bety­dande på grund av kom­mu­nens inve­ste­ring i nya loka­ler, reno­ve­ring av befint­liga loka­ler eller någon annan omstän­dig­het. Vid pröv­ningen får hän­syn även tas till intres­set av att utbild­ning med en enskild huvud­man kan eta­ble­ras. För­ord­ning (2018:3).

Sär­skilt om ersätt­ning för kapi­tal­kost­na­der

7 §   Hem­kom­mu­nens nor­mala avskriv­nings­prin­ci­per ska tilläm­pas vid beräk­ningen av kost­na­der för inköp.

Tilläggs­be­lopp

8 §   Med tilläggs­be­lopp enligt 8 kap. 23 §, 9 kap. 21 §, 10 kap. 39 §, 11 kap. 38 § och 14 kap. 17 § skol­la­gen (2010:800) avses ersätt­ning för extra­or­di­nära stödåt­gär­der.

Utö­ver vad som anges i första styc­ket avses med tilläggs­be­lopp enligt
   - 10 kap. 39 § skol­la­gen ersätt­ning för ele­ver som ska ges modersmåls­un­der­vis­ning eller del­tar i lov­skola, och
   - 11 kap. 38 § skol­la­gen ersätt­ning för ele­ver som ska ges modersmåls­un­der­vis­ning. För­ord­ning (2024:220).

8 a §   Med extra­or­di­nära stödåt­gär­der enligt 8 § första styc­ket avses stödåt­gär­der som väsent­ligt avvi­ker från det sär­skilda stöd som ska till­han­da­hål­las inom ramen för grund­be­lop­pet och som inne­bär att bety­dande resur­ser måste avsät­tas för ett barns eller en elevs räk­ning. Vid bedöm­ningen av om stödåt­gär­der utgör extra­or­di­nära stödåt­gär­der ska åtgär­der­nas omfatt­ning och var­ak­tig­het sär­skilt beak­tas.

Extra­or­di­nära stödåt­gär­der kan avse exem­pel­vis assi­stent­hjälp, anpass­ning av loka­ler eller en helt anpas­sad lärmiljö. Extra­or­di­nära stödåt­gär­der kan rik­tas till bland andra barn och ele­ver med funk­tions­ned­sätt­ning, stora inlär­nings­svå­rig­he­ter eller lång­va­rig skol­från­varo.

Med en helt anpas­sad lärmiljö enligt andra styc­ket avses en miljö som har utfor­mats med sär­skilt små elev­grup­per, hög lärar­tät­het och spe­ci­al­pe­da­go­gisk kom­pe­tens. För­ord­ning (2024:220).

8 b §   En enskild huvud­man som ansö­ker om bidrag i form av tilläggs­be­lopp för extra­or­di­nära stödåt­gär­der ska lämna de upp­gif­ter som behövs för bestäm­man­det av tilläggs­be­lopp.
För­ord­ning (2024:220).

8 c §   Sta­tens skol­verk får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om
   - vilka upp­gif­ter som en enskild huvud­man ska lämna enligt 8 b §, och
   - bestäm­man­det av tilläggs­be­lopp. För­ord­ning (2024:220).

Sär­skilt om ersätt­ning för modersmåls­un­der­vis­ning

9 §   Om en kom­mun erbju­der modersmåls­un­der­vis­ning i egen för­sko­le­klass, ska kom­mu­nen lämna mot­sva­rande bidrag till sådan verk­sam­het i fri­stående för­sko­le­klass.

Redo­vis­ning av hur bidra­get har beräk­nats

10 §   En kom­mun som läm­nar bidrag för en elev i en fri­stående skola eller för ett barn i en fri­stående för­skola eller i annan peda­go­gisk verk­sam­het med en enskild huvud­man ska för den enskilda huvud­man­nen kunna redo­visa hur bidra­get har beräk­nats.

Av redo­vis­ningen ska framgå belop­pen för lokal­kost­na­der, admi­nist­ra­tion och mer­vär­desskatt. Om det inte finns sär­skilda skäl ska redo­vis­ningen även inne­hålla belop­pen för övriga kost­nads­slag var för sig.

Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om sådan redo­vis­ning.

Utbe­tal­ning av bidrag

11 §   Om den enskilda huvud­man­nen och kom­mu­nen inte kom­mer över­ens om annat, ska bidra­gen beta­las ut med en tolf­te­del varje månad.

Bemyn­di­gande om upp­gif­ter om kom­mande verk­sam­het

12 §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­he­ten för en enskild huvud­man för grund­skola och anpas­sad grund­skola att lämna upp­gif­ter om kom­mande verk­sam­het.
För­ord­ning (2022:1619).


14 a kap. Utbild­ning vid sär­skilda ung­doms­hem

Inle­dande före­skrif­ter

1 §   I 24 kap. 8 § skol­la­gen (2010:800) finns bestäm­mel­ser om utbild­ning för skol­plik­tiga barn som vis­tas i ett sådant hem som avses i 12 § lagen (1990:52) med sär­skilda bestäm­mel­ser om vård av unga (sär­skilt ung­doms­hem).

För sådan utbild­ning ska rele­vanta bestäm­mel­ser i denna för­ord­ning tilläm­pas med de nöd­vän­diga avvi­kel­ser som föl­jer av att bar­net vis­tas i ett sådant hem. För­ord­ning (2015:293).

Huvud­man­nen

2 §   Huvud­man­nen för ett sär­skilt ung­doms­hem ska full­göra de upp­gif­ter i fråga om utbild­ningen vid hem­met som annars huvud­man­nen för den skol­form inom skol­vä­sen­det som utbild­ningen mot­sva­rar har. För­ord­ning (2015:293).

3 §   Har upp­hävts genom för­ord­ning (2020:779).

Bemyn­di­gande

4 §   Sta­tens skol­verk får, efter att ha inhäm­tat syn­punk­ter från Sta­tens insti­tu­tions­sty­relse, med­dela före­skrif­ter om verk­stäl­lig­he­ten av detta kapi­tel. För­ord­ning (2015:293).


15 kap. Övriga bestäm­mel­ser

Över­kla­gande

1 §   Beslut enligt denna för­ord­ning får endast över­kla­gas i den ord­ning som gäl­ler för lag­lig­hets­pröv­ning enligt 13 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725). För­ord­ning (2017:1051).

Elektro­nisk över­fö­ring av ansök­ningar

2 §   En ansö­kan som ska göras till Sta­tens skol­in­spek­tion eller Sta­tens skol­verk enligt denna för­ord­ning får över­fö­ras elektro­niskt.

Bemyn­di­gan­den

3 §   Sta­tens skol­in­spek­tion respek­tive Sta­tens skol­verk får i fråga om ansök­ningar som myn­dig­he­ten ska pröva enligt denna för­ord­ning med­dela före­skrif­ter om över­fö­ring av en elektro­nisk ansö­kan och om elektro­nisk under­skrift samt de ytter­li­gare före­skrif­ter som behövs om ansök­nings­för­fa­ran­det och om betal­ning av avgift. För­ord­ning (2018:1574).

4 §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om hur det sys­te­ma­tiska kva­li­tets­ar­be­tet enligt 4 kap. 3-6 §§ skol­la­gen (2010:800) ska bedri­vas i för­sko­lan, för­sko­le­klas­sen, grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan, same­sko­lan och fri­tids­hem­met. För­ord­ning (2022:1619).

5 §   Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om hur det före­byg­gande arbe­tet för att skapa trygg­het och stu­di­ero enligt 5 kap. 3 § skol­la­gen (2010:800) ska bedri­vas i för­sko­le­klas­sen, grund­sko­lan, anpas­sade grund­sko­lan, spe­ci­al­sko­lan, same­sko­lan och fri­tids­hem­met.
För­ord­ning (2022:1619).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2011:185
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 15 april 2011 och ska tilläm­pas på utbild­ning från och med den 1 juli 2011, om inte annat föl­jer av över­gångs­be­stäm­mel­serna.
   2. Genom för­ord­ningen upp­hävs
   - grund­sko­le­för­ord­ningen (1994:1194),
   - same­skol­för­ord­ningen (1995:205),
   - särsko­le­för­ord­ningen (1995:206),
   - spe­ci­alsko­le­för­ord­ningen (1995:401),
   - för­ord­ningen (1996:1206) om fri­stående sko­lor och viss enskild verk­sam­het inom skol­om­rå­det, och
   - för­ord­ningen (2010:803) om Sta­tens skol­in­spek­tions pröv­ning i vissa fall av utbild­ning med enskild huvud­man.
   3. De upp­hävda för­ord­ning­arna ska fort­sätta att gälla för utbild­ning till utgången av juni 2011.
   4. För ele­ver i års­kurs 9 i grund­skola med offent­lig huvud­man ska 7 kap. 3, 4 och 6-9 §§ grund­sko­le­för­ord­ningen (1994:1194) fort­sätta att gälla under läså­ret 2011/12.
   5. För ele­ver i års­kurs 9 i grund­särskola med offent­lig huvud­man ska 7 kap. 3 §, 4 § första styc­ket och 5-6 §§ särsko­le­för­ord­ningen (1995:206) fort­sätta att gälla under läså­ret 2011/12.
   6. För ele­ver i års­kurs 9 i fri­stående grund­sko­lor och fri­stående grund­särsko­lor ska 1 a kap. 7 § för­ord­ningen (1996:1206) om fri­stående sko­lor och viss enskild verk­sam­het inom skol­om­rå­det fort­sätta att gälla under läså­ret 2011/12.
   7. För ele­ver i års­kurs 10 i spe­ci­al­sko­lan ska 8 kap. 3-9 §§ spe­ci­alsko­le­för­ord­ningen (1995:401) fort­sätta att gälla under läså­ret 2011/12. De kurs­pla­ner som tilläm­pats för dessa ele­ver enligt 3 kap. 2-4 §§ spe­ci­alsko­le­för­ord­ningen ska fort­sätta att tilläm­pas under läså­ret 2011/12.
   8. En kom­mun som vid utgången av juni 2011 del­tar i för­söks­verk­sam­het enligt för­ord­ningen (1999:903) om för­söks­verk­sam­het med utbild­ning utan tim­plan i grund­sko­lan får fort­sätta att bedriva utbild­ning i grund­sko­lan utan att tillämpa tim­pla­nen i bilaga 1 till skol­la­gen (2010:800) i den omfatt­ning som föl­jer av beslu­tet om del­ta­gande i för­söks­verk­sam­he­ten.
   9. En huvud­man för en fri­stående grund­skola som vid utgången av juni 2011 bedri­ver utbild­ning med en för­del­ning av under­vis­nings­ti­den som avvi­ker från tim­pla­nen i bilaga 3 till skol­la­gen (1985:1100) får fort­sätta att bedriva utbild­ning i grund­sko­lan utan att tillämpa tim­pla­nen i bilaga 1 till skol­la­gen (2010:800).
   10. En huvud­man som med stöd av 8 eller 9 bedri­ver utbild­ning i grund­sko­lan utan att tillämpa tim­pla­nen i bilaga 1 till skol­la­gen (2010:800) ska anmäla detta till Sta­tens skol­in­spek­tion före utgången av 2011. Om det före­lig­ger för­ut­sätt­ningar för åter­kal­lelse enligt 9 kap. 24 § får Skol­in­spek­tio­nen besluta att huvud­man­nen från och med en viss tid­punkt ska tillämpa tim­pla­nen.
   11. En kom­mun som vid utgången av juni 2011 anord­nar eng­elsk­språ­kig under­vis­ning enligt för­ord­ningen (2003:459) om för­söks­verk­sam­het med eng­elsk­språ­kig under­vis­ning i grund­sko­lan får fort­sätta att bedriva eng­elsk­språ­kig under­vis­ning i samma omfatt­ning. Det­samma gäl­ler en enskild huvud­man för grund­skola som vid utgången av juni 2011 anord­nar delar av under­vis­ningen på eng­elska i mot­sva­rande omfatt­ning.
Om vill­ko­ren enligt 9 kap. 18 § första styc­ket inte är upp­fyllda får Sta­tens skol­in­spek­tion besluta att huvud­man­nen inte får fort­sätta att anordna sådan under­vis­ning.

2011:506
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2011 i fråga om 4 kap. 1 a § och bilaga 1, den 1 decem­ber 2013 i fråga om 6 kap. 2-6 §§ och i övrigt den 1 juli 2012.
För­ord­ning (2012:498).
   2. En lärare som avses i 33 § andra styc­ket lagen (2010:801) om infö­rande av skol­la­gen (2010:800) ska vid tillämp­ningen av 6 kap. 3 och 4 §§ denna för­ord­ning jäm­stäl­las med en legi­ti­me­rad lärare som är behö­rig att under­visa i det ämne som bety­get avser. Det­samma gäl­ler en lärare som avses i punkt 20 i över­gångs­be­stäm­mel­serna till för­ord­ningen (2011:326) om behö­rig­het och legi­ti­ma­tion för lärare och för­s­kol­lä­rare. För­ord­ning (2013:827).

2011:1180
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2012 och tilläm­pas första gången läså­ret 2013/14.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för läså­ret 2012/13.

2013:249
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2013.
   2. Bila­gorna 1-3 i sin nya lydelse tilläm­pas första gången höst­ter­mi­nen 2013 för ele­ver som påbör­jar års­kurs 1 i grund­särsko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan.
   3. För ele­ver i grund­särsko­lan som höst­ter­mi­nen 2013 påbör­jar års­kurs 2 respek­tive 3 ska under­vis­nings­ti­den i mate­ma­tik vara minst 965 tim­mar respek­tive 925 tim­mar. Detta gäl­ler inte ele­ver i trä­nings­sko­lan.
   4. För ele­ver i spe­ci­al­sko­lan som höst­ter­mi­nen 2013 påbör­jar års­kurs 2, 3 respek­tive 4 ska under­vis­nings­ti­den i mate­ma­tik vara minst 1 130 tim­mar, 1 100 tim­mar respek­tive 1 070 tim­mar.
   5. För ele­ver i same­sko­lan som höst­ter­mi­nen 2013 påbör­jar års­kurs 2 respek­tive 3 ska under­vis­nings­ti­den i mate­ma­tik vara minst 740 tim­mar respek­tive 700 tim­mar.
   6. Bila­gorna 1-3 i sin äldre lydelse gäl­ler fort­fa­rande för ele­ver som höst­ter­mi­nen 2013 påbör­jar års­kurs 4 eller en högre års­kurs i grund­särsko­lan eller same­sko­lan eller års­kurs 5 eller en högre års­kurs i spe­ci­al­sko­lan.

2014:96
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 april 2014.
   2. De nya bestäm­mel­serna tilläm­pas första gången på prov som genom­förs efter den 30 juni 2014.

2016:336

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2016 i fråga om 11 kap. 9 a §, den 1 janu­ari 2017 i fråga om 10 kap. 11 § och i övrigt den 1 juli 2016.

2016:652
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 15 juli 2016.
   2. För­ord­ningen tilläm­pas första gången höst­ter­mi­nen 2016 för ele­ver som påbör­jar års­kurs 4 i grund­särsko­lan och same­sko­lan respek­tive års­kurs 5 i spe­ci­al­sko­lan.
   3. För ele­ver i grund­särsko­lan som höst­ter­mi­nen 2016 påbör­jar års­kurs 5 respek­tive 6 ska under­vis­nings­ti­den i ämnet mate­ma­tik vara minst 1 075 tim­mar respek­tive 1 040 tim­mar. Detta gäl­ler inte ele­ver i trä­nings­sko­lan.
   4. För ele­ver i spe­ci­al­sko­lan som höst­ter­mi­nen 2016 påbör­jar års­kurs 6 respek­tive 7 ska under­vis­nings­ti­den i mate­ma­tik vara minst 1 230 tim­mar respek­tive 1 195 tim­mar.
   5. För ele­ver i same­sko­lan som höst­ter­mi­nen 2016 påbör­jar års­kurs 5 respek­tive 6 ska under­vis­nings­ti­den i mate­ma­tik vara minst 850 tim­mar respek­tive 815 tim­mar.
   6. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för ele­ver som höst­ter­mi­nen 2016 påbör­jar
      a) års­kurs 7 eller en högre års­kurs i grund­särsko­lan, eller
      b) års­kurs 8 eller en högre års­kurs i spe­ci­al­sko­lan.

2017:1107

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018 i fråga om 9 kap. 22 a § och 22 c §, 11 kap. 12 a § och 12 c § och 12 kap. 12 a § och 12 c § och i övrigt den 29 juni 2018.

2017:1116
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. För­ord­ningen ska tilläm­pas på utbild­ning från och med höst­ter­mi­nen 2018.

2018:750
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2018 i fråga om 3 kap. 4 §, den 2 juli 2018 i fråga om bilaga 2-4 och i övrigt den 1 juli 2019.
   2. För ele­ver som höst­ter­mi­nen 2018 påbör­jar års­kurs 7 eller en högre års­kurs gäl­ler bila­gorna 2 och 3 i den äldre lydel­sen.

2018:1512
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2019.
   2. För ele­ver i grund­sko­lan som höst­ter­mi­nen 2019 påbör­jar års­kurs 7 gäl­ler föl­jande:
   - under­vis­nings­ti­den i ämnet idrott och hälsa ska vara minst 580 tim­mar totalt, och
   - under­vis­nings­ti­den i ele­vens val ska vara minst 197 tim­mar totalt.
   3. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för ele­ver som höst­ter­mi­nen 2019 påbör­jar
   - års­kurs 8 eller 9 i grund­särsko­lan eller
   - års­kurs 9 eller 10 i spe­ci­al­sko­lan.
   4. I lagen (2017:620) om änd­ring i skol­la­gen (2010:800) finns över­gångs­be­stäm­mel­ser som gäl­ler ele­ver som höst­ter­mi­nen 2018 påbör­jar års­kurs 7 eller en högre års­kurs i grund­sko­lan.

2019:800
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2020.
   2. Har upp­hävts genom för­ord­ning (2020:830).
   3. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för ele­ver som höst­ter­mi­nen 2020 påbör­jar års­kurs 9 eller 10 i spe­ci­al­sko­lan.

2020:779
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 10 okto­ber 2020.
   2. För­ord­ningen tilläm­pas första gången på utbild­ning och annan verk­sam­het som påbör­jas efter den 30 juni 2021.

2020:830
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 30 okto­ber 2020.
   2. Bilaga 3 i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången för höst­ter­mi­nen 2021.
   3. För ele­ver i spe­ci­al­sko­lan som höst­ter­mi­nen 2021 påbör­jar års­kurs 8 gäl­ler föl­jande:
      a) under­vis­nings­ti­den i ämnet idrott och hälsa ska vara minst 620 tim­mar totalt, och
      b) under­vis­nings­ti­den i ele­vens val ska vara minst 195 tim­mar totalt.
   4. Bilaga 3 i den äldre lydel­sen gäl­ler fort­fa­rande för ele­ver som höst­ter­mi­nen 2021 påbör­jar års­kurs 9 eller 10 i spe­ci­al­sko­lan.

2021:192
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 april 2021.
   2. Bestäm­mel­serna i 11 § i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången på utbild­ning från och med höst­ter­mi­nen 2021.

2023:945
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. För­ord­ningen tilläm­pas första gången på utbild­ning som påbör­jas höst­ter­mi­nen 2024.
   3. För sta­dier som en elev har avslu­tat före ikraft­trä­dan­det gäl­ler bilaga 1, 3 och 4 i den äldre lydel­sen.
   4. De beslut om för­del­ning mel­lan års­kur­ser av under­vis­nings­tid inom ett sta­dium som fat­tas uti­från en timplans nya lydelse enligt bilaga 1, 3 eller 4 ska inte tilläm­pas på års­kur­ser som en elev har avslu­tat före ikraft­trä­dan­det av tim­pla­nen.

2024:298
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2025.
   2. För­ord­ningen tilläm­pas första gången på utbild­ning som bedrivs från och med höst­ter­mi­nen 2025.

Bilaga 1

Tim­plan för grund­sko­lan

Ämnen                    Undervisningstid i timmar        
                    Låg-    Mellan  Låg-    Hög-    Totalt
                    stadiet    stadiet och     stadiet
                                    mellan-
                                    stadiet
Bild                    60    80        100    240
Engelska            60    220        200    480
Hem- och konsument-​
kunskap                            40    90    130
Idrott och hälsa    140    180        280    600
Matematik            420    410        400    1 230
Musik                    80    80        80    240

Naturorienterande ämnen    145    216        289    650
Biologi                        60        80    
Fysik                        60        80    
Kemi                        60        80    

Sam­hälls­o­ri­en­te­rande
ämnen               200    375        405    980
Geografi                75        80    
Historia                90        100    
Religionskunskap        75        80    
Samhällskunskap                75        90    
Slöjd               50    140        140    330
Svenska eller svenska
som andraspråk          680    520        290    1 490
Teknik              47    65        88    200
Språkval                48        272    320
Totalt garan­te­rat
antal timmar        1 882    2 334    40    2 634    6 890
Därav skolans val                    600
När det gäl­ler de natur­o­ri­en­te­rande ämnena är ele­verna i mel­lan­sta­diet garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid om 60 tim­mar i respek­tive ämne. Res­te­rande 36 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de tre ämnena i mel­lan­sta­diet.

I hög­sta­diet är ele­verna i de natur­o­ri­en­te­rande ämnena garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid om 80 tim­mar i respek­tive ämne. Res­te­rande 49 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de tre ämnena i hög­sta­diet.

När det gäl­ler de sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnena är ele­verna i mel­lan­sta­diet garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid i respek­tive ämne. Res­te­rande 60 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de fyra ämnena i mel­lan­sta­diet. I hög­sta­diet är ele­verna i de sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnena garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid i respek­tive ämne. Res­te­rande 55 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de fyra ämnena i hög­sta­diet.

Vid sko­lans val får anta­let tim­mar i tim­pla­nen per sta­dium för ett ämne eller en ämnes­grupp mins­kas med högst 20 pro­cent. Anta­let tim­mar för svenska eller svenska som and­ra­språk, eng­elska, språkval och mate­ma­tik får dock inte mins­kas.

Bestäm­mel­ser om att huvud­man­nen fat­tar beslut om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den finns i 9 kap. 4 § skol­för­ord­ningen (2011:185).

Bestäm­mel­ser om anpas­sad stu­di­e­gång finns i 3 kap. 12 § skol­la­gen (2010:800). Anpas­sad stu­di­e­gång kan inne­bära avvi­kel­ser från tim­pla­nen.

Bestäm­mel­ser om pri­o­ri­te­rad tim­plan finns i 9 kap. 4 a § skol­för­ord­ningen. Pri­o­ri­te­rad tim­plan kan inne­bära avvi­kel­ser från den i tim­pla­nen angivna dis­po­si­tio­nen av anta­let tim­mar per ämne. För­ord­ning (2023:945).

Bilaga 2

Tim­pla­ner för anpas­sade grund­sko­lan

Tim­plan för ele­ver som läser ämnen

Ämnen        Undervisningstid i timmar        
        Låg-    Mellan-    Låg- och     Hög-    Totalt
        stadiet    stadiet    mellan-        stadiet
                stadiet
Bild        60    75            90    225
Hem- och konsument-​
kunskap                230        295    525
Idrott och
hälsa        245    245            260    750
Musik        120    125            150    395
Slöjd        175    260            235    670
Svenska eller svenska som
andraspråk    450    450            400    1 300
Engelska    35    55            90    180
Matematik    400    400            415    1 215
Naturorien-​
terande ämnen    145    216                289     650
Samhällsorien-​
terande ämnen    185    255                350     790
Teknik            45    60                85    190
Totalt garan­te­rat
antal timmar    1 860    2 141    230            2 659    6 890
Därav skolans val                    1 800
Tim­plan för ele­ver som läser ämnes­om­rå­den

Ämnesområden    Undervisningstid i timmar
        Lågstadiet    Mellan-    Hög-    Totalt
                stadiet    stadiet
Este­tisk
verksamhet    315             340      360     1 015         
Kommunikation    315         340     360     1 015
Motorik            315            340     360     1 015
Vardags-​
aktiviteter    315            340     360     1 015
Verklighetsupp-                              
fattning        315             340      360     1 015             
Fördelningsbar                                     
undervisnings-​
tid             300             640      650     1 590        
Totalt garan­te­rat
antal timmar    1 875           2 340    2 450   6 665             
Bestäm­mel­ser om anpas­sad stu­di­e­gång finns i 3 kap. 12 § skol­la­gen (2010:800). Anpas­sad stu­di­e­gång kan inne­bära avvi­kel­ser från tim­pla­nerna.
För­ord­ning (2022:1619).

Bilaga 3

Tim­plan för spe­ci­al­sko­lan

Ämnen                    Undervisningstid i timmar        
                    Låg-    Mellan- Låg-    Hög-    Totalt
                    stadiet    stadiet och     stadiet
                                    mellan-
                                    stadiet        
Bild                    70    90        90    250
Hem- och konsument-​
kunskap                            50    80    130
Idrott och hälsa    190    180        270    640
Rörelse och drama    90    80        75    245
Slöjd                    85    140        125    350
Teckenspråk            320    205        200    725
Svenska eller svenska
som andraspråk            780    500        280    1 560
Engelska            95    220        200    515
Matematik            560    410        400    1 370

Sam­hälls­o­ri­en­te­rande 
ämnen               319    342        400    1 061
Geografi                65        80
Historia                75        100    
Religionskunskap        65        80    
Samhällskunskap                65        90    

Natur­o­ri­en­te­rande 
ämnen               227    216        261    704
Biologi                        60        70    
Fysik                        60        70    
Kemi                        60        70    
Teknik              52    65        83    200
Språkval                48        272    320
Totalt garan­te­rat
antal timmar            2 788    2 496    50    2 736    8 070
Därav skolans val                    600
När det gäl­ler de sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnena är ele­verna i mel­lan­sta­diet garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid i respek­tive ämne. Res­te­rande 72 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de fyra ämnena i mel­lan­sta­diet. I hög­sta­diet är ele­verna i de sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnena garan­te­rade en minsta

under­vis­nings­tid i respek­tive ämne. Res­te­rande 50 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de fyra ämnena i hög­sta­diet.

När det gäl­ler de natur­o­ri­en­te­rande ämnena är ele­verna i mel­lan­sta­diet garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid om 60 tim­mar i respek­tive ämne. Res­te­rande 36 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de tre ämnena i mel­lan­sta­diet. I hög­sta­diet är ele­verna i de natur­o­ri­en­te­rande ämnena garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid om 70 tim­mar i respek­tive ämne. Res­te­rande 51 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de tre ämnena i hög­sta­diet.

Vid sko­lans val får anta­let tim­mar i tim­pla­nen per sta­dium för ett ämne eller en ämnes­grupp mins­kas med högst 20 pro­cent. Anta­let tim­mar för svenska eller svenska som and­ra­språk, eng­elska, mate­ma­tik och språkval får dock inte mins­kas.

Bestäm­mel­ser om att huvud­man­nen fat­tar beslut om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den finns i 11 kap. 2 a § skol­för­ord­ningen (2011:185).

Bestäm­mel­ser om anpas­sad stu­di­e­gång finns i 3 kap. 12 § skol­la­gen (2010:800). Anpas­sad stu­di­e­gång kan inne­bära avvi­kel­ser från tim­pla­nen. För­ord­ning (2023:945).

Bilaga 4

Tim­plan för same­sko­lan

Ämnen                    Undervisningstid i timmar    
                    Låg-    Mellan- Låg-    Totalt
                    stadiet    stadiet    och 
                                        mellan-
                                        stadiet    
Bild                60    80        140
Hem- och konsument-​
kunskap                     50    50
Idrott och hälsa    150    160        310
Musik                    60    60        120
Slöjd                    60    130        190
Svenska eller svenska
som andraspråk      400    510        910
Engelska            60    220        280
Matematik            420    410        830

Sam­hälls­o­ri­en­te­rande
ämnen               130    270        400
Geografi                60        
Historia                70        
Religionskunskap        60        
Samhällskunskap                60        

Natur­o­ri­en­te­rande
ämnen               110    200        310
Biologi                        55        
Fysik                        55
Kemi                        55

Samiska                    400    400        800
Språkval                48        48
Teknik                    40    45        85
Totalt garan­te­rat
antal timmar        1 890    2 533    50    4 473
Därav skolans val                210
När det gäl­ler de natur­o­ri­en­te­rande ämnena är ele­verna i mel­lan­sta­diet garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid om 55 tim­mar i respek­tive ämne. Res­te­rande 35 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de tre ämnena i mel­lan­sta­diet.

När det gäl­ler de sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnena är ele­verna i mel­lan­sta­diet garan­te­rade en minsta under­vis­nings­tid i respek­tive ämne. Res­te­rande 20 tim­mar får för­de­las fritt mel­lan de fyra ämnena i mel­lan­sta­diet.

Vid sko­lans val får anta­let tim­mar i tim­pla­nen per sta­dium för ett ämne eller en ämnes­grupp mins­kas med högst 15 pro­cent. Anta­let tim­mar för svenska eller svenska som and­ra­språk, eng­elska, mate­ma­tik, samiska och språkval får dock inte mins­kas.

Bestäm­mel­ser om att huvud­man­nen fat­tar beslut om för­del­ning mel­lan års­kur­serna av under­vis­nings­ti­den finns i 12 kap. 3 § skol­för­ord­ningen (2011:185).

Bestäm­mel­ser om anpas­sad stu­di­e­gång finns i 3 kap. 12 § skol­la­gen (2010:800). Anpas­sad stu­di­e­gång kan inne­bära avvi­kel­ser från tim­pla­nen. För­ord­ning (2023:945).
Vik­tiga lagar inom sko­lju­ri­di­ken
JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande sko­lju­ri­dik i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd i din arbetsvar­dag  oav­sett om du arbe­tar inom offent­lig sek­tor eller vid en fri­stående verk­sam­het. Här hit­tar du verk­tyg och tjäns­ter du behö­ver för att hålla din kom­pe­tens på områ­det stän­digt aktu­ell. Se allt inom sko­lju­ri­dik.